Зразок трудового договору з іноземним громадянином 2019

  1. За вакансії прийшов іноземець: дії роботодавця
  2. звичайне працевлаштування
  3. Дозвіл на роботу
  4. Патент на роботу
  5. висококваліфіковані кадри
  6. Трудовий договір з іноземцем: оформлення
  7. Передача даних в ФМС
  8. Оформлення медичного полісу
  9. звільнення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Для Росії трудові мігранти - не рідкість. За даними ООН, в 2016 році країна займала третє місце в світі за чисельністю зарубіжної діаспори та за кількістю іноземних працівників (швидше за все, в 2019 році ситуація буде схожою). Правила укладання трудових договорів з громадянами інших країн відрізняються від діючих при наймі співвітчизників, тому роботодавцям необхідно знати всі нюанси.

Всі питання, пов'язані з регулюванням життя і роботи іноземців в Росії регулює Федеральний закон від 25.07.2002 N 115-ФЗ "Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації". У статті 13 передбачено право іноземців працювати в РФ, а також визначено, що укласти з ними трудовий договір можуть як фізичні, так і юридичні особи, - в цьому плані ніяких обмежень немає. Однак, вони є в порядку оформлення трудового договору та інших документів і залежать в першу чергу від статусу іноземного громадянина в Російській Федерації:

  • тимчасово перебуває на території РФ (по візі або без неї);
  • тимчасово проживає на території РФ;
  • який постійно проживає на території РФ.

Крім того, людина може приїхати в Росію з країн, з якими діє безвізовий режим і особливі умови працевлаштування, а може приїхати з держави, з яким дію трудові візи та інші обмеження. У другому випадку укласти трудовий договір з іноземцем буде складніше, оскільки треба враховувати квоти та інші важливі моменти. Також окремий порядок укладення трудових договорів з російськими організаціями передбачений в чолі 50.1 Трудового кодексу РФ для громадян Євразійського економічного союзу. Розглянемо докладніше весь алгоритм працевлаштування і зразок трудового договору з іноземним працівником 2019 докладніше.

За вакансії прийшов іноземець: дії роботодавця

Якщо в вакансії не уточнюється, що робоче місце надається виключно громадянину РФ, визначити, що працевлаштуватися прийшов іноземець не завжди вдається відразу. Цей факт може "спливти", тільки коли здобувач напише в відділі кадрів заяву про прийом на роботу. В цьому випадку роботодавцю, якщо він зацікавлений прийняти на роботу саме цього кандидата, доведеться терміново з'ясовувати його статус. Справа в тому, що без особливих складнощів можна прийняти на роботу іноземного громадянина, якщо він тимчасово або постійно проживає на території Росії.

звичайне працевлаштування

Іноземці, які мають дозвіл на проживання в Росії (ВНЖ) або ж дозвіл на тимчасове перебування (РВП) можуть бути працевлаштовані відповідно до норм Трудового кодексу на тих же умовах, що і росіяни. Треба тільки перевірити термін дії ВНЖ і РВП і своєчасне повідомити міграційні органи про прийом на роботу іноземного працівника (термін 3 дні).

Аналогічний порядок також діє для осіб, які прибули з країн, що входять в ЄАЕС: Білорусі, Казахстану, Вірменії та Киргизії. Вони фактично зрівняні в правах з росіянами. Їм не потрібно ніяких додаткових дозволів на роботу і вони можуть користуватися всіма соціальними перевагами. Крім того, на казахів, вірменів, білорусів і киргизів не поширюються квоти на залучення іноземців, що діють в окремих галузях економіки, а їхні дипломи про вищу освіту визнаються в Росії без додаткових процедур перевірки. Може тільки знадобитися переклад дипломів на російську мову з нотаріальним посвідченням.

Дозвіл на роботу

Тим особам, які прибули в Росію у візовому порядку необхідно обов'язково отримати дозвіл на роботу. Такий документ строком на один рік видають органи МВС, які відповідають за питання міграції. Вони ж можуть його зупинити або анулювати щодо кожного конкретного іноземця. Зазвичай в оформленні дозволу на роботу бере участь сам роботодавець. У цьому документі повинні бути вказані:

  • найменування роботодавця;
  • дата видачі дозволу на роботу;
  • термін дії документа;
  • вказівка ​​на територію, де працівник може працювати.

Необхідно мати на увазі, що якщо кандидат на вакансію вже був працевлаштований і має дійсний дозвіл на роботу, то для роботи в новій організації йому все одно необхідно отримати окремий дозвіл. Також роботодавець повинен знати, що за отримання дозволу доведеться заплатити держмито в розмірі 3,5 тисячі рублів.

Патент на роботу

Іноземні громадяни, які прибули в безвізовому порядку можуть працювати на підставі патенту на роботу, який також видають органи МВС. Патент на право роботи іноземний громадянин оформляє самостійно. При прийомі на роботу іноземного громадянина на підставі патенту необхідно перевірити термін його дії і територію, де працівник може працювати. Організація, розташована в одному суб'єкті РФ, має право прийняти на роботу іноземного громадянина, патент якого оформлений в іншому суб'єкті РФ, в якому він планує працювати. Необхідно відзначити, що в трудовому договорі має бути закріплено місце роботи, яке перебуває на території суб'єкта РФ, на території якого оформлений патент. Працювати така людина має право тільки за спеціальностями, вказаними в патенті і в тому регіоні, який в ньому прописаний.

Вартість патенту залежить від терміну його дії і регіону, де він виданий. Іноземець повинен щомісяця вносити авансові платежі за право працювати. Крім того, він повинен мати діючий поліс добровільного медичного страхування. Працювати за патентом можна не більше двох років поспіль, після чого громадянин повинен виїхати за межі РФ, а після знову в'їхати в країну, якщо він хоче продовжувати працювати. Про прийом на роботу за трудовим патенту необхідно обов'язково повідомити органи, уповноважені на вирішення міграційних питань. Зробити це потрібно в триденний термін з дати працевлаштування, інакше доведеться заплатити штраф.

висококваліфіковані кадри

Особливі умови законодавство передбачає при прийомі на роботу висококваліфікованих фахівців з-за кордону. Вони мають певні преференції при оформленні на роботу в російські компанії. При цьому під поняття висококваліфікованого фахівця потрапляють будь-які іноземні співробітники (як з візових, так і з безвізових країн), що відповідають умовам з пункту 1 статті 13.2 Закону N 115-ФЗ):

  • за рівнем кваліфікації;
  • за розміром заробітної плати (винагороди).

Особливості таких громадян наведені в таблиці:

Розмір заробітної плати (винагороди)

Категорія іноземного громадянина

58 500 руб і більше - з розрахунку за один календарний місяць

Іноземні громадяни, які залучаються до трудової діяльності резидентами техніко-впроваджувальної особливої ​​економічної зони (крім ІП)

83 500 руб. і більше - з розрахунку за один календарний місяць

Науковці або викладачі, запрошені для заняття науково-дослідницькою або педагогічною діяльністю за освітніми програмами, які мають госаккредитацию:

  • освітніми організаціями вищої освіти;
  • державними академіями наук або їх регіональними відділеннями;
  • національними дослідницькими центрами або державними науковими центрами.

Фахівці, які залучаються до трудової діяльності:

  • резидентами промислово-виробничих, туристично-рекреаційних, портових особливих економічних зон (крім індивідуальних підприємців);
  • російськими комерційними організаціями, російськими науковими організаціями та іншими перерахованими в абз. 3 пп. 1 п. 5 ст. 13.2 Закону N 115-ФЗ організаціями, які здійснюють діяльність в сфері інформаційних технологій і мають документ про державну акредитацію організації, що здійснює відповідну діяльність (крім організацій, що мають статус резидента техніко-впроваджувальної особливої ​​економічної зони).

Іноземні громадяни, які залучаються до трудової діяльності юридичними особами, які здійснюють діяльність в Республіці Крим та м.Севастополі

167 000 руб. і більше - з розрахунку за один календарний місяць

Решта іноземні громадяни

1 млн руб. і більше - з розрахунку за один рік (365 календарних днів)

Медичні, педагогічні або науковці, запрошені для заняття відповідною діяльністю на території міжнародного медичного кластера

Без урахування вимоги до розміру заробітної плати

Іноземні громадяни, які беруть участь в реалізації проекту "Сколково" відповідно до Федерального закону від 28.09.2010 N 244-ФЗ

При цьому компетентність і рівень кваліфікації іноземного фахівця, якого роботодавець планує залучити до трудової діяльності в якості висококваліфікованого, він оцінює самостійно, на підставі поданих документів і відомостей. Пов'язані з результатами цієї оцінки ризики несе роботодавець. Для ВКС дозвіл на роботу може бути видано на термін до трьох років з можливістю працювати в декількох регіонах РФ. Однак, існує ряд робіт на які їх залучати не можна. Переліки таких видів діяльності наведені в статті 13.2 і статтею 14 Закону № 115-ФЗ.

Трудовий договір з іноземцем: оформлення

Процедура працевлаштування іноземця описана загальними нормами Трудового кодексу і не відрізняється від механізму, що діє при наймі росіянина. Тим не менш, є кілька особливостей, знання яких допоможе роботодавцю залишатися чистим перед законом. Завантажити бланк трудового договору з іноземним громадянином з урахуванням цих умов, а також для оформлення в різних ситуаціях можна в кінці статті. Наприклад, роботодавець не має права наймати іноземного громадянина, який не досяг повноліття. Якщо особі більше 18 років, трудовий договір укладається в звичайному порядку. При цьому в контракт з іноземцем можна включати додаткову інформацію, що стосується його статусу в Росії і пов'язаних з цим деталей:

  • дозвіл на роботу;
  • вид на проживання або РВП;
  • поліс ДМС;
  • умови оплати шляху до місця роботи і назад;
  • обов'язок роботодавця забезпечити працівника житлом.

Крім того, якщо новоспечений співробітник не говорить по-російськи, договір потрібно перевести на його рідну мову або на той, яким він володіє (скажімо, якщо працівник - японець, то контракт простіше буде перевести на англійську мову). Таким чином, документ повинен бути складений на двох мовах, щоб співробітник знав, що підписує.

Якщо є сумніви в правильності перекладу, то можна почати з чернетки. Для цього слід підготувати попередній бланк трудового договору з іноземним громадянином і попередньо погодити зразок трудового договору з іноземним громадянином 2019. Потрібно переконатися, що договори на різних мовах будуть зрозумілі обом сторонам і ідентичні за умовами. Важливо розуміти, що зразок трудового договору з іноземним працівником 2019 буде відрізнятися в залежності від усіх перерахованих вище умов, а також характеру діяльності і посади особи, з яким він буде укладений. Таким чином, універсальний зразок трудового договору з іноземцем просто не існує, але при бажанні роботодавець може адаптувати типовий трудовий договір, затверджений постановою Уряду РФ від 27.08.2016 N 858. Для цього в форму просто потрібно додати умови, передбачені нормами статті 327.2 ТК РФ . Крім того, уніфіковану форму, розроблену фахівцями Консультант Плюс спеціально для працевлаштування іноземців, можна буде скачати нижче.

Передача даних в ФМС

Особливу увагу роботодавець повинен приділити процедурі повідомлення контролюючих органів про початок своєї співпраці з іноземцем. Зокрема, закон дає три дні з дати підписання трудового договору на те, щоб повідомити територіальні органи ФМС про його існування. Повідомлення, яке роботодавець повинен направити в міграційну службу, заповнюється на спеціальному бланку, затвердженим наказом ФМС Росії від 28.06.2010 N 147 (в ред. Наказу ФМС Росії від 12.03.2015 N 149). Його можна передати особисто, поштою або по електронних каналах зв'язку (в останньому випадку буде потрібно електронний підпис). Заповнене повідомлення про укладення трудового договору з іноземцем виглядає приблизно так:

Крім повідомлення, ніяких інших документів представляти в МВС не потрібно. Але якщо не виконати цю норму, то роботодавцю загрожує штраф до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Санкції для московських і петербурзьких підприємств вище - до 1 мільйона рублів.

Оформлення медичного полісу

Згідно із законом, в Росії можуть працювати тільки ті іноземні громадяни, у яких є поліс ДМС або інший договір про надання йому медичних послуг на території країни. Без медичної страховки працевлаштовувати іноземців не можна. Законодавство не дає точної відповіді на питання, хто конкретно повинен забезпечити співробітникові такий поліс ДМС. На компанію такий обов'язок не покладено, на працівника - теж. У цьому випадку експерти пропонують домовлятися. Якщо сторони зацікавлені в партнерстві і цьому заважає лише відсутність документа про надання медичних послуг, то краще прийти до згоди, ніж розлучитися назавжди.

звільнення

В цілому звільняти іноземця треба так само, як і громадянина Росії. Але і в цій процедурі є кілька особливостей. Наприклад, іноземних громадян можна звільнити за кількома додатковими підставами, визначеними статтею 327.6 ТК РФ . А саме:

  • у співробітника закінчився термін дії або відкликаний вид на проживання в РФ або дозвіл на тимчасове проживання;
  • у працівника закінчився термін дії дозволу на роботу;
  • у іноземця закінчився термін дії патенту;
  • у компанії перевищено кількість іноземних працівників в штаті. Цей показник щорічно встановлює уряд в залежності від виду економічної діяльності;
  • у компанії закінчився термін дії або відкликано дозвіл на працевлаштування іноземців;
  • у співробітника закінчився термін дії поліса ДМС або іншого договору, що підтверджує наявність медичної страховки на території РФ.

Якщо припинення трудового договору з працівником пов'язано із закінченням терміну дії його документів, то у роботодавця є 30 днів на його звільнення. Про розірвання трудового договору з іноземним громадянином 2019 також потрібно повідомити міграційну службу. За недотримання цього правила роботодавцю загрожують такі ж штрафи, як і у випадку пропуску строку повідомлення про працевлаштування мігранта.

Завантажити бланк трудового договору з іноземним громадянином

Завантажити повідомлення про укладення трудового договору

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online