В Україні хочуть монополізувати ринок нерухомості

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

9:59

Який готується до другого читання в парламенті законопроект "Про державне мито" N9737 може привести до перезапуску монополізації ринку оцінки нерухомості, а також ріелторських послуг. Про це попереджають експерти ринку.

Який готується до другого читання в парламенті законопроект "Про державне мито" N9737 може привести до перезапуску монополізації ринку оцінки нерухомості, а також ріелторських послуг. Про це попереджають експерти ринку, повідомляє Маанімо.

Керівник комітету аналітики та статистики Ліги експертів України Андрій Гусельников констатує, що на сьогоднішній день в Україні завершився період розподілу між великим бізнесом основних активів, які працюють на економіку країни.

За його словами, тепер "під прицілом" виявився ринок споживчих послуг. Зокрема, у сфері нерухомості особливий інтерес представляють ринки послуг оцінювачів та ріелторів.

Після скасування скандальних наказів ФДМ про оцінку нерухомості, експерти припускали, що будуть знайдені інші схеми для монополізації ринку. Таким механізмом, каже Гусельников, став законопроект "Про державне мито".

"У цьому законопроекті скрізь" забивають "оцінну вартість, а це значить знову окремий вид діяльності з тими ж наслідками, що випливають. Зараз намагаються через інші законодавчі ініціативи знову протягнути це" за вуха ". Якщо протягнуть цю оціночну вартість, яка є наріжним каменем, то можуть бути реанімовані компанії-монополісти на ринку оцінки ", - пояснює експерт.

Гусельников вказує, що такий інтерес до сфери оцінки пояснюється значною фінансовою місткістю ринку. Так, в 2011 році обсяг капіталовкладень в житлову нерухомість в Україні склав 169 млрд.грн., А це половина дохідної частини бюджету за минулий рік.

Слідом за ринком оцінки під монополізацію потрапить сфера послуг ріелторів, прогнозують експерти.

"Відбувається захоплення ринку нерухомості. Перший крок - ринок оцінки, другий крок буде, судячи з усього, ринок ріелторів. Це можна розцінювати в цілому як" наїзд "на малий і середній бізнес", - заявив президент Асоціації професійних управителів нерухомістю Генріх Людкевич.

Побоювання учасників ринку викликає проект закону "Про особливості здійснення ріелторської діяльності в Україні", який підготовлений Мінекономрозвитку. Сфера послуг ріелторів для потенційних монополістів не менше економічно приваблива, ніж оціночна діяльність.

"Новий законопроект передбачає оплату послуг ріелтора в розмірі 3% від угоди. Зараз комісія не може перевищувати 5%, але з ріелтором можна торгуватися. Після нововведень будуть брати 3% з кожного замовника. Тепер помножте 3% на річний обсяг капіталовкладень (2011 рік - 169 млрд.грн.) ", - відзначає віце-президент Ліги експертів України Світлана Бовсуновська.

Цим же законопроектом, на думку експерта, закладається аналогічна з ринком оцінки схема монополізації. "Ріелторська діяльність також визначається як винятковий вид діяльності. Регулятором визначено Фонд держмайна. Навчання, сертифікацію, реєстр веде ФДМ. Плюс визначається такий додатковий бар'єр як страховка виду діяльності. Тільки не визначена вартість цієї страховки. Суму страховки визначає Кабмін. Тобто, в такому випадку Кабмін може її змінювати мало не кожен місяць. Встановили планку, пропустили потрібні компанії, і підняли планку вище, і все, ніхто більше не пройшов ", - пояснює Бовсуновська.

Монополізацію сфери послуг, передумови до якої заклали ще в 2010 році в Податковому кодексі, зараз запустили повним ходом в зв'язку з майбутніми парламентськими виборами, припускають учасники ринку. Бізнес, який фінансує політичні кампанії, шукає нові джерела фінансування, і це - один з можливих варіантів.

"Нинішня ситуація стосується не тільки оцінювачів або ріелторів, а всіх, хто захоче продати нерухомість, і буде змушений платити величезні суми за послуги, які виникають при монополізації ринку. В наш кишеню залазять, куди вони дівають ці гроші, я не знаю, можу тільки здогадуватися, особливо, напередодні важливих подій, які відбудуться в жовтні цього року ", - заявив президент Ріелторської палати України Олександр Бондаренко.

Нагадаємо, на початку червня рішеннями ФДМУ і Мін'юсту число оцінювачів нерухомості на українському ринку було скорочено з 3 тис. Компаній і 9 тис. Фахівців до 12 компаній і 40-80 фахівців. Ситуація отримала широкий резонанс, і, за дорученням прем'єр-міністра Миколи Азарова, зміни в системі оцінки нерухомості були скасовані.

За матеріалами: companion.ua

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online