У Донецьку ломбарди скуповують у людей останнє за мізерними цінами

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Фото: соцмережі

З кожним днем ​​в самопроголошених "республіках" на Донбасі рівень життя стрімко падає до позначки "злидні". За словами місцевих жителів, окупанти постійно шукають нові способи витягнути останні крихти з кишень людей. Непомірні ціни на продукти і зовсім не дешева комуналка (в порівнянні з середньою зарплатою), постійно урізати виплати призвели до того, що народ потягнувся в ломбарди - здавати цінності, щоб виручити трохи грошей.

Чого-чого, а ломбардів в Донецьку за останні три з половиною роки стало більше в рази. Приймають золото, срібло, техніку, але далеко не всю. Наприклад, електрочайники, відеокамери або dvd-плеєри не візьмуть, мобільні телефони і фотокамери - не всіх марок і типів.

"В основному, приносять золото, дуже часто - зі свого роду" бабусиних "запасів. Днями принесли золотий ланцюжок, виготовлену ще при Радянському Союзі. У нас є літня жінка, вона приносить по одній золоті сережки, виготовлені не менш 50-60 років назад. Люди похилого віку дуже рідко викуповують свої вироби - їм гроші потрібні ", - по секрету поділилася співробітниця одного з ломбардів в центрі Донецька.

Ціни на дорогоцінні метали в Донецьку. Фото: соцмережі

Що стосується розцінок ломбардів, то в окупованому місті вони досить скромні. Так, 1 грам золота 585-ї проби коштує 1400 рублів (719 грн), грам 750-ї проби - тисяча сімсот дев'яносто п'ять рублів (922 грн), а високою 900-ї проби - 2155 рублів (1100 грн). Для порівняння: на підконтрольних українській владі територіях розцінки - 740, 945 і 1150 грн відповідно.

Ломбарди в Донецьку. Фото: соцмережі

"Набагато вигідніше їхати на ту сторону і там закладати золото - сума більше і продуктів купити на неї можна теж набагато більше", - розповідає жителька Донецька Анна Петрівна.

Але не тільки люди похилого віку несуть в ломбард останнє - досить молодих людей, що залишилися без засобів до існування через відсутність нормальної роботи, змушені йти на уклін до оцінювачам.

"Оцінюють і виріб, і, здається, заодно зовнішній вигляд - у що ти одягнений, як виглядаєш, не алкоголік чи ти. Від цього може і сума залежатиме, - каже донеччанка Юлія Мороз. - У мене є тонкий золотий браслет-ланцюжок. Коли зовсім стає погано - я його закладаю, але завжди викуповую, це подарунок мами. коли я приходжу в ломбард "при параді", то ставлення до мене одне, а коли вдаюся, що називається, "в домашньому" - то інше і ціну дають зовсім іншу, набагато меншу. неначе я якась бездомна алкоголічка, якій гроші на кожного потрібні і неважливо, яка сума. Але розцінки за грам при цьому не змінюються! Цей "феномен" давно мене вже навіть не засмучує. Зайвий раз демонструє, наскільки у нас тут зараз все - якийсь паноптикум, який, правда не веселить, а дуже засмучує ".

Жителі окупованого міста підтверджують - з них деруть при кожному зручному випадку. Поповнення телефону або оплата за телебачення через термінали - з дуже великою комісією, яка доходить до 10-15% від суми. За інтернет, який коштував раніше 100 гривень на місяць, зараз викладають 300 рублів незалежно від реального курсу гривні.

"Підсаджують на швидкі кредити - відкриті кілька точок. Пішов і дізнався: береш на місяць 10 тисяч рублів - віддаєш 14 500. Береш 30 000 - віддаєш 43 500 рублів, 45% в місяць. Незрозуміло, для кого відкриті ці" швидкі кредити "або "швидкі аванси"? і чим може скінчитися справу, якщо вчасно не віддати. Явно не будуть морочитися судом, мабуть, відразу розстріляють - і справа з кінцем ", - розповів донеччанин Василь.

Донеччани розповіли про те, як їм довелося переступити через себе і здати в ломбард цінності, щоб отримати трохи грошей.

"Я сирота, мене з братом виховує бабуся. Коли почалася війна, ми довго думали - їхати чи ні. Вирішили залишитися, тому що не вірили, що це все затягнеться так надовго, чекали, що нас звільнять ось-ось. Потім - коли стало зрозуміло, що війна надовго - зрозуміли, що навряд чи вже покинемо рідне місто, у нас просто не було грошей ні на виїзд, ні на тому навіть, щоб зняти якусь навіть найдешевшу квартиру або будинок, - каже 18-річна Олена Кривенко . - Всі гроші, які отримує бабуся, моя допомога сироти - їх вистачає тільки щоб не померти від голо а. Я ще вчуся, шукаю роботу - але ніхто не бере без досвіду. Раніше нам допомагали, ми отримували продукти від штабу "Допоможемо", і якісь грошики можна було заощадити на якихось продуктах. Зараз такого немає, а продуктові запаси , які ми робили з цієї гуманітарної допомоги, закінчилися ще влітку. У бабусі пенсія близько 3000 рублів, моє посібник приблизно стільки ж. Прожити на ці гроші трьом людям, платити за квартиру, за комуналку дуже важко. Тому нам довелося йти в ломбард, закладати там цінності. Нещодавно бабуся віднесла туди свій протез з золотими зубами. Дуже засмутилася, що дали мало грошей, там проба якась найпростіша. Не знаю, навряд чи вона буде їх викуповувати - нема за що ... ".

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав про те, що жителі окупованого Донбасу зберігають удома українські прапори , А також про те, як через відключення українського оператора жителів Донецька возять в "мобільні тури" .

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

Незрозуміло, для кого відкриті ці" швидкі кредити "або "швидкі аванси"?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online