200 тисяч замість землі: розкладаємо по поличках, як багатодітній родині на Уралі отримати виплату

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Кому запропонують вибір - отримати гроші замість землі? На жаль, не всім, але багатьом багатодітним сім'ям

Нещодавно Свердловське уряд запропонував багатодітним сім'ям замість земельної ділянки, на який вони мають право, отримати грошову компенсацію в розмірі 200 тисяч рублів . Після цього в редакцію Е1.RU стали звертатися читачі із запитаннями, що робити, щоб отримати гроші, і чи всі сім'ї мають на це право. Ми переадресували їх і. о. першого заступника міністра з управління державним майном Свердловської області Олені Ніколаєвої.

- Чи всі члени багатодітних сімей можуть отримати 200 тисяч замість земельної ділянки?

- Соціальну виплату можуть отримати тільки ті члени багатодітних сімей, які подали заяву в Мінгосімущество на надання землі до 1 квітня 2016 року. Цим сім'ям прийде повідомлення про таку можливість, і багатодітні батьки, якщо вважатимуть прийнятним заміну ділянки грошовою компенсацією, подадуть документи на виплату.

- Просто так прийти в МУГІСО і подати заяву не можна?

- Ні. Необхідно дочекатися повідомлення. Для ліквідації черги Свердловська область скористалася законодавчо встановленої можливістю - передбачити альтернативу земельній ділянці у вигляді грошей, щоб багатодітні сім'ї поліпшили свій матеріальний стан. Ніяких обмежень, на що можна витратити компенсацію, не передбачено.

Олена Ніколаєва розповіла, що сім'ї можуть витратити 200 тисяч на свій розсуд

- А скільки в області сімей взагалі подали заяву на ділянки?

- Станом на 1 липня 2018 року заяви подали 27 030 сімей. При цьому є черга «обласна», в Мінгосімущество, і черги муніципальні. 8,5 тисячі сімей подали заяви в обласну, інші 18,5 - в муніципальні черзі: в Єкатеринбург, в Салда, в Ирбит і так далі. Переважаюча частина з цих 18 тисяч припадає на Єкатеринбург. У містах області більше вільної землі, швидше йде чергу, там більшості заявників уже щось запропонували, хоча люди часто погоджуються не з першого разу: вважають, що незручно, невигідно, не подобається. У Єкатеринбурзі ж мало землі, ділянки надаються на околицях.

- Припустимо, хтось подав заяву на ділянку до 1 квітня 2016 року і теоретично має право на компенсацію. Але старшій дитині в цій родині до літа 2018 року минуло 18 років, і формально сім'я вже не багатодітна.

- Тут є нюанс. У липні 2018 року було прийнято закон (75-ОЗ від 19 липня 2018 роки) про внесення змін до обласного закон про особливості регулювання земельних відносин в Свердловській області (18-ОЗ від 7 липня 2004 року). Він ліквідував невизначеність, що існувала раніше. Що буде, якщо на момент постановки на облік в родині кілька неповнолітніх дітей, але потім хтось із дітей виросте? Чи втратить мама статус багатодітної? Ні, не втратить. Неповнолітніх дітей вважають на дату подачі заяви.

- Цей же закон, який набув чинності 1 серпня 2018 року, вводить критерій нужденності: тобто з 1 серпня, щоб подати заяву на ділянку, сім'я повинна бути не тільки багатодітній, але і стояти в місцевій адміністрації на обліку як потребує поліпшення житлових умов . Чи поширюється критерій нужденності на людей, які вже подали заяву?

- Ні. Ні люди, які подали заяву на ділянку до 1 квітня 2016 року і мають право на грошову компенсацію, ні ті сім'ї, які подали заяву на ділянку до 1 серпня 2018 року, не потрапляють під дію цього критерію. А ось щоб стати в чергу на земельну ділянку після 1 серпня 2018 року, сім'я повинна бути визнана потребує органами місцевого самоврядування.

- Чому вибрали таку дату - 1 апреля 2016 роки?

- Ми надаємо ділянки з 2012 року - приблизно по 2-2,5 тисячі на рік. 2 квітня 2016 року вийшло розпорядження голови уряду РФ Дмитра Медведєва про те, що заяви всієї наявної черги потрібно задовольнити за три роки. Ми розуміємо, скільки сімей у нас подали такі заяви і який обсяг необхідних коштів, і ми займаємося своєю частиною черги. Муніципальна влада теж мають право власним нормативно-правовим актом передбачити компенсації тим сім'ям, які встали на облік у них, і закласти на це кошти у своєму бюджеті, або передбачити будь-які можливості для співфінансування виплат з обласного бюджету. Але це питання ще опрацьовується.

Але це питання ще опрацьовується

- А є хоч один муніципалітет, який вже прийняв таку постанову і теж скоро почне видавати по 200 тисяч тим, хто має право на компенсацію?

- Ні. Поки соціальна виплата поширюється тільки на обласну чергу. У ній до 1 квітня 2016 року у обліку стоять 4,5 тисячі сімей. Для порівняння: приблизно така ж чергу за цей період сформувалася в Єкатеринбурзі. Невеликі черги є в інших муніципалітетах. В цілому в Свердловській області 13 230 багатодітних сімей, які мають право на компенсацію за землю. Але зараз фактично їх число менше: останнім часом ділянки розподіляються дуже активно і частина сімей вже отримали землю.

- Але виходить, що для тих, хто подав документи на землю в муніципальні черзі, поки на компенсації не передбачено ні потрібних документів, ні грошей? І міська чергу в Єкатеринбурзі не зменшиться?

- Можливість отримання компенсації сім'ям, які стоять в муніципальній черзі, потенційно існує, але коштів для цього ще не передбачено. А на 4,5 тисячі багатодітних сімей, що складаються в обласній черзі, ми сподіваємося, що кошти будуть виділені до 1 квітня 2019 року. Однак міські черги теж повинні зменшитися, тому що частина багатодітних сімей вставала на облік і в обласну, і в міську чергу. Але отримати ділянку і там, і там не можна, тому при отриманні компенсації такі заявники будуть виключатися з муніципальних черг.

- Міська влада може своєю волею вводити компенсації - а можуть не вводити?

- Так, це право, не обов'язок.

- А навіщо люди встають і в ту і в іншу чергу?

- Припустимо, людина, що встав в муніципальну чергу в Єкатеринбурзі, розуміє, що вона рухається дуже повільно, і встає в обласну. Вона рухається швидше.

- Тому що ви можете єкатеринбурзькій сім'ї дати ділянка не тільки в Єкатеринбурзі, а й в області, якщо йому підійде?

- Так, ділянку - чи гроші.

- Людина в обласній черзі, щоб отримати компенсацію, може ініціювати це сам - прийти до вас, написати заяву?

- Ні, активних дій від нього не передбачається. Він і так зробив багато - зібрав пакет документів, що підтверджують своє право. Ми направили перші півтори тисячі повідомлень на адресу людей, у яких підійшла черга. Це ті багатодітні сім'ї, які подали заяви до 5 червня 2014 року. Повідомлення пішли в різні міста, і в них чітко вказано, що потрібно зробити, коли і які документи подати (ті ж самі, що і коли людина вставав на облік для перевірки відповідності людини тим критеріям, за якими його ставили на облік). У цих повідомленнях написано, що з 15 серпня протягом 30 днів потрібно підійти в будь-який МФЦ і, якщо вони хочуть отримати компенсацію, подати підтверджуючі документи.

До їх переліку входять: згода на надання соціальної виплати; заяву на перерахування виплати з реквізитами банку; копії паспортів; копії свідоцтв про народження (усиновлення) дітей; копію свідоцтва про реєстрацію шлюбу (при наявності); копію свідоцтва про розірвання шлюбу (при наявності); довідку з місця проживання про склад сім'ї та прописку (з паспортного столу або МФЦ); оригінали представлених копій для звірки.

До їх переліку входять: згода на надання соціальної виплати;  заяву на перерахування виплати з реквізитами банку;  копії паспортів;  копії свідоцтв про народження (усиновлення) дітей;  копію свідоцтва про реєстрацію шлюбу (при наявності);  копію свідоцтва про розірвання шлюбу (при наявності);  довідку з місця проживання про склад сім'ї та прописку (з паспортного столу або МФЦ);  оригінали представлених копій для звірки

Підкреслюю: до нас зараз можуть звернутися тільки ті люди, які отримали повідомлення. Ті, хто їх не отримав, навіть якщо принесуть перераховані документи, нічого не доб'ються. Ці документи не розглядатимуть, бо в них не буде заяви, доданої до повідомлення, і ми будемо змушені їм писати: «Вибачте, ваша черга ще не підійшла, чекайте, коли ми вам надішлемо повідомлення». Це просто збільшення документообігу.

- А якщо повідомлення кому-то чомусь не вдалося отримати - його не помітили, ненавмисно викинули, були в іншій країні, наприклад?

- Людина продовжує залишатися в черзі і зберігає право або на землю, або на гроші. У нас є всі ці списки, відповіді від «Пошти Росії» - вручено - не вручено. Якщо людина є в цих списках, то форму згоди на компенсацію ми йому видамо, адже для цієї людини вже зарезервовані гроші.

- Куди людині прийти за формою згоди і коли, якщо він розуміє, що з великою ймовірністю входить в ці півтори тисячі людей, які подали заяву до 5 червня 2014 роки?

- Краще - через ці 30 днів. Поки пошта рознесе повідомлення, поки ми отримаємо зворотний зв'язок через МФЦ, пройде достатньо часу. Існує категорія людей, які, можливо, і подавали якісь документи у начебто відповідний період, але, припустимо, вони не донесли якийсь документ - і в чергу їх в підсумку не включили. Вони не цікавилися своєю заявкою чотири роки, але, почувши про гроші, будуть доводити, що мають на них право.

Причому має сенс не приходити пішки, а спочатку написати в Мінгосімущество Свердловської області, [email protected] - якщо ви дійсно вставали на облік саме в чергу в Мінгосімущество до 5 червня 2014 року. Однак лист, який повинен прийти, - замовне, там цілий пакет документів, і пропустити його дуже складно.

- Людина приніс заповнені бланки з листа і запитані документи в МФЦ - що далі?

- Пакет документів з МФЦ приходить до нас, ми перевіряємо, що заявник не втратив свого права і відповідає критеріям, і при цьому відмовляється від земельної ділянки. У загальному і цілому оформлення займає 22 робочих дня, тобто приблизно протягом місяця з дня подачі документів, які людина зібрав і приніс, він отримає рішення про те, що йому надається соціальна виплата. І протягом ще десяти банківських днів гроші доводяться на той розрахунковий рахунок, який людина вказав. Гроші зараховуються йому на рахунок - і він може їх витрачати на власний розсуд.

Текст: Олена Баталова
Фото: Мінгосімущество Свердловської області, Антон ФЕДОРЧЕНКО
Інфографіка: Анна РИБАКОВА, Петро Гиндин / Е1.RU

Кому запропонують вибір - отримати гроші замість землі?
Чи всі члени багатодітних сімей можуть отримати 200 тисяч замість земельної ділянки?
Просто так прийти в МУГІСО і подати заяву не можна?
Що буде, якщо на момент постановки на облік в родині кілька неповнолітніх дітей, але потім хтось із дітей виросте?
Чи втратить мама статус багатодітної?
Чи поширюється критерій нужденності на людей, які вже подали заяву?
Чому вибрали таку дату - 1 апреля 2016 роки?
А є хоч один муніципалітет, який вже прийняв таку постанову і теж скоро почне видавати по 200 тисяч тим, хто має право на компенсацію?
Але виходить, що для тих, хто подав документи на землю в муніципальні черзі, поки на компенсації не передбачено ні потрібних документів, ні грошей?
І міська чергу в Єкатеринбурзі не зменшиться?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online