Як робиться тимчасова реєстрація для громадян РФ за місцем перебування?

  1. Реєстрація за місцем перебування
  2. Як робиться тимчасова реєстрація
  3. Тимчасова реєстрація для громадян РФ: тонкощі процедури
  4. Порушення термінів тимчасової реєстрації

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Реєстрація за місцем перебування

Як робиться тимчасова реєстрація

Тимчасова реєстрація для громадян РФ: тонкощі процедури

Порушення термінів тимчасової реєстрації

Реєстрація за місцем перебування

Конституція РФ гарантує повну свободу пересування. Однак тимчасова реєстрація (в народі - прописка) за місцем перебування є обов'язковою для тих, хто знаходиться поза місцем свого постійного проживання більше 90 діб. (Детальніше див. Тимчасова реєстрація: що це значить, що дає і скільки коштує? ).

Саме місце тимчасового проживання може бути різним: це і житло, що знімається за договором соціального / комерційного найму;  це і будинки відпочинку, готелі, кемпінги, лікарні (в разі тривалого лікування);  це і будинки пристарілих і інші заклади соціального типу, в яких громадянин може в силу об'єктивних причин перебувати досить довгий час Саме місце тимчасового проживання може бути різним: це і житло, що знімається за договором соціального / комерційного найму; це і будинки відпочинку, готелі, кемпінги, лікарні (в разі тривалого лікування); це і будинки пристарілих і інші заклади соціального типу, в яких громадянин може в силу об'єктивних причин перебувати досить довгий час.

Тимчасова реєстрація не потрібна (але можлива) в наступних випадках:

  • якщо громадянин живе за будь-якою адресою в межах регіону, де він має постійну реєстрацію;
  • якщо громадянин проживає в Москві або Мособласті, і при цьому у нього є постійна реєстрація в Москві і області;
  • якщо громадянин живе в Санкт-Петербурзі або Ленобласті, і при цьому має постійну прописку на території Санкт-Петербурга або Ленобласті;
  • якщо громадянин проживає на території республіки Крим або в Севастополі, і має реєстрацію за місцем проживання в цих суб'єктах.

За невиконання обов'язку по реєстрації громадянина можуть оштрафувати (докладніше про це розповімо нижче).

Питаннями реєстраційного обліку на території Росії займається Управління внутрішньої міграції МВС РФ (далі - КОМ). Це відомство замінило раніше існуючу ФМС.

Варто зазначити, що тимчасова реєстрація при цьому проводиться абсолютно безкоштовно, так само як і зняття з реєстраційного обліку. При цьому громадянин не знімається з обліку за місцем проживання. А щоб оформити тимчасову прописку, не обов'язково чекати 90 днів - це можна зробити і раніше.

Як робиться тимчасова реєстрація

Тимчасова реєстрація за місцем перебування може бути оформлена декількома способами:

  1. Особисто (шляхом подачі необхідних документів до територіального підрозділу УВМ).
  2. Поштою.
  3. Через єдиний портал державних послуг.

При подачі документів на реєстрацію особисто потрібно представити наступний пакет документів:

  • заяву за формою №1 (бланк видадуть в УВМ або його можна скачати на сайті МВС і заповнити заздалегідь);
  • паспорт;
  • документ, який є підставою для тимчасової реєстрації (наприклад, договір комерційного найму);
  • згода певних осіб на вселення (наймодавця і громадян, які проживають з наймачем - при вселенні в квартиру, що знаходиться в соцнайму; всіх учасників часткової власності).

Для оформлення тимчасової реєстрації за загальним правилом потрібна присутність власника житла. Співробітник КОМ повинен переконатися, що документ-підставу підписаний саме їм. Виняток є лише 1 - якщо документ, що засвідчує право на проживання, посвідчений нотаріально (або представлена ​​його нотаріальна копія).

При подачі документів поштовим відправленням потрібні:

  • Заява за формою №1ПР;
  • копія паспорта;
  • нотаріальна копія документа-підстави для вселення;
  • нотаріально засвідчена згода вищевказаних осіб на вселення.

Для оформлення тимчасової реєстрації через держпослуги потрібно підтверджений профіль на порталі. Потрібно подати:

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

  • заяву за формою №1;
  • копію паспорта;
  • копію документа-підстави для реєстрації;
  • згоду вищевказаних осіб, підписана їхнім ЕЦП або ЕЦП нотаріуса;
  • листок статучета прибуття (якщо реєстрація оформляється на термін більше 9 місяців).

Протягом 3 робочих днів документи розглядаються, і потім КОМ видає свідоцтво про реєстрацію за місцем перебування. За бажанням заявника воно може бути відправлена ​​поштою, а не видано особисто на руки. Власника ж повідомляють про виробленої реєстрації.

Виняток щодо термінів розгляду документів є тільки 1 - якщо підставою для вселення виступив договір соцнайма, і при цьому він не представлений в УВМ, а лише вказані його реквізити. Для додаткової перевірки зазначених у заяві фактів КОМ требу

Для додаткової перевірки зазначених у заяві фактів КОМ требу

Тимчасова реєстрація для громадян РФ: тонкощі процедури

Оформити тимчасову реєстрацію в житловому приміщенні надається можливим тільки в разі згоди таких осіб:

  • якщо мова йде про державному або муніципальному житловому фонді - обов'язкова згода наймача і всіх проживаючих з ним повнолітніх громадян. При цьому на підставі статті 80 Житлового кодексу Російської Федерації повідомлення про новому тимчасовому мешканця наймодавця є обов'язковим!

    Тимчасова реєстрація в такому житловому фонді можлива не більше ніж на 6 місяців поспіль. Але навіть в цьому випадку наймодавець може заборонити оформлення тимчасової реєстрації громадян в цих приміщеннях у зв'язку з тим, що норми житла, розраховані на одну людину, скоротяться;

  • юридичної особи, що володіє житловим фондом;
  • безпосередніх власників приміщень;
  • правління житлового кооперативу (за умови, що член кооперативу не є власником приміщень).

За загальним правилом, реєстрація дітей, які не досягли повноліття, за місцем перебування батьків, здійснюється без їх згоди.

Згода власника житла оформляється в письмовій формі і посвідчується у нотаріуса або ж безпосередньо в УВМ при його присутності.

А тепер торкнемося питань з боку власника житлового приміщення. А тепер торкнемося питань з боку власника житлового приміщення

Договір найму укладено, в квартирі з'явився новий мешканець. Але, незважаючи на спочатку гарну думку, надій наймодавця він не виправдав. Виникає питання: як його виселити?

Для початку спробуйте провести конструктивний діалог, в ході якого приведіть вагомі підстави, чому громадянин повинен виїхати. Якщо такий варіант не допомагає, звертайтеся до суду.

Тимчасова реєстрація припиняється автоматично - після закінчення терміну, який був зазначений в заяві. Але в разі дострокового припинення реєстрації, громадянин повинен звернутися в УВМ для того, щоб його зняли з обліку за місцем тимчасового проживання.

Порушення термінів тимчасової реєстрації

За недотримання вимог законодавства про реєстрацію за тимчасовим місцем проживання, КоАП РФ передбачені наступні штрафи:

  1. Для громадян, які не є зареєстрованим користувачем, розмір штрафу становить від 2 000 до 3 000 руб .; для Москви і Санкт-Петербурга - від 3 000 до 5 000 руб .;
  2. Для власника (наймача) приміщення, який допустив проживання осіб без реєстрації, розмір штрафу становить від 2000 до 5000 руб., В Москві і Санкт-Петербурзі - від 5 000 до 7 000 руб.

***

Ще більше корисної інформації в рубриці " Реєстрація та прописка ".

Тимчасова реєстрація: що це значить, що дає і скільки коштує?
Виникає питання: як його виселити?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online