Міграційний облік іноземних громадян та порядок реєстрації за місцем перебування

  1. Міграційний облік іноземних громадян, постановка на облік
  2. Відео: самостійне заповнення повідомлення про прибуття іноземця в РФ
  3. Дії приймаючої сторони
  4. Внесення даних в повідомлення і його передача в ГУВМ МВС
  5. Передача повідомлення при особистому візиті в ГУВМ МВС
  6. Передача повідомлення поштою
  7. Готелі, пансіонати та інші установи соцобслуговування
  8. Реєстрація українців
  9. Місце перебування мандрівника
  10. продовження реєстрації
  11. Зняття з обліку
  12. Штрафні санкції
  13. Відео: адвокат про реєстрацію іноземців в РФ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Невід'ємним правилом перебування в Росії є обов'язкова реєстрація іноземних громадян, незалежно від мети їх візиту в країну. Виняток становлять:

  • Висококваліфіковані фахівці (ВКС) і члени їх сімей;
  • Члени екіпажів військових судів, які відвідали РФ з державним візитом, і цивільних судів при сходженні на берег і проживанні в країні менше 24 годин;
  • Іноземці, які подорожують через Росію транзитом;
  • Члени екіпажів літаків, бригад поїздів та автобусів, якщо вони не залишають зону аеропорту, вокзалу, автостанції;
  • Мандрівники, що пробули в РФ менше 7 днів.

Слід уточнити, що з 2007 року поняття «реєстраційний облік іноземців» замінено на «міграційний облік за місцем перебування».

Термін тимчасової реєстрації відповідає часу дії візи (це стосується мігрантів, які прибули з візових країн). При цьому мета візиту в РФ, будь то туристична, приватна або ділова поїздка, не має значення. Якщо мігрант стає володарем дозволу на роботу, то він має право отримати реєстрацію на 12 місяців. ВКС можуть зареєструватися на 3 роки, якщо в даній конкретній організації, де вони збираються працевлаштуватися, є необхідність в таких співробітників.

Мігранти, які приїхали з безвізових країн, можуть перебувати в РФ 90 діб в кожному півріччі. Для більш тривалого проживання іноземець повинен оформити патент , РВП , ВНЖ або вступити в громадянство .

Міграційний облік іноземних громадян, постановка на облік

Через 7 діб після перетину кордону, про що свідчить відповідна відмітка в міграційній карті (МК) , Мандрівник повинен проінформувати про свій приїзд ГУВМ МВС (колишня ФМС - ред.). Для деяких країн встановлюються інші тимчасові рамки. Так, для Білорусії, Вірменії та Казахстану цей період становить 30 діб, Таджикистану - 15 діб, України - 90 діб.

Якщо іноземець зупиняється в приватному житловому приміщенні, де проживає менше 7 діб, то він має право не подавати дані в ГУВМ МВС. Варто підкреслити, що під семиденним періодом мається на увазі загальний час перебування мігранта в РФ, починаючи з моменту перетину кордону (така інформація відображається в МК).

Мандрівник зобов'язаний зареєструватися на наступний день після свого приїзду, якщо він:

  1. Не має конкретного місця проживання.
  2. Працює вахтовим методом.
  3. Проходить реабілітацію або лікування в медустановах.
  4. Заселився в готель, санаторно-профілактичного закладу, пансіонат, туристичну базу, будинок відпочинку і інші організації соцобслуговування.
  5. Міститься у виправній установі.

В останніх 3 варіантах реєстрація іноземців входить в обов'язки адміністрації установ, де зупиняється мандрівник, тобто приймаючої сторони (ПС).

самостійно надіслати повідомлення в ГУВМ МВС мігрант має право, якщо:

  • ПС з поважних причин не може проінформувати ГУВМ МВС;
  • Іноземець має власне житло в РФ.

В останньому випадку можливе оформлення не тимчасовою, а постійної прописки. Для цього іноземець повинен особисто звернутися в ГУВМ МВС із заявою про реєстрацію за місцем проживання. З собою потрібно мати:

  1. паспорт;
  2. Копію МК;
  3. Свідоцтво про право власності на житлове нерухоме майно.

Але це стосується саме житлоплощі, що знаходиться власності. Якщо іноземець знімає житло, то постановкою на облік займається орендодавець, в даному випадку виступає в якості ПС.

Відео: самостійне заповнення повідомлення про прибуття іноземця в РФ

Приймаюча сторона

Часто поняття приймаючої і сторони, що запрошує плутають, що є причинами виникнення різного роду складнощів, особливо у іноземців, які відвідують РФ з приватної або туристичною візою. І тієї, і іншої стороною можуть бути як російські громадяни (іноземці з ВНЖ), так і організації.

Як запрошуючої сторони виступає особа, яка клопоче про видачу запрошення на в'їзд в РФ , А також гарантує, що має всі необхідні засоби для прийому іноземця. З точки зору російського законодавства, приймаючою стороною є той, у кого зупиняється гість-іноземець, фактично проживає або працює. Стороною, що запрошує стають ще до приїзду іноземця, тоді як приймаючої - тільки при фактичному заселенні мігранта.

Варто додати, що дані про запрошує стороні, а саме найменування юрособи, ПІБ фізособи, адреса, вказуються в МК при перетині кордону. Інформація про приймаючої сторони в цей документ не заносяться. Вона вказуються тільки в повідомленні, яке подається в ГУВМ МВС, тобто після фактичного заселення іноземця на певну житлоплощу. (Приклад на малюнку справа. Бланк і зразок заповнення - далі за текстом).

Запрошуюча сторона завжди тільки одна, а ось що приймають за весь візит іноземця в РФ може бути багато. Адже за час відвідин Росії іноземний гість може змінити кілька місць проживання, і в кожному він зобов'язаний стати на облік.

Приймаючою стороною є:

  • Фізична особа - громадянин РФ або іноземець з ВНЖ (в тому числі і індивідуальний підприємець);
  • Юридична особа - організація, зареєстрована в РФ;
  • ВКС, що володіє власною житлоплощею в РФ, по відношенню до своїх близьких родичів.

Дії приймаючої сторони

Прибулий на місце проживання іноземець зобов'язаний пред'явити ПС тільки свій паспорт і МК. Причому забирати ці документи не можна, з них слід зняти ксерокопії. Якщо це місце не перше, де зупиняється іноземний гість, то пред'являється і відривна частина повідомлення, яку йому видали на попереднє місце проживання. Якщо турист відмовляється пред'являти документи, то ПС зобов'язана відмовити в заселенні. В іншому випадку можливі штрафні санкції щодо саме ПС, а не іноземного гостя.

Внесення даних в повідомлення і його передача в ГУВМ МВС

Порядок дій ПС полягає в наступному. Протягом 7 днів з моменту в'їзду туриста в Росію ПС зобов'язана заповнити та передати в ГУВМ МВС повідомлення про прибуття.

Якщо в якості ПС виступає готель або аналогічна організація, що надає готельні послуги, то зробити це потрібно в більш стислі терміни - на наступний день. Вся інформація вноситься друкованими літерами, без скорочень і помилок.

Форму можна завантажити за посиланням .

Законодавством РФ передбачено кілька способів інформування ГУВМ МВС про прибуття мігранта:

Передача повідомлення при особистому візиті в ГУВМ МВС

Передача повідомлення при особистому візиті в ГУВМ МВС

Повідомлення заповнюється в одному екземплярі, до нього додаються копії паспорта та МК іноземця. Причому цей перелік документів є вичерпним, будь-які підтвердження про володінням власністю, оренді житлоплощі, квитки, договору і довідки запитувати у іноземця не мають права. ПС особисто передає повідомлення в ГУВМ МВС, при цьому приймає повинен надати свій паспорт. Плата за постановку на міграційний облік не стягується.

Передача повідомлення поштою

Якщо повідомлення надсилається поштою, то його заповнюють у двох примірниках. При цьому лист приймається від відправника тільки при наявності у нього паспорта, дані якого повинні збігатися з інформацією, вказаною в повідомленні (в графі, що стосується відомостей про ПС). Також додаються копії паспорта мігранта, його міграційної карти або візи. За послугу необхідно заплатити 118 рублів (вартість пересилки цінним листом з описом вкладень оплачується окремо). Після відправлення листа ПС отримує відривний лист (надалі він передається мігранта) зі штампом поштового відділення. Спосіб інформування ГУВМ МВС через пошту можливий тільки при первинній постановці на облік. Прийом документації на продовження терміну перебування в РФ здійснюється при особистому візиті в ГУВМ МВС.

Детальніше про правила міграційного обліку - на офіційній сторінці ГУВМ МВС .

Про порядок подачі документів - на порталі держпослуг .

Готелі, пансіонати та інші установи соцобслуговування

Після того, як мандрівник заселитися в готель, ПС зобов'язана поставити його на облік вже на наступний день. При наявності спеціального комп'ютерних програм і обладнання установи подібного типу має право направити повідомлення через інтернет. Мігранту при цьому також повертають відривний талон повідомлення.

Важливий момент: після проходження процедури реєстрації іноземець зобов'язаний щорічно підтверджувати своє проживання в РФ шляхом подання відповідної заяви в ГУВМ МВС (поштою або при особистому візиті). Його форму можна скачати тут .

Реєстрація українців

Тимчасова реєстрація для громадян України не обов'язкова, якщо вони приїхали в РФ менше ніж на 90 діб. При більш тривалому проживанні необхідна постановка на облік, так як офіційна прописка буде потрібно для подальшої легалізації перебування в РФ. Наприклад, для участі в держпрограмі переселення, отримання патенту, РВП і ВНЖ.

У зв'язку з подіями на Україні біженцям з цієї держави термін тимчасового перебування продовжується ще на 180 діб. Для цього ПС повинна звернутися в ГУВМ МВС з відповідною заявою, копіями паспорта українця і МК, також слід надати раніше видану відривну частину повідомлення.

Місце перебування мандрівника

Місцем перебування іноземця вважаються:

  1. Житлоплощу, придатна для проживання;
  2. Готелі або інші організації, що надають готельні послуги;
  3. Пансіонати, будинки відпочинку, турбази, кемпінги;
  4. Лікарні та інші заклади охорони здоров'я та реабілітації;
  5. Дитячі оздоровчі табори;
  6. Виправні заклади.

Місце перебування гостя-мігранта і місце проживання ПС можуть не збігатися. Наприклад, у приймаючого є у власності кілька житлових приміщень, сам він проживає і зареєстрований в одному з них, а гостя поселив в іншому. Часто такий факт стає каменем спотикання при відправці повідомлення поштою. Співробітники поштового відділення можуть відмовити в прийомі документів, посилаючись на обов'язкове збігу адрес реєстрації ПС і місця перебування іноземця. Але варто мати на увазі, що така відмова є неправомірною і потрібно настояти на прийомі документів, пояснивши ситуацію співробітникам пошти.

Варто відзначити, що місцем перебування не є намети, автомобілі, поїзди або будь-який інший транспорт. Це в першу чергу стосується тих іноземців, які подорожують по Росії і живуть в наметах (але поза кемпінгів).

продовження реєстрації

Іноземцю дозволено проживати в Росії тільки протягом терміну дії візи. Потім він повинен покинути країну. Якщо мігрант прибув з держав, з якими у РФ встановлено безвізовий режим, термін його перебування не може перевищувати 90 діб в кожному півріччі. До безвізовим відноситься ряд країн Близького зарубіжжя: Україна, Білорусь, Казахстан, Таджикистан, Узбекистан. Терміни в'їзду в країну відображаються в МК, яку заповнює кожен іноземець при перетині кордону. Виняток становлять громадяни Білорусі - вони такий документ не заповнюють.

У деяких ситуаціях можливе продовження реєстрації іноземного громадянина. Приводом для цього вважаються:

  • Продовження візи;
  • Видача РВП або ВНЖ;
  • Ухвалення клопотання на оформлення РВП, ВНЖ або отримання громадянства;
  • Продовження трудового договору з ВКС;
  • Видача або продовження дозволу на роботу або патенту;
  • Присвоєння статусу біженця.

Також приводом для продовження є ситуації, які унеможливлюють своєчасне від'їзд з країни. Наприклад, термінове лікування іноземця або тяжка хвороба, смерть його близького родича.

Для продовження реєстрації мігрант або ПС подають написане у вільній формі клопотання, до якого додаються:

  1. Копія закордонного паспорта мігранта та МК;
  2. Документальне підтвердження підстав для продовження.

Зняття з обліку

Зняття з обліку

Факт виїзду іноземця з РФ стає приводом для автоматичного зняття з обліку, тобто тимчасова реєстрація іноземця стає недійсною. При повторному візиті до Росії всі дії по постановці на облік повторюються спочатку.

Якщо мандрівник змінює місце проживання, він віддає нової ПС відривну частину повідомлення разом з ксерокопіями закордонного паспорта і МК. У разі остаточного виїзду з країни відривний талон разом з міграційної картою здається прикордонникам. Смерть мігранта та фіктивна реєстрація також стануть причинами для зняття з обліку.

Штрафні санкції

Порушення міграційних законів тягне за собою ряд штрафних санкцій. Причому накладаються вони не тільки на мігранта, а й на ПС. Мандрівник, який порушив міграційні правила, може бути оштрафований на суму до 5000 рублів з подальшим депортацією. Якщо ПС заселила мігранта і не повідомила про це ГУВМ МВС у відведений законом термін, то на неї також накладаються штрафні санкції:

  • На фізосіб - до 4000 рублів;
  • На юросіб - до 500000 рублів;
  • На посадових осіб - до 50000 рублів.

Відео: адвокат про реєстрацію іноземців в РФ

також рекомендуємо:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online