Які будівлі знесли в Єкатеринбурзі в 2018 році: карта, історії, проекти

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Три найяскравіших об'єкта, яких позбувся Єкатеринбург

В цьому році Єкатеринбург позбувся декількох цікавих об'єктів - будівлі зносили так часто, що 2018 й можна назвати роком руйнувань. Ми зробили одну карту з будівлями, яких більше немає. Сюди ж можна було занести оновлений цирк - будівля втратило колишній цікавий вигляд після того, як його обліпили потворною плиткою, але благо будівля ще варто, і є надія, що коли-небудь будівлю відновлять після жахливого ремонту.

Ось десять об'єктів, які стерли з лиця Єкатеринбурга. До кожній точці прикріплена інформація про будівлю і посилання на більш детальний матеріал, подивіться. Якщо ви згадаєте ще якісь яскраві об'єкти, які ми забули нанести на карту, то напишіть нам.

телевежа

Найгучнішою і масштабним знесенням цього року став вибух телевежі. 24 березня телевежу знесли, і за цим процесом стежив, здається, все місто. Екатерінбуржци записали тисячі відео вибухів, найефектніші з них - тут . А ми вели прямий ефір знесення. Що залишився стояти 30-метровий «огризок» упустили 1 квітня , А через кілька днів почали дробити підставу вежі .

За день до знесення на саму вершину телевежі забралися руфери, вони просиділи там 9 годин - це був протест. Так вони хотіли показати, що зносити телевежу не треба.

Тут ми зібрали реакції городян на місто без вишки . А це - архів знімків Єкатеринбурга з телевежею , Зроблених відомим висотним фотографом Славою Степановим.

На місці, що звільнилося УГМК будуватиме льодову арену для ХК «Автомобіліст».

Кінотеатр «Темп»

В цей же день - під шумок - на Уралмаші почали зносити кінотеатр «Темп», побудований в стилі конструктивізму. Покинутий кінотеатр засудили до зносу ще в минулому році. Його продали за 27 мільйонів ЗАТ «РК« Єсенін »». Будівля викупив один з найбільших забудовників Єкатеринбурга, але спеціально під цей проект він створив нову юридичну особу. Після того як стало відомо, що «Темп» знесуть, єкатеринбурзькі студенти вирішили розпиляти на магніти сходинки кінотеатру. А ми вирушили на екскурсію в відому «заброшку» Уралмаша. Після пожежі кінотеатр знаходився в жахливому стані.

Незадовго до знесення історики подали заяву в Управління держохорони об'єктів культурної спадщини і попросили визнати будівлю кінотеатру пам'ятником архітектури . Але власник не став чекати результатів експертизи і зніс будівлю.

Пізніше з'ясувалося, що наказ про знесення кінотеатру віддав сільський священик. На місці кінотеатру збиралися будувати житловий комплекс, правда офіційно про це ще не оголошували.

Так кінотеатр виглядав раніше Так кінотеатр виглядав раніше   Це під час знесення   А так територія, де раніше стояв кінотеатр, виглядала в кінці цього листопада Це під час знесення А так територія, де раніше стояв кінотеатр, виглядала в кінці цього листопада

Баня «Бадьорість»

У липні на Куйбишева, 42 знесли баню «Бадьорість». Замість неї повинні побудувати новий триповерховий будинок для банного комплексу, який відкриють тут по франшизі московських «Сандунов» . Новий проект пройшов Містобудівна рада, хоч і з великими зауваженнями.

знесення тривав близько двох тижнів . Ця будівля теж намагалися визнати пам'ятником архітектури, але у громадських нічого не вийшло. тут можна подивитися з висоти, які купи каміння залишилися від лазні після знесення. Після того як демонтували основну будівлю, взялися зносити котельню з цікавою дахом.

З лазнею склалася дивна ситуація - міська влада відмовилися назвати суму компенсації, яку муніципальне підприємство отримало при виході за свій майновий комплекс .

З лазнею склалася дивна ситуація - міська влада відмовилися назвати суму компенсації, яку   муніципальне підприємство отримало при виході за свій майновий комплекс

Ще влітку на Куйбишева стояла лазня «Бадьорість». Побудували її в 1926-1927 роках Ще влітку на Куйбишева стояла лазня «Бадьорість» А ось що залишилося від будівлі після знесення

Комплекс будинків, де жила Майя Плісецька

Квартал старих дерев'яних будинків між Декабристів і Чапаєва цього літа знесли дочиста. демонтаж почався ще в середині липня , А до серпня на місці семи будинків з'явився пустир. На цьому місці забудовник «Форум-груп» зводитиме елітний житловий квартал .

В травнем 2017 року ми гуляли по цьому кварталу - він був практично розселений, але в двох будинках ще залишалися сім'ї. останні мешканці покинули свої будинки в листопаді 2017 року.

Громадські працівники кілька разів намагалися визнати ці будинки пам'ятником архітектури , Адже в одному з них в евакуації жила сама Майя Плісецька. У своїх мемуарах артистка балету писала, як їй жилося в Свердловську.

Проект нового кварталу на місці цих будинків був схвалений на обласному Містобудівній раді . Коли будинки були повністю розселені, місцеві художники перетворили це місце в арт-об'єкт .

Такі дерев'яні будинки стояли на Чапаєва в 2017 році Такі дерев'яні будинки стояли на Чапаєва в 2017 році   А ось як виглядав квартал на Чапаєва цього літа А ось як виглядав квартал на Чапаєва цього літа. Замість будинків - пустир

Будинок-сфера на міському ставку

З 2014 року на міському ставку стояла плавуча півсфера. Цей будинок на воді кілька разів намагалися визнати незаконним, а цієї осені півсферу демонтували.

Представники компанії, що встановила її, висували зовсім абсурдну версію - вони намагалися довести суду, що півсфера є маломірним судном і може бути спущена на воду. Однак у них нічого не вийшло. Про демонтаж конструкції говорилося ще в березні 2018 року .

Півсфера належала ТОВ «Лаванг» - фірмі, яка займається будівництвом такого виду будинків. Пізніше стало відомо, що ця фірма намагалася продавати такі будинки, але бізнес не злетів , А клієнтам вони залишилися винні грошей. Історію сфери і смішні картинки з нею можна подивитися тут.

Історію сфери і смішні картинки з нею можна подивитися   тут

Сфера довго простояла на ставку. Всередині вона була схожа на звичайний будинок Сфера довго простояла на ставку У жовтні її знесли

Шестиповерхівка в містечку міліції

Шестиповерховий будинок в стилі конструктивізму почали зносити на початку грудня, хоча розселені він стояв уже кілька років. Як і багато інших об'єктів, цей будинок теж намагалися визнати пам'ятником архітектури , І, як завжди, зробити це не вдалося.

Представники Центру прикладної урбаністики написали заяву про те, щоб «Городок міліції» включили до Єдиного державного реєстру об'єктів культурної спадщини. Громадські працівники вважали будинок центром композиції «містечка». Квартири в ньому спочатку призначалися міліцейському начальству.

Член Центру прикладної урбаністики Анастасія Катакова розповідала, що вони рік вивчали цей містечко: «Місцеві жителі багато чого розповідають. Наприклад, про дитинство, як вони жили в цьому закритому світі, як Бажов до них в баню ходив, але це і не дивно, він жив по сусідству. Це унікальний об'єкт по історичному наповненню ».

Подивіться, як впала частина будинку.

завод Воровського

Завод імені Воровського, який знаходиться поруч з ЦПКіВ, на Цвіллінга, почали зносити на початку жовтня. На його місці вже давно запланований житловий мікрорайон .

Повністю очистити територію заводу і забудувати її новими будинками класу «комфорт +» повинні до 2028 року. Освоює цю територію компанія Prinzip. У 2017 році відбувся конкурс на кращу концепцію забудови. Перемогла компанія «АВПАУ» з нью-йоркськими мотивами . Однак з моменту проведення конкурсу концепція неодноразово допрацьовувалася. Нинішній комплекс буде являти собою два квартали з трьома висотками - 31, 24 і 35 поверхів (в попередньому варіанті планувалося, що всі висотки будуть 35-поверховими).

У вересні 2017 року ми побували на екскурсії по заводу , Тоді ще працювали всі цехи.

На місці цеху почнуть будувати будинок

Завод цивільної авіації

На Ботаніки продовжують розчищати майданчик під торгово-транспортний пересадочний вузол або, як прозвали його в народі, «золотий автовокзал», який будуватимуть творці «Грінвіча». Мова йде про ділянку в межах вулиць Крестинского - Шварца - Бєлінського (біля розв'язки на Щербакова).

В кінці вересня 2017 роки там зруйнували сім житлових будинків , А зараз знесли промислові будівлі - склади і приміщення заводу цивільної авіації. Як розповіли Е1.RU в прес-службі УЗГА, вони повністю перевезли виробництво з Ботаніки.

«Щупальце» трощить будинок «Щупальце» трощить будинок   На майданчику лише будівельне сміття На майданчику лише будівельне сміття

Будинок Блохіною на території «Єкатеринбург-сіті»

влітку почали зносити старовинну садибу Блохіних за адресою вул. Жовтневої Революції, 38 (поруч з музеєм садівництва в садибі Казанцева). На цьому місці в майбутньому планується будівництво комплексу хмарочосів «Єкатеринбург-сіті» від УГМК-холдингу, який вже побудував тут вежу «Ісеть».

Знесення зупиняли через поліцейської перевірки, але потім відновили роботи. Відносно будинку Блохіних і вдома Осипових минулої осені були отримані позитивні висновки про можливість їх знесення (Про те, що це не зашкодить офіційно визнаним пам'ятників, яким, наприклад, є садиба Казанцева).

В інтерв'ю Е1.RU глава компанії УГМК Андрій Козіцин висловився про своє ставлення до цих об'єктів.

RU глава компанії УГМК Андрій Козіцин   висловився про своє ставлення до цих об'єктів

Будинок священика у телевежі

Вулицю Степана Разіна в Єкатеринбурзі можна назвати «вулицею, на якій все зносять»: в декількох метрах від місця, де стояла недобудована телевежа, знесли старенький будинок. Недалеко від цього місця стояли і ті самі бараки, де жила Плісецька.

«Це будинок Миколи Самуїловича Душина, священика Спаської едіноверческой церкви. Будинок двоповерховий кам'яний, добротний. Розпочато до будівництва в 1886 році. У мене в ФБ є його фото. Намагалися свого часу заявити на охорону. Сволота », - писав у себе в Facebook глава організації« Уральський хронотоп »Олег Букін, коли дізнався про знесення.

Сволота », - писав у себе в Facebook глава організації« Уральський хронотоп »Олег Букін, коли дізнався про знесення

Так будинок виглядав колись Так будинок виглядав колись   Ось що залишилося Ось що залишилося

Судячи з розкладу подій, в 2019 році в Єкатеринбурзі буде, звичайно, не так весело, як в році, що минає 2018 м. Зробили для вас добірку подій, чого чекати від майбутнього 2019 року . А ось тут можете подивитися на дуже незвичайні будинки. Їх ніхто не зносив, але від них точно знесе дах.

Текст: Марія ІГНАТОВА
Фото: Артем Устюжаніна, Максим БУТУСОВ, Дмитро ЄМЕЛЬЯНОВ, Марина МОЛДАВСЬКА, Петро Гиндин / Е1.RU; Яндекс мапи
Відео: читачі Е1.RU
Карта: Анна РИБАКОВА / Е1.RU

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online