Використовували сауну як сушилку: подробиці страшної пожежі в пансіонаті Нової Москви

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Хоча пожежники наполягають на версії з несправною проводкою

Цей випадок знову оголив проблему державних установ для літніх людей - їх явно не вистачає. Людям припадають ризикувати здоров'ям рідних і віддавати їх в руки не професійним фахівцям, а жадібним комерсантам.

Перший сигнал про спалах надійшов в екстрені служби міста о 10.28 - дзвонив житель села Картмазово Роман Агзамов. Він першим побачив задимлення в будинку для людей похилого віку на вулиці Центральна. У цьому триповерховому котеджі за глухим парканом тут багато років функціонує приватний пансіонат «Теплі бесіди».

За словами Романа, охорони в пансіонаті він ніколи не бачив. Відважний чоловік кинувся всередину і на око визначив, що епіцентр пожежі - десь на цокольному поверсі. Тут також розташовувалися кімнати для літніх постояльців. Не гаючи ні секунди, чоловік по черзі витягнув на вулицю двох лежачих бабусь, а після схопив вогнегасник і спробував впоратися з вогнем, але полум'я розгоралося все сильніше і яскравіше.

На щастя, незабаром прибули пожежники з селища Мосрентген, слідом підтягнулися їх колеги з центру міста.

Хоча пожежники наполягають на версії з несправною проводкою   Цей випадок знову оголив проблему державних установ для літніх людей - їх явно не вистачає

До цього часу персонал пансіонату вже вивів частину пенсіонерів, але багато Тіз тих, хто нездатний самостійно пересуватися (в основному жителі 2-го і 3-го поверхів), все ще перебували в своїх ліжках.

-Ми побачили, що в підвалі потріскалися скла, а сама будівля дуже сильно задимлене, - розповів «МК» оперативний черговий МНС Євген Колесников. - Обстановка була важкою, так як багато хто не міг самостійно пересуватися і перебували в стані затуманеного свідомості. Тих, кого виявили на другому поверсі, ми супроводили на балкони, звідки зі страховкою спускали по трьохколінної сходах. Погорельцев третього поверху виводили на дах, щоб спустити в колисці автодрабині. Пенсіонерів ж з першого поверху виносили прямо на руках, попередньо вдягнувши спеціальну помаранчеву маску з подачею повітря, так як боялися, що вони надихають чадним газом. До речі, в коридорах і кімнатах було досить місця для маневрів, що сприяло безперешкодному виходу на вулицю. Всього ми спали 19 осіб і передали їх в руки медикам.

Пожежу загасили в 11.32. За офіційними даними, замкнула проводка в сауні. Однак, за словами однієї з доглядальниць, парилка використовувалася не за призначення - тут сушили речі підопічних після прання. Площа загоряння була невеликою - 20 квадратних метрів. Але пішов їдкий отруйний дим і люди похилого віку їм надихалися.

75-річну Ніну Пилипівну Осичкиной, 90-річну Ольгу Григорівну Рубцова, 82-річну Наталію Павлівну Вальнеколіс, 68-річну Марію Василівну Полеваліну, 84-річного Резо Сардіоновіча надарували госпіталізували в НДІ Скліфосовського. 87-річний Мухсин Сахаевіч Джалал і інші поїхали в 33-ую ГКБ. Всього в лікарні відвезли 16 людей похилого віку.

Решту перевезли в міні-готель неподалік на вулиці Київська. Сюди ж викликали родичів. І чи повернуться старі в «Теплі бесіди» - велике питання.

Тут треба пояснити, що з себе представляє установа. Центр для літніх «Теплі бесіди» - ціла мережа приватних пансіонатів по всій Москві. Причому, у кожного такого будинку для людей похилого віку, свій власник, який купив франшизу (її вартість 15 млн рублів) і має 2 млн рублів для початкових вкладень. Самоокупність від бізнесу, як зазначено на сайті, настає через 9-12 місяців.

Як правило, новоявлений бізнесмен знімає котедж (площею приблизно 500 квадратних метрів) і доморощеними методами пристосовує його до дому для літніх.

Що стосується пансіонату в Картмазово - раніше, як кажуть сільські, на цьому місці зводила будинок сім'я з півдня Росії. Потім вони чи то продали котедж, то чи здали в оренду - ніхто не знає. За деякими даними, господиня «Теплих бесід» - така собі Маргарита Альбертівна Дааева. Дама не вважала за потрібне приїхати на попелищі - зі слідчими спілкувалася її представниця, уродженка Чечні.

Місцеві активісти давно підозрювали, що з пожежною безпекою там щось негаразд.

Ну який це пансіонат? Це звичайний будинок, який розділили на кімнатки, розставили ліжка. Просто щастя, що вони все там не згоріли, - кажуть люди.

Ціна проживання - від 1 000 рублів для адекватних, ходячих старих і від 1200 - для лежачих і хворих на деменцію (тому, хто планує укласти контракт на рік, покладена знижка в 20 відсотків).

Втім, кореспонденту «МК», що побував на місці, працівники пансіонату повідомили, що в середньому один місяць перебування обходився в 50 тисяч рублів.

У згорілому будинку проживали 53 старого (а за списком значився 51). Неважко підрахувати дохід - 2 млн 650 тис руб. Якщо відняти орендну плату, харчування, зарплату персоналу (до речі, люди у відгуках скаржилися, що не вистачає працівників, а ті які є, без необхідного рівня кваліфікації) - власник кладе в кишеню щомісяця як мінімум 1 млн рублів.

Ось типовий відгук - москвичі радять триматися від «Теплих бесід» подалі (орфографія і пунктуація автора збережені): «Залишали там свою бабусю на два тижні. Ще при перегляді здалося, що в номерах дуже незатишно. Довірилися позитивним відгуками, а в підсумку повне розчарування. Пансіонат позиціонують як ВІП, але чесно сказати, ВІПоми навіть не пахне - звичайний. Котедж, і вже досить старий. Територія для прогулянок дуже скромна. Просто двір з футбольним майданчиком, цікаво, хто-то там грає в футбол ?! За старими не стежать належним чином, схоже, що не вистачає персоналу ».

Пансіонат тепер перевірятиме Відділ економічної безпеки та протидії корупції УВС по Тіна - є підозри, що діяльність була незаконною. Вже з'ясувалося, що у половини працівників (всього їх 12) не було трудових договорів, а зарплату вони отримували в конверті.

Щоб першими дізнаватися про події, підпишіться на канал Служби інформації "МК" в Telegram

Ну який це пансіонат?
Просто двір з футбольним майданчиком, цікаво, хто-то там грає в футбол ?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online