У ПОДМОСКОВЬЕ ЗРІЄ БУНТ ПРОТИ ГУБЕРНАТОРА

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Губернатор Московської області Андрій Воробйов поки, швидше за все, не підозрює, що в самому найближчому майбутньому його очікують масові конфлікти з представниками муніципалітетів і районної влади. Глава регіону захоплено робить гроші у власній бізнес-імперії, а жителі Підмосков'я б'ють на сполох - зима не за горами, а кошти на підготовку до неї системи ЖКГ практично відсутні. Всі гроші, що збираються «на землі», губляться в верхніх ешелонах обласної влади, залишаючи жителів один на один зі стихією.

Найбільш яскраво прийдешні неприємності вже проявилися в Серпуховском районі. 23 квітня на одному із заходів Мособлдуми справа дійшла до відкритого протистояння глави Серпуховського району Олександра Шестуна і міністра ЖКГ Московської області Євгена Хромушина. А 12 травня на головній арені Палацу спорту Серпуховського району відбулося відкрите засідання Ради депутатів, присвячене кризовій ситуації в ЖКГ.

Протиріччя з позицією обласної влади об'єднали такі різні сили, як депутати району та рад усіх семи місцевих поселень, Рада ветеранів, почесні громадяни, Громадська палата і Козаче Станично суспільство. Пліч-о-пліч сиділи на зустрічі представники протиборчих політичних партій - «Єдиної Росії» і КПРФ. Всі вони одностайно піддали критиці влади Підмосков'я, які скасували трансферти на ЖКГ. За оцінкою глави району Олександра Шестуна, якщо в цьому році з бюджету області не будуть виділені необхідні кошти, майбутню зиму муніципалітет просто не переживе.

Податкову та бюджетну політику нинішніх обласних властей присутні охарактеризували приказкою «Грабіж серед білого дня». Навіть монголо-татарське іго обмежувало свої побори 10-відсоткової даниною. Офіс нинішнього глави Підмосков'я пана Воробйова залишив загарбників далеко позаду - адже сьогодні з 4,3 млрд рублів, зібраних на території району в 2014 році, більш 3,3 млрд пішло в вищестоящі бюджети і звідти не повернулося. Залишаються району грошей вистачає хіба що на виплату зарплат, а трансферти на ЖКГ вже другий рік поспіль не виділяються. Заморожено і фінансування інших програм розвитку муніципалітету.

Тим часом «Загальноросійський народний фронт» (ОНФ) недавно з'ясував, що уряд Московської області витрачає зібрані гроші гранично неефективно. При наявному дефіциті бюджету в десятки мільярдів рублів, держборг в сотні мільйонів рублів і провалюється ЖКГ чиновники витрачають мільярди на саморекламу, піар і розкіш. Так що головний гасло серпуховского зборів звучить гранично актуально і злободенно - «Досить піару! Поверніть наші гроші! »

За єдиної думки керівництва району та поселень, на місцях необхідно залишати не менше 50% зібраних податків. З цим згодні і перший секретар Серпуховського відділення КПРФ Михайло Волков, і глава районного осередку «Єдиної Росії» Валерій Сугак, і депутати, і козаки. Всі разом вони звернулися за допомогою до президента Росії Володимиру Путіну.

«Раніше Уряд Московської області виділяла по 100; 200 мільйонів рублів щорічно на підготовку до зими і доходи, що випадають (збитки), що дозволяло тримати ситуацію в ЖКГ під контролем. А останні два роки, забираючи практично всі податки з території, область ні копійки не виділяє району ні на модернізацію комунального господарства, ні на будівництво і капремонт установ соцсфери. Уряд доходи, що випадають виплачує тільки своєю структурою - ВАТ «Водоканал Московської області», в якому працівникам встановлені «космічні» зарплати і яке набирає ще більші борги за енергоресурси, ніж муніципальні підприємства », - пишуть автори звернення.

«Серпуховский район стабільно зі високим відсотком голосує за чинну владу і, на відміну від міст, не влаштовує протестних мітингів. Ми не можемо пояснити населенню, що саме це і є причиною відсутності фінансування. Виходить, хто кричить голосніше, тому і дають. Просимо Вас перенацілити пріоритети керівництва Московської області з політичного піару на економічний розвиток і господарську діяльність », - резюмували представники Серпуховського району.

Очевидно, тривоги жителів області чужі і незрозумілі її нинішньому губернатору. Сів два роки тому в крісло глави регіону Андрій Воробйов більше зайнятий зміцненням своєї влади і бізнесу, ніж вирішенням проблем ввіреної йому території. А допомагає йому в цій непростій справі прокурор Московської області Олексій Захаров. Воробйов з Захаровим - люди не чужі, батько губернатора Юрій Воробйов вельми дружний з тестем Захарова Сергієм Шойгу і навіть мав з ним спільний бізнес - найбільшу в країні компанію «Русское море».

На додачу до зручного прокурору області Генпрокурор Юрій Чайка прилаштував до Воробйову свого 25-річного сина Ігоря. І тепер юний Чайка, який не має ні профільної освіти, ні досвіду роботи на керівних посадах, займається всієї підмосковній культурою, молодіжною політикою, спортом і туризмом, практично здійснюючи функції заступника губернатора. У той же час дружина зампрокурора Москви Олександра Козлова Олена Сокольская працює в команді Воробйова главою Клинского району. А заступником у неї значиться Едуард Каплун, фігурант скандального «гральної справи прокурорів», який переховувався в Ізраїлі від слідства.

Потужний «прокурорський клан» у відомстві Воробйова врівноважують вихідці з криміналітету. Так, екс-міністра екології Підмосков'я Анзора Шомахова прилаштував на цю посаду авторитетний дагестанський мільярдер Гавриїл Юшваєв, відомий в деяких колах як Гарік «Махачкала». Інший його протеже, Дмитро Голубков, виявився гендиректором «Мособлгаз». Глава Одінцовського району Андрій Іванов - чоловік племінниці Гарика, учасник скандального переділу власності в Брянській області. Мер Лосіно-Петровського - раніше судимий А сфан Віхраев. І так далі і тому подібне.

Окремою статтею доходів Воробйова, за деякими даними, є банальна торгівля посадами в уряді Московської області. Наприклад, донецький мільярдер Олександр Скоробогатько, що має інтереси і в Підмосков'ї, по всій видимості, відрядив у заступники голови регіонального уряду свого представника Дмитра Пестова. Глава Наро-Фомінського району Вадим Андронов (корпорація «Тонар», мережа «Стардогс») свого часу профінансував частину виборчої кампанії Андрія Воробйова. А Олександр Якунін заради крісла глави Солнечногорского району, здається, навіть розлучився зі своїм верстатобудівним заводом.

Неслабо розвернувся і клан родичів самого Воробйова. Дядько підмосковного губернатора Сергій Воробйов раптово став власником патентів і засновником кількох фірм, в основному пов'язаних з «кондитерки». Племінник глави регіону Артем Воробйов перетворився в співвласника майже десятка компаній. Його партнером по бізнесу є вже згадуваний Гавриїл Юшваєв. Ще два племінника - Дмитро і Максим - завели собі по мережі ресторанів, і навіть 85-річна бабуся губернатора Ніна Федорівна Воробйова - справжня бізнес-леді, що значиться відразу в декількох фірмах.

Під приводом реформ і економії бюджетних коштів Воробйов розподіляє по області своїх людей, підміняючи обраних глав муніципалітетів ручними сіті-менеджерами. В результаті фінансові потоки легко і невимушено перерозподіляються так, як це вигідно губернатору і його товаришам, а зовсім не жителям області. Об'єднавши Балашиху і Залізничний, глава регіону підніс вийшла агломерацію своєму продвіженцев, ефективному менеджеру Євгену Жиркову. Аналогічний фінт готується щодо Подольська і Клімовська, які планується перетворити в єдиний Великий Подольск.

Взагалі активність «подільських» при Воробьеве носить вже страхітливі масштаби. Схоже, вони збираються взяти під себе весь південь регіону. Обласна влада вже змістили мера Серпухова Павла Залесова, на черзі виявився Серпуховской район, глава якого, Олександр Шестун, має намір до останнього відстоювати інтереси жителів. Йому приписують одну з провідних ролей у викритті в структурі ГУЕБ і ПК. Фігура досить непередбачувана і обачлива, нерозбірлива в знайомствах і зв'язках.

З одного боку, він «терся» з Рамзаном Кадировим і його оточенням, був помічений в компанії «Хірурга» і Костянтина Малофєєва, близький з силовиками. З іншого боку, спілкується з правозахисниками Людмилою Алексєєвої, Львом Понамарева, Оленою Панфілової, перетинався з Іриною Хакамадой. На публічних заходах в його районі з'являлися і високопоставлені співробітники адміністрації президента. Як поведе себе під час губернської «зачистки» людина, хобі якого - записувати розмови прокурорів, - залишається тільки гадати.

Кісткою в горлі при проведенні ВОРОБ'ЇВСЬКЕ «реформ» стоять наукові містечка з їх особливим статусом і просунутими жителями, які розуміють весь розклад і всі перспективи «відходу» під олігархів, братків і губернаторських друзів. Однак тих, хто виступає проти політики злиттів міст - карають. Так було з депутатом Мособлдуми Губіним, яка посміла виступити проти об'єднання Дзержинського і Котельников. Він позбувся партквитка «Єдиної Росії», щодо нього було порушено кримінальну справу.

Ситуація така, що практично будь-який, хто наважується озвучити позицію відмінну від губернаторської або його заступників, може миттєво потрапити в «чорні списки». Авторитарна політика Андрія Воробйова, який розставив біля керма Московської області виключно «потрібних людей», вже дає свої плоди. Перш за все, варто відзначити, що апарат обласного уряду сьогодні роздутий до неймовірних розмірів. Регіоном зараз керують 12000 чиновників. Для порівняння: при губернаторі Анатолії Тяжлова весь штат обласного уряду був всього 500 чоловік.

У нинішнього губернатора, 12 заступників. З них відразу четверо (!) - Хаймурзіна, Кузнецов, Віртуозова і Олейников відповідають не за економіку або інвестиції, а за ... внутрішню політику і піар. У Громова і Шойгу, нагадаємо, цим займалася одна людина. Зрозуміло, у кожного заступника є свій апарат. А тим часом в області економіки спостерігається стагнація, інвестори перестали вкладатися в регіон.

Некомпетентність в області фінансів (наприклад, гігантська кадастрова вартість землі не дозволяє розвивати цілі галузі бізнесу) і бажання «підім'яти все під себе» - тотальна бюрократизація і надмірна централізація, коли будь-які бодай якісь питання тепер вирішуються в Красногорську, а не на місцях. Наприклад, повноваження по виділенню землі, введення в лад об'єктів капбудівництва у муніципалітетів забрали. Всім цим сьогодні відають чиновники регіонального уряду. Перейшли у відання регіону і все медустанови, однак порядку від цього там більше не стало. Взяла на себе область і питання з капітального ремонту будинків.

У квитанціях за квартплату з'явився новий рядок, з населення збираються сотні і сотні мільйонів, але ситуація на краще не змінилася. Куди йдуть величезні гроші, якщо клятвено обіцяні до почину будинки продовжують розсипатися?

Коли доводиться вирішувати економічні питання, влада використовує для цього не фінансові важелі, а адміністративно-командні, як у найгірші роки радянської влади. Губернатор і його заступники прямо під час наради можуть відкрито звернутися до прокурора Захарову або начальнику ГУВС Паукова з вимогою посадити або усунути будь-кого, з ким не вдається вирішити проблему. Замість того щоб приховувати відверту зв'язок з «сімейним прокурором», губернатор відкрито демонструє її. Економічний ефект від цього нульовий, але зате яка можливість покошмаріть, наприклад, глав муніципалітетів.

Дилетанти, люди без належного досвіду роботи, з подачі Воробйова потрапили в коридори підмосковній влади, не в змозі грамотно управляти областю. Вони навіть не бажають вникати в суть проблем, що стоять перед ними, приділяючи всю увагу самопіару. На «лаковану картинку» з бюджету йде 5,662 мільярда рублів, на нікому незрозумілу «ефективну політику» - ще близько 35 мільярдів рублів. І це коли система ЖКГ в будь-який момент може впасти, тому що грошей на неї не виділяється. Муніципалітети вже три роки не отримують трансфертів на підготовку до зими, доходи, що випадають (збитки) ніхто не покриває.

Регіональне підприємство «Водоканал Московської області», забравши ЖКГ в Талдоме, Сонячногірське та Можайске, стало найбільшим боржником за газ (1,21 млрд на 1 квітня 2015 року). З бюджету області компанії виділили 450 млн рублів на погашення випадаючих доходів, але борг продовжує зростати. Чому? Просто тому, що керівництво «Водоканалу Московської області» за місяць заробляє від 800 000 до 1 000 000 рублів! І це відбувається на тлі принизливих зарплат в 14-18 тисяч рублів, які обласний комітет з тарифами встановив комунальникам в муніципалітетах.

Ростуть борги за газ по всій області. Зараз ця цифра дорівнює приблизно 12 млрд рублів. Мільярдами обчислюються борги і за електроенергію (з січня по квітень 2015 року зростання склало 21%). Сфера ЖКГ в Підмосков'ї не модернізується. Але три шкури за борги деруть з жебраків муніципалітетів. Виняток становлять лише вже взяті під контроль командою Воробйова міста і райони.

Непристойно низькими темпами йде газифікація сіл. У годині їзди від Кремля десятки тисяч сімей досі топлять будинку дровами. Тому що підвести газову трубу тут варто в 3-4 рази дорожче, ніж в сусідніх областях.

Жахлива ситуація в Московській області склалася з дорожнім будівництвом. Практично в будь-якому підмосковному місті, не кажучи вже про села, проїжджа частина розбита, а лагодити її нема на що. Всі гроші пішли на піар і «дрібні приємності» на кшталт вертольотів для кабінету міністрів Підмосков'я. По області губернатор, його заступники та міністри пересуваються виключно на гвинтокрилих машинах. Навіть у обласного телеканалу «360 Підмосков'ї» є свій вертоліт, чого немає навіть у федеральних журналістів.

Витрати на матеріально-технічне забезпечення та організацію харчування в 2015 році склали 4,23 млрд рублів, додайте сюди ж рядок «Транспортне та інше забезпечення діяльності уряду Московської області» - 2,215 млрд рублів. У той же час регіональний бюджет дефіцитний, держборг Підмосков'я перевищив 335 млрд рублів, а за своїм розміром Московська область далеко не Красноярський край, то всі ці польоти виглядають, як бенкет під час чуми.

Все це відбувається на тлі активної симуляції бурхливої ​​діяльності. Запитайте у будь-якого чиновника, що працює «на землі» - в адміністраціях міст і районів про взаємодію зі структурами підмосковного уряду. Всі в один голос скажуть, що вони не встигають займатися реальною роботою, їм постійно доводиться відповідати на безглузді запити, складати нікому непотрібні таблиці, звіти та довідки. За останні два роки документообіг між чиновниками різних рівнів збільшився в чотири рази.

На думку експертів, результатом діяльності Андрія Воробйова стало погіршення ситуації в Московській області. Для губернатора характерний войовничий дилетантизм, поверхневі знання про різні галузі господарства (в захищеної їм кандидатської дисертації з 165 сторінок тексту плагіатом виявилися 107, тобто, близько 65% обсягу роботи), констатують фахівці.

Все це доповнено відвертим нарцисизмом і неприйняттям іншої думки. Губернатор не чує тих, хто вказує йому на очевидне катастрофічний стан житлово-комунального господарства, на те, що економічну реформу не можна поєднувати з реформою місцевого самоврядування, з валом законодавчих і адміністративно-політичних новацій. Влучну характеристику Андрію Воробйову в «Собеседник» дали ті, хто добре знав його в дитинстві. «Добре його пам'ятаю: він був маленький, товстенький, безглузда, вічно незадоволених і всім незадоволений», - розповіла Наталія Закітіна, яка вчилася з ним в одній школі.

«Кар'єрний злет Воробйова став для нас несподіванкою, - зізнався колишній директор школи Едуард Гутман. - Хуліганом він хоч і не був, але в общественной̆ життя активності не виявляв, та й вчився задовільно ... »

Доповнимо портрет глави регіону лексикою, що буяє грубими висловлюваннями на адресу колег і великою кількістю нецензурних виразів. Загалом, жителям Підмосков'я залишається сподіватися лише на щасливий випадок, бо інакше їм найближчої зими вже не пережити.


Куди йдуть величезні гроші, якщо клятвено обіцяні до почину будинки продовжують розсипатися?
Чому?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online