Сатурн "з'їсть" свої кільця через сто мільйонів років

цею материал Доступний по-русски

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Руйнування кілець відбувається через дію гравітації і магнітного поля планети.

Руйнування кілець відбувається через дію гравітації і магнітного поля планети

Кільця Сатурна утворилися 100 мільйонів років назад / NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute

Вчені НАСА підтвердили, що Сатурн втрачає кільця - їм залишилося існувати близько ста мільйонів років. Руйнування відбувається через дію гравітації і магнітного поля планети.

За оцінками дослідників, дощ з крижаних часток під впливів магнітного поля призведе до зникнення системи кілець через 300 мільйонів років. Однак гравітаційні сили також сприяють падінню матеріалу в район екватора планети, що скорочує термін життя кілець ще на 200 мільйонів років. Про це повідомляє видання Science Daily .

Читайте також Вчені вперше побачили на супутнику Сатурна Титані пилові бурі

Кільця складаються з частинок і брил водяного льоду, які врівноважені тяжінням газового гіганта і своєї орбітальної швидкістю. Однак стан рівноваги порушується ультрафіолетовим випромінюванням Сонця або зіткненням з мікрометеоритами, в результаті чого частинки отримують електричний заряд. На них починає діяти магнітне поле планети, і частинки притягуються до атмосфери, де випаровуються. Пар вступає в хімічні реакції з появою іонів водню, які випромінюють інфрачервоне світло і можуть спостерігатися наземними телескопами.

Дослідники з інфрачервоного випромінювання визначили кількість матеріалу, що падає на Сатурн. Результати вказали на те, що кільця Сатурна утворилися 100 мільйонів років тому, що не так давно в порівнянні з віком планети в чотири мільярди років. Приблизно стільки повинно було бути потрібно кільцю С, щоб воно стало таким, яким ми бачимо його зараз. У минулому воно повинно було мати ту ж щільність, що і сучасне кільце В. Як вважають дослідники, тонкі кільця Юпітера, Урана і Нептуна раніше були гігантськими, як і кільцева система Сатурна.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online