Пільги учасникам бойових дій в Афганістані, пенсії

  1. Отримання статусу ветерана
  2. Пільги від держави ветеранам Афганістану
  3. Пільгові пенсії ветеранам
  4. Перелік соціальних послуг, що надаються за бойові нагороди

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Подвиг Радянського народу у Великій Вітчизняній війні настільки великий і безсмертний, що ми протягом 70 років говоримо про мирному небі над головою. Тим часом, практично кожне десятиліття наша країна опиняється втягнутою в збройні конфлікти. Причому це не обов'язково захист державних рубежів, а найчастіше - захист інтересів в інших державах або дружня допомога. Досить згадати Афганістан, Чечню, Нагірний Карабах, Ліван, Сирію, Абхазію. На жаль, гіркі наслідки війни нерозбірливі до мотивації солдата, а в результаті молоді хлопці і досвідчені офіцери гинуть при виконанні військового обов'язку або повертаються з серйозними пораненнями, які ведуть до інвалідності.

В якості компенсації держава своїм солдатам може запропонувати певні гарантії. Незважаючи на те, що існує єдиний закон про ветеранів, в якому розглянуті всі належні пільги, прийнято розділяти категорії військовослужбовців за місцем ведення бойових дій. Справа в тому, що до забезпечення учасників бойових дій підключаються регіональні влади, що призводить до деяких відмінностей в розмірі виплат або переліку послуг по різних регіонах.

Отримання статусу ветерана

Насамперед необхідно розвіяти всі сумніви щодо різниці між ветеранами і учасниками військового конфлікту. Існує кілька підходів до даного питання. Підключаються навіть філологи, стверджуючи, що два цих терміна відрізняються один від одного. Висловлюються думки, що ветеран - це учасник, який має нагороди. Виходячи їх цих міркувань, статус ветерана повинен бути більш привілейованим, ніж статус звичайного учасника збройного конфлікту. Але з юридичної точки зору ці два поняття абсолютно ідентичні, тому немає підстав для пошуку відмінностей. Навіть в межах однієї статті можна зустріти чергування понять.

Що стосується війни в Афганістані, то тут чітко виділені категорії громадян, яких можна вважати ветеранами. Причому слід зазначити, що це не тільки військовослужбовці, а й цивільні особи. Такий підхід цілком виправданий тим, що для здійснення забезпечення діючої армії були задіяні величезні сили з цивільного контингенту, а проявляли вони героїзм, відвагу і доблесть в тій же мірі, що і солдати.

Такий підхід цілком виправданий тим, що для здійснення забезпечення діючої армії були задіяні величезні сили з цивільного контингенту, а проявляли вони героїзм, відвагу і доблесть в тій же мірі, що і солдати

  • В Афганістані багато проходили службу за призовом або перебували у відрядженні, тому всі військовослужбовці отримали статус « учасник бойових дій ».
  • Так звані, автомобільні батальйони займалися транспортуванням вантажів. Військовослужбовці цих частин були спрямовані державою з метою забезпечення армії, підвезення продовольства, евакуації поранених.
  • У небі бойові завдання виконували військові льотчики. Вилітаючи з території СРСР, вони надавали суттєву підтримку наземним підрозділам.
  • Проявити героїзм довелося і представникам цивільної авіації, за що їм і було присвоєно статус ветеранів. Доставка вантажів з країни здійснювалася вантажними бортами. Але скористатися наданим статусом цивільні льотчики могли тільки якщо вони отримували поранення або контузію, а також були удостоєні високих нагород.
  • Цивільні особи, які мають військово-обліковими спеціальностями, відряджалися в ДРА. В основному, це були медичні працівники.

Пільги від держави ветеранам Афганістану

За кількістю покладених державних пільг військовослужбовці, які пройшли афганську війну, своїм статусом прирівнюються до ветеранів ВВВ. Досить суперечливі думки можна почути про державну допомогу даній категорії громадян, але негатив, в основному, пов'язаний з ситуацією 90-х років, коли належне за законом забезпечення учасники бойових дій фактично не отримували. Ті, хто втратив здоров'я, рідних або друзів виявилися забутими ще і самої Батьківщиною.

Сьогодні все повертається в законне русло, незважаючи ні хвилю економічної кризи, тому можна визначити, які пільги покладені колишнім військовослужбовцям.

Сьогодні все повертається в законне русло, незважаючи ні хвилю економічної кризи, тому можна визначити, які пільги покладені колишнім військовослужбовцям

  • Підвищена пенсія учасникам бойових дій.
  • Перевага в черзі на житло.
  • Компенсація за комунальні послуги.
  • Безкоштовне лікування у військових госпіталях.
  • Безкоштовні послуги ортопеда і установка зубних протезів.
  • Право вибору періоду відпустки.
  • Безкоштовне позаконкурсний вступ в ряд освітніх установ.
  • Соціальні стипендії.

Соціальні пільги представлені набором деяких послуг. Так, вирішено було замінити деякі послуги грошовим еквівалентом. У підсумку до пенсії військовослужбовці отримали надбавку, яка становить 2200 рублів.

Пільгові пенсії ветеранам

Схема розрахунку пенсії воїнам-афганцям практично нічим не відрізняється від схеми для ветеранів Великої Вітчизняної. Різниця в показниках обумовлена ​​тимчасовим фактором. В іншому ж формула, яку використовує пенсійний фонд, ідентична. Враховується той факт, що при встановленні вислуги період, коли велися бойові дії, множиться на три. Це означає, що рік в Афганістані вважається, як три роки служби в мирний час. Ветерану покладено дострокова пенсія, котре позиціонується, як пенсія за вислугою.

Грошова виплата складається з декількох частин. Їх можна розглядати, як основну частину і доплати. Всім ветеранам покладається 32% надбавка, що приблизно становить 1000 рублів. Крім того, в розрахунок береться тривалість перебування в гарячій точці і вислуга військовослужбовця. Якщо виявляється, що розмір щомісячної виплати менше мінімального рівня, то ПФ виробляє доплату відсутньої суми. Переходячи до реальних показників, можна відзначити, що в даний час середній розмір виплати становить близько 9000 рублів.

Залежно від економічного зростання, держава може проводити індексацію пенсій. Останній раз збільшення на 7% спостерігалося в 2016 році. Але якщо військовослужбовця цікавить тільки грошовий еквівалент, він може відмовитися, наприклад, від соціального пакета. Такий вчинок призведе до надбавки в 3696 рублів. Пільги учасникам бойових дій в Афганістані, при отриманні інвалідності або захворювання, яке згодом призвело до інвалідності, мають на увазі істотну надбавку.

За першу групу інвалідності ветеран буде отримувати за вислугою пенсію, в три рази перевищує основну частину. Інваліди другої групи можуть розраховувати на стовідсоткову доплату. Інваліди третьої групи - п'ятдесятивідсоткову.

Після досягнення пенсійного віку інваліди отримують пільгову пенсію безстроково. Якщо ж вік не досяг зазначеного рівня, то виплата буде проводитися тільки до засідання військової комісії, на якому інвалідність може бути продовжена або знята. Зазначена категорія громадян після роботи в цивільній посаді має право на соціальну пенсію і на пільгову одночасно. Пенсіонер повинен набрати 6 балів і в цивільній посаді відпрацювати 6 років. Приблизний розмір виплати варіюється в межах 20 тисяч рублів.

Перелік соціальних послуг, що надаються за бойові нагороди

Наявність звання Героя Радянського Союзу або Героя Росії, а також інших бойових нагород свідчить про те, що під час збройного конфлікту військовослужбовець, ризикуючи власним життям, виконав складне завдання, проявив мужність, врятував людей.

Держава зобов'язана належно вшанувати подібний вчинок, тому, крім призначеної пенсії готове надати деякі пільги у вигляді соціальних послуг.

Держава зобов'язана належно вшанувати подібний вчинок, тому, крім призначеної пенсії готове надати деякі пільги у вигляді соціальних послуг

  • Безкоштовний проїзд в міському транспорті, а також безкоштовне проходження до місця проходження лікування або реабілітації.
  • Безкоштовне лікування у військовому госпіталі або лікування в лікарні.
  • Надання путівок в санаторії. Путівки видаються безкоштовно, але в зв'язку з обмеженістю квоти можуть бути частково оплаченими державою.
  • Пакет лікарських засобів, які видаються безкоштовно в аптечних пунктах.
  • Право на отримання безкоштовного житла. На відміну від іпотечного кредитування програма забезпечення житлом військовослужбовців може не давати очікуваного ефекту, так як кількість претендентів значно чисельніша кількості ордерів. Але ветерани Афганістану перебувають на черзі в перших числах.
  • Багато сьогодні вважають за краще самостійно побудувати будинок. Для цього необхідно не тільки за певною програмою отримати кошти від держави, а й мати відповідну земельну ділянку. Пільги для учасників бойових дій на увазі виділення таких ділянок на безоплатній основі.
  • Можливість безкоштовно брати участь в програмі капітельного ремонту житла.

За найвищі нагороди військовослужбовцю покладена пряма надбавка до пенсії. Вона становить 400 рублів, хоча кожна нагорода вносить свій внесок в грошове забезпечення пенсіонера. Так, за медалі за відвагу підвищать пенсію на 1000 рублів. Але єдиний показник ніяка стаття не стане приводити, так як регіональні влади нерідко надають додаткову підтримку. Це призводить до того, що результуюча сума виплат пенсіонерам істотно відрізняється в різних областях і регіонах.

Що стосується змін на майбутній рік, то ніяких кардинальних рішень з цього питання не робиться. Єдине, на що можуть розраховувати пенсіонери - на індексацію основної частини пенсії, так як в 2017 році її так і не дочекалися.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online