Посунути санзона заводу «Зірка». Готова школа і два ЖК в Невському районі не можуть знайти господарів, тому що змінилися норми

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У дворі ЖК Green City варто нову будівлю початкової школи. З серпня там є меблі і комп'ютери, але немає учнів. І не буде, поки нові власники сусіднього ПАТ «Зірка» не встановили заводу санзона. Але оборонне підприємство виконувати вимоги закону не поспішає. У дворі ЖК Green City варто нову будівлю початкової школи

sevgorod.ru

До 1 вересня в Петербурзі, згідно з нормативами, місцями в школах були забезпечені тільки 70% дітей , Перенаповнення ГБОУ склало 21 тисячу людей. Невський - один з районів міста, де темпи введення житла глобально випереджають будівництво навчальних закладів . А у дворах на проспекті Олександрівської Ферми пустує повністю готове до навчального року будівлю початкової школи - з меблями, комп'ютерами і всім обладнанням. Не дивно, що мешканці новобудов з нетерпінням чекали її відкриття.

Компанія «Північний місто», що входить до групи RBI, звела на подвір'ї Green City загальноосвітній заклад на 300 учнів, куди заздалегідь на вже почався навчальний рік набрали 4 класу на 98 дітей. Окремий номер будівля не отримала, його приписали до вже існуючого ГБОУ №334. За два дні до 1 вересня батьків попередили: урочиста лінійка відбудеться у старої будівлі навчального закладу. Але двері нової школи не відкрились і сьогодні.

Посунути санзона заводу «Зірка».

Як розповів «Фонтанці» один з батьків, Микола Добринін, після початку навчального року дітям довелося втиснутися в стару будівлю ГБОУ, на таку кількість школярів, м'яко кажучи, не розраховане. В адміністрації району запевняли, що для освітнього процесу «створені всі необхідні умови». Добринін, в свою чергу, розповів, що «уплотніловка» привела до проблем з харчуванням дітей, черг в санвузли, переповненим класах. Росспоживнагляд виявив, що безліч санітарних норм в школі не дотримується.

Через дорогу від РК Green City знаходиться територія ПАТ «Зірка». Завод працює в сфері держоборонзамовлення і офіційно займається виготовленням і ремонтом дизельних двигунів і генераторів. Підприємство і квартал житлового комплексу розділяє вулиця Тиха.

Відділ освіти адміністрації Невського району у відповідь на питання, чому школа досі не відкрита, пояснив батькам: у об'єкта відсутній дозвіл на введення в експлуатацію, і додав, що «Північний місто» підготував і направив в ПАТ «Зірка» «проект по скороченню санітарно-захисної зони ».

Школа, а також вся друга черга ЖК Green City потрапили в орієнтовну санзона заводу «Зірка». Для підприємства III класу небезпеки вона становить 300 метрів. Але «Північний місто» почав будувати житловий комплекс ще при старих правилах встановлення СЗЗ, яка з житловою забудовою не перетинаються. Для того, щоб санітарна зона повернулася в «колишні» кордону, власники підприємства повинні зареєструвати санзона в Росреестра.

Вийшла чисто бюрократична колізія. Встановлення санзони - це питання підприємства, але поки цього не буде зроблено, страждають майже 650 пайовиків і батьки 300 потенційних учнів школи. Хоча заміри повітря показали, що шкідливого впливу на житлову забудову немає. Впливати на рішення «Зірки» забудовник безпосередньо не може. Зараз «Північний місто» в черговий раз подає документи в ГАСН з роз'ясненням ситуації.

У серпні цього року стало відомо, що «Зірка» перейшла під контроль уральської групи «Сінара» Павла плавця . Нових власників підприємства питання переповненості шкіл, схоже, хвилює несильно. У прес-службі на питання, на якій стадії перебуває встановлення СЗЗ для «Зірки», відповіли, що завод «не володіє інформацією, чому житлові та соціальні об'єкти знаходяться саме на такій відстані від кордону підприємства. Однак, розуміючи проблему, що склалася, завод спільно з компанією «Північний місто» розробляє комплекс заходів щодо виконання вимог постанови уряду №222 »(там прописані правила встановлення санзона і використання ділянок, які потрапили в СЗЗ).

На ресурсі e-ecolog.ru опублікований проект нормативів гранично-допустимих викидів забруднюючих речовин в атмосферу для ПАТ «Зірка». У ньому з посиланням на експертний висновок ФБУН «СЗНЦ гігієни та громадського здоров'я» від 20.03.2017 року йдеться, що найближча перспективна житлова забудова розташована в північно-західному напрямку на відстані 105 м від межі території підприємства - ЖК «Грін Сіті», в північному напрямку - на відстані 88 м - ЖК «Невська Зірка».

Є висновок Росспоживнагляду від 26.07.2007 року, в якому для ПАТ «Зірка» обгрунтовується розрахункова санітарно-захисна зона. У північному і східному напрямках - 30 м від межі території підприємства, в південному і західному - 100 м.

Як виявилося, забудовники потрапили в ситуацію, коли дозвіл на будівництво компанія отримувала на одних умовах, а ось вводити об'єкт в експлуатацію доведеться вже на інших. І як швидко це вдасться зробити - залежить від сусіднього виробництва.

У березні цього року постановою уряду РФ №222 затвердили правила встановлення санітарно-захисних зон і використання земельних ділянок, розташованих в межах СЗЗ.

«Раніше остаточне рішення про встановлення санітарно-захисної зони брав Росспоживнагляд, видаючи документи згідно з вимогами п. 4.2 та 4.3 СанПіН 2.2.1 / 2.1.1.1200-03« Санітарно-захисні зони і санітарна класифікація підприємств, споруд та інших об'єктів ». Ці документи були останніми в ланцюжку. Проблема в тому, що з березня цього року санзона вважається встановленої не з моменту отримання документів від Росспоживнагляду, а з моменту внесення СЗЗ в єдину базу Росреестра як ЗОУТІ (зона з особливими умовами використання території). Підприємства повинні спочатку звернутися в Росспоживнагляд, щоб їм видали рішення про встановлення СЗЗ вже з урахуванням вимог нового нормативного документа (постанова уряду РФ від 3 березня 2018 р № 222 «Про затвердження Правил встановлення санітарно-захисних зон і використання земельних ділянок, розташованих в межах санітарно-захисних зон »), а потім пакет документів, що включає це рішення і картографічні матеріали, передається в Росреестр», - пояснює директор департаменту екологічного проектування Інституту проек вання, екології та гігієни Ірина Сінільщікова.

У свою чергу, в Росспоживнагляді у відповідь на запит «Фонтанки» повідомили, що підприємство, за даними на жовтень, не зверталося до відомства для встановлення СЗЗ.

Як пояснила виконавчий директор центру експертиз і досліджень «ЦЕІ-Енерго» Олена Путіліна, правовласники об'єктів нерухомості, які потрапили в орієнтовну СЗЗ підприємств, можуть звернутися в Росспоживнагляд із заявою про встановлення або припинення існування таких зон. Це право їм дає частина 13 статті 26 ФЗ №342.

«Формально постанова говорить про те, що невласника земельної ділянки може провести натурні дослідження і звернутися в Росспоживнагляд для скорочення СЗЗ в заданому напрямку. Але з юридичної точки зору цей пункт дуже спірне, оскільки, якщо правовласник є, він дієздатний, він функціонує, він вже обгрунтував собі якусь СЗЗ і він за цю зону відповідає, комусь третьому за нього щось змінювати некоректно. Хоча б тому, що виміри і дослідження на кордоні скороченою СЗЗ повинні проводитися при роботі підприємства на повну потужність, а гарантувати, що ця умова дотримана, може тільки представник підприємства. Були прецеденти, коли в суді власники заперечували кимось третім скорочену СЗЗ », - коментує Сінільщікова.

За її словами, підприємства і організації, які займаються розробкою проектів СЗЗ, зіткнулися зі складнощами через відсутність інструкції, як встановлювати санзони з урахуванням постанови уряду.

«До Постанови ПП № 222 Росспоживнагляд повинен був ще в травні випустити роз'яснення - форму заяви, порядок роботи, внутрішній регламент по роботі. Ці документи були підготовлені, але не затверджені. Це пов'язано з отриманням досить великої кількості зауважень від Російського союзу промисловців і підприємців (РСПП) та інших зацікавлених осіб. Офіційних роз'яснень з ПП №222 так і не з'явилося. Наскільки мені відомо, за весь цей період було видано п'ять або шість рішень про встановлення СЗЗ для об'єктів I і II класу небезпеки на всю Росію », - додає Сінільщікова.

Саме через відсутність такої інструкції встановлення СЗЗ для підприємств зависло, каже експерт. А це, в свою чергу, безпосередньо позначається на терміни введення в експлуатацію об'єктів будівництва, розташованих по сусідству з промзонами. І ЖК Green City, і ЖК «Невська зірка» - зовсім не єдині, які зіткнулися з цією ситуацією.

Глава Центру експертиз ЕКОМ Олександр Карпов розповів «Фонтанці», що проблема з санітарно-захисними зонами в Петербурзі існує. «Місто не займається систематичної інвентаризацією санітарно-захисних зон. Владі не актуалізують інформацію ні щодо реального стану справ, ні щодо прогнозованого стану справ, ні щодо запропонованих до розміщення об'єктів в межах СЗЗ ... Проблема в тому, що чиновники не відображають СЗЗ ні в Генплані, що взагалі належить згідно із законом, ні в ПЗЗ , що двічі належить згідно із законом. Чи не враховують їх при призначенні функціональних і територіальних зон. Звідси всі ці конфлікти », - пояснює він.

У Петербурзі є промзони, в яких знаходяться підприємства різного класу небезпеки, з різними санзона. «Є дрібні підприємства, які давно перестали функціонувати, і їх СЗЗ можна було б ліквідувати. Але їх ліквідовані санзони перекриваються іншими - від працюючих підприємств. Тому те, що якісь санзони дійсно можна ліквідувати, не означає, що територія стає придатною для житлової, наприклад, забудови », - наголошує еколог.

Побачити відповідні зони на карті у бажаючих не вийде - раніше в додатку Генплану разом з переліком підприємств були відображені всі СЗЗ. У 2008 році ця програма виключили.

Ірина Корбато, «Фонтанка.ру»

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online