Як отримати житло ветерану бойових дій? Пільги та житлові субсидії УБС

  1. Загальна інформація
  2. Кому належить житло
  3. Розмір жилого приміщення
  4. Розмір сертифіката
  5. "Первинна нерухомість" або "вторинка"
  6. визнання нужденним
  7. Як отримати житло
  8. Постановка на облік
  9. Необхідні документи для постановки в чергу
  10. Житловий сертифікат
  11. Дії після отримання сертифікату
  12. Приклад розрахунку сертифіката
  13. Москва
  14. Санкт-Петербург
  15. інші регіони
  16. Чи можна придбати житло більшої площі
  17. Чи можна виписатися з придбаного житла
  18. Останні зміни

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Федеральне законодавство передбачає таку міру підтримки, як забезпечення житлом нужденних ветеранів бойових дій. Регулюються питання виділення коштів Федеральним Законом від 12.01.1995 № 5-ФЗ «Про ветеранів».

Загальна інформація

Федеральний Закон від 12.01.1995 № 5-ФЗ "Про ветеранів" передбачає ситуації, коли пільгова категорія громадян потребує особистому житловому приміщенні. Саме для цього була розроблена програма забезпечення, яка вступила в силу з 1995 року і реалізується до сих пір.

Раніше (до 2005 року) житло надавалося з житлового фонду регіонів, з 2005 року шляхом перерахування грошового сертифікату на придбання нерухомості у власність.

Завантажити та роздрукувати безкоштовно

Федеральний закон від 12.01.1995 N 5-ФЗ «Про ветеранів»

Кому належить житло

Крім ветеранів бойових дій, розраховувати на допомогу в придбанні житлового приміщення можуть: Крім ветеранів бойових дій, розраховувати на допомогу в придбанні житлового приміщення можуть:

  • інваліди та учасники ВВВ;
  • члени сім'ї загиблих або померлих ветеранів, учасників, інвалідів ВВВ;
  • члени сім'ї загиблих ветеранів бойових дій;
  • інваліди бойових дій;
  • жителі блокадного Ленінграда, мають однойменний відзнаку.

Однак програми надання житла дещо відрізняються для різних категорій. Саме тому федеральним законом ветерани Великої Вітчизняної війни та "блокадників" були виведені в окремий пункт.

Якщо громадянин потрапляє під кілька категорій пільг, то отримати він може тільки одну - найвигіднішу. Між собою виплати не підсумовуються. Отримати допомогу на поліпшення житлових умов можна тільки один раз.

Розмір жилого приміщення

Згідно зі встановленими нормами, житло ветерану бойових дій покладено в розмірі 18 квадратних метрів Згідно зі встановленими нормами, житло ветерану бойових дій покладено в розмірі 18 квадратних метрів.

Однак це не означає, що громадянин не може придбати квартиру або будинок більшої площі. У цьому випадку 18 квадратних метрів оплачуються за рахунок держави з федерального бюджету, а частина, що залишилася платежу вноситься самим покупцем власними коштами або кредитними.

Житло ветерану бойових дій надається строго на одну людину - на самого ветерана, незалежно від того, який склад його сім'ї. Розмір виплати досить фіксований.

Розмір сертифіката

Федеральним законодавством обумовлено, що розмір допомоги на придбання житлового приміщення складається з двох чинників: розмір житлового приміщення (18 квадратних метрів) і вартість одного квадратного метра житла. При цьому вартість визначається виходячи із затверджених ринкових цін, а не на основі реального становища на ринку в конкретному регіоні.

У четвертому кварталі 2016 року середня вартість одного квадратного метра житла на первинному ринку була закріплена в розмірі 37208 рублів. Саме ця сума береться за основу при розрахунку виплати на придбання нерухомості у власність.

"Первинна нерухомість" або "вторинка"

Федеральне законодавство прямо не вказує на те, на якому ринку може бути придбано житло. При цьому регіональними нормативно-правовими актами в кожній конкретній області це питання регулюється окремо. Так, в Москві і Московській області допускається придбання квартири у власність на вторинному ринку за сертифікатом, а в Пензі і області - тільки на первинному ринку.

Всі питання виділення житлових приміщень і засобів на них регулюються Адміністрацією за місцем проживання та підвідомчими їй відділами.

визнання нужденним

Основною умовою надання житла ветеранам бойових дій є визнання їх такими, що потребують Основною умовою надання житла ветеранам бойових дій є визнання їх такими, що потребують. Відповідно до Житлового Кодексу РФ, такими визнаються:

  • живуть в приміщенні, яке не відповідає встановленим житловим нормам, навіть якщо приміщення оформлене у власність;
  • які проживають у приміщенні без укладення договору соціального найму, не мають при цьому у власності житла;
  • які проживають у приміщенні за договором соціального найму, але при цьому порушені нормативи площі на одного мешканця.

Фактично ветеран бойових дій або не повинен мати у власності квартиру або будинок, або бути власником такого житла, яке не відповідає нормам. Наприклад, квартира може перебувати в багатоквартирному будинку, призначеному під знос.

Як отримати житло

Існує встановлений порядок отримання коштів на придбання житлового приміщення. Для того щоб почати процедуру отримання, потрібно стати на облік і в чергу.

Постановка на облік

Для постановки на облік необхідно звернутися до Житлового фонд за місцем проживання або в Адміністрацію за місцем проживання для написання заяви на отримання виплати на придбання житлового приміщення. Розгляд заяви в середньому становить 30 календарних днів, після чого заявник сповіщається про результат зручним способом, який вказується в заяві.

Якщо громадянину відмовлено в постановці на облік, то відмова має бути вмотивованим з посиланнями на всі нормативно-правові акти. Невмотивована відмова може бути оскаржена в судовому порядку в будь-який період з моменту відмови.

Відповідно до цивільного законодавства РФ, оскарження в судовому порядку можливе тільки протягом трьох років. В іншому випадку термін позовної давності закінчиться, відновити його можна буде тільки при наявності поважних причин.

Після подачі заяви на руки заявникові видається розписка, в якій зазначено перелік документів, запит яких здійснюється відомством самостійно шляхом міжвідомчої взаємодії. Ці документи громадянину приносити немає необхідності.

Необхідні документи для постановки в чергу

При поданні заяви необхідно пред'явити список документів, що включає в себе: При поданні заяви необхідно пред'явити список документів, що включає в себе:

  • паспорт заявника та його копія (всі сторінки);
  • посвідчення ветерана бойових дій;
  • засвідчують особу всіх членів сім'ї;
  • виписку з Росреестра про відсутність у власності житлового приміщення або його наявності;
  • виписку з будинкової книги за місцем проживання;
  • договір соціального найму, якщо проживання здійснюється по ньому в приміщенні;
  • свідоцтво про шлюб або його розірвання за наявності;
  • копія особового рахунку заявника;
  • СНІЛС ветерана і членів його сім'ї.

У разі якщо житлове приміщення не відповідає житловим нормам, то додатково необхідно надати документ, який це підтверджує.

Оригінали документів необхідні для їх звірки з копіями. Якщо заявник надає лише копії, то вони повинні бути завірені в установленому законом порядку.

Житловий сертифікат

Після того як заявник буде поставлений в чергу на отримання коштів, відомство зобов'язане повідомити його про це.

Оскільки сертифікати виділяються з федерального, а не регіонального бюджету, чергу існує всеросійська. При цьому в регіоні присвоюється свій номер черги для громадянина. Наприклад, по всеросійській черзі заява зареєстрована під номером 200, а в регіоні проживання ветерана бойових дій воно буде 50. В цьому випадку при надходженні коштів в регіональний бюджет на виплату житлового сертифіката, громадянин отримає його п'ятидесятих по черзі.

Сертифікат видається на ветерана бойових дій, а не на всю його сім'ю. У разі якщо громадянин загинув або помер до отримання коштів, члени його сім'ї мають право на отримання виплати, якщо інше не обумовлено нормативно-правовими актами.

Дії після отримання сертифікату

Після того як в регіональний бюджет надійдуть кошти і підійде черга громадянина, Адміністрація за місцем проживання зобов'язана повідомити про це заявника Після того як в регіональний бюджет надійдуть кошти і підійде черга громадянина, Адміністрація за місцем проживання зобов'язана повідомити про це заявника. Сертифікат надається за місцем вимоги (тобто продавцеві житла), на руки готівкові кошти ветеран не отримує.

Після того як виплата надійде в регіон, необхідно знайти відповідне житло і оформити договір купівлі-продажу з продавцем. У разі якщо сума сертифіката більше, ніж вартість житла, різниця повертається до федерального бюджету. Нове житлове приміщення необхідно оформити у власність за встановленим законодавством порядком через Росреестр.

Приклад розрахунку сертифіката

Ветеран бойових дій поставлений на облік в чергу для отримання сертифіката. Законодавством йому покладена площа в 18 квадратних метрів, середня ринкова вартість у четвертому кварталі 2016 роки за квадратний метр составлялв 37208 рублів. У цьому випадку сертифікат, який отримає ветеран бойових дій, становить 669 744 рублів.

Це середні дані по країні, які змінюються в залежності від конкретного регіону проживання.

Москва

Для міста Москва на четвертий квартал 2016 року ринкова вартість одного квадратного метра була встановлена ​​в розмірі 90400 рублів. В цьому випадку житловий сертифікат становить 1627200 рублів.

Санкт-Петербург

Для Санкт-Петербурга встановлена ​​ринкова вартість одного квадратного метра житла в розмірі 60049 рублів. Розмір сертифіката для ветерана бойових дій становитиме 1080882 рублів.

інші регіони

Кожен квартал Міністерство будівництва та житлово-комунального господарства видає наказ або вносить зміни в існуючий, в якому прописує всі розміри вартості одного квадратного метра площі. При цьому від реальних даних на ринку ці суми можуть відрізнятися, як в більшу, так і в меншу сторону.

Чи можна придбати житло більшої площі

Законодавство допускає можливість придбання житлового приміщення більшої площі. У цьому випадку частина коштів (рівно за 18 квадратних метрів) вноситься з федерального бюджету через сертифікат, а частина оплачується громадянином самостійно.

Чи можна виписатися з придбаного житла

Після оформлення у власність житла, придбаного з залучення коштів федерального бюджету, громадянин має право розпоряджатися ним на загальних підставах. При цьому після відмови від права власності (наприклад, при продажу) повторно стати на облік на поліпшення житлових умов або отримання сертифіката не можна. Виплата надається один раз.

Останні зміни

Як показує практика, досить складно отримати сертифікат в тих регіонах, де встановлена ​​найбільш висока ринкова вартість одного квадратного метра. Щорічно в федеральний бюджет закладається сума, якої не вистачає на те, щоб швидко просувати черзі. Однак і тотального "застою" немає.

Черга рухається по всій Росії, сертифікати виплачуються, житло купується. У 2018 році за регіонами відбудеться підвищення вартість квадратного метра житлового приміщення, що позначиться на кінцевій сумі сертифіката для ветерана бойових дій.

Наші експерти відстежують всі зміни в законодавстві, щоб повідомляти вам достовірну інформацію.

Підписуйтесь на наші оновлення!

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online