Чиновник України і ЄС: кому краще живеться

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Єврочиновникам доплачують на житло, утримання дітей і освіту до 70% від їх зарплати.

Чиновник України і ЄС: кому краще живеться Олександр Панченко, Вікторія Розендаал https://cdn.segodnya.ua/img/article/5245/48_main.jpg https://cdn.segodnya.ua/img/article/5245/48_tn. jpg 2014-05-29T14: 00: 00 + 03: 00 Фінанси У нашого «слуги народу» менше зарплата, але довша відпустка

Уявіть класичну сцену голлівудського фільму: якась європейська країна, дорого обставлений кабінет, звичайний добропорядний громадянин зустрічається зі звичайним добропорядним чиновником. Останній одягнений в строгий, чорний костюм і краватку, скажімо синій. На обличчі - привітна посмішка. А тепер кадр з класичного радянського фільму: приймальня, чергу, страшна спека, дві бабусі перелаюються біля входу, недалеко на стільці сидить жінка, обмахуючи себе паперами. Кожні 5 хвилин з кабінету лунає втомлений, злий крик: "Заходьте!"

Чи справді життя наших і європейських чиновників так відрізняється, або ж це фантазії режисерів? Які зарплати отримують наші держслужбовці, а які ставки у західних? Ми з'ясували всю "таємницю" роботи наших і "їх" відомств і дізналися, у кого життя краще.

ДРЕС-КОД ТА КАР'ЄРА. Як розповіли нам в Нацагентстві з питань держслужби України, якщо на чиновника будуть скарги за тяганину і вимога від відвідувача документів, не передбачених законом, він може бути звільнений з посади як порушив присягу держслужбовця. Присяга приймається при вступі перший раз на держслужбу, чиновник клянеться дотримуватися законів України і сумлінно виконувати свої обов'язки. Як виглядає "цифровий портрет" українського держслужбовця - см. Інфографіку 1. Держслужба накладає на "державного людини" певні обмеження. Наприклад, у нього ненормований робочий день, тобто, при необхідності виконати термінове завдання, працівник затримується після 18:00, виходить на роботу в суботу, неділю, свята. Відгули за переробку - на розсуд керівництва, вважається, що це компенсується додатковим відпусткою (36 днів). Обов'язкові на роботі дрес-код і дисципліна.

"У Нацбанку вимоги жорсткі: чоловікам - костюм, краватка, але якщо жарко, можна його не носити, закриті туфлі, жінкам - теж костюм, блузка, спідниця нижче коліна або строгі брюки. Якщо прийшов одягненим не по формі, начальник може зробити зауваження. набагато серйозніше карають за помилки в роботі: недоліки, виявлені керівництвом відділу, доводиться виправляти в неробочий час, а якщо невірна цифра потрапить "наверх" - винному гарантований догану і позбавлення премії. Все це також впливає на подальше просування по службі ", - розповіли нам в Н У. Один з ветеранів банку згадав, що при главі НБУ Володимира Стельмаха з дисципліною було жорсткіше, ніж зараз: одного співробітника звільнили за те, що начальник тричі не застав його на робочому місці. Зараз такого немає, так як з появою мобсвязі колеги завжди зателефонують, попередять, що керівництво цікавилося, де ви. Але, звичайно, виходячи навіть в інший відділ по роботі, прийнято повідомляти про це безпосереднього начальника. А ось в Мінсоцполітики дрес-код не такий строгий. Як розповів нам один із співробітників, в джинсах на роботу, звичайно, не можна, але в спеку дозволені теніска для чоловіків і босоніжки під колготи для жінок. В іншому вимоги до роботи такі ж, як і Нацбанку.

ХТО РУЛИТ В ЄС. Чиновницької елітою в Європі вважаються співробітники Євросоюзу, штаб квартира якого знаходиться в Брюсселі (Бельгія). Сюди наймають на роботу кандидатів з усіх країн ЄС, але отримати місце складно - конкурс високий, а вакансій небагато. Всього на різні комісії, відділення та представництва, як в Бельгії, так і в інших країнах працюють 42,5 тис. Осіб. З них 33 тис. - в органах, що діють у Єврокомісії, Європарламенту - 6 тис. Чоловік, і 3,5 тис. - Єврораді. Робота відповідальна, але цікава і грошова (див. Інфографіку 2). З огляду на, що Україна прагне стати членом ЄС, не виключено, що спробувати свої сили на цьому поприщі зможуть і наші співгромадяни. "Сегодня" з'ясувала подробиці. Як пояснили нам в Єврокомісії, кандидатів відбирають шляхом відкритого конкурсу, вакансії публікують на спеціальному сайті. На них можуть підписатися всі бажаючі. Основні вимоги: кандидат повинен бути громадянином будь-якої з країн ЄС, мати відповідне посади освіту і володіти однією з офіційних мов ЄС. Але більшість чиновників говорять, як мінімум, на двох Євромови. З урахуванням проходження тестів і завдань, процес відбору займає 5-9 місяців. "Я періодично підписався на економічні вакансії в різних органах ЄС. Поки насилу вдалося домогтися позиції стажиста в одному з комітетів на 6 місяців. Зарплата тут невисока, близько 1000 євро, але у мене багато відряджень, а це 100 євро за кожен день у від'їзді , які, я звичайно ж, не витрачаю. І після стажування буде легше отримати роботу. Конкурс на деякі вакансії досягає 250 чоловік на місце! " - розповідає полячка Агнешка.

Крім зарплати, чиновникам ЄС покладено чимало пільг. Наприклад, при зміні через роботу місця проживання їм щомісяця доплачують 16% від зарплати, але не менше 505 євро. Цією пільгою користуються 70 штату ЄС. З такою зарплатою працівник цілком може дозволити собі іпотеку, купивши будинок за містом або квартиру в центрі. Є надбавки на дітей (373 євро за кожного), утримання сім'ї (171 євро), освіту (253 євро) і т.д. Їх вираховують залежно від особливої ​​ситуації кожної окремої людини, пільги і бонуси можуть досягати до 70% від зарплати. А ось відпустку тут менше, ніж у наших: 24 дні на рік. На пенсію єврочиновники йдуть так само, як і більшість європейців - в 65-66 років. В окремих випадках вони можуть зважитися піти на заслужений відпочинок в 58 років (з скороченням допомоги) або ж "затриматися" на роботі, але максимум до 70 років. Пенсія чиновника становить до 70% від його останньої зарплати.

В ЄС немає строгого дрес-коду для співробітників, там розраховують на їх свідомість (не ходити на роботу в майці, джинсах, шльопанцях, з незвичайною зачіскою). Але при цьому розробили для них жорсткий Етичний кодекс. "Ми не можемо приймати послуги та подарунки від третіх сторін без дозволу роботодавця. У нас не повинно бути ніяких інтересів або зв'язків з компаніями або організаціями, які мають справу з інститутами ЄС, якщо це може поставити під удар нашу незалежність. Будь-яка зовнішня діяльність повинна бути попередньо схвалена роботодавцем. Ми повинні також повідомляти йому про те, де працюють наші дружини ", - пояснили нам в Єврокомісії.

Порівняємо: "слуга народу" і звичайний українець

Якщо порівняти середнього українця і середнього чиновника, то перший також відноситься до прекрасної статі, бо жінок у нас за статистикою трохи більше, ніж чоловіків (див. Інфографіку). За офіційними даними, серед "державних людей" дам - ​​три чверті, особливо їх багато в глибинці, де голови сільрад майже суцільно носять спідниці, і де прекрасна стать займає нижчі посади в районних і селищних органах влади. Також "слуга народу", як правило, більш освічений, ніж сам "народ", бо має "корочки" вузу, а не коледжу. І середня зарплата у нього в зв'язку з цим вище, ніж у тих, хто не перебуває на держслужбі (або працює в виборних органах, де співробітники багато в чому прирівняні до держслужбовців) - 3700 грн проти 3400 або на 9% більше. А ось пенсія у держслужбовців істотно більше, ніж у людини з народу - приблизно в 1,5 рази. Справа в тому, що вона розраховується по спецзакону і, відпрацювавши на держслужбі 10 років, можна претендувати на пенсію в 80% від зарплати, а за кожний наступний рік - ще 1%, але не більше 90%, природно, при наявності стажу (30 років для жінок, 35 для чоловіків). Пенсії рядового трудівника складають 50-60% від зарплати при такому ж стажі, як у чиновника. Статистика не має даних про сімейний стан, наявність дітей, жілусловіях і особистому транспорті держслужбовців. Але не секрет, що керівництво в держструктурах схвально ставиться до тих, хто замужем або одружений (мовляв, людина серйозна і не стане фліртувати на роботі) і навіть в правилах дрес-коду для чиновника прописано, що носіння обручки, при його наявності, вітається . Спостереження показують, що практично всі вони - "окільцьовані", як чоловіки, так і жінки. В цілому ж можна сказати, що матеріально держслужба не дуже вигідна (ми не говоримо про чиновників-корупціонерів), особливо спочатку, коли молодому фахівцеві платять небагато, але вона означає стабільність, можливість зробити кар'єру і мати стерпно забезпечену старість.

"Моє місце - на держслужбі"

Наталя Кленова потрапила в Мінекономіки відразу після закінчення вузу майже 20 років тому і залишилася. "Я тут на своєму місці, мені все подобається: стабільна робота, постійно зростаюча зарплата, яку платять вчасно і щорічно індексують, впевненість у завтрашньому дні, - розповіла нам Наталя. - За ці роки я зробила кар'єру, зросла від фахівця до посади начальника відділу . Я вже майже заробила собі стаж для максимальної пенсії держслужбовця (90% від зарплати), це будуть гідні гроші . Народила доньку, але швидко повернулася, щоб не втратити кваліфікацію. Звичайно, багато подруги заробляють зараз більше мене, але у нас в родині основний годувальник - чоловік, який працює топ-менеджером у приватній фірмі, тому нам вистачає ". Називати своє зарплату Наталя відмовилася, сказавши, що вона приблизно в півтора рази вище середньої по Україна (зараз середня - 3432 грн). у кленів вже є своя двокімнатна квартира, яку Наталя взяла в кредит як держслужбовець за держпрограмою 30/70 (30% вартості оплачує держава ), Автомобіль-іномарка і дача в 100 км від Києва, яку вони активно облаштовують. Мріють про моторному човні, але поки покупку вирішили відкласти через кризу.

Пішов зі служби

Микола Кухарський працював начальником відділу в Мінсоцполітики, звільнився з держслужби рік тому, перейшовши на аналогічну посаду в одній з приватних структур, пов'язаних з комерцією. За словами Миколи, головна для нього користь від держслужби, якій він віддав 6 років (для отримання підвищеної пенсії держслужбовця необхідно відпрацювати не менше 10 років), це набуті навички управління людьми, дисциплінованість, вміння розпланувати свій час. І не в останню чергу - зв'язку, що дозволили знайти більш грошове місце. "Платили з усіма надбавками до 5000 грн, але працювати доводилося багато, нерідко без вихідних, тепер працюю стільки ж, але маю в 2 рази більше, - розповів нам Микола. - Але сама робота мені не подобалася, так як була рутинною і обмежувала мою самостійність рамками інструкцій. та й багато було некомпетентних вказівок, які треба було виконати "на вчора", потім виявлялося, що це нікому не потрібно. Чи не подобалося отримувати і наганяй за промахи підлеглих, які довго не затримувалися через низьку зарплату: фахівці без вислуги років за розробляє 1500-2000 грн. Ледве навчиш людину чому небудь - він або знаходить кращу роботу або, якщо це дівчина, виходить заміж і йде на три роки в декрет, знаючи, що отримає від держави всі належні при цьому виплати і стаж держслужби ".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

Які зарплати отримують наші держслужбовці, а які ставки у західних?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online