FAQ: Як підготуватися до перевірки пожежної безпеки

  1. Дмитро ТРЕЛІН
  2. планові перевірки
  3. Як не брати участь в перевірці
  4. позапланові перевірки
  5. На що дивляться інспектори
  6. Під час перевірки
  7. відповідальність орендаря
  8. Штрафи та призупинення діяльності

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Дмитро ТРЕЛІН   Старший партнер юридичної партнерства   Verdicto   планові перевірки   До 1 листопада кожного року пожежники розробляють плани, коли і кого вони будуть перевіряти в наступному році

Дмитро ТРЕЛІН

Старший партнер юридичної партнерства Verdicto

планові перевірки

До 1 листопада кожного року пожежники розробляють плани, коли і кого вони будуть перевіряти в наступному році. Ці плани публікуються на сайтах регіональних центрів МНС Росії не менше ніж за 10 днів до початку року.

Ви будете включені в план, якщо минуло три роки з дня реєстрації юридичної особи, індивідуального підприємця, отримання повідомлення від Росспоживнагляду про початок діяльності або з моменту останньої перевірки. Також якщо пройшов аналогічний період з моменту введення об'єкта захисту в експлуатацію або зміни його класу функціональної пожежної безпеки.

Прокуратура перевіряє законність включення об'єктів перевірки в щорічний план і, при виявленні необґрунтованості планованої перевірки, направляє розпорядження до органу Держпожнагляду про виключення юридичної особи (індивідуального підприємця) з плану.

Коригування затвердженого щорічного плану возможн а в строго певних випадках.

Ліквідація або реорганізація юридичної особи Ліквідація або реорганізація юридичної особи. Але юридична особа, що перебуває в процесі ліквідації, може бути піддано заходам з державного контролю (нагляду). Ліквідація юридичної особи вважається завершеною, а юридична особа - припинив існування після внесення про це запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб.

Припинення діяльності індивідуального підприємця Припинення діяльності індивідуального підприємця. З моменту внесення відповідного запису до ЕГРІП.

Припинення експлуатації об'єктів захисту Припинення експлуатації об'єктів захисту.

Наступ обставин непереборної сили Наступ обставин непереборної сили. Наступ даних обставин має бути також документально підтверджено в установленому законом порядку.

У разі наявності будь-якого з цих обставин перевіряти особу має право направити до територіального підрозділу Держпожнагляду заяву з вимогою про внесення змін до плану. До нього повинні бути додані документи, що підтверджують обставини.

Як не брати участь в перевірці

У разі включення підприємства до затвердженого план, запланована перевірка практично неминуча. Однак існує законний шлях ухилення від включення підприємства в такий план - проведення аудиту пожежної безпеки.

Він проводиться з метою виявлення порушень вимог пожежної безпеки на об'єкті та розробки заходів щодо їх усунення. Цим займаються спеціальні акредитовані організації на договірній основі. Результати оформляються у вигляді висновку про незалежну оцінку пожежного ризику, з додатком плану заходів щодо усунення порушень. Документ підписується посадовими особами експертної організації, після чого протягом п'яти робочих днів аудитор направляє копію висновку в структурний підрозділ територіального органу МНС. Зареєстроване висновок видається на руки замовнику (власнику або керівнику об'єкта).

Якщо об'єкт був визнаний відповідним вимогам пожежної безпеки, то надходження такого висновку до затвердження щорічного плану в орган Держпожнагляду, планові перевірки щодо таких об'єктів захисту не плануються протягом трьох років.

позапланові перевірки

Підставою для проведення позапланової перевірки є:

- закінчення строку виконання раніше виданого припису про усунення виявленого порушення;

- надходження в прокуратуру або органи Держпожнагляду звернень і заяв про факти заподіяння шкоди або загрози заподіяння шкоди життю, здоров'ю громадян, шкоди тваринам, рослинам, довкіллю, об'єктів культурної спадщини (пам'яток історії та культури) народів Російської Федерації, безпеки держави, а також загрози надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру.

Про проведення позапланової виїзної перевірки підприємець повідомляється не менше ніж за двадцять чотири години до початку її проведення будь-яким доступним способом. При цьому, якщо є звернення або заява в Госпожнадзор, уведомненіе підприємця не потрібно. На жаль, нечесні пожежні інспектори часто користуються сфабрикованими заявами.

На що дивляться інспектори

Найчастіше перевіряючі органи звертають увагу на кілька речей:

- дотримання вимог пожежної безпеки до внутрішнього протипожежного водопостачання, електроустановок та первинних засобів пожежогасіння;

- дотримання вимог пожежної безпеки до евакуаційних шляхів, евакуаційним та аварійних виходів або системам автоматичного пожежогасіння та систем пожежної сигналізації, систем оповіщення людей про пожежу та управління евакуацією людей в будинках, спорудах і будівлях або системам протидимного захисту будівель, споруд і будівель.

Під час перевірки

Треба підготувати співробітників. Вони не повинні давати пояснення без отримання попередніх інструкцій юриста і керівника підприємства. Супроводжувати інспектора в ході здійснення перевірки повинен юрист і експерт підприємства в галузі пожежної безпеки. При цьому повноваження юриста і експерта повинні бути підтверджені довіреностями.

Фіксація перевірки на камеру необхідна. Так отримана відеозапис згодом стане доказом у справі про адміністративне правопорушення.

Про проведення позапланової виїзної перевірки підприємець повідомляється не менше ніж за двадцять чотири години до її початку

Крім того, підприємці зобов'язані вести журнал обліку перевірок за формою, затвердженою наказом Мінекономрозвитку. У ньому співробітники Держпожнагляду записують відомості про найменування органу державного контролю, дати початку і закінчення проведення перевірки, часу її проведення, правових підставах, цілі, завдання та предмет перевірки, виявлені порушення та видані приписи, а також вказуються прізвища, імена, по батькові та посади посадової особи або посадових осіб, які проводять перевірку, його або їх підписи. У разі якщо журнал обліку перевірок не буде відповідати затвердженої типової форми, інспектор Держпожнагляду вправі відмовитися від внесення зазначених записів.

При відсутності журналу обліку перевірок в акті перевірки робиться відповідний запис.

Журнал - важливий письмовий документ. Його ведення, по суті, спрямована на полегшення доведення порушень, допущених посадовими особами Держпожнагляду.

відповідальність орендаря

Якщо в договорі оренди питання про відповідальність за порушення правил протипожежної безпеки не врегульовано, то відповідальність може бути покладена як на орендаря, так і на орендодавця, в залежності від того, чиє протиправне, винне діяння (бездіяльність) стало причиною адміністративного правопорушення.

Ми рекомендуємо до початку перевірки підписати з орендодавцем (орендарем) акт розмежування обов'язків по утриманню орендованого майна до договору оренди. Як правило, в такому акті сторони відображають, що дотримання вимог пожежної безпеки, пов'язане з капітальними вкладеннями в об'єкт оренди (наприклад, установка і обслуговування систем пожежної сигналізації) покладається на орендодавця, а інші порушення (наприклад, дотримання вимог до шляхів евакуації і евакуаційних виходів ) покладаються на орендаря.

Штрафи та призупинення діяльності

Залежно від виду порушення штраф може складати вiд 6 000 до 400 000 рублей. Адміністративне призупинення діяльності слід за повторним невиконанням наступних вимог:

- вимог пожежної безпеки до внутрішнього протипожежного водопостачання, електроустановок будівель, споруд і будівель, електротехнічної продукції або первинних засобів пожежогасіння яких вимог пожежної безпеки щодо забезпечення будівель, споруд і будівель первинними засобами пожежогасіння;

- вимог пожежної безпеки до евакуаційних шляхів, евакуаційним та аварійних виходів або системам автоматичного пожежогасіння та систем пожежної сигналізації, систем оповіщення людей про пожежу та управління евакуацією людей в будинках, спорудах і будівлях або системам протидимного захисту будівель, споруд і будівель.

Тимчасова заборона діяльності може застосовуватися тільки у виняткових випадках, якщо це необхідно для запобігання безпосередньої загрози життю або здоров'ю людей, якщо запобігання зазначених обставин іншими способами неможливо.

Щоб запропонувати тему в цю рубрику, пишіть листи на [email protected] c позначкою FAQ.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online