Порядок реєстрації за місцем перебування для іноземних громадян 2019 рік

  1. Хто підлягає міграційному обліку?
  2. В'їзд з безвізової країни
  3. Термін постановки на облік
  4. Прописка за місцем перебування або проживання
  5. продовження

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сьогодні в нашу країну приїжджає багато іноземних громадян - на роботу, як туристи, на лікування, навчання і просто в гості.

Якщо термін їх перебування на території РФ перевищує 7 робочих днів, вони зобов'язані пройти процедуру міграційного обліку та тимчасової реєстрації.

Хто підлягає міграційному обліку?

Пройшли часи безконтрольної міграції жителів ближнього і далекого зарубіжжя по території нашої країни. Сьогодні будь-який громадянин, який прибуває з-за кордону, зобов'язаний стати на міграційний облік.

Термін і правила перебування приїжджих регламентується не тільки внутрішніми законами і підзаконними актами, а й міжнародними угодами.

В'їзд з безвізової країни

Росія уклала з рядом країн угоди про безвізовий в'їзд громадян в нашу країну.

Особливими привілеями в цьому відношенні користуються жителі Казахстану, Білорусі, Вірменії та Киргизстану.

Ці країни разом з РФ входять в зону єдиного економічного простору, що дає право їх громадянам в'їжджати в Росію на підставі своїх внутрішніх паспортів і влаштовуватися на роботу без спеціальних дозволів (ліцензії).

Найсприятливіші умови створені для білорусів. Їм навіть не треба проходити на кордоні паспортний контроль, час їх перебування на нашій території не обмежена, працевлаштування теж.

Єдина вимога по міграційному обліку - це обов'язкова тимчасова реєстрація за місцем проживання або перебування .

Пропонуємо вам завантажити зразок заяви іноземного громадянина або особи без громадянства про реєстрацію за місцем проживання: завантажити бланк .

Пропонуємо вам завантажити зразок заяви іноземного громадянина або особи без громадянства про реєстрацію за місцем проживання:   завантажити бланк

до змісту ↑

Віза завжди передбачає певний термін перебування на території країни. При її наявності іноземний громадянин ставиться на міграційний облік саме на цей термін.

Закінчення цього терміну автоматично припиняє і реєстрацію, після закінчення терміну візи громадянин зобов'язаний покинути країну.

У разі продовження візи, він стає на міграційний облік як новоприбулий.

Якщо ви хочете дізнатися, як виписатися з квартири і прописатися в іншу, радимо вам прочитати статтю .

до змісту ↑

Термін постановки на облік

Термін постановки на облік регламентується статтею 20 ФЗ № 109 від 2007 року і становить 7 робочих днів з моменту перетину кордону для громадян, які постійно проживають або тимчасово перебувають в Росії.

Це положення не стосується тих, хто:

  1. Відбуває покарання на території РФ;
  2. Не має місця проживання або знаходиться в соціальному закладі, що надає послуги цієї категорії осіб;
  3. Перебуває в готелі або іншої організації, яка надає подібні послуги (санаторій, лікувального закладу, пансіонат, турбаза, дитячий оздоровчий табір і т. П.);
  4. Працює в нашій країні вахтовим методом.

Для таких іноземних громадян термін повідомлення та реєстрацію в міграційній службі становить 1 робочий день.

Пропонуємо вам завантажити зразок бланка повідомлення про прибуття іноземного громадянина в місце перебування: завантажити бланк .

Висококваліфіковані фахівці, які приїжджають в Росію на роботу, відповідно до Постанови Уряду РФ № 9 від 2007 року звільнені від виконання формальностей, пов'язаних з міграційним урахуванням на 90 днів з моменту приїзду, це стосується і членів їх сімей.

Якщо термін перебування більше трьох місяців, вони зобов'язані зареєструватися за місцем проживання або перебування.

Якщо термін перебування більше трьох місяців, вони зобов'язані зареєструватися за місцем проживання або перебування

до змісту ↑

За новими законами обов'язок реєстрації громадян покладено на приймаючу сторону.

Такими можуть бути:

  • роботодавець;
  • Родичі та знайомі, які запросили іноземного підданого;
  • ВНЗ, в якому навчається іноземний громадянин;
  • Висококваліфікований іноземний фахівець щодо членів своєї сім'ї;
  • Адміністрація виправної установи, де відбуває покарання іноземець.

Можливо Вас зацікавить стаття, чи можна виписати людину з квартири без його згоди, прочитати про це можна тут .

до змісту ↑

Представник приймаючої сторони зобов'язаний повідомити міграційну службу і подати документи на постановку іноземного громадянина на облік особисто або поштою.

Заповнений бланк разом з посвідченням особи і міграційної картою пред'являється співробітнику органу ФМС або пошти.

На відривній частині бланка відразу ж проставляється відмітка про отримання повідомлення c датою, яка підтверджує, що цей обов'язок виконано в належний термін.

Відривний талон передається іноземцю та не має права вилучатимуться у нього ким би то не було.

Так само ця процедура може здійснюватися через багатофункціональний центр.

Якщо з об'єктивних причин приймаюча сторона не в змозі повідомити міграційну службу, цей обов'язок переходить до самого іноземному громадянину.

Та ж ситуація і з іноземцями, які мають у власності житлове приміщення на території РФ. Вони мають право заявити його, як місце свого перебування.

Самостійне звернення в ФМС передбачено і для громадян іноземної держави, які постійно проживають в Росії.

до змісту ↑

Прописка за місцем перебування або проживання

Після отримання посвідки на проживання чи дозволу на тимчасове перебування на території РФ іноземний громадянин зобов'язаний тимчасово зареєструватися за місцем свого проживання або перебування.

Житлові приміщення для тимчасового проживання висококваліфікованих фахівців, а також біженців і вимушених переселенців надаються за договором найму відповідно до Житлового кодексу РФ (ст.92) і вказуються при реєстрації в якості місця перебування.

Для цих категорій громадян передбачений спеціалізований житловий фонд.

Роботодавці, які запросили на роботу іноземних працівників, при реєстрації в якості місця перебування можуть вказувати свою юридичну адресу.

Родичі або близькі люди, які запросили іноземця в гості, можуть зареєструвати його в своїй квартирі.

Іноземці, які мають квартири або будинками в Росії, оформляють тимчасову або постійну реєстрацію в своїй нерухомості.

Читайте статтю, чи можна прописати дитину в квартиру без батьків тут .

до змісту ↑

Для цього іноземний громадянин повинен надати:

  1. Посвідчення особи;
  2. Документ, що дозволяє його проживання або перебування в країні;
  3. Договір найму житлового приміщення (якщо воно надається зі спеціалізованого житлового фонду) або добровільна згода власника, якщо він приїхав на тривалий термін до рідних або знайомих;
  4. Документ, що підтверджує право іноземця на володіння і розпорядження житловим приміщенням, якщо воно є його власним.

Реєстрація здійснюється в день подачі документів, про що відразу ж робиться відмітка в дозвільних документах іноземного громадянина.

Пропонуємо вам завантажити зразок бланка повідомлення про підтвердження проживання іноземця в Росії: завантажити бланк .

до змісту ↑

Для тих, хто має на руках візу, термін реєстрації не перевищує термін, нею запропонований. Звичайна робоча віза видається не більше, ніж на 1 рік.

Висококваліфіковані фахівці мають право на отримання робочої візи на 3 роки.

Іноземний громадянин, який прибув в РФ не з метою роботи, має право перебування на території РФ не більше 90 діб сумарно протягом 6 місяців.

до змісту ↑

продовження

Відповідно до закону РФ «Про правове становище іноземців на території РФ» (№ 115 від 25.07.2002 р) термін перебування може бути продовжений.

Для цього потрібно знову звернутися в міграційну службу і представити всі документи для оформлення нової реєстрації.

Підставою для продовження перебування в Росії служить видача патенту або дозволу на роботу, пролонгація договору з роботодавцем, продовження навчання або лікування.

Продовжити термін перебування необхідно за 7 днів до закінчення діючої реєстрації.

Для продовження реєстрації за патентом, іноземець подає до міграційну службу паспорт, міграційну карту, попередній патент і довідку про сплату за нього прибуткового податку.

Продовжити реєстрацію може і приймаюча сторона (роботодавець). У цьому випадку саме вона передає документи до органу ФМС, де письмово підтверджує пролонгацію контракту з іноземним фахівцем.

Разом із заявою подається документ, який є підставою для продовження терміну перебування іноземця в Росії.

Рішення про продовження приймається протягом 7 робочих днів після подачі заяви. Після закінчення цього терміну іноземний громадянин повинен з'явитися в міграційну службу, де йому оголошується вердикт і передається відповідний документ.

Якщо прийнято негативне рішення, іноземцеві надається письмове повідомлення про це, також воно направляється за місцем його тимчасової реєстрації.

до змісту ↑

Якщо обов'язок постановки на міграційний облік лежить на приймаючій стороні, то вона і несе відповідальність за порушення закону. В цьому випадку іноземному громадянину нічого, крім депортації не загрожує.

А ось недбайливий або надто економний роботодавець зобов'язаний заплатити штраф і зробити депортацію гастарбайтерів за свій рахунок.

Розмір штрафу залежить від того, хто є приймаючою стороною. Якщо це фізичні особи, вони заплатять від 2 до 4 тисяч рублів, посадові особи - від 40 до 50 тисяч, а юридичні - від 400 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (це штраф за нелегалів).

Якщо іноземець повинен був стати на облік сам, то і відповідальність за невиконання всіх формальностей покладається на нього.

Якщо іноземний громадянин порушив правила в'їзду в РФ або не встав на міграційний облік, йому загрожує штраф від 1 до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і видворення з країни.

Пільговий режим перебування в Росії громадян України перестав діяти, тепер перебувати на території Російської Федерації без патенту на роботу або дозволу на тимчасове проживання можна буде, не більше 90 днів протягом півроку. Пропонуємо Вам ознайомитись з відеоролик про перебування в РФ громадян України.


Поділитися з друзями:

Хто підлягає міграційному обліку?
Хто підлягає міграційному обліку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online