Що таке клопотання в суді

  1. Що таке клопотання
  2. На підставі яких прохань можуть подаватися клопотання в суді
  3. Основні категорії клопотань в суді
  4. Для яких цілей подають клопотання
  5. Хто може заявляти клопотання в суді
  6. Як подати клопотання до суду: поетапний процес і терміни подачі
  7. Можливі причини відмови прийняття клопотання

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Досить часто в ході судового розгляду у обох сторін виникає потреба попросити про що-небудь суд, або вказати на виявлені процесуальні порушення і т. Д. Дану прохання в судовій практиці прийнято називати клопотанням. Саме це поняття досить широко використовується в багатьох сферах людських відносин, проте, найбільше поширення практика клопотання отримала саме в цивільному і арбітражному судові процеси.

Існують певні вимоги до складання та подання клопотання, дотримання яких є обов'язковим. Тому для того, щоб правильно подати звернення, потрібно детально вивчити всі питання, які можуть виникнути в процесі його складання.

Безкоштовна консультація юриста по телефону

Задати питання юристу

За Москві і Московській області

Санкт-Петербург і область

Федеральний номер

Що таке клопотання

В рамках процесуального права клопотання представляє собою не що інше, як офіційне звернення до суду або іншого державного органу з будь-якої проханням в ході судового розгляду. Питання, що освітлюються в документі, повинні в першу чергу ставитися до компетенції судді або іншої особи, кому він адресований.

Згідно праву подачі звернення, воно повинно бути розглянуто в обов'язковому порядку і в терміни, встановлені законом.

На підставі яких прохань можуть подаватися клопотання в суді

Закон (стаття 119 КПК Росії) класифікує звернення в наступному порядку:

  1. Про виробництво процесуальних дій: мета звернення - привернення уваги суду до дії або бездіяльності противного учасника розгляду, прямо або побічно ставлять під сумнів факт непричетності / причетності особи до предмету конфлікту з подальшим розглядом.
  2. Про прийняття процесуальних рішень: мета звернення - прохання прийняти рішення про продовження або припинення поточного розгляду.

Про прийняття процесуальних рішень: мета звернення - прохання прийняти рішення про продовження або припинення поточного розгляду

Основні категорії клопотань в суді

Закон дозволяє подавати звернення як в письмовій, так і в усній (під час судових засідань) формах. Однак, буде краще, якщо воно буде оформлено в письмовій формі і офіційно передано судді через канцелярію, де йому присвоять вхідний номер кореспонденції. При відправці листа зі зверненням поштою, краще вдатися до допомоги рекомендованого листа з описом вкладення.

Багаторічна практика розділила на певні категорії основні питання, що найчастіше зустрічаються у зверненнях, щоб полегшити процес їх складання:

  1. Проведення експертиз - все, що стосується питань з проведення експертиз або розгляду їх результатів;
  2. Хід виконання - звернення подаються вже після прийняття рішення суддею і вступу його в силу;
  3. Судові витрати - питання стосуються сплати державного мита або будь-яких інших понесених витрат, пов'язаних з судовим виробництвом;
  4. Відновлення строків - звернення, в яких вказані прохання про поновлення строків, зазначених у законі: позовна давність, оскарження дій судді, розгляду з трудових конфліктів, подача скарг на рішення судді.

Для яких цілей подають клопотання

Особа, якій адресовано заяву, відповідно до глави 15 КПК РФ, зобов'язана розглянути його в установлені законом терміни.

Розрізняють дві основні мети подачі заяви:

  1. Встановлення обставин, що мають значення для кримінальної справи. Згідно із законом підозрюваний або його захисник можуть зажадати у судді додаткове розслідування, проведення повторних допитів, проведення судекспертизи або будь-яких інших слідчих заходів, якщо нові обставини справи, про виявлення яких клопочуть вищевказані особи, мають важливе значення для поточного розгляду.
  2. Забезпечення прав і законних інтересів особи, яка заявила клопотання. Заявник має повне право звертатися до судді з вимогою дотримання його прав і законних інтересів в ході розгляду, до яких відносяться: надання на вимогу додаткових копій по даній справі, доведення своєї думки у справі, застосування заходів безпеки стосовно особі, що клопочеться та інше.

Хто може заявляти клопотання в суді

  1. Клопотання - досить широке поняття в судовому процесі. Залежно заявника і переслідуваних їм цілей, воно може носить різний характер, починаючи від порад, закінчуючи вимогами. До основних учасників відносяться:
  2. Потерпілий, його представник або адвокат-представник мають право звернутися з метою проведення певних процесуальних заходів або прийняття рішень, які покликані надати нові обставини розгляду, які мають вагоме значення для справи.
  3. Приватний обвинувач, яким є або сам потерпілий, або його законний представник, який діє на підставі приватного обвинувачення (особа, яка безпосередньо зазнала збитки).
  4. Експерт може зажадати у судді проведення додаткових судекспертіз для виявлення важливих для справи обставин.
  5. Цивільний позивач, цивільний відповідач, їх представники. Звернення в ході цивільного судочинства можуть стосуватися наступних питань: відвід судді або прокурора, виключення свідків або залученні додаткових, про сприяння суду в ході збору додаткових доказів, про проведення експертиз, про припинення розгляду та інше.
  6. Підозрюваний також може подавати скаргу, переслідуючи вищевказані цілі.
  7. Обвинувачений може звернутися з проханням про проведення додаткових експертиз, про заміну чинного захисника або адвоката, залученні додаткових свідків або третіх осіб, які можуть вплинути на хід судового розгляду.
  8. Захисник підозрюваного і обвинуваченого має право звертатися із заявою з будь-якого його питання.
  9. Представник організації або державний обвинувач має право в процесі суду звертатися з ініціативою про попередньому слуханні справи, виключення наданих доказів, про залучення додаткових свідків.
  10. Інша особа, інтереси якого порушені в ході розслідування або судового провадження. До таких осіб можуть ставитися: фахівці, перекладачі, свідки і їх адвокати, експерти, поняті або свідки обшуку, засуджені. Всі ці категорії учасників судового розгляду мають право звертатися до суду з проханнями.

Всі ці категорії учасників судового розгляду мають право звертатися до суду з проханнями

Хоча закон не регулює зміст і форму звернення, все ж потрібно дотримуватися основних правил оформлення.

Заповнюючи заяву, обов'язково залиште трохи вільного місця для прописи номера судової справи і вкажіть наступну інформацію:

  1. Найменування суду, в який звертаєтеся - офіційна назва державного органу.
  2. ПІБ заявника та його контактні дані - вказуються достовірні контактні дані за якими можна зв'язатися з заявником у разі потреби. Це можуть бути: номер мобільного телефону, електронна пошта, скайп. Якщо в особі заявника виступає юридична особа, необхідно вказати контактні дані та ПІБ довіреної особи фірми.
  3. ПІБ відповідача та його контактні дані. Якщо заявник - фізична особа, потрібно вказати адресу проживання, номер телефону, якщо заявник - юридична особа, потрібно вказати юридичну адресу фірми.
  4. Мета клопотання. Потрібно лаконічно описати причину і мету заяви.
  5. Обставини, при яких відбулося порушення прав, свобод чи інтересів заявника. Опишіть коротко все, що пам'ятаєте про причини, яка послужила приводом подачі заяви.
  6. Докази того, що відбувається. Надайте докази вчинення неправомірних дій щодо вас, або особи, представником якого ви є.
  7. Вимоги. Викладіть ваші вимоги до суду, відповідачу, захиснику, свідку та інше.
  8. Вартість позову і розрахунок інших судових грошових сум. Якщо ви бажаєте повернути витрачені кошти, вкажіть це в заяві, надавши аргументи.
  9. Відомості про досудових зверненнях заявника до відповідача. Обов'язково вкажіть, чи спілкувалися ви раніше з відповідачем на тему судового розгляду, якщо так, то вкажіть тему розмови.
  10. Список всіх документів, доданих до заяви. Перерахуйте перелік доданих до заяви документів. Це виключить можливість втрати важливих доказів або спростувань.
завантажити

зразок клопотання в форматі MS Word.

Як подати клопотання до суду: поетапний процес і терміни подачі

Залежно від специфікації суду, поетапний процес і терміни подач клопотання можуть відрізнятися:

  1. Подача клопотання до арбітражного суду. Подати скаргу можуть тільки безпосередні учасники судової справи. Заява розглядається в п'ятиденний термін з моменту присвоєння листа вхідного номера.
  2. Подача клопотання до кримінального суду. Заявником може виступати потерпілий або його довірена особа. У зверненні потрібно детально вказати всю перераховану вище інформацію про клопотання особі і цілі заяви.
  3. Подача клопотання до мирового суду. Світовим судом розглядаються адміністративні, цивільні та кримінальні справи. В останньому випадку прохання може бути спрямована тільки самим потерпілим.
  4. Подача клопотання до міської, районної та обласної суд. Подається тільки в письмовій формі з детальним описом вимог і умов справи.
  5. Подача клопотання до апеляційного суду. При дотриманні загальних правил складання особливу увагу слід приділити номеру справи та рішенням судді, яке ви маєте намір оскаржити.
  6. Подача клопотання до касаційного суду. При подачі слід вказати: ПІБ судді, заявника та інших учасників процесу, суди, в які використовувалися раніше, рішення суду, які ви маєте намір оскаржити, вказати порушення і основні вимоги.
  7. Подача клопотання до Конституційного суду. Особливих вимог до заяви немає.
  8. Подача клопотання до Верховного суду. Вимоги до заяви стандартні.
  9. Подача клопотання до третейського суду. Вимоги до документу ідентичні вимогам при подачі його в арбітражний орган судової влади.

Можливі причини відмови прийняття клопотання

Якщо розгляд справи виходить за рамки компетенції органу, в який подано заяву. В такому випадку прохання або переадресовується до компетентного органу, або повертається яка звернулася з порадою звернутися до профільного орган.

У разі, коли заява подало особа або орган, який не має права на захист інтересів фізичної особи. Подати заяву, прохання чи скаргу можуть тільки учасники процесу, або їх законні представники. Коли в зверненні детально не описано порушення і причини, що спонукали заявника звернутися зі скаргою. У заяві обов'язково потрібно детально описати причини і мотиви звернення.

Якщо у цій справі вже винесено рішення, або сторони примирилися в світовому органі державної влади. При наявності рішення третейського суду.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online