Наявність упорядкованого двору додає до ціни житла від 5 до 15%

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Якщо територія дозволяє, девелопери не обмежують благоустрій двору паркуванням і охороною. Наприклад, в ЖК «Золоті ключі - 2» (на фото) влаштований «контактний зоопарк»

Якими б різними не були двори, при їх створенні є золоте правило: тут має бути цікаво і зручно всім. «Автовласникам потрібна зручна парковка, батькам з маленькими дітьми - ігровий майданчик, дітям старшого віку - майданчик спортивна. Пенсіонери хочуть тихого відпочинку в зеленій зоні; молода компанія категорично не сприймає тишу. Як поєднати ці інтереси? Через грамотну планування, поділ зон відпочинку, якісне благоустрій », - пояснює директор з розвитку бізнесу RD Сonstruction Ілля Байбус. «Спільнота мешканців потрібно підтримати на рівні девелопменту, відвівши кожній групі: автомобілістам, физкультурникам і т. Д. - свою територію», - погоджується професор ГУ ВШЕ Олександр Долгін.

Експерти підкреслюють: перш ніж упорядковувати двір, потрібно зрозуміти, хто мешканці. Якщо в комплексі багато одиничок, значить, там живуть молоді та активні люди без сім'ї. У таких ЖК немає сенсу облаштовувати дитяче містечко, зате буде незайвим зробити універсальну спортмайданчик, доріжки для роликів і парковку для велосипедів. У районах з переважанням старшого покоління марно встановлювати у дворах тенісні столи та створювати великі дитячі майданчики, там будуть більше затребувані зручні лавки в тіні, попереджає Ілля Байбус.

При облаштуванні дворових територій є і ряд загальних правил. Це хороша освітленість, наявність зон для спільного відпочинку дорослих і дітей, візуальна доступність дитячих майданчиків. Двір обов'язково повинен бути зеленим, додає комерційний директор «ЛСР. Нерухомість - Москва »Максим Зорін. «Якщо у дворі розміщений паркінг, який не дозволяє висаджувати дерева, слід шукати компроміс у вигляді чагарників, дерев в діжках, газонів», - зазначає експерт.

У ЖК Knightsbridge Private Park запланований парк, який займе 2/3 території.

1/2

У «Садових кварталах» передбачені приватні двори, а центром ЖК стане паркова зона зі ставком, тінистими алеями і бульварами, яка займе більше 50% території.

2/2

Найпопулярніші галереї

Важливо, щоб ландшафт виглядав красиво не тільки влітку, а й взимку, вважає заступник генерального директора компанії Urban Group Леонард Блінов. «Двір повинен виграшно виглядатиме і бути зручним для прогулянок в будь-який час року, - підтримує колегу генеральний директор агентства ексклюзивної нерухомості« Садиба »Надія Хазова. - Озеленення варто виконувати з урахуванням клімату нашої смуги, щоб, наприклад, чагарник не вимерзла взимку і його не довелося влітку висаджувати заново ». А директор департаменту роздрібних продажів Групи ПСН Катерина Тейн закликає творчо підходити до благоустрою дворів: «У своєму проекті на Рязанському проспекті ми вирішили висадити квіти на пожежній майданчику. Адже пожежна машина може приїхати один раз за багато років, а може і взагалі не приїхати. Нехай вона заїде на квітник, зате в решту часу ця ділянка буде радувати жителів красою ».

Приємний для ока і зручний двір - це не тільки добра воля девелопера. Наказ Міністерства регіонального розвитку РФ від 2011 року "Про затвердження методичних рекомендацій з розробки норм і правил з благоустрою територій муніципальних утворень» зобов'язує забудовника упорядковувати дворову територію, інакше дозвіл на будівництво не отримати. Девелопери не заперечують. «Не упорядкована двір - не продаси», - впевнені вони.

Knightsbridge Private Park на Кооперативній вулиці.

1/2

У дворі ЖК Crystal House біля Пречистенською набережній розбиті сквер і квітники, є декоративний фонтан, доріжки в темний час доби підсвічуються.

2/2

Найпопулярніші галереї

Ріелтори одноголосно відзначають: красивий, функціональний двір стимулює на покупку і впливає на швидкість прийняття рішення, так що інвестиції в облаштування дворів з лишком окупаються хорошими продажами. «Упорядкована прибудинкова територія позитивно сприймається покупцями, і терміни експозиції квартир скорочуються, адже рішення про покупку нерухомості часто буває емоційним», - зазначає директор по роботі з ключовими клієнтами Kalinka Group Поліна Меделяновскій. «Для людини важливо, який двір він побачить: заставлений машинами або зелений; освітлений або з темними завулками; з квітучими клумбами або зі зламаними лавками і графіті на стінах; з акуратною дитячим майданчиком або загидженому собаками, - вважає керівник відділу продажів житлової нерухомості КК «Теорема» Марина Агєєва. - Від цього багато в чому залежить, яке рішення він прийме ». «У продажу у нас зараз знаходиться шикарна квартира, але у дворі суцільна парковка, а посередині - сміттєвий контейнер, тому вона довго не продається», - підтверджує керуючий партнер «Міель - Мережа офісів нерухомості» Марина Толстик.

Якщо територія дозволяє, девелопери не обмежують благоустрій двору паркуванням і охороною

Покупці готові дорожче платити за будинок з хорошим двором. «У нашій практиці був випадок, коли люди придбали квартиру в Митищах істотно вище за ринкову вартість, тому що там був дуже гарний дворик, упорядкований за рахунок ТСЖ і визнаний кращим в місті. Дизайнером виступив один з мешканців - садівник-любитель, захоплений японським садом », - згадує Толстик.

Наявність упорядкованого двору додає до ціни квартири в середньому 4-5% для будинків комфорт-класу і 10-15% для елітних проектів, відзначають в «МИГ-Нерухомість». «Дитячий майданчик, газони площею близько 4000 кв. м, квітники, висаджування дерев і чагарників - все це може коштувати близько 3 млн руб. », - наводить цифри керівник аналітичного відділу ГК« МИГ-Нерухомість »Олена Чегодаєва.

Якщо двір належить ЖК, утримання двору також ляже на плечі мешканців. «В середньому зарплата двірника - 26 000 руб. у місяць. Інвентар та витратний матеріал - ще тисяча рублів. Підготовка чагарників до весняно-літнього сезону коштує в середньому 300 000 руб., Близько 100 000 руб. - підготовка до зими. Якщо скласти ці суми і розділити на 12 місяців, вийде, що зміст двору обходиться в середньому в 52 000 руб. щомісяця, і це без обслуговування дитячих майданчиків, ігрових конструкцій і місць для занять спортом. Витрати по їх змісту виникають в разі потреби і можуть варіюватися від 15 000 до 1,5 млн руб. », - каже Ілля Байбус з RD Сonstruction. Скільки доведеться платити мешканцям, залежить від числа квартир.

В елітних житлових комплексах свої закони благоустрою. «Сьогодні на ринку дорогого житла діють дві різноспрямовані тенденції. З одного боку, це велика конкуренція проектів, коли забудовники всіма силами намагаються зробити двір краще, адже покупці віддають перевагу будинкам з доглянутими і продуманими прибудинковими просторами. З іншого боку - недолік землі під забудову, через що двори елітних будинків не можуть мати у своєму розпорядженні всю необхідну інфраструктуру і бути одночасно зручними. Якщо ви хочете жити на Остоженке, будьте готові до того, що у вас, швидше за все, не буде саду з величезним фонтаном. Якщо ви не готові з цим миритися, доведеться змінити територіальні переваги », - каже Поліна Меделяновскій. Хоча найчастіше, на думку експерта, для власників дорогого житла двір не особливо важливий: «Володарі преміальної нерухомості часто мають власну терасу або вихід на дах, в багатоквартирних будинках - загальні внутрішні простору з зеленими зонами, які успішно замінюють двори».

«Три кити благоустрою, без яких не обходиться жоден житловий комплекс в елітному сегменті, це парковка, охорона і приватність», - пояснює Меделяновскій. Але вже якщо територія дозволяє, то фантазії девелоперів немає меж. Наприклад, на території комплексу «Золоті ключі - 2» влаштований «контактний зоопарк»: там гуляють лами, олені і павичі, стрибають кролики і білки, бігають лисиці, а в ставку плавають качки. У дворі ЖК Crystal House біля Пречистенською набережній розбиті сквер і квітники, є декоративний фонтан, доріжки в темний час доби підсвічуються. У «Садових кварталах» передбачені приватні двори, а центром ЖК стане паркова зона зі ставком, тінистими алеями і бульварами, яка займе більше 50% території.

А в комплексі, що будується Knightsbridge Private Park запланований парк, який займе 2/3 площі об'єкта. «Ми свідомо пішли на зменшення щільності забудови, щоб збільшити площі загального користування і створити для мешканців найбільший приватний парк в Москві, - каже комерційний директор компанії« Реставрація Н »Тимур Сухарєв. - Багато зелені, комфорт, самітність, безпеку і екологічність - завдяки цим факторам і ціна у нас вища за середню на 5-10% ».

Як поєднати ці інтереси?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online