Еклектика в архітектурі Франції

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Архітектура Франції в усі часи відрізнялася вишуканістю і концептуальністю. Саме тому архітектурні твори, створені французькими майстрами, нерідко ставали джерелом натхнення для проектувальників інших країн. За зміною архітектурних стилів, які ставали у Франції актуальними в різні історичні періоди, стежить весь світ.

За зміною архітектурних стилів, які ставали у Франції актуальними в різні історичні періоди, стежить весь світ

Під час процвітання Ренесансу (15-16 століття), Франція, в числі провідних європейських держав «підхопила» хвилю ренесансної архітектури. Однак цей досить пафосний стиль, зароджений в Італії (див. проекти будинків в стилі італійського Ренесансу ), У Франції заснувався на міцній основі попереднього готичного стилю. Завдяки поєднанню ренесансу і готики виник новий напрям, в якому на перший план виводився не зовнішній вигляд, а внутрішнє зручність.

Будинки, побудовані в період Відродження у французьких містах, не були такими ідеально симетричними і правильними, як в Італії. Форма будівель, в тому числі і дорогих садиб і навіть королівських палаців, слідувала за плануванням, і могла включати всілякі прибудови, асиметричні переходи і т. Д. Зовнішня ефектність досягалася за рахунок великих форм і декоративних елементів. Таке поєднання історичних стилів можна назвати одним з перших прикладів еклектики в архітектурі.


В кінці 19 століття в європейських країнах набув широкого поширення модернізм. В архітектурі модерн проявився застосуванням нових удосконалених матеріалів, ретельним опрацюванням внутрішнього простору приміщень, а також поєднанням різних стилістичних і проектувальних рішень. При цьому від історичних стилів архітектори практично повністю відмовилися, замінивши їх більш сучасними напрямками.


На початку 20 століття, коли з'явилася можливість стилізувати будинку під будь-який стиль, у Франції стали активно зводитися заміські котеджі, в яких спліталися риси класичного ренесансу і фермерського будинку. В цей же час з'явився попит на архітектуру різних історичних стилів. Наприклад, деякі заміські котеджі зводилися за канонами середньовічної англійської архітектури. У цей період приватна забудова французького передмістя стала досить різноманітною. Забудовники могли дозволити собі будь-який вишукування в рамках історичних стилів, а могли просто будувати просте житло без надмірностей, і все це відмінно вписувалося в існуючу моду.


У 60-70 роках 20 століття сформувалося особливе бачення французької архітектури. Основною рисою заміського житла в цей період стала мансардний дах - проекти будинків з мансардою . Після невеликого етапу модерністських експериментів, архітектори повернулися до прийнятих в історичних стилях принципам проектування. Зокрема, пропорції будинків знову стали правильними і стандартизованими; з'явилося більше декоративних елементів, які відсилають до ренесансу або до готики. Незважаючи на те, що будинки, побудовані в цей час, характеризуються стриманістю екстер'єрів і інтер'єрів, еклектика в них простежується в найбільшою мірою, так як крім традиційних стилів тепер використовуються напрацювання модерну і його відгалужень.


Виходить так, що французька архітектура була завжди в тій чи іншій мірі еклектична. Але самий розквіт еклектики відбувається в наш час. Почався період популярності еклектики приблизно 20 років тому. Кінець 20 і початок 21 століття - це період появи нових будматеріалів і будівельних технологій, що дозволяють втілювати практично будь-які ідеї архітекторів. Сфера проектування приватного заміського житла стала більш популярною, в не прийшло багато молодих талановитих фахівців, які здатні розробляти проекти недорогих, але дуже зручних і красивих котеджів. Крім того, в цей період відбувається розкріпачення звичайних приватних забудовників. Люди все частіше наважуються будувати для себе такі будинки, які не зливаються з сусідніми забудовами, а навпаки - вигідно виділяються на загальному тлі. В результаті малоповерхова архітектура Франції збагатилася за рахунок унікальних еклектичних котеджів, а також будинків, в яких з максимальною точністю втілений будь-якої класичний стиль.


Сьогодні можна побудувати заміський котедж в будь-якому стилі і будь-якого розміру. Однак економічна криза, що торкнулася і традиційно благополучні європейські держави, диктує свої умови. Невеликі економічні котеджі зараз будуються набагато частіше, ніж великі особняки. Але і в цих умовах еклектика продовжує процвітати. Люди вже звикли бачити, наприклад, риси історичної замкової архітектури у вигляді скромних за габаритами будинків. Крім того, грамотний архітектор здатний поєднувати економічність і розкіш так, щоб це виглядало досить гармонійно і привабливо. Це сприяє тому, щоб приватні забудовники все частіше зводять будинки з яскравими елементами різних архітектурних стилів. Так, компактний котедж може мати широкі свеси покрівлі, арочні вікна, виділені кладкою отвори, і при цьому він відмінно виглядає.


У багатьох випадках зараз вдома облицьовуються штукатуркою. І ті елементи, які раніше акцентувались за допомогою кладки, виділяються просто кольором облицювання. Але якщо застосувати інший принцип поділу фасадів кольором, можна отримати стиль хай-тек або арт-деко.


Змішання рішень і стилів в сучасних будинках все частіше диктується змістом котеджів, тобто їх плануванням. Так, фасад будівлі, звернений до проїжджої частини може бути консервативним і максимально презентабельним. Зате задній фасад, що виходить на внутрішній двір, може бути вирішене в сучасному стилі з широким панорамним склінням і великою відкритою терасою. Головне в архітектурній еклектиці - це гармонійне поєднання кардинально різних за стилістикою елементів, щоб вони складалися в єдину цілісну архітектурну композицію. В іншому ніяких обмежень немає.

Архітектори нашої компанії займаються проектуванням приватних будинків на ваш смак. : -)

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online