Що обов'язково потрібно знати, купуючи будиночок в селі?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Andrey Cherkasov / Fotolia   Потрібно знати категорію землі і вид дозволеного використання Andrey Cherkasov / Fotolia

Потрібно знати категорію землі і вид дозволеного використання. Від продавця Вам необхідно отримати довідку з психоневрологічного та наркологічного диспансеру, правовстановлюючі документи, виписку з будинкової книги, технічний план на земельну ділянку, кадастровий паспорт.

Які документи потрібно перевірити, купуючи дачу?

Про що я повинен знати, купуючи дачу в СНТ?

Все залежить від того, які документи є на будинок і землю, на кого вона купувалася і т. Д. У звичайний, але невичерпний пакет входить кадастровий паспорт на землю і будинок, ЕГРН на будинок і землю, довідки про те, що немає боргів по комунальні послуги (за газ, світло, каналізацію та інше), різні акти і розпорядження від управи і інші документи, які визначаються в залежності від підстави права власності.

При покупці будинку в селі ризики можуть виходити як від сторони за договором, так і від третіх осіб. Для того щоб максимально убезпечити свої вкладення, необхідно вивчити інформацію про об'єкт.

В першу чергу, слід звернути увагу на категорію землі і види її дозволеного використання, оскільки не всі вони допускають будівництво будинків на ділянці. По-друге, перевірити відомості про постановку об'єкта на кадастровий облік, без чого купити земельну ділянку не вийде. По-третє, поцікавитися зареєстрованими правами на об'єкт, щоб не стати жертвою шахраїв. По-четверте, дізнатися, наскільки об'єкт є вільним у зверненні, запросивши інформацію про арешти, заборони та обтяження.

Межування ділянки та кадастровий паспорт: що і як

На землях яких категорій можна будувати, а на яких не можна?

При перевірці документів слід пам'ятати, що будинок і ділянку два окремих об'єкта нерухомості. Тобто щодо кожного з них потрібні:

  • свідоцтво про державну реєстрацію права;
  • документ, на підставі якого продавець придбав нерухомість (договір, свідоцтво про власність, про право на спадщину або інший документ);
  • паспорт БТІ;
  • виписка з кадастру;
  • виписка з ЕГРН .

Якщо будинок і ділянку були придбані продавцем за рахунок спільного майна подружжя або з наданням частки неповнолітнього, угода повинна супроводжуватися пред'явленням згоди чоловіка або органів опіки та піклування на її укладення.

Для покупки будиночка в селі необхідно ознайомитися з документами на власність цього будиночка і землі. Може бути, у господаря один договір купівлі-продажу на будинок і землю. На ділі повинні бути два свідоцтва або дві виписки з ЕГРН на будинок і землю про те, що є земля і будинок, їх розмір, кому вони належать і які є обтяження. Також необхідно подивитися дозволене використання землі. До речі, найкраще самостійно замовити виписку з ЕГРН на сайті Росреестра, щоб отримати незалежну інформацію. Головне щоб призначення землі в виписці відповідало можливості спорудження будинку. Так, є землі, на яких будувати не можна (в цьому випадку Вам не зможуть показати документи на власність на будинок, а спробують розповісти, що власність на нього дуже легко оформити потім). Якщо у виписці написано використання ІЖС, ДНП або садівництва, то там можна не тільки будувати будинок, але і прописуватися в ньому після оформлення. Добре, якщо є свіжі межові плани, і межі ділянки чітко визначені і прив'язані до нової системи координат. Вам не треба буде надалі сперечатися з сусідами про межі ділянки. Але до першого січня 2018 року ця необов'язково для купівлі-продажу.

Якщо це будинок ІЖС, який оформлений у власність як житловий будинок, перевірте, чи немає там прописаних сторонніх людей, дізнайтеся, куди виписуються господарі. Це можна подивитися в будинковій книзі або попросити пред'явити довідку про відсутність прописаних (Ф9). Не купуйте дачу по садівничої книжці в цьому випадку Ви замучитеся її потім приватизувати. У будь-якому випадку, Вам краще звернутися за супроводом до ріелтора, який все пояснить, чи хоча б оформити угоду в нотаріуса.

Три критично важливих нюанси при купівлі ділянки під ІЖС

Як вибрати і купити ділянку під будівництво?

По-перше, покупцеві слід запитати у продавця документи, на підставі яких у нього виникло право власності на даний об'єкт, доказ оплати за договором купівлі-продажу (якщо право виникло на підставі такого договору), довідку про відсутність заборгованості з оплати газу та електрики, довідку про зареєстрованих у будинку за місцем проживання громадян, а також згода чоловіка на вчинення правочину. Крім цього, необхідно отримати актуальні на день здійснення операції виписки з ЕГРН. Як покупцеві, так і продавцеві для угоди потрібен документ, що засвідчує особу.

Важливо, щоб земельну ділянку знаходився на землях населених пунктів. Наявність такого виду дозволеного використання ділянки, як «для особистого підсобного господарства» або «для індивідуального житлового будівництва», гарантує реєстрацію за місцем проживання.

Текст підготувала Марія Гурєєва

НЕ пропустіть:

Всі матеріали рубрики «Хороше запитання»

Чи можу я перевести свою землю в категорію ІЖС?

Чи може пенсіонер отримати податкове вирахування, купивши будинок?

Як купити ділянку під будівництво: 12 важливих текстів

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Які документи потрібно перевірити, купуючи дачу?
Про що я повинен знати, купуючи дачу в СНТ?
Чи може пенсіонер отримати податкове вирахування, купивши будинок?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online