Вхід - рубль, вихід - два: чому Ощадбанку буде складно піті з України

  1. "Наслідки" угода
  2. М'яч на полі НБУ
  3. Дніпровський слід
  4. Обіцяти - не означає одружитися

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чи дозволити Нацбанк продати українську "дочку" "Ощадбанку" російськім бізнесменам Саїду Гуцерієву и Григорію Гусельникова? (Рос.)

На минулому тижні російський Сбербанк оголосив , Що знайшов покупців на свої активи в Україні.

Стати новими власниками української дочки Ощадбанку планують російський банкір Григорій Гусельников і білоруська приватна компанія російського бізнесмена Саїда Гуцерієва - сина одного з найбагатших російських бізнесменів Михайла Гуцерієва.

Однак ця угода навряд чи сподобається українським претендентам на активи Ощадбанку. До того ж, у Нацбанку буде чимало приводів відмовити потенційним покупцям.

"Наслідки" угода

Ще 19 січня 2017 року кулуарах Всесвітнього економічного форуму в Давосі глава Ощадбанку РФ Герман Греф побіжно повідомив, що Ощадбанк не планує залишати Україну найближчим часом. "Поки немає, поки це питання не стоїть на порядку", - відповів Греф на питання журналістів.

Греф лукавив. Питання вже давно стояв на порядку денному. На той час основним претендентом на покупку української дочки Ощадбанку вважався український бізнесмен, власник бізнес-групи DCH Олександр Ярославський .

На наступний день після заяви Грефа зупинилася Липецька кондитерська фабрика Roshen. У президентській корпорації пояснили, що це пов'язано з об'єктивними економічними і політичними причинами.

За даними російського "Коммерсанта" , Операція з продажу Ощадбанку зірвалася, коли в її периметрі з'явилася саме Липецька кондитерська фабрика, по якій сторони не зійшлися в ціні. Видання повідомляє, що українська сторона оцінила її 250 млн дол при реальній вартості не більше 120-140 млн дол.

Банкір, ознайомлений з деталями угоди, підтвердив, що угода розвалилася через кондитерської фабрики президента. У той же час, за словами співрозмовників ЕП, в периметр операції фабрика потрапила не за ініціативою української сторони. "Сбербанк сам запропонував її внести, так як є її кредитором", - додав він.

Після того, як зірвалася угода з Ярославським, на горизонті з'явилися Гусельников і Гуцерієв, які нещодавно оголосили про придбання Ощадбанку.

М'яч на полі НБУ

З огляду на, що подібна угода неможлива без схвалення регулятора, зараз м'яч знаходиться на полі НБУ. Претенденти - відбулися бізнесмени, питань до їх фінансового стану у НБУ виникнути не повинно. Інша справа - їх біографії.

Документи на придбання істотної участі в Ощадбанку від Гуцерієва і Гусельникова все ще не надходили. Зате в Нацбанку вже, схоже, встигли ознайомитися з творчістю Гуцерієва-старшого. "Пісні Гуцерієва вже чули?" - іронічно запитує співрозмовник ЕП з Нацбанку.

Михайло Гуцерієв - один з найбільш незвичайних бізнесменів Росії. Наприклад, він пише пісні для Стаса Михайлова і Філіпа Кіркорова.

Згідно з рейтингом російського Forbes, Гуцерієва - найуспішніша підприємницька династія. Їм належать фінансово-промислова група "Бін". Вона включає десятки різних активів - від пенсійних фондів до нафтових компаній. За інформацією російських " відомостей " , Вона також входить в п'ятірку найбільших землевласників.

Михайло Гуцерієв

kommersant.ru

Серед великих активів - компанії "Русснефть", "Російське вугілля", банківська група Бінбанк і десятки девелоперських проектів. В останньому рейтингу Forbes Михайло Гуцерієв посідав 226 рядок з оцінкою стану 6,3 млрд дол. Наприклад, найбагатша людина України Рінат Ахметов в тому ж рейтингу був на 359 позиції.

Ще сім років тому Гуцерієв був нев'їзним в РФ. У 2007 році його звинуватили в незаконному підприємництві і ухиленні від сплати податків. Три роки він провів "на засланні" в Лондоні, але повернувся і відновив контроль над активами. російські ЗМІ пишуть, що про повернення Гуцерієва в РФ домовлявся Греф.

"Люди з клану Гуцерієва виглядають як органічна частина російського ділового та політичного ландшафту. Виконують важливі доручення, отримують гідну винагороду. І це один із секретів стрімкого зростання групи в останні роки", - так пише про останню операцію Гуцерієвих російський Forbes .

Другого покупця в цій угоді - Григорія Гусельникова - з кланом Гуцеріевіевих пов'язує робота в Бинбанке, який належить клану Гуцеріевіевих. До 2010 року Гусельников працював віце-президентом Бінбанку.

Після відходу він як "відступних" отримав маленький "Вятка банк", дочірню установу Бінбанку. Банк розташовується в Кірові, одне відділення є в Москві.

У 2014 році Гусельников придбав латвійський Norvik Banka. Цей актив продавався дуже довго, але російському бізнесменові він підійшов. Зараз установа входить в десятку найбільших банків Латвії з активами 900 млн євро.

Фактично Гусельников є основним представником по угоді від покупців. Весь минулий тиждень представники Norvik Banka і він сам охоче коментували угоду і розповідали про мотиви покупки Ощадбанку.

"Так, ми виходимо, може бути, з більш" жирного "ринку на, можливо, більш бідний, але я вважаю, що це більш перспективний ринок. Вести підприємницьку діяльність можна тільки в умовах вільної ринкової економіки, а коли право власності в країні - не зовсім право власності, дуже складно там вести бізнес ", - говорив в коментарі" Громадське ТБ "Гусельников.

Співрозмовники ЕП, які працювали на банківському ринку РФ, відгукуються про Гусельникова неоднозначно. "Він організував кругову схему, видавши з Вятки кредит на Норвік, за який потім і викупив назад Вятку на баланс Норвік, поставивши її на баланс за 70 млн євро, хоча її реальна вартість в рази менше", - говорить співрозмовник ЕП. Сам Гусельников написав в СМС, що це брехня, на телефонні дзвінки не відповідав.

За словами співрозмовника ЕП, Гусельников давно намагався позбутися від Вятка банку. У 2015 році його покупцем повинен був стати колишній власник "Конверсбанку" Володимир Антонов .

Версії, чому Антонов не купив "Вятки", відрізняються. За даними джерела, близького до Антонову, він заплатив передоплату і ввів в банку своїх членів до Ради директорів і свого голови правління. Але потім Антонов виявив "дірку" і вийшов з угоди.

У той же час, російський Forbes писав що сам Гусельников побоювався майбутнього банкрутства банку і репутаційних ризиків.

Зараз Гусельников заперечує, що у "Вятки" були в той момент проблеми. У той же час, в розпорядженні ЕП є документи, які все-таки побічно підтверджують, що з банку виводилися кошти.

У розпорядженні ЕП також є лист глава Ради директорів "Вятка банк" Григорія Гусельникова на ім'я руковдитель фінустанов, в якому він визнає, що співробітниками банку виводилися кошти на підставних осіб, в тому числі його рідним братом Єгором Гусельникова, який був головою правління.

Ще одним цікавим фактом є те, що міноритарним акціонером Norvik банку є Девон Арчер, якого Комісія з цінних паперів і бірж США звинувачувала в обмані інвесторів , Шляхом продажу фіктивних облігацій на суму понад 43 млн доларів.

Арчера на українському ринку пов'язують із збіглим екс-міністром екології Миколою Злочевським. Він ще в 2014 році був призначений до ради директорів компанії Злочевського - Burisma. Співрозмовники ЕП описали Арчера як людини, який допомагав Злочевського "евакуювати" капітали з України після Революції Переваги в 2014 році.

Дніпровський слід

"Я не здивуюся, якщо в якомусь вигляді включиться Коломойський бо Гуцерієв і Шішханов віджали у нього московський Приват", - говорить один з українських банкірів.

У 2014 році московську дочку Приватбанку - Москомприватбанк викупив Бінбанк, але в примусовому порядку . Банк у Ігоря Коломойського фактично відібрали.

Тому власники групи "Приват" можуть також використовувати всі методи, щоб не допустити угоду, і завдати у відповідь удар своїм опонентам.

І непрямі ознаки цього є. По-перше, в службі безпеки одного з банків журналісту ЕП розповідали про "дніпропетровському" сліді в недавніх протестах проти російських банків.

По-друге, новинний медіа-ресурс УНІАН, який належить Коломойському, одним з перших, з посиланням на народного депутата Борислава Березу, повідомив про те, що латвійський Norvik banka виступить покупцем українського "Ощадбанку".

Це сталося 6 лютого, тобто через всього пару тижнів після того, як розвалилася "угода Ярославського", і за кілька місяців до її офіційного оголошення.

"Щоб мінімізувати небезпеку заборони працювати в Україні" Сбербанк Росії "змінює власників української філії. Українська філія" купує "приватний латвійський банк" Norvik bankа ", а за фактом довірені Кремля бізнесмени", - заявив тоді Береза.

На питання ЕП, звідки нардеп отримав таку інформацію за кілька місяців до угоди, він відповідає ухильно.

"Я спілкуюся з різними людьми, і до мене досить часто стікається інформація, яка недоступна в відкритих джерелах, я цю інформацію отримав, перевірив, тому я про це і написав", - говорить Береза.

На питання про характер угоди Береза ​​відповідає так: "Відбувається практично перекладання грошей з однієї кишені в іншу. Щоб вивести з під санкцій цей банк відбувається ця акція. Якщо вона пройде вдало, то всі інші активи РФ або близькі до Путіна будуть також виведені з під санкционного удару ", - зазначає Береза, додаючи, що НБУ зобов'язаний заблокувати цю угоду.

Обіцяти - не означає одружитися

Сам Гусельников назвав операцію з купівлі дочки Ощадбанку "великою удачею".

Більшість банкірів, всупереч існуючій думці в Україні, що угода - Фронтування інтересів Кремля, вважають, що це реальна угода, при якій Гусельников позбудеться від непотрібного йому активу в Росії і отримає якісний банк на українському ринку.

"Це цілком реальна угода. Норвік - відомий гравець на ринку, але я не виключаю, що у нього є деякі спекулятивні мотиви. З ростом нашого ринку нинішні покупці матимуть велика спокуса заробити на угоді, перепродуючи банк більшим європейським гравцям", - говорить член Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран.

Сбербанк, в свою чергу, зможе показати щодо "м'який" вихід з українського ринку за рахунок того що візьме з великою собівартістю собі на баланс "Вятки". Загадкою правда залишається те, чим заплатить Ощадбанку Гуцерієв.

Один зі співрозмовників ЕП, розповів про те, що потенційні покупці ходили в НБУ "знайомиться", і їм один з запредов попередньо заявив, що угода може бути погоджена.

Однак, мало хто зараз вірить що ця угода дійде до логічного кінця. Бажання українських бізнес груп дістати російські банки за низькою ціною, специфічна для України біографія покупців і наявність сильних ворогів в Україні зберігають інтригу щодо її закриття.

"У НБУ спектр можливостей практично необмежений. Формально згідно із законом заявний принцип: якщо за три місяці з дати повного пакета документів НБУ не заборонив придбання істотної участі, воно вважається узгодженим. Але на практиці" під повним пакетом документів "можна розуміти, що завгодно. І регулятор може мурижити покупців місяцями: а ось тут неправильно, а дайте ще це ... ", - констатує заступник голови великого банку на правах анонімності.

Quot;Пісні Гуцерієва вже чули?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online