Кредит в доларах: змінювати чи не змінювати

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

19 жовтня 2011, 11:05 Переглядів: 19 жовтня 2011, 11:05 Переглядів:   Ми розібралися, чи вигідний позичальникові обмін доларового кредиту

Ми розібралися, чи вигідний позичальникові обмін доларового кредиту.

банки знову почали дружно пропонувати своїм іпотечним позичальникам перевести доларові кредити в гривню. І багато хто з них всерйоз замислюються над цією пропозицією. "Я плачу по іпотеці щомісяця по $ 1650.. Брав кредит, коли долар був по 5,05 грн ./$, - розповідає киянин Юрій. - І коли в 2008 році він підскочив до 10 грн ./$, я був в трансі . Мої гривневі витрати зросли в 2 рази, до 16 500 грн. і я дуже боюся повторення цієї історії. Адже зараз активно мусуються чутки про другу хвилю кризи і обвал гривні. Тому розглядаю пропозицію банку перевести кредит в гривні. Ось, днями менеджер повинен надіслати розрахунки, скільки буду платити щомісяця по-новому ". За словами Юрія, банк аргументував свою пропозицію тим, що йому не вистачає гривень. З огляду на, що зараз кредитування відбувається повністю в нацвалюті, переведення доларових кредитів в гривневі банку вигідний. Але чи вигідний він позичальникові? У цьому розбиралася "Сегодня".

ПІДВОДНІ КАМЕНІ

При зміні валюти ставка, як правило, збільшується на 1-3%. Тобто, кредит під 12% в доларах доведеться погашати під 15-16% у гривні, що відіб'ється на щомісячній сумі платежу. Наприклад, якщо у людини був кредит в сумі $ 100 тис. Під 12% річних на термін 10 років (з класичною схемою погашення), в місяць він платив $ 1070 місяць, т. Е. 8560 грн. за нинішнім курсом. При зміні валюти кредиту ставка, припустимо, зросте на 2%, до 14% річних. Тепер уже в місяць доведеться платити 9890 грн. Але розглянемо сценарій девальвації гривні. Наприклад, протягом першого року гривня впаде до рівня 9,5 грн ./$. Для позичальника за гривневим кредитом навантаження не зміниться. А ось "валютному" доведеться віддавати на погашення кредиту 10 165 грн. у місяць. Природно, сума зростатиме прямо пропорційно падінню гривні.

[Money1]

До слова, деякі банки готові зафіксувати колишню "валютну" ставку на перший рік-два, але після цього встановлюють за гривневим кредитом плаваючу ставку. "Банк запропонував мені перший рік платити за старою ставкою, - розповідає Юрій. - Тому, якщо я погоджуся, зараз в платежі для мене нічого не зміниться. Але якщо гривня впаде, то я, звичайно, виграю. Але мене бентежить те, через рік платити гривневий кредит я буду за плаваючою ставкою ". Цей пункт турбує Юрія недарма. Плаваюча ставка прив'язана або до депозитної ставки усередині банку, або до індикатора депозитних ставок, який розраховує Нацбанк. Щороку банк уточнює значення індикатора, додає до нього фіксовану маржу (2-5%) і встановлює нову кредитну ставку на наступний рік. Тобто якщо Україна наздожене "друга хвиля" кризи, депозитні ставки злетять до 20-25%, а слідом за ними - і плаваючі відсоткові ставки по кредитах до 22-30%.

НОВИЙ ДОГОВІР. Але це ще не все. 13 жовтня президент підписав закон про врегулювання відносин між кредиторами і споживачами фінпослуг. Що стосується дозволу виселяти з іпотечної квартири за несплату не тільки за рішенням суду, а й за виконавчим записом нотаріуса на договорі, то, як роз'яснив нам юрист Василь Мірошниченко, в новому законі усунена правова колізія: закон про заставу дозволяв нотаріусу такі дії, а закон про забезпечення вимог кредиторів - немає. Тому суд відміняв рішення нотаріуса про виселення за борги і справа могла тягнутися роками. "Тепер виселять за несплату протягом місяця, але тільки тих, хто візьме кредит після вступу закону в силу і не буде його вчасно погашати", - уточнює юрист. Тобто, якщо ви, переводячи доларовий кредит в гривневий, підпишете новий кредитний договір, на вас будуть поширюватися нові правила. Але, за словами директора юрдепартаменту "Індустріалбанку" Андрія Бочарова, переклад можна здійснити шляхом оформлення додаткової угоди до вже діючого кредиту.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Кредит в доларах: змінювати чи не змінювати". інші фінансові новини дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Шевельова Катерина

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Але чи вигідний він позичальникові?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online