Тим, хто страждає на цукровий діабет можуть надати довічні пільги

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Фото: YAY / ТАСС

Хворі на цукровий діабет можуть отримати довічні пільги на лікарські препарати. Даний законопроект обговорять в профільному комітеті Держдуми найближчим часом, розповів m24.ru перший заступник голови комітету з охорони здоров'я Сергій Фургала. Зараз у людей з інвалідністю щодо цукрового діабету часто знімають цей статус в підлітковому віці і виникають проблеми щодо подальшого пільговим лікарського забезпечення.

"Потрібно зберігати інвалідність при цукровому діабеті, так як це невиліковне хронічне захворювання. Людина повинна бути під постійним контролем. Якщо зняти статус інвалідності, то у людини може настати погіршення після ремісії, і його вже назад принесуть на ношах", - пояснив депутат.

За його словами, часто у людей, які страждають на цукровий діабет, знімають статус інвалідності по досягненню підліткового віку. "Проблема і в тому, що Мінпраці вирішує всі питання, пов'язані з визначенням інвалідності, але у них немає в колегії професійних лікарів. Відповідно, потрібно розуміти, що якщо зовні здоровій людині не давати достатню кількість ліків і проводити необхідні процедури, то він швидко перетворитися в хворої людини. Було б правильно повернути процедуру експертизи з міністерства праці і соціального захисту в міністерство охорони здоров'я ", - уклав депутат.

Фургала додав, що відповідний законопроект обговорять в комітеті Держдуми з охорони здоров'я найближчим часом.

У прес-службі Міністерства охорони здоров'я Росії m24.ru пояснили, що встановленням і зняттям інвалідності займається федеральне бюро медико-соціальної експертизи Мінпраці. При цьому міністерство охорони здоров'я готове розглянути пропозицію депутата, якщо воно надійде.

У свою чергу в прес-службі Мінпраці Росії додали m24.ru, що лікарське забезпечення людини не повинно бути прив'язане до статусу інваліда. "Інвалідність - це стійкі важкі порушення здоров'я. Лікарське забезпечення людини повинно бути обумовлено необхідністю лікування того чи іншого захворювання", - пояснили у відомстві.

У медицині існують два типи діабету. Діабет першого типу виникає в молодому віці, часто - в ранньому дитинстві. Діабет другого типу з'являється на рубежі 40-річного віку і пізніше. При першому типі практично повністю припиняється виробництво гормону інсуліну, необхідного для підтримки нормального обміну речовин в організмі і, перш за все, правильного засвоєння цукру. Єдине лікування - регулярні ін'єкції інсуліну.

Інвалідність людині присвоюється після проходження медико-соціальної експертизи (МСЕ), огляд проходять за місцем проживання. В минулому році Мінпраці готував поправки, щоб повернути інвалідність хворим з інсуліновим діабетом і "заячою губою", а на початку 2016 року відомство затвердило нову класифікацію і критерії, які повинні застосовувати співробітники МСЕ при оцінці стану пацієнта.

Ступінь порушень вимірюється у відсотках: перша група інвалідності встановлюється при порушеннях в 90-100 відсотків, друга - при 70-80 відсотків, третя - при 40-60 відсотків, інвалідність для дитини передбачена, починаючи від 40 відсотків. Якщо у людини кілька порушень, то відсоток нараховується тільки по одному з них - найсерйознішої.


Лікар-ендокринолог Олексій Калиничев вважає, що людей, які страждають на цукровий діабет, необхідно максимально забезпечувати пільговими ліками.

"Хворі на діабет першого типу повинні мати максимально повне пільгове медикаментозне забезпечення. Справа в тому, що інсулін досить дорогі ліки, і воно є серйозним навантаженням на сімейний бюджет, - пояснив лікар. - При цьому є загальна проблема в тому, що інвалідність потрібно підтверджувати і доводити її щорічно ".

За його словами, цукровий діабет в юному віці може призвести до серйозних ускладнень в дорослому житті, а діабет цілком можна прирівнювати до онкології. "Через 20 років починають розвиватися ускладнення по зору, нирках, може розвинутися хронічна ниркова недостатність. Їх виникнення обумовлено генетичними факторами і ступенем компенсації цукрового діабету, яка багато в чому визначається доступністю інсуліну та інших ліків для пацієнтів", - зазначив він.

Калиничев додав, що недолік безкоштовних ліків зустрічається в багатьох регіонах країни. "У Москві немає проблем із забезпеченням безкоштовними ліками, але в багатьох регіонах великі проблеми з доступністю будь-яких безкоштовних медикаментів", - сказав співрозмовник m24.ru.

Посилання по темі

Президент "Ліги захисту пацієнтів" Олександр Саверський розповів, що надходить чимало скарг з проблем інвалідності. "Однак тим, кому потрібна інвалідність, їм потрібні в основному тільки пільгові ліки, а пенсії по інвалідності особливо і не потрібні, тим більше дітям, які перебувають під опікою батьків, - зазначив експерт. - Тому потрібно забезпечувати ліками всіх нужденних, не прив'язуючись до інвалідності, в тому числі і по цукровому діабету ".

Експерт згоден з тим, що необхідно вирішувати проблему з присвоєнням статусу інвалідності. "Медично-соціальної експертизою займаються люди, які не лікують людей, часто вони бездумно знімають інвалідність і фактично дублюють роботу лікарської комісії. Тому більш правильно передати проведення експертизи саме лікарським комісіям", - пояснив Саверський.

Сьогодні на цукровий діабет страждає кожен п'ятнадцятий житель Землі. У Росії, згідно з офіційною медичною статистикою, 12 мільйонів діабетиків. У столиці проживає близько 342 тисяч осіб хворих на діабет. Також у більш ніж 23 відсотків москвичів високий ризик розвитку діабету.

При цьому в Москві для хворих на цукровий діабет при поліклініках створили спеціальні школи. У 22 школах діабетиків навчають правильного способу життя . Якщо людина з діабетом другого типу пройшов курс "Діабет другого типу на таблетках", а потім йому призначили інсулін, то необхідно пройти наступний курс - "Діабет другого типу на інсулінотерапії".

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online