Все про те, як іноземцю купити квартиру в Росії: документи, оформлення і податки

  1. Продаж квартири іноземному громадянину
  2. правовий аспект
  3. Вид на проживання: міфи і реальність
  4. Податок на квартиру
  5. Необхідні документи
  6. Договір купівлі-продажу квартири або ДДУ для іноземного громадянина
  7. Оформлення договору купівлі-продажу
  8. розрахунок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Кордони держав стають більш прозорими. Кожен сам вибирає, де йому перебувати і де мати житло або іншу нерухомість. Іноземні громадяни нерідко купують квартири в Росії, також, як і росіяни купують нерухомість за кордоном. Це не випадковість.

Справа в тому, що в Росії для іноземців діє досить ліберальний режим. Вони можуть набувати практично будь-яке майно у власність без величезної кількості довідок і паперової тяганини. Для ряду іноземців приємною здасться ціна російського житла через співвідношення рубля і їх валюти. Податкові ставки теж цілком привабливі, нижче, ніж в інших країнах.

Дані переваги народжують питання: «Як купити в Росії квартиру іноземному громадянину?». У статті ми розглянемо первинний ринок нерухомості, тобто житло в новобудовах.

Зупинимося на двох основних механізмах покупки: договір пайової участі (при придбанні в споруджуваному будинку) і договір купівлі-продажу у забудовника (у готовому будинку).

Продаж квартири іноземному громадянину

Для забудовника немає ніякої різниці, хто є стороною ДДУ або договору купівлі-продажу. Нею може бути:

  1. юридична особа;
  2. російський громадянин,
  3. іноземець;
  4. особа без громадянства.

Всі вони мають право придбати найрізноманітнішу нерухомість, як житлову, так і нежитлову, наприклад, апартаменти.


Забудовник зацікавлений тільки в тому, щоб договір виконувався і грошові кошти від учасника пайового будівництва надходили.

Розмови про те, щоб посилити вимоги до іноземців ведуться вже давно. Окремі особи виступають з ініціативою посилення угод з нерухомістю для іноземних осіб та вимагають ввести спеціальні дозволи. Незважаючи на бурхливі дискусії подібний законопроект не був прийнятий.

правовий аспект

Конституція в п. 3 ст. 62 зрівнює в правах російських, іноземних громадян та осіб без громадянства. Всі вони можуть вільно володіти, користуватися і розпоряджатися нерухомістю, а також мають можливість судового захисту своїх прав.

Певний перелік обмежень для іноземних осіб все ж є. Їх не так багато, як в інших країнах, але вони необхідні. Це не примха законодавця, вони стоять на сторожі державної цілісності та безпеки.

Всі заборони пов'язані з купівлею землі. Наприклад, не можна купити земельну ділянку в ряді прикордонних територій або закритих адміністративно-територіальних утвореннях. Про це необхідно пам'ятати, якщо ви купуєте будинок разом із землею. Повний перелік закритих утворень можна знайти в Постанові Уряду РФ від 5 липня 2001 року №508.

Таким чином, купити квартиру іноземному громадянину дозволяється, так само як і кімнату, будинок, частину квартири або будинку.

Нюанси покупки передбачені ФЗ «Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації» і стосуються вимог до документів, котрі засвідчують особистість при укладанні угоди.

Основний документ - паспорт іноземного громадянина. Він повинен бути переведений на російську мову, а сам переклад нотаріально завірений. Якщо переклад зроблений у іноземного нотаріуса, то на нього слід оформити апостиль (як правило, у вигляді відбитка печатки або штампа).

Вид на проживання: міфи і реальність

Найрізноманітніші міфи можна зустріти про покупку іноземцем житла. Велика частина з них не має нічого спільного з дійсністю. Все не так складно, як здається на перший погляд.

Існує думка, що укласти договір купівлі-продажу квартири іноземний громадянин може виключно маючи на руках дозвіл на проживання. Це помилка.

Вид на проживання - документ, що підтверджує право на постійне проживання в країні. Факт проживання або відсутність такого не має відношення до власності. Іноземець спокійно може купити квартиру і відразу ж поїхати в рідну країну.

Для угоди і реєстрації договору важливо законна підстава перебування на території країни. Ними можуть бути:

  1. Віза;
  2. Міграційна карта (містить відомості про тимчасове перебування);
  3. Дозвіл на тимчасове проживання;
  4. Вид на проживання.

Інакше кажучи, для покупки досить навіть туристичної візи, якщо її термін не закінчився.

Податок на квартиру

Об'єкти оподаткування:

  1. Житловий будинок;
  2. Квартира, кімната;
  3. Гараж, машино-місце;
  4. Будь-який будинок, споруда чи нежитлове приміщення.

Кожен власник перерахованого майна зобов'язаний раз на рік сплатити податок за ставкою, яка встановлена ​​місцевими органами влади.


Слід пам'ятати, що певні гроші доведеться витратити при продажу. Податок на доходи фізичних осіб іноземним громадянином податковим резидентом повинен бути сплачений в розмірі 13% з доходу. Нерезиденти, тобто громадяни іноземних держав, які не є фактичними платниками податків в Росії, заплатять 30% від отриманого доходу.

Нагадаємо, що податковим резидентом (платником податків) є особа, яка фактично знаходиться в Росії не менше 183 днів протягом 12 наступних поспіль місяців. При цьому, період перебування не переривається, за винятком короткострокового лікування або навчання.

Необхідні документи

Щоб придбати житло по ДДУ або договором купівлі-продажу необхідні:

  1. Паспорт іноземного громадянина з нотаріально завіреним перекладом на російську мову;
  2. Нотаріально завірена згода дружини (чоловіка), якщо особа перебуває в шлюбі;
  3. Документ, що підтверджує законне перебування іноземця на території Росії (див. Вище).

Чи може купити квартиру іноземний громадянин, якщо його дружина перебуває не в Росії? Без проблем. Її нотаріальна згода іноземець може оформити в своїй країні: в російському консульстві або у будь-якого нотаріуса. В останньому випадку на нього потрібно апостиль, а потім нотаріальне завірення нотаріуса в Росії.

Договір купівлі-продажу квартири або ДДУ для іноземного громадянина

Сам текст угоди, процедура укладення та державної реєстрації нічим не відрізняється. Немає ніяких особливих прав або обов'язків для іноземців.

Договір повинен бути складений російською мовою. При бажанні, він може бути складений на двох мовах. Його форма, зміст і порядок оскарження визначається відповідно до російського законодавства.

Його форма, зміст і порядок оскарження визначається відповідно до російського законодавства

Для купівлі-продажу квартири - проста письмова форма. Нотаріальне посвідчення тільки в разі купівлі частки у праві. Проста письмова форма потрібно і для ДДУ, правда, в ньому мова завжди йде про цілий об'єкті, а не про частку.

Договір купівлі-продажу квартири повинен містити:

  1. Реквізити сторін;
  2. Предмет договору (опис і технічні характеристики квартири);
  3. ціну;
  4. Перелік осіб із зазначенням прав на користування квартирою.

Бажано включити в текст умови грошових розрахунків, передачі, порядок вирішення спорів.

Обов'язкові умови договору пайової участі:

  1. Предмет договору;
  2. Термін передачі;
  3. Ціна (терміни і порядок сплати);
  4. Гарантійний термін на об'єкт;
  5. Способи забезпечення виконання забудовником зобов'язань за договором.

Оформлення договору купівлі-продажу

Оформлення договору купівлі-продажу квартири з іноземним громадянином відбувається, як правило, в офісі забудовника. Якщо іноземний громадянин погано розуміє по-російськи, то на угоді може бути присутнім перекладач. Всі умови для іноземного громадянина повинні бути зрозумілі.

Угода складається в трьох примірниках. Після підписання договір ДДУ або перехід права власності за договором купівлі-продажу необхідно зареєструвати в Росреестра. Деякі забудовники відправляють документи самі. існує можливість електронної реєстрації . Якщо цього не обумовлено, то покупець повинен віднести всі екземпляри в територіальне відділення Росреестра або подати їх в МФЦ.

Крім договору покупець надає:

  1. Заява;
  2. Квитанція про оплату держмита;
  3. Паспорт іноземного громадянина з перекладом;
  4. Нотаріальне згоди чоловіка або дружини;
  5. Технічна та інша документація на квартиру, яку передасть забудовник

Тільки з моменту державної реєстрації договір вважається укладеним. Сама передача об'єкта супроводжується актом прийому-передачі. Якщо мова йде про ДДУ - то забудовник зобов'язаний передати квартиру після введення будинку в експлуатацію.

розрахунок

Всі розрахунки на території нашої країни виробляються в рублях. У договорі не забороняється прив'язати рубль до курсу валюти будь-якої країни світу.

Передача грошей може здійснюватися як у готівковій (з використанням банківської комірки), так і в безготівковій формі (наприклад, акредитив).

Дані переваги народжують питання: «Як купити в Росії квартиру іноземному громадянину?
Чи може купити квартиру іноземний громадянин, якщо його дружина перебуває не в Росії?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online