Хто володіє ЗСД

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У проекті бюджету Петербурга на 2017 рік зарезервовані 4,6 млрд рублів для ТОВ «Магістраль Північної столиці» - концесіонеру, добудовувати центральну ділянку ЗСД і експлуатує існуючі. «Фонтанка» з подивом дізналася, хто буде кінцевим одержувачем. У проекті бюджету Петербурга на 2017 рік зарезервовані 4,6 млрд рублів для ТОВ «Магістраль Північної столиці» - концесіонеру, добудовувати центральну ділянку ЗСД і експлуатує існуючі

Архів / Сергій Ніколаєв / "Фонтанка.ру"

Співвласником компанії «МСС», яка щороку збирає плату за проїзд по ЗСД, виявився кіпрський фінансист Роїс Потамітіс. За ним можуть ховатися ті, хто отримує прибуток від проекту, але не бажає афішувати своє ім'я.

ТОВ «Магістраль Північної столиці» ( «МСС») була створена в 2011 році для участі в конкурсі на право будівництва самого складного, центральної ділянки ЗСД. Обійшовши спільне підприємство холдингу First Quantum, Ощадбанку та французької Vinci, інвестор отримав право взятися за проект загальною вартістю в 120 млрд рублів. Будівництво 11-кілометрової ділянки почалося навесні 2013 року і мало закінчитися через три роки. Однак потім терміни перенесли на листопад.

«Магістраль Північної столиці» не приховує, хто стоїть за проектом. «Учасниками консорціуму є" ВТБ Капітал ", Газпромбанк, компанії Astaldi (Італія), I? Ta? In? Aat (Туреччина) в якості підрядників будівництва і Mega Yapi In? Saat ve Ticaret (Туреччина) - технічний консультант підрядників », - йдеться на сайті компанії. Приблизно такий же список завжди наводився і в офіційних прес-релізах Смольного. При цьому малося на увазі: італійці і турки виконують виключно будівельні роботи і не беруть участь у фінансуванні проекту. А кінцевими бенефіціарами «Магістралі Північної столиці» є ВТБ і Газпромбанк.

Простий кіпрський фінансист

З урахуванням масштабних бюджетних вливань, які чекають «Магістраль Північної столиці» в найближчі роки, «Фонтанка» вирішила перевірити, чи дійсно два російські банки є власниками компанії. За даними СПАРК, «МСС» на 100% належить кіпрській компанії Ysmer Ltd. Акціонерний капітал останньої становить 5 тисяч євро і розділений між чотирма компаніями.

Частка 49,9% записана на офшор Alrara Ltd, який, в свою чергу, контролюється 100% -ної "дочкою" ВТБ - російським ТОВ «ВТБ Інфраструктурні інвестиції». Мізерна частка 0,1% за два кіпрські компанії виводить на швейцарську VTB Capital Private Equity Holding AG, яку очолюють топ-менеджери державного банку. Таким чином, в сумі у «ВТБ» - рівно 50%. Хоча між кінцевим бенефіціаром і концесіонером ЗСД чогось прокладені кілька офшорних барикад.

Пакет в 41,5% контролює кіпрська GPB Infrastructure Projects Ltd. Вона через прокладку у вигляді ще одного офшору належить безпосередньо Газпромбанку. Власник залишилася міноритарної частки в 8,5% - кіпрська компанія Blognot Ltd. Однак за нею, всупереч всім очікуванням, стоять не державні російські банки, а фінансист з Лімассола Роїс Потамітіс.

Ройс Потамітіс

Згідно профілем Потамітіса в соціальній мережі LinkedIn, в далекі 1980-ті роки він закінчив Лондонську школу економіки та політичних наук. У 1990-ті працював менеджером в міжнародній аудиторській компанії Deloitte, потім відповідав за видачу кредитів в підрозділі кіпрського банку Laiki. У 1996 році він прийшов до місцевого відділення консалтингової компанії BDO, де і працює донині на посаді керуючого директора.

BDO Ltd надає послуги з фінансового та податкового консультування, допомагає з бухгалтерським обліком. Як зазначено на сайті компанії, Потамітіс очолює офіс фірми в Лімассолі і відповідає за роботу з клієнтами з Росії, України, Словенії та Румунії. За даними порталу OpenCorporates, він був або є секретарем або директором приблизно в 60 кіпрських фірмах. Одна з них навіть потрапила в базу офшорів міжнародного консорціуму журналістів ICIJ, який прославився на весь світ завдяки оприлюдненню даних про офшори з Панами. Йдеться про фірму Karpathia, якій Потамітіс управляє в інтересах грецького бізнесмена Апостолос Вакакіса, що володіє мережею дитячих магазинів на Балканах.

Серед друзів Потамітіса в Facebook - багато вихідців з Росії, які проживають зараз на Кіпрі. Іноді, за даними «Фонтанки», він виїжджає і в Москву. При цьому «Магістраль Північної столиці» - не єдина російська компанія, в якій у Потамітіса є частка. Як випливає з кіпрського торгового реєстру, йому належить офшор Koltceva Holdings, який контролює 7,5% в «Повітряних воротах Північної столиці» - керуючої компанії петербурзького аеропорту. У свій час Роїс Потамітіс навіть входив до ради директорів «ВВСС».

Правда, співрозмовник в авіаційних колах стверджує, що кінцевим бенефіціаром Koltceva Holdings є «ВТБ» - основний інвестор проекту з реконструкції петербурзького авіавузла і ключовий власник «ВВСС».

Реальний або номінальний?

«Фонтанка» зателефонувала в офіс BDO Ltd на Кіпр. Роїс Потамітіс був на нараді, однак секретарка передала йому, що дзвонив чоловік з Росії. Через півгодини керуючий директор люб'язно передзвонив сам. Так що, мабуть, частка в проекті загальною вартістю понад 200 млрд рублів не викликала в ньому «зіркову хворобу». Якщо, звичайно, він є реальним, а не номінальним власником, що і спробував з'ясувати кореспондент "Фонтанки".

«Я є реальним власником", - відповів Потамітіс, відмовившись відповідати на будь-які додаткові питання.

Керівник корпоративної та арбітражної практики «Качкін і партнери» Кирило Саська, до якого «Фонтанка» звернулася за роз'ясненнями, відразу розвів руками: він не знайомий зі схемою володіння «Магістраллю Північної столиці» і готовий поділитися лише теоретичними припущеннями. «Це може бути як номінальне володіння, так і реальне. Реальний власник потрібен для substance, тобто для підтвердження присутності компанії на Кіпрі. Ті компанії, які існують в офшорній юрисдикції фіктивно, можуть в результаті потрапити під підвищені податки », - говорить Кирило Саська. В останньому випадку Роїс Потамітіс як реальний власник може отримувати і дивіденди від прибутку компанії, якщо вони розподіляються серед акціонерів, а не направляються на розвиток.

У ВТБ відмовилися відповідати на питання, кому насправді належить частка в 8,5% в «Магістралі Північної столиці».

«На поточний момент ми не можемо нічого сказати по цій темі», - заявили в Газпромбанку. Відмовилися коментувати роль Роїс Потамітіса в стратегічному проекті міста і в профільних комітеті з інвестицій.

Як би там не було, але Роїс Потамітіса або реальних власників його пакета можна тільки привітати. Проект з будівництва ЗСД - вельми вигідний.

Згідно зі схемою, розробленою при губернаторі Валентині Матвієнко, ще до здачі центральної ділянки ЗСД «Магістраль Північної столиці» отримала право збирати плату за проїзд по північному і південному ділянці. Хоча обидва були зведені за рахунок бюджету і обійшлися в 46 і 37 млрд рублів відповідно. Велика частка скарбниці і в будівництві центральної ділянки: з 120 млрд рублів держава дає 51 млрд. При цьому в тій частині, яку прийнято називати «інвестиційної», велика частка держбанків: Зовнішекономбанк направляє 25 млрд, ВТБ і частково державний Газпромбанк - 8,5 млрд .

«Магістраль Північної столиці» буде експлуатувати трасу і стягувати плату з городян до 2042 року. Якщо річний дохід буде менше 9,6 млрд, то міськбюджет буде виплачувати інвестору субсидію для покриття понесених витрат. При цьому в концесійному угоді заздалегідь прогнозується, що до 2019 року збори не будуть досягати цієї планки. Через це щороку в бюджеті буде резервуватися субсидія: в 2016 році «Магістраль Північної столиці» може отримати 4,1 млрд, в 2017-м - 4,6 млрд. Хоча підсумкова сума, яку перерахують «МСС», може бути менше : все залежить від того, якими будуть збори за підсумками року.

Всього ж протягом чотирьох років концесіонер з загадковим співвласником вправі розраховувати на державну підтримку в 17 млрд рублів . Заради такого можна піти на те, щоб приховати своє ім'я за номінальним кіпрським фінансистом.

У 2014 році чистий прибуток ТОВ "Магістраль Північної столиці" склала 321 млн рублів, в 2015-му - 446 млн.

Андрій Захаров, «Фонтанка.ру»

«Учасниками консорціуму є" ВТБ Капітал ", Газпромбанк, компанії Astaldi (Італія), I?
Ta?
In?
Реальний або номінальний?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online