Світовий досвід: чим різняться і чим схожі педагоги різних країн

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Особливості роботи вчителя. & Nbsp;

Професія вчителя - одна з найпоширеніших у світі, адже немає на земній кулі країни, де держава не піклується про освіту своїх громадян. Тим часом освітні системи в світі істотно відрізняються - а значить, є відмінності і в будні простих педагогів. Наприклад, найбільше навантаження на вчителів у Бразилії, де на одного наставника припадає 32 учні, а вільніше почуваються педагоги Португалії: тут на кожного проходиться всього семеро "гризунів науки".

Учительський авторитет в різних країнах теж неоднаковий. Так, одні з найбільш шанованих педагогів в Китаї, в Ізраїлі до наставнику учні ставляться зі зневагою, а в США підопічні можуть організувати справжнє цькування свого педагога! Італія - ​​країна найдосвідченіших педагогів: середній вік вчителя тут - 49 років! А наймолодші в Сінгапурі - 36 років.

"Сегодня" дізналася, чим відрізняються робочі будні і зарплати закордонних вчителів від українських. Адже наш педагог заробляє близько 3,2 тис. Грн на місяць, працюючи 36 годин на тиждень - крім того, він повинен проводити батьківські збори і складати купу навчальних планів.

НІМЕЧЧИНА: без квітів і фамільярності

Середня зарплата шкільного вчителя в Німеччині становить близько 3,5 тис. євро (88 тис. Грн). А ось викладачі в вузах заробляють набагато більше - 4-4,5 тис. Євро (100-115 тис. Грн). Як розповіла "Сегодня" українка Маріанна Новосьолова, яка викладає лінгвістику в одному з німецьких вузів, в порівнянні з українськими колегами, педагоги в Німеччині заробляють незрівнянно краще. "Але в порівнянні з іншими сферами виробництва Німеччини - гірше. Тобто, наприклад, доктор інженерних наук заробляє в університеті трохи менше, ніж міг би заробляти в великої приватної компанії, виконуючи ті ж завдання", - розповідає українка.

За словами Новосьолова, завантаженість викладачів не надто велика. "Зазвичай у викладача 4-5 пар на тиждень. Решту часу йде на наукову роботу. Причому безперервна наукова діяльність - написання статей, книг, реалізація проектів - це відмінна риса німецьких вузів. Будь німецький університет є центром розвитку новітніх технологій і заробляє на них не тільки славу, але і гроші ".

Новосьолова зазначає, що вчителям ніколи не доводиться заспокоювати занадто буйних учнів. "Існують виключно шанобливі стосунки: до студентів звертаються на ви і без фамільярності, студенти звертаються до викладача точно так же, - додає викладач. - У вузах відсутня корупція: нікому навіть в голову не прийде принести вчителю чи викладачу букет квітів!".

Викладач додає, що її професія в Німеччині вважається досить шанованою. "А докторського ступеня надається особливе значення. При комунікації до людини будуть звертатися, наприклад, не« фрау Шмідт ", а" фрау доктор Шмідт ", - говорить Новосьолова.

Повага. Відмітна особливість навчальних закладів в Німеччині.

ІЗРАЇЛЬ: хами і помічниці

Заробітна плата вчителя в Ізраїлі, за місцевими мірками, невелика: в місяць педагоги землі обітованої отримують 6,5-10 тис. Шекелів (близько 40-60 тис. Грн), що менше окладу їх європейських колег на 37%. Підвищити зарплату можливо за рахунок трудового стажу і проходження необхідної кількості годин на курсах підвищення кваліфікації.

Середнє навантаження на вчителя становить 25 годин на тиждень. Але молоді педагоги, щоб отримати більше, змушені брати додаткову роботу, і працювати по 40 годин. Але є у ізраїльських вчителів і приємний бонус: кожні 6 років вони можуть взяти відпустку на цілий рік, який оплачується державою.

Контроль за роботою шкільних вчителів в Ізраїлі практично відсутня. Вчителю не потрібно виконувати щоденних планів, а якість його роботи оцінюється тільки в кінці року, по вибіркової системі міністерської контрольної.

В класі. Не завжди ізраїльський вчитель є авторитетом для учнів.

Авторитет шкільного педагога в Ізраїлі не є незаперечним: за результатами дослідження некомерційного фонду The Varkey Foundation, серед розвинених держав Ізраїль став країною, де вчитель користується найменшим повагою. Учні можуть грубіянити педагогу, спати на уроках, смітити в класах і повністю ігнорувати його зауваження. Крім того, нормальним тут вважається, якщо батьки учня прийдуть в школу і запросто висловлять вчителю в очі все, що про нього думають. Особливістю шкільної системи освіти є те, що у педагога в класі може бути помічник: його роль можуть виконувати дівчата з релігійних сімей, які таким чином проходять альтернативну службу в армії (військова повинність в цій країні обов'язкова і для хлопців, і для дівчат).

Вчителі. Через кожні 6 років можуть взяти відпустку на цілий рік.

США: "пастки" і страховка

У Штатах середня зарплата шкільного вчителя становить $ 4-5 тис. (Близько 90-116 тис. Грн) на місяць. Стільки ж, наприклад, заробляють і поліцейські. Про надбавки американські вчителі і не чули: тут не вважається, що бонуси до зарплати можуть вплинути на якість їх роботи.

США - країна судових позовів, тому профспілка вчителів страхує своїх членів на випадок подібних розглядів на суму $ 1 млн. А отримати повістку в суд американського вчителю простіше простого: якщо учні, особливо в школах для афроамериканців, які не полюбили свого вчителя, то будуть розставляти йому всілякі "пастки", щоб зловити педагога і звинуватити його, наприклад, в сексуальних домаганнях або расизмі. Той же профспілка забезпечує вчителю відрахування на пенсійний рахунок, а медична страховка, яку надає вчителю, покриває 70% його витрат на медпослуги.

В обов'язки американського вчителя входить не тільки перевірка домашніх завдань та підготовка до уроків, а й спілкування з батьками через сайт школи або по електронній пошті. При цьому навантаження на вчителя становить 40 годин на тиждень. Відпочивають педагоги два місяці влітку, адже навчальний рік триває з вересня по червень.

До речі, щоб стати вчителем в цій країні, мало закінчити університет: потрібно отримати ліцензію на викладання. А якщо педагог вирішив переїхати викладати в інший штат, то ліцензію потрібно оформляти заново.

Профспілка. Страхує педагогів в США від судових позовів учнів.

АНГЛІЯ: папірці і звіти

Шкільний учитель у Великобританії отримує 2000-2500 фунтів стерлінгів на місяць (70-87 тис. Грн). Крім того, педагоги можуть розраховувати на надбавки: якщо займаються управлінською роботою, навчають дітей з особливостями розвитку чи живуть в Лондоні, де рівень життя вищий, ніж в решті Англії.

У вчителів в цій країні багато свободи: англійське міністерство освіти тільки розробляє навчальний план, а вже педагог сам вирішує, як його виконувати і якими підручниками при цьому користуватися. Навантаження на англійської вчителя становить тисячу двісті п'ятьдесят шість годин на рік. Розумно розподілити їх протягом всього навчального року - завдання адміністрації школи, але в більшості шкіл робочий день триває з 8:30 до 15:30.

Справжній бич британських педагогів - паперова тяганина: вчителі зобов'язані мати план роботи на день, надавати директору звіт про оцінки учнів і навіть робити звіти для батьків! У 1997 році англійські вчителі навіть страйкували, щоб скоротити кількість обов'язкових звітностей, але послаблення їм домогтися не вдалося. Зате педагоги Туманного Альбіону звільнені від проведення батьківських зборів: замість цього вони зобов'язані в індивідуальному порядку приділяти увагу батькам по 10-15 хвилин в будь-який момент, коли вони зажадають.

Грошове питання. У Лондоде вчителі заробляють більше.

ЯПОНІЯ : Чоловіки і пільги

Робота вчителя в Японії вважається престижним заняттям, тому стати тут педагогом нелегко. Для цього, крім профільної освіти, необхідно скласти іспит, який визначить, чи придатний людина до викладацької діяльності, і отримати ліцензію. Після цього можна подавати документи в префектуру: учитель в Японії закріплюється саме за нею, а не за школою. Конкурс на місце в японських школах - 20-30 чоловік на місце, а й зарплата не найменша - $ 2,5-5 тис (58-116 тис. Грн) на місяць.

Крім ставки японські вчителі отримують безліч надбавок. Вони виплачуються, якщо у педагога є сім'я і діти, є і премії в половину річного окладу (наприклад, висока успішність у його класі. - Авт.). Якщо вчитель працює в районі з високим рівнем життя, він має право претендувати на надбавку, а якщо у педагога немає власного житла, їм виплачують ще 10% від місячної платні на оренду житла.

Японці - відомі трудоголіки, тому й навантаження на вчителів тут одна з найвищих в світі - 54 години на тиждень. Стандартний робочий день японського вчителя - з 8:00 до 16:00. Але, як правило, педагоги затримуються на роботі до 18:00. Освітня система в Японії ділиться на три середніх школи: молодшу, середню і старшу. Чим діти старше, тим більше їх освітою займаються чоловіки-вчителі. Так, в молодшій школі близько 40% педагогів-чоловіків, в середньої вже 60%, а в старшій - 80%.

Навчання. Щоб стати вчителем, потрібно здати багато іспитів.

Надбавки. Педагоги отримують бонуси за свою роботу.

Трудоголіки. Вчителі залишаються в школі і після роботи.

ФІНЛЯНДІЯ : Робота за наймом і надбавки

Робота вчителя в Фінляндії разюче відрізняється від роботи його колеги в Україні. І саме істотна відмінність - в заробітній платі: шкільний педагог тут отримує від 2,5 до 5 тис. Євро (близько 62-135 тис. Грн). Правда, щоб отримувати ці гроші, шкільний учитель зобов'язаний мати ступінь магістра в педагогіці. Основна частина зарплати - ставка, яка змінюється в залежності від посади вчителя: педагог молодших класів, старших, вчитель-предметник. До ставки додається персональна частина зарплати, яка залежить від ефективності вчителя, його досвіду і рівня освіти. Є надбавки і за переробки.

Примітно, що педагоги Фінляндії працюють в школах за контрактом, який укладається на один навчальний рік - 190 днів. Після закінчення контракту, улітку, всі вчителі наймаються заново, при цьому вони змушені проходити конкурс, який може налічувати до 12 осіб на місце! До речі, в пенсійному віці (60 років), вчителі вже не працюють, а перевагу в фінських школах віддається молодим вчителям. Поняття "улюблений учитель" в фінських школах відсутня, а викладач тут сприймається як працівник сфери обслуговування. Також, якщо керівництво школи помітить, що вчитель віддає перевагу одному учневі перед іншим, його можуть звільнити.

Робочий день в більшості шкіл триває з 8:00 до 15:00, а средня навантаження на вчителя становить 32 години в тиждень. Решту часу вчителя консультують учнів, готуються до занять і розробляють спільно з дітьми творчі проекти. Велика увага приділяється підвищенню професіоналізму вчителів, але педагоги зобов'язані це робити самостійно, за допомогою самоосвіти. Крім того, в фінських школах існує посаду педагога, який допомагає учням визначитися з майбутньою професією: в його завдання входить зуміти визначити нахили дитини і підібрати йому відповідне навчальний заклад після випуску зі школи.

Школа. У Фінляндії вчителі допомагають визначитися з професією.

ІСПАНІЯ: навчання з травичкою

Середня зарплата іспанського вчителя становить 2-2,5 тис. Євро на місяць, а навантаження на педагогів становить 40 годин на тиждень. Як розповіла нам українка Ніна Бистрова, яка вже п'ять років працює викладачем в одній з іспанських шкіл, робочий день вчителя триває з 9:00 до 16:00. "Але навіть якщо весь день у вчителі не забитий викладанням, залишається купа роботи: перевірка і підготовка уроків, контроль успішності, спілкування з батьками", - пояснює Ніна.

Іспанія - країна, в якій легалізована марихуана, і навіть вчителі цим користуються. "Нерідко у дворі школи можна побачити викладача, який курить травку: вони вживають її в якості заспокійливого. Загалом, можна навіть кущ рослини тримати вдома - це нікого не бентежить", - розповідає Бистрова.

Великою популярністю в Іспанії користуються міжнародні школи. "Працювати в такій школі престижно. Там над вчителями ніхто з учнів не жартує, навіть будь-які спроби присікаються на корню! Головне - це світ і взаємоповага. Також жоден вчитель не може собі дозволити і пальцем торкнути дитини, як це часто буває в наших іспанських школах. За це тут звільнять без розмов, та ще й залишать таку рекомендацію, що роботу потім не знайдеш, - додає українка. - Наші приватні школи в основному орієнтовані на Англію: все результати іспитів ми відсилаємо туди на перевірку ".

Іспанія. Батьки вважають за краще віддавати дітей в приватні школи.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сьогодні
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online