6 пільг для учасників АТО: перевіряємо на собі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Мене запитують: «Чому ти тільки про землю написав ? Можеш про інші пільги? »З усіх пільг для учасників бойових дій є прості теми, а є де чорт ногу зломить. Мета ми нашу пам'ятаємо: заощадити час і нерви для наших побратимів. І, як казав герой фільму: не бачимо перешкод. Отже, пропоную пройтись прямо за списком. З прикладами і коментарями, і максимальною наближеністю до дніпровських реаліям.

У першій частині поговоримо про матеріальні блага, а в другій - про здоров'я, соціальний захист. Так, ці теми перетинаються. Постараюся видати інформацію корисними групами.

Пільга перша.

75-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб в межах середніх норм споживання. Площа житла, на яку надається знижка, при розрахунках плати за опалення становить 21 квадратний метр опалювальної площі на кожного, хто постійно проживає в житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, а також додатково 10,5 квадратного метра на сім'ю. Для сімей, що складаються лише з непрацездатних людей, надається 75-відсоткова знижка за користування газом для опалювання житла на подвійний розмір нормативної опалювальної площі (42 квадратних метра на кожну людину, що має право на знижку плати, та 21 квадратний метр - на сім'ю).

Саме формулювання звучить заплутано. Спробую пояснити. Знижка в 75% дається тільки учаснику бойових дій і одному непрацездатному члену сім'ї, який проживає з вами. Тобто, якщо ви прописані одні, на все знижка 75%. Якщо прописані ви і, припустимо, дитина або батько-пенсіонер (або інший непрацюючий чоловік) - ті ж самі 75% на все. Формула проста: ви + один непрацюючий член сім'ї = знижка 75%. На інші категорії знижка не поширюється.

Поясню на своєму прикладі. У нашій квартирі прописані: я, мама-пенсіонер і мій племінник (він же онук мами). Отже, знижка стосується мене і мами, а племяш вже йде по повній програмі. Отримуємо усереднену знижку в 50%. Висновок простий: чим більше в квартирі з вами приписано людей, тим знижка менше.

Далі вже рахуйте. Варто знати, що знижка не безлімітний. Газ - 311 м²; вода - 12 м²; світло - 120 Квт / год.

Куди йти, щоб ці знижки отримати?

В першу чергу - в районний соцзабез (управління соцзахисту). Там вам дадуть довідку і підкажуть, де знаходяться всі служби. Наприклад, документи по газу у мене брали на місці. Для тих, хто не пройшов ці кола пекла, скажу, що черги дикі, але за два-три дні впораєтеся. До вищевказаних знижок варто додати ще вивезення сміття і домашній телефон. Все за такою ж схемою.

Варто додати, що в кінці року міськрада в рамках програми «Сім'я героя» доплачує 25%, що дуже добре. Тобто якщо ваша знижка 75%, то після компенсації ваші баланси по комуналці вийдуть в плюс. Отже, за рік виходить в нуль.

Пільга друга.

75-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 квадратний метр загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає в житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, а також додатково 10, 5 квадратного метра на сім'ю).

В принципі, все схоже з попереднім пунктом. Тільки обмеженням є квадратні метри. Давайте на моєму прикладі. Я і мама-пенсіонер - по 21 м², плюс племінник - 10,5 м², так само 52,5 м², у нас йдуть зі знижкою 75%, а решта 30 м² за повною вартістю.

Пільга третя.

75-відсоткова знижка вартості палива, в тому числі рідкого, в межах норм, встановлених для продажу населенню, для тих, хто проживає в будинках, що не мають центрального опалення.

Ця знижка більша потрібна хлопцям із сільської місцевості і для міських приватних будинків з пічним опаленням. Хоча, поспілкувавшись з побратимами, я зрозумів, що села в переважній більшості централізовано газифіковані, і в місті прикладів використання цієї пільги я теж не знайшов. І все ж, якщо у вас будинок з пічним опаленням, ви йдете в районну соціальний захист і стаєте на відповідний облік.

Пільга четверта.

Безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання.

Безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання

Безкоштовний проїзд - одна з найбільш злободенних і обговорюваних тем. З трамваями, тролейбусами і метро проблем немає. Показав УБС як проїзний - і все. Проблеми трапляються з маршрутками. Зокрема, з «їх договором про кількість пільгових місць». Це не закон, а угода про взаєморозуміння. Закон - безкоштовний проїзд, і крапка.

Чому конфлікти виникають? У більшості випадків - особистий фактор. Іноді панове водії хамлять, чого не слід взагалі робити, або розповідають, що енну кількість пасажирів - це закон. Мабуть, це два випадки, які можуть викликати протистояння.

Особисто я, по-перше, намагаюся не користуватися цією пільгою щоб уникнути незручного для себе ситуації. Неприємно мені конкурувати з пенсіонерами. По-друге, мені доводилося користуватися все ж. Жодного разу мене не попросили на вихід. По-третє, особисто я змоделював ситуацію. Якщо мене ввічливо просять, я йду назустріч. Якщо мені хамлять або, не дай Боже, кажуть: «Я тебе туди не посилав», гнів буде великий. А що: у мене посттравматичний синдром, навіть довідка є. Жарти жартами, а ситуацію я бачу так.

Є й інші думки.

Василиса Трохимович, колишній прес-офіцер батальйону «Донбас» і полку «Дніпро-1», автор книги «Любов на лінії вогню»:

- З огляду на аварійний стан громадського транспорту, яке більше нагадує візки для худоби, для мене хамство водія починається навіть тоді, коли, бачачи, що людина зайшла в транспорт і не встиг сісти, він різко дає по газах - З огляду на аварійний стан громадського транспорту, яке більше нагадує візки для худоби, для мене хамство водія починається навіть тоді, коли, бачачи, що людина зайшла в транспорт і не встиг сісти, він різко дає по газах. Бабусі-дідусі-діти, не встигаючи зреагувати, валяться на підлогу. Насправді мене більше не влаштовує ставлення до пенсіонерів, яких принижують, виштовхують і так далі.

Я принципово використовую цю пільгу. Водії повинні бути зараз привчені до того, що по УБС проїзд безкоштовний, і що за порушення цього правила іноді б'ють. Для того щоб через десятки років ми не виявилися бабусями-дідусями, яких будуть виштовхувати.

Все залежить ще і від маршруту, і від самого водія. Це люди часто без елементарної освіти і виховання. Тому коли вони відверто бикуют, а роблять вони це з завидною постійністю, у них навіть не виникає відчуття, що десь вони поводяться не так.

У міжобласному і внутрішньообласному транспорті діє та ж схема з кількістю пільгових місць. Наприклад, в Кам'янське, Запоріжжя або Нікополь заїдеш без проблем: йдеш в касу, береш безкоштовний квиток. А ось в Черкаське або Гвардійське їдуть всі військові. Якщо все захочуть поїхати по знижці, маршрутники доведеться їхати собі в збиток. Тому треба йти назустріч, так думаю. По ходу служби я жив між Дніпром, Запоріжжям і Маріуполем. Скажу так: тільки з Дніпра можна було доїхати абсолютно безкоштовно. Із Запоріжжя - 10 гривень. Кажуть, це залежить від обласної влади.

Пільга п'ята.

Безкоштовний проїзд один раз на два роки (туди і назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом незалежно від наявності залізничного сполучення або проїзд один раз на рік (туди і назад) зазначеними видами транспорту з 50-відсотковою знижкою.

Друзі, а вам видали разом з УБС «простирадло» квитків? Думаю так. Принцип простий: раз на рік на всі види транспорту в межах України туди і назад знижка 50%. Але найцікавіше в цій опції те, що якщо ти не використав своє право в минулому році, то в нинішньому ти їдеш або летиш абсолютно безкоштовно туди і назад. І це працює. Перевірено.

Для сучасних людей, якими ми є, варто додати, що для оформлення такої поїздки потрібно особисто їхати в каси. Пред'явлення посвідчення і відривання проїзних талонів можливо тільки особисто, тобто через Інтернет - ніяк. Але в Інтернеті завжди можна вибрати рейс і подивитися наявність вільних місць. А далі руки в ноги - в аеропорт або на вокзал.

Пільга шоста.

Першочергове забезпечення житловою площею тих, хто потребує поліпшення житлових умов, та першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.

Закінчимо блок нашої частково пройденої темою. Нагадаю, що раніше інструкція по отриманню землі була опублікована. дивитися тут . А ось як вирішити питання з житлом? Інструкція проста: треба йти до районної ради з заявою. Реалії ж сумні.

Віктор Ожогин, відомий журналіст, учасник АТО:

Віктор Ожогин, відомий журналіст, учасник АТО:

- Я проживаю з сім'єю в 3-кімнатній квартирі в старому будинку будівлі 1950, площа - 48 кв. м., а прописано 6 чоловік.
Розглянувши документи, а вони в повному порядку, комісія відмовила в постановці на облік. Зачитали мені норми житлові, ще радянські, 80-х років, і сказали, що при нормі 7,5 кв. м на людину в нашій родині на обличчя всі 8 метрів. А тому ніяк і все ... Порадили прописати ще кого-небудь, ось тоді буде можна поставити на облік!

Я, довго не думаючи, сказав, що можу тільки когось із високопоставлених синів прописати: Порошенко, Гройсмана, Авакова, Турчинова чи Парубія ...

Виходить, що країна прагне до Європи, а відмовляє в допомозі захиснику своєї незалежності, посилаючись на радянські закони.

В наступній частині огляду пільг для АТОшніков ми поговоримо про здоров'я, лікуванні, медикаментах, санаторіях та інших опціях. Послухаємо думки, поради лікарів і соціальних працівників.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Підписуйтесь на наші сторінки в соціальних мережах Instagram Facebook

Можеш про інші пільги?
Куди йти, щоб ці знижки отримати?
Чому конфлікти виникають?
Друзі, а вам видали разом з УБС «простирадло» квитків?
А ось як вирішити питання з житлом?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online