Газпром проти дачників: як за законом забирають дачі

  1. Як сніг на голову «За три тижні до суду нам принесли повістку, шостого червня. Десятого було попереднє...
  2. Епіцентр можливого вибуху
  3. Війна «Газпрому» з дачниками

Як сніг на голову

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

«За три тижні до суду нам принесли повістку, шостого червня. Десятого було попереднє засідання. Ось так і дізналися несподівано », - розповідає про раптово виниклої проблеми Ірина. Її ділянка стала жертвою домагань «народного надбання». Газовий гігант вимагає від власників за свій рахунок знести всі будівлі: паркани, туалети, лазні, будинки; спиляти дерева і знищити кущі. Крім того, необхідно сплатити судові витрати спонсора Ліги чемпіонів і декількох футбольних клубів у розмірі шести неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. І, головне, все через людинолюбства.

І, головне, все через людинолюбства

1

Ірина, власниця будинку, який хоче знести «Газпром». Її сім'я придбала ділянку в СНТ «ОКБА» в 2003 році

© Олександр Родіонов / Ridus.ru

Турбота про ближніх - ось що рухає «дочкою» «Газпрому». Саме з цієї причини вона наполягає на добровільному знесення будівель на ділянці Тихонових, які знаходяться в небезпечній близькості від газорозподільної станції. Хіба мало, вибухне що, хто потім відповідати буде?

У суді поки розбирається лише одна справа власників з СНТ «ОКБА», але своєї черги чекає ще 21 власник. ТОВ «Газпром трансгаз Москва» вказує на те, що в небезпечній зоні перебуває ціла вулиця в 22 будинку: чверть усього садового товариства.

За словами цих розгніваних дачників, всі вони дізналися про суд і прийдешнє знесення випадково: спрацювало «радіо сарафан». «Сімнадцятого числа це було. Тільки поставили паркан, і нам в нього стукають сусіди. Навіть перелякалися, думаємо, може, порушили там що. А нам кажуть: ви що, не знаєте? Нас зносити збираються, і показують повістку до суду », - так, наприклад, почалася ця історія для Євгена.

Втім, дачники «ОКБА» стверджують, що голова товариства про прийдешні судах знав заздалегідь.

дітище Лужкова

У своєму позові «дочка» «Газпрому» іменує все дачі «незаконними спорудами». Власники ділянок з такою постановкою питання не згодні категорично.

«З документами все в порядку у всіх: плани БТІ, узгодження і так далі. Ділянка під забудову СНТ виділено офіційно, ніяких обтяжень не існувало. Ми ще сусідню ділянку прикупили в минулому році, отримали документи тоді ж, у ній теж ніяких обтяжень немає », - каже Євген.

2

Вулиця з 22 будинків в СНТ «ОКБА», яка повністю підлягає знесенню

© Олександр Родіонов / Ridus.ru

Більшість з цих «незаконних» дач з'явилися ще на початку сімдесятих, СНТ «ОКБА» було засновано в 1969-му. Ділянки там давали непростим людям: кращим працівникам Дослідно-конструкторського бюро автоматики, яке сьогодні називається НВО «Хімавтоматика».

«Головним інженерам, головним конструкторам. Мій чоловік, наприклад, працював провідним конструктором, сорок з гаком років на безпеку країни відпрацював », - розповідає одна з дачниця.

Їй вторять стоять поруч бабусі. Такі власники, які отримали ділянки від КБ, через слово поминають колишнього мера Москви. «Треба б, щоб Лужков якось дізнався. Раптом заступиться, захистить своє дітище », - кажуть вони. Справа в тому, що багато хто з них отримали дачну нерухомість, коли Юрій Михайлович очолював той самий ОКБА: з 1974 по 1986 рік.

3

Дачники СНТ «ОКБА»

© Олександр Родіонов / Ridus.ru

Газорозподільну станцію збудували на п'ять років раніше СНТ - в 1964-му. Зрозуміло, життями цінних в науковому плані дачників ризикувати ніхто не збирався. Тоді всі ділянки перебували за межами небезпечної зони.

В кінці дев'яностих тодішній губернатор Громов підписав постанову про збільшення продуктивності газорозподільних станцій. Начебто в той час станцію реконструювали і збільшили її потужність, що спричинило за собою розширення небезпечної зони.

Гіркої іронії цієї історії додає те, що небезпечна газова станція в СНТ «ОКБА» є, а газу в товаристві немає. Труба в іншу сторону йде.

4

Газорозподільна станція, загрозлива дачникам СНТ «ОКБА»

© Олександр Родіонов / Ridus.ru

Епіцентр можливого вибуху

Від будинку, який «Газпром» хоче знести першим, до епіцентру можливого вибуху рукою подати - приблизно сто кроків. Згідно позовній заяві «дочки» газового гіганта, 73 метра від паркану до паркану, або 90 метрів від паркану до дачного будиночка. Охоронна зона при цьому сьогодні становить 150 метрів.

Варто відзначити, що зазначені в претензії «народного надбання» відстані ще зовсім недавно були зовсім іншими. Вони значно зменшилися пару років назад, коли замість «маленького дерев'яного сарайчика» з'явилася сучасна промислова будівля: паркан пересунули на пару десятків метрів.

«По суті, виходить, що" Газпром "сам настає на наші будиночки: підвищили потужність, модернізувалися, збільшили площу станції, і раптом наші будиночки стали незаконними, - нарікає Євген. - Складається враження, що їм відмашку зверху дали: приводите в порядок всю вашу документацію, що у вас там за бардак твориться. Ну вони і почали ».

Ну вони і почали »

5

Зліва кадастрова карта з нещасливою станцією в Хотьково. Межі об'єкта були визначені лише в березні нинішнього року. Праворуч - аналогічний об'єкт в сусідній Володимирській області. Там кордону станції взагалі не визначені

Війна «Газпрому» з дачниками

Думка Євгена цілком може виявитися правдивим. Справа в тому, що 22 будиночка в СНТ «ОКБА» під Хотьково - лише один випадок з масштабною газпромівської війни з дачниками. Ось так, наприклад, описує свою ситуацію один з власників дачі під Оренбургом.

В одній із справ «Газпром» представив тільки скріншот з карти гугл, де від руки був намальований газопровід-густо намальований нібито будинок.Підкреслюю: все від руки!Суд назвав цей «документ» аерофотозніманням і поклав в основу рішення.І навіть не вказав, що всі документи на землю і на будову були законні, і все права захищені.Без будь-яких обмежень!І зобов'язав знести, так як «збереження будівлі загрожує невизначеному колу осіб, а тому підлягає знесенню відповідачем за свій рахунок».І апеляція залишила рішення в силі,пише невдалий дачник.

Тільки в Сергієво-посадки районному суді розбираються десятки справ по аналогічним претензіями. Адвокат дачників СНТ «ОКБА» говорить про п'ять сотнях справ такого роду в районі.

Адвокат дачників СНТ «ОКБА» говорить про п'ять сотнях справ такого роду в районі

6

Позови «дочок» Газпрому в Сергієво-Посадському районному суді

«Дочки» газового гіганта вимагають знести тисячі дачних будиночків по всій країні: в Пермі , Сургуті , Тамбові , Воронежі , Оренбурзі. Рішень на користь відповідачів, тобто дачників, - лічені одиниці. Так, провини власників немає, споруди все - законні, ось тільки безпеку підводить. Ось, наприклад, фрагмент рішення суду по одному з таких справ.

Проте власники дач з СНТ «ОКБА» здаватися не збираються. Вони хочуть домогтися від «Газпрому», щоб їх дачі залишили в спокої. «За парканом станції - там пустир величезний! Нехай посунуть станцію туди, поле ж, і більше нічого », - говорить Ірина Петрівна. Їхати з насидженого місця ніхто з них не хоче: звикли за довгі роки.

Представник газпромівської дочки на недавньому слуханні відповідати на питання журналістів категорично відмовився. Більш того, вимагав від судді видалити репортерів із залу. «Суддя відмовив», - з явною радістю в голосі говорить один з дачників. Всі вони тішать себе надіями, що нерухомість вдасться відстояти, однак кожен побоюється, що суд стане на сторону всемогутньою корпорації.

«Чи змусять знести все: кущі, будинок, паркан, тільки земля у власність залишиться, яка в вартості раз в сто впаде. Ось і зможеш тільки посеред картопляного поля на стільчику сидіти », - каже одна з дачниця. «Ну і буду, все одно не продам!», - відповідає їй сусідка. Про можливі компенсації жителі навіть говорити не хочуть. Втім, «Газпром» їм їх поки і не пропонує. В середньому ділянку в залежності від якості будівель оцінюється тут від півтора до трьох мільйонів рублів.

Наступне засідання суду відбудеться 22 липня, «Рідус» продовжить стежити за розвитком подій.

Наступне засідання суду відбудеться 22 липня, «Рідус» продовжить стежити за розвитком подій

Хіба мало, вибухне що, хто потім відповідати буде?
А нам кажуть: ви що, не знаєте?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online