Держслужбовці, які не розмовляють українською, ризикують вилетіти з роботи - ЗМІ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ілюстрація / REUTERS

Минуло вже півроку з тих пір, як в державних кабінетах повинні почати говорити українською, про що написано в законі про держслужбу. Однак у владних кабінетах мовну політику не скрізь дотримуються.

Андрій Смолій з друзями створив громадську організацію, яка допомагає людям творити мовну революцію. Їм щодня надходять скарги різного роду від людей, з якими не захотіли говорити українською . Вони разом виграли не один суд навіть у мереж магазинів, де принципово обслуговують російською. Отже, працівники тих установ, за рішенням суду, повинні говорити з клієнтом на українському, повідомляється в сюжеті ТСН.Тиждень .

«Був такий випадок, коли офіціантка була відверто невдоволена і говорила, що вибачте, що мої батьки - кацапи. Я сказав, що мова не йде про ваших батьків, а про те що клієнт вас просить говорити українською », - згадує Смолій.

Читайте також "Харків - це Росія": в українському супермаркеті спалахнув мовної скандал

З травня цього року вступив в силу закон про державну службу. Він зобов'язує всіх державних службовців вільно говорити українською. Тому, якщо хочете стати держслужбовцем, вчіть державну мову, тому що свої знання доведеться доводити на іспиті. Для цього в 86 університетах створили комісії, які видають сертифікати, що підтверджують, що ви вільно володієте українською. За те, щоб все було по-чесному, на конкурсах відповідає ціла структура - Національне агентство з питань держслужби.

«Понад 22 тисяч громадян звернулися за отриманням відповідного сертифіката. Ця система вже довела свою ефективність. Всі зрозуміли, що одна з необхідних вимог. Ви не знайдете ні у Франції, ні в Німеччині, ні навіть в Іспанії з її 17 автономіями, держслужбовця, який не володіє державною мовою », - стверджує Костянтин Ващенко, голова Національного агентства України з питань державної служби.

Як показав експеримент в Києві не всі державні службовці спілкуються з громадянами на українському. При цьому в Харкові з опитаних чиновників лише один говорив державним, а всі інші - російською .

«Ви можете подати скаргу на керівника держслужби в цьому органі або в Національне агентство. Ми на такі скарги реагуємо і це є підставою в тому числі для дисциплінарного провадження. Може поставити питання навіть про звільнення його з посади », - зазначив Ващенко.

Зараз, як ніколи за роки незалежності України, з'явилася купа організацій, які вчать інших української мови і допомагають за нього боротися. Це - україномовний Київ, Одеса, Харків, Глухів. Так, Володимир Наконечний, який є співзасновником співтовариства «Україномовний Київ», просуває мову на вулиці. Наприклад, на білбордах активісти переконують, що жити в Києві - це гугліті по-русски, це фейсбучіті по-русски, це писати не Kiev, а Kiyv. На цій хвилі навіть КМДА змінила букву в назві сайту.

Справжній бізнес давно вже і сам зорієнтувався, бо сервіс - головний інструмент в боротьбі за клієнта. Небажання обслужити клієнта на рідній мові, нічим не відрізняється від небажання обслужити вас взагалі. Отже, українська мова стає все більш необхідним в державі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online