НГ

  1. Зарплата держслужбовця теж може бути низькою
  2. Які відомства не розкрили зарплати держслужбовців

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Державі, щоб утримувати штат з 98,9 тисяч держслужбовців в 2017 році, необхідно витратити 1,32 трлн тенге. Редакція informburo.kz вирішила дізнатися, які зарплати у держслужбовців в Казахстані - від співробітників сільських акіматів до обласних акимів і міністрів. Ми направили запити в усі обласні акімату країни, акімату Астани і Алмати, міністерства, Генеральну прокуратуру і КНБ.

Зарплата держслужбовця теж може бути низькою

В інфографіку представлені мінімальні зарплати держслужбовців. Мінімальні заробітні плати можуть виявитися нижче наведених значень, тому що не всі відомства розкрили доходи своїх співробітників. Які відомства не надали інформацію, можна дізнатися нижче.

Найнижчі зарплати у керівників акіматів в Кизилординської області. У цьому ж регіоні найменше одержують і співробітники сільських акіматів - 48 тисяч тенге. А ось в Південно-Казахстанській області найменша середня зарплата у держслужбовців - 95 тисяч тенге. Акім регіонів, які перебувають на службі у держави понад 20 років, отримують близько мільйона тенге в місяць. Така ж зарплата і у акимів Алмати і Астани.

Зарплати в міністерствах

Трохи більше, ніж в акімату, отримують працівники кабінету міністрів. Так, зарплата експерта будь-якого міністерства - від 104 тисяч тенге до 140 тисяч тенге. Правда, щоб отримувати максимальну ставку в 140 тисяч тенге, рядовому службовцю потрібно просидіти в чиновницькому кріслі більше 17 років. Максимальна зарплата у головного експерта міністерств - 186 тисяч тенге. Керівник управління, все життя присвятив роботі на держслужбі, отримує 208 тисяч тенге. А директори департаментів можуть дослужитися до 391 тисячі тенге. Всі суми наведені без урахування податків.

Грунтуючись на надісланих даних, можна сказати, що найнижча середня зарплата держслужбовців з Міністерства культури - 154 тис тенге. А ось мінімальні "міністерські" оклади отримують керівники самого наукового відомства - Міністерства освіти: дохід віце-міністра - 631 тисяча тенге, відповідального секретаря - 685 тисяч тенге, міністра - 895 тисяч тенге. Міністри ж, які пропрацювали більше 17 років на благо держави, одержують 1 млн 191 тисячу тенге.

Зарплати в прокуратурі

Найбільш високі заробітні плати у керівництва Генеральної прокуратури: від 685 155 тенге до 1 392 537 тенге. У регіонах же співробітники наглядового органу отримують від 76 тисяч до 160 тисяч тенге - в районах, від 87 тисяч тенге до 241 тисячі тенге - в регіоні.

Хороші зарплати серед бюджетників мають тільки перші керівники та їх заступники, а й відповідальність на них покладена неабияка. Рядові держслужбовці, а їх більшість, високими зарплатами похвалитися не можуть.

Які відомства не розкрили зарплати держслужбовців

Єдине відомство, яке, порушивши закон про ЗМІ, ніяк не відреагувало на офіційний запит - Міністерство фінансів РК. А ось в акімату Західно-Казахстанської області попросили дати їм час до 1 червня.

"Апарат акима Західно-Казахстанської області повідомляє, що ваше звернення щодо заробітної плати співробітників акіматів вимагає отримання інформації від інших суб'єктів і додаткового вивчення", - йдеться в офіційній відповіді.

Не стали розголошувати заробітну плату своїх співробітників і керівників акимат Акмолинської області, Міністерство сільського господарства, Міністерство освіти, Міністерство юстиції і Міністерство енергетики, Міністерство праці та соціального захисту, приславши замість відповіді відписку.

"Відповідно до указу Президента Республіки Казахстан від 17 січня 2004 року №1284" Про єдину систему оплати праці працівників органів Республіки Казахстан, які утримуються за рахунок державного бюджету і кошторису (бюджету) Національного банку Республіки Казахстан розмір заробітної плати обчислюється в залежності від стажу роботи і категорії ", - сказано в офіційних відповідях цих відомств.

Міністерство оборони РК варто не тільки на варті порядку, але і на сторожі зарплат своїх генералів, вважаючи, що ця інформація дуже секретна і розголошенню не підлягає.

"Єдина система оплати праці працівників органів Республіки Казахстан, які утримуються за рахунок державного бюджету і кошторису (бюджету) Національного банку Республіки Казахстан, відноситься до відомостей обмеженого поширення, які не підлягають опублікуванню у відкритих джерелах. На підставі викладеного направити запитувані вами дані не представляється можливим" , - з офіційної відповіді Міністерства оборони РК.

Секретної вважають інформацію про доходи в акімату Північно-Казахстанської області, Комітеті національної безпеки, Міністерстві закордонних справ і Міністерстві інформації і комунікацій.

"Оплата праці співробітників Міністерства здійснюється відповідно до Указу Президента РК від 17 січня 2004 року 1 284" Про єдину систему оплати праці працівників органів РК, що утримуються за рахунок державного бюджету і кошторису (бюджету) Національного Банку РК ", який має позначку" Для службового користування ". Згідно з підпунктом 3) пункту 16 статті зазначеного Закону, в наданні інформації відмовляється, якщо запитувана інформація відноситься до інформації з обмеженим доступом".

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online