Ситуація на ринку житла на окупованих територіях продовжує поступово погіршуватися

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Фото: Рixabay

Ситуація на ринку житла на окупованих територіях продовжує поступово погіршуватися. Після традиційного літнього затишшя осіннього сплеску не настав. Купувати квартири в окупованих містах готові одиниці, зате продати - сотні і тисячі.

За рік вартість донецького "квадрата" неабияк просіла, донеччани кажуть, що навіть в минулому-позаминулому роках ситуація була кращою.

"Зараз до бойових дій на околицях додалися проблеми з мобільним зв'язком, стрибок цін на товари, нескінченні черги на блокпостах і абсолютна відсутність будь-яких життєвих перспектив, - каже житель Донецька, колишній ріелтор Сергій Пронін. - Якщо в 2015-2016 роках були диваки , які вірили в швидке приєднання регіону до Росії і купували квартири в Донецьку, то зараз таких майже і немає. Заради чого їхати сюди і вкладати гроші в покупку житла, якщо всі документи по нерухомості, оформлення по "законам ДНР", юридично нікчемні за пре еламі окупованій території? Люди бояться, якщо заходить мова про купівлю-продаж квартири або будинку - вимагають хоча б якихось гарантій, що в разі повернення української влади ніхто не відбере у них куплене житло ".

Ті, хто виїхав і не збирається повертатися в Донецьк, продають квартири за дорученням. Довірена особа (ріелтор або добре знайома людина) на підставі української або російської довіреності оформляє всі необхідні документи і проводить операцію. Юридично, за українським законодавством, господар у квартири залишається колишнім, по "законам ДНР" - новий.

Левова частина часу після початку процедури продажу квартири йде на погашення боргів та переоформлення документів. Щоб зареєструвати угоду в "республіканського" нотаріуса, український техпаспорт на житло повинен бути переоформлений на "днровскій". На стояння в чергах в БТІ і інших відповідних структурах може піти до року, документи часто губляться і співробітники цих контор просто розводять руками - мовляв, вибачте, нічим допомогти не можемо.

"Ми витратили на переоформлення документів десь 300-400 доларів в рублевому еквіваленті, не рахуючи погашення заборгованості за комунальні послуги при вартості квартири в 4000 доларів. Покупці попалися нервові, вони тричі намагалися скасувати покупку, якби не договір завдатку - точно б зірвалися. Вони хотіли, щоб ми написали розписку, що не матимемо види на своє житло, коли повернеться Україна. Оскільки ми з чоловіком їхали жити і працювати в далеке зарубіжжя, нам вдалося довести їм, що не збираємося витрачати в майбутньому сили і час на тсужіваніе "однушки" на околиці Донецька, - розповіла донеччанка Євгенія клубка. - Тим більше що український техпаспорт на квартиру у нас забрали в "єдиному реєстраційному центрі", коли ми переоформляли документи ".

Що ж стосується цін на житло, то ситуація на вторинному ринку нерухомості Донецька така. Центральний Ворошиловський район Донецька - тут найдорожча ціна "квадрата" і за ціною однокімнатної квартири тут можна купити 3-4-кімнатну в окраїнних районах. Найнижчі ціни - традиційно в околиці Петровському районі.

"Зустрічаються пропозиції про продаж, за якими відразу видно - люди виїжджають. Залишають меблі, техніку, іноді паркувальне місце. Наприклад, в самому центрі Донецька, біля площі Леніна, 3-кімнатну квартиру в хорошому стані з меблями віддають за $ 30 тисяч. Це копійки в порівнянні з тим, скільки тут варто було житло до війни. Але і ця ціна не продажна, а заявлена, реально там скинуть і до $ 27-28 тисяч ", - говорить Сергій Пронін.

На околицях квартири віддають, можна сказати, задарма. Так, в районі шахти "Жовтнева" 2-кімнатна квартира в п'ятиповерховому будинку продається в середньому за $ 5-6 тисяч, "одиничка" - $ 2,5-3 тисячі. Такі ж ціни і на Петрівці. Мікрорайон Текстильник, що вважався цілком комфортним в мирний час, також злегка здав свої позиції в минулому році, але взимку знову квартири там стали цінуватися дорожче - на текстиль ловилася недоступна більше ніде в місті зв'язок Vodafone.

"Зараз знову спад цін. Ми продавали квартиру батьків - вивезли їх на підконтрольну територію, тому що людям похилого віку зовсім вже тяжко. Якщо до минулого року у них була якась допомога, був фонд Ахметова, який давав продукти, то після того як їм в Донецьку заборонили працювати, батькові і матері стало просто не прожити на 6000 рублів пенсії (2450 грн). Ми забрали їх до себе, "двушку" на вулиці Терешкової продали за $ 14 тисяч. У тому році нам пропонували $ 18 тисяч за неї ", - згадує донеччанин-переселенець Антон Лемешенко.

Найпопулярніші і купуються квартири в Донецьку, як кажуть ріелтори, як і раніше двокімнатні. У центрі їх продають по $ 12-14 тисяч, в прилеглих до нього Калінінському, Ленінському, тихій частині Київського району (до Шахтарської площі) і Куйбишевського району (до ринку "Аквілон") - в середньому $ 10-11 тисяч. Трохи дешевше - окраїнні Будьонівський і Пролетарський райони, що користуються славою тихих і безпечних районів - $ 9-10 тисяч, а також Кіровський - але до вулиці Бірюзова. Далі - район шахти Абакумова, Старомихайлівка, а там обстріли не вщухають. Відповідно, і квартири дорого не варті. У Петровському районі "двушку" можна продати-купити за $ 7-8 тисяч.

"Дуже багато зараз продають кімнат в гуртожитках по $ 2-3 тисячі, особливо в Київському районі. Думаю, позначається близькість лінії фронту і ці кімнати продають в розрахунку на покупку їх бойовиками, щоб жити ближче до" місця роботи "і не особливо витрачатися. Чотирикімнатні і п'ятикімнатні виставляють рідко, але зате їх часто беруть в тихій частині Куйбишевського району через дешевизну продажу. А Петровський район взагалі непопулярний ", - робить висновки ріелтор.

Все так же, як і три-чотири роки тому на продаж до сих пір виставлені елітні квартири від $ 100 тисяч до $ 300 тисяч.

"Я не знаю, на що розраховують продавці, оскільки, маючи третину мільйона доларів, шукати житло в воює безперспективному Донецьку як би не має сенсу", - дивується фахівець.

Всі подробиці в спецтемі Протистояння на Донбасі

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

Заради чого їхати сюди і вкладати гроші в покупку житла, якщо всі документи по нерухомості, оформлення по "законам ДНР", юридично нікчемні за пре еламі окупованій території?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online