Суд дав Євгену Пурову два роки позбавлення волі умовно за «горохові» гранати (Відео) «БНК

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

;

Сиктивкарський міський суд призначив страйкболістов Євгену Пурову покарання у вигляді позбавлення волі на два роки умовно з випробувальним терміном в один рік за виготовлення і зберігання «горохових гранат». Сам підсудний вважає таке рішення суду зайво суворим з урахуванням того, що спочатку державне обвинувачення просило умовно позбавити Пурова свободи всього на 7 місяців.

Сам підсудний вважає таке рішення суду зайво суворим з урахуванням того, що спочатку державне обвинувачення просило умовно позбавити Пурова свободи всього на 7 місяців

Євген Пуров не очікував такого жорсткого вироку. Фото Кирила Затрутін

Нагадаємо, 15 січня минулого року Євгенія Пурова і ще 11 осіб затримали на покинутій будові в містечку Човью під Сиктивкар. Молоді люди зібралися на тренування з промислового альпінізму, і один з них попросив показати електропневматичну гвинтівку. Саме в чохлі від цього по суті «іграшкового» зброї, яке, як стверджує обвинувачений, через відсутність спеціальних патронів та акумулятора не могло бути використано в той момент, правоохоронці знайшли три пристрої з петардами, забуті там після однієї з попередніх ігор.

Трохи пізніше вже в квартирі Євгена Пурова в ході обшуку було знайдено ще близько 30 «горохових гранат». Як заявив страйкболістов, у нього ніколи не було наміру використовувати їх в будь-яких інших цілях, крім безпосередньо гри. Але в підсумку саморобні страйкбольні «гранати», виготовлені на основі гороху і петард визнали вибуховими пристроями, а зберігав їх вдома Пурова став фігурантом кримінальної справи.

Але в підсумку саморобні страйкбольні «гранати», виготовлені на основі гороху і петард визнали вибуховими пристроями, а зберігав їх вдома Пурова став фігурантом кримінальної справи

В основу вироку, оголошеного сьогодні суддею Романом Вокуевим, лягли висновки експертизи, відповідно до яких вилучені у підсудного об'єкти є саморобними вибуховими пристроями малої потужності. Вони, на думку експертів, були виготовлені з використанням піротехнічних виробів, що містять вибухові речовини, вражаючих елементів (сушений горох - БНКомі) і засоби ініціювання вогневого дії (з'єднані спеціальним чином сірник і коробок - БНКомі).

- Радіус небезпечної зони згідно експертизам становить від 10 до 11 метрів. Відповідно елементи під час вибуху пристроїв можуть заподіяти удари відкритих частин тіла людини, який потрапив в зону їх дії, нанести травму незахищеним органам зору людини, заподіяти шкоду здоров'ю людини. Доводи сторони захисту про недостатню ясності висновку експерта є неспроможними, - констатував суд.

Дії Євгена Пурова суд кваліфікував за частиною 1 статті 223 КК РФ ( «Незаконне виготовлення вибухових пристроїв») і частини 1 статті 222 КК РФ ( «Незаконне зберігання вибухових пристроїв»). З звинувачення судом була виключена частина 1 статті 228 КК РФ ( «Незаконне перевезення вибухових пристроїв»), оскільки в цій частині не був доведений умисел в діях підсудного.

На думку лідера руху страйкболістов Сиктивкара Павла Кинєва, вирок не грунтується на законі, оскільки не враховує той факт, що пристрій «горохової гранати» в Росії вже сертифіковано як піротехнічний виріб і не може бути визнано вибуховим. Тим часом суд зазначив у вироку, що саме ті пристрої, які були виявлені в чохлі від пневмовінтовкі і в квартирі підсудного не є сертифікованими виробами.

Відповідно до вироку, вилучені у Євгена Пурова речові докази - потенційно небезпечні тубуси від туалетного паперу, петарди, коробки сірників повинні бути знищені.

До того моменту як вирок набере законної сили, щодо страйкболістов буде діяти запобіжний захід у вигляді застави. Нагадаємо, він був відпущений з СІЗО під заставу в 250 тис. Рублів, внесений його матір'ю.

Адвокат Пурова Михайло Головін заявив в бесіді з кореспондентом БНКомі про суворість вироку, не дивлячись на його умовний характер.

Адвокат Пурова Михайло Головін заявив в бесіді з кореспондентом БНКомі про суворість вироку, не дивлячись на його умовний характер

- Суддя в кілька разів перевищив прохання співробітників прокуратури і призначив два роки умовно. Два роки і сім місяців - це велика різниця, і я не розумію, чому суддя, визнавши частину висунутого прокуратурою звинувачення не відповідає закону, все-таки вирішив покарати суворіше, ніж вимагав наглядовий орган. Логічно нестикування виходить. Мені просто незрозуміла позиція суду, - прокоментував судовий акт захисник. - Ми в цілому не згодні з тим, що Пуров визнаний винним, бо не доведено наявність умислу у мого підзахисного на вчинення злочину. Як приклад безпеки пристрою він завжди говорив про те, що неодноразово воно вибухало у нього в руках, при цьому ніякої шкоди йому не наносилося. Крім того, він заявляв, що не знав про те, що його дії кримінально карані.

- Я сподівався на виправдувальний вирок, - розповів БНКомі Євген Пуров, - Але при тій статистиці, яка мені відома за такими вироками, можна було очікувати, що його не буде. Але я, звичайно, не розраховував, що суддя посилить вирок. Ці пристрої не є вибуховими, це звичайна піротехніка, скільки людей їх робило і продовжує робити. В інтернеті досі продаються точно такі ж, як я робив.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online