WikiZero - Курський вокзал

  1. Курське напрямок [ правити | правити код ]
  2. Горьковское напрямок [ правити | правити код ]
  3. Олексіївська сполучна лінія [ правити | правити код ]
  4. Напрямки, перевізники та розклад [ правити | правити код ]
  5. Пересадки на громадський транспорт [ правити | правити код ]
  6. Наземний громадський транспорт [ правити | правити код ]

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

open wikipedia design.

Курський вокзал (перший час після об'єднання з нижегородським вокзалом називався Курсько-Нижегородський) - пасажирський термінал станції Москва-Пасажирська-Курська, один з дев'яти залізничних вокзалів Москви. Знаходиться за адресою вул. земляний вал , Д. 29.

Історія Курського вокзалу почалася з будівництва Нижегородської залізниці і зведення в 1861 році Нижегородського вокзалу - другого за рахунком в Москві . Вокзал був побудований поза міською межею, за Камер-Колезьким валом , В 7-му кварталі Рогожской частини у Покровської застави по лівій стороні Нижегородської вулиці . Це розташування особисто вибрав міністр шляхів сполучення Павло Мельников через необхідність якнайшвидшої організації пасажирського сполучення. Крім того, земля на території Московського повіту коштувала дешевше, а податки і вимоги до організації праці були помітно м'якше, ніж в межах Москви.

Засновник вокзалу, Головне суспільство російських залізниць мало намір в майбутньому отримати землі ближче до центру міста, тому в документах вказувало вокзал як тимчасовий, неохоче виділяла кошти на будівництво і обмежилося одноповерховим дерев'яним будинком за проектом архітектора Максиміліана Арнольда [3] .

У листопаді 1866 року залізниця була продовжена до Серпухова , а після - Тули , орла і Курська . З ростом числа пасажирів у Нижегородського вокзалу з'явилися 2 прибудови, але цих заходів було недостатньо: був потрібний новий вокзал. Обговорення його будівництва затягнулося на 30 років, розглядалися ділянки на Гороховій вулиці або Садовому кільці , Пропонували об'єднання Нижегородського вокзалу з Миколаївським за рахунок будівництва гілки Миколаївської залізниці через колії Ярославський до станції Каськів і далі на Нижній Новгород , Але профінансувати подібне Головне управління російських залізниць не могло.

Ситуація вирішилася після викупу Нижегородської залізниці державною скарбницею в 1884 році і освіти Московсько-Курської, Нижегородської і Муромської залізниці : Нижегородський вокзал був об'єднаний з новим, закладеним на Садовому кільці за проектом архітектора Миколи Івановича Орлова (Деякі джерела вказують Н. П. Орлова, який працював спільно з Михайлом Аладьин ) [4] [5] [6] [7] .

Після відкриття Курського вокзалу в 1886 році Нижегородський був закритий для прийому пасажирів і використовувався для вантажних і військових поїздів, а для зручності пасажирів поблизу товарної станції Москва-Курська в Рогожской частини була влаштована платформа, де зупинялися всі, крім швидких, пасажирські поїзди. У 1930-х роках була задумана реконструкція Курського вокзалу, і для вибору проекту були проведені спершу міжнародний, а потім всесоюзний конкурси, в журі яких увійшли Григорій Бархин , Мойсей Гінзбург , Лев Руднєв . Серед конкурсних проектів була заявка архітектора Івана Фоміна , Який запропонував підняти рівень землі під вокзалом, а над шляхами перекинути величезну арку з напівпрозорими склепіннями. Однак було вирішено обмежитися реставрацією існуючої будівлі в класичному стилі, яку виконав колишній помічник Фоміна, архітектор Георгій Волошинов [8] [7] .

У 1968-1972 роках Волошинов все-таки провів радикальну реконструкцію будівлі за участю молодих архітекторів В. Євстигнєєва, Н. Панченко, Михайла Аникста , Тетяни Бархин і Леопольда Малашонок і інженерів Л. Казачинский і Л. Семченко. За визнанням Волошинова, новий проект був натхненний вокзалом Терміні в Римі . Бархіна ж відзначала, що проект Курського вокзалу запозичив елементи її проекту вокзалу в Софії . Нова будівля отримало 200-метровий засклений фасад, розлініяний сіткою алюмінієвих палітурок, і оригінальну складчасту дах з 9-метровим козирком.

Стара будівля було фактично включено до складу нового, зберігши архітектурний декор в його центральній частині, оздоблення в одному із залів очікування та фасад, звернений до залізничних колій. Молоді архітектори мали намір використовувати в проекті необроблений бетон , Але за вказівкою головного архітектора Москви Михайла Посохіна будівлю було облицьовано мармуром . В остаточний проект також не ввійшли засклені смуги між прольотами даху, які забезпечили б проникнення сонячного світла, і 30-поверховий готельний комплекс на південній стороні привокзальній площі. Проте, новий вокзал став найбільшим в країні [8] [7] [6] [9] .

У 1970-х роках архітектор Віктор Лебедєв спроектував триярусна привокзальну площу з автомобільною стоянкою на нижньому рівні і магазинами на верхньому, але розмір парковки порахували надлишковим, і від будівництва відмовилися. Згодом в 2001 році пов'язане з мером Москви Юрієм Лужковим будівельна компанія «Інгеоком» побудувала на привокзальній площі торгово-розважальний центр «Атріум», загородивши вид на вокзал з боку земляного валу [8] [7] .

Внесений до Червоної книги Архнадзор (Електронний каталог об'єктів нерухомої культурної спадщини Москви, що знаходяться під загрозою), номінація - загроза знесення. [10]

З 2013 року станція була закрита для вантажних операцій, а код ЕСР був змінений з 191602 на +191551 [11] .

  • План-креслення вокзалу. 1872 рік

  • Курсько-Нижегородський вокзал міста Москви.
    1900-і роки

  • Випробування дрезини на Курському вокзалі. 1918 рік

Курський вокзал входить в Московську регіональну дирекцію Дирекції залізничних вокзалів [12] .

Станція Москва-Пасажирська-Курська Московської залізниці входить в Московсько-Курський центр організації роботи залізничних станцій ДЦС-1 Московської дирекції управління рухом. За основним застосування є пасажирської , За обсягом роботи - позакласної. Є початковим пунктом Курського напрямку МЗ , а також Горьковського напряму МЗ , Як частини магістралі Москва - Нижній Новгород . Чи не є тупиковою, лінія продовжується транзитом далі, як Олексіївська сполучна лінія .

Поруч з вокзалом розташовані станції метро « Курська »Кільцевій лінії,« Курська »Арбатсько-Покровської лінії і« Чкаловська »Люблінсько-Дмитрівській лінії, а також торгово-розважальний центр« Атріум »і Садове кільце .

  • Інформаційне табло

  • Будівля вокзалу (до реконструкції).

  • Каси далекого прямування.

  • Один із залів вокзалу

Курський вокзал є пасажирським терміналом станції Москва-Пасажирська-Курська. З цієї станції йдуть швидкі і пасажирські потяги, а також приміські електропоїзди ( електрички ) В двох основних напрямках: Курськом і Горьківському . Близько трьох кілометрів від вокзалу Курське і Горьковское напрямку йдуть паралельно, потім розгалужуються. Станом на серпень 2016 року по буднях з вокзалу відправляються 138 електропоїздів на Горьківському напрямок, 91 електропоїзди на Курське напрямок і 91 електропоїзд на Олексіївську сполучну гілку. У вихідні з вокзалу відправляється 117 електропоїздів на Горьківському напрямок, 82 електропоїзди на Курське напрямок і 79 електропоїздів на Олексіївську сполучну гілку [13] З Курського вокзалу можна виїхати прямими електропоїздами до однойменних платформ, що знаходяться в різних місцях: Захарово (в Ногінськ) , Захарово (на Звенигородської гілці) . В Москві таких вокзалу два: Курський і білоруський .

Курське напрямок [ правити | правити код ]

В Курськом напрямку електрички йдуть в південному напрямку на Любліно (11 по буднях і 8 по вихідним), Царицино (7 по буднях і 6 по вихідним), червоний Будівельник (2 по буднях і 1 по вихідним, в тому числі експрес), Щербинка (10 по буднях і 7 по вихідним), Подольск (16 по буднях і 15 по вихідним), Львівську (12 по буднях і 9 по вихідним), стовпову (1 по буднях), Чехов (9), Серпухов (19 у будні та 21 по вихідним, в тому числі експрес), Тулу (5 по буднях і 7 по вихідним, в тому числі експрес), експреси - на Орел , Курськ , Поїзди далекого прямування - на Баку , Курськ , Білгород , Дніпро , Кривий Ріг , Новий Уренгой , Орел , Полтаву , Харків . А також через сполучну гілку Царицино - Браїлів-Товарна на кисловодськ і Адлер . У літню пору також призначаються додаткові поїзди на Анапу , Єйськ , Новоросійськ .

Ці електрички і поїзди далекого прямування йдуть з основного перону (5 платформ, використовується 9 шляхів).

Також з основного перону Курського вокзалу відправляються електропоїзди Ризького і Смоленського напрямків, що випливають із Курського напрямку. При проходженні на ці напрямки перші дві зупинки загальні ( Москва-Каланчевская , Ржевська ), Потім вони розходяться.

Горьковское напрямок [ правити | правити код ]

В Горьківському напрямку електрички йдуть в східному напрямку на Балашиху (15), Володимир (4-5, в тому числі експрес ), залізничну (22-45, в тому числі експрес), Захарово (17-18), круте (14, в тому числі експрес), куповану (4-5), Ногінськ (1 експрес), Орехово-Зуєво (1 експрес), Павловський Посад (1), Петушки (14-17), Фрязево (9-10), Електрогорськ (11-12), поїзди далекого прямування на Нижній Новгород .

електрички Горьковського напряму йдуть не з основного перону, а з тупиків (всього 7: c 4 по 10), обгороджених турнікетами (іноді приходять і на першу платформу, найчастіше при проходженні в депо, що обслуговуються ТЧ Перерва ). Поїзди далекого прямування Горьковського напряму МЗ відправляються з першої (низькою) платформи.

Олексіївська сполучна лінія [ правити | правити код ]

Через Курський вокзал є транзитний рух поїздів c Курського напрямку на Олексіївську сполучну лінію . Більшість приміських електропоїздів Курського напрямку йде через Москву-Курську транзитом. У електропоїздів в північному напрямку наступні зупинки: Москва-Каланчевская (Кінцева для багатьох поїздів) та Ржевська , Далі розгалуження на Ризьке і білоруське напрямок; поїзди в бік Білоруського напрямку роблять також зупинки на платформах Станколит і Савеловський . Поїзди далекого прямування з Санкт-Петербурга на Нижній Новгород , Волгоград , Іжевськ , Челябінськ і інші міста, проходячи Москву транзитом, мають зупинку на Курському вокзалі.

Основний пасажиропотік припадає на пасажирський термінал Курського вокзалу. Станцією Горьковського напряму - Залізнична обробляється понад 35 000 пасажирів на добу. платформою Царицино користується 21 000 осіб, станцією Подольск ─ 18 000, платформою текстильники ─ 10 000. Решта пункти зупинки обробляють в середньому від 6 до 11 тисяч пасажирів на добу [14] .

Напрямки, перевізники та розклад [ правити | правити код ]

Швидкісне та прискорений рух [ правити | правити код ]

Дистанція Траса проходження Протяжність Час в дорозі Тип поїзда Вагонів Дальнє швидкісний рух Москва
Курський вокзал
Дистанція Траса проходження Протяжність Час в дорозі Тип поїзда Вагонів Дальнє швидкісний рух   Москва   Курський вокзал   ↔   Нижній Новгород   Московський вокзал   Володимир   ,   килимів   ,   Дзержинськ   442 км Нижній Новгород
Московський вокзал
Володимир , килимів , Дзержинськ 442 км. 3 ч. 35 хв. Talgo 250
«Стриж» 20 Санкт-Петербург
Московський вокзал
Окуловка , Твер , Бологоє , Москва-Курська , Володимир , Дзержинськ Одна тисяча дев'яносто сім км. 8 год. 00 хв. ЕВС2
«Сапсан» 10 Міжрегіональне швидкісне і прискорений рух Москва
Курський вокзал
килимів Орехово-Зуєво , Володимир 255 км. 2 ч. 40 хв. ЕС1
«Ластівка» 5/10 Нижній Новгород
Московський вокзал
Орехово-Зуєво , Володимир , килимів , Вязніки , Гороховец , Дзержинськ 442 км. 4 ч. 05 хв. Курськ Серпухов , Тула , Скуратово , Мценськ , Орел , Зміёвка , Глазуновка , Понири 537 км. 5 ч. 35 хв. ЕС2ГП
«Ластівка» Орел Серпухов , Тула , Скуратово , Мценськ 383 км. 3 ч. 47 хв. Іваново Володимир , Шуя 327 км. 3 ч. 41 хв. 5 Тула
Московський вокзал Царицино , Подольск , Серпухов , Тарусские , Ясногорськ 194 км. 2 ч. 20 хв. ЕП2Д
«Тульський експрес» 11 Володимир Залізнична , Павловський Посад , Орехово-Зуєво , Петушки 191 км. 2 ч. 19 хв. ЕД4М
«Експрес» 11 Приміське прискорений рух Москва
Курський вокзал
Шаховська Москва-Каланчевская , Ржевська , Дмитрівська , червоний Балтієць , Ленінградська , Тушино , Павшино , Опалиха , Нахабіно , Дедовськ , снігурі , Маніхіна-1 , Істра , Новоіерусалімского , Холщёвікі , Румянцево , Новопетрівська , Чісмена , Волоколамськ 157 км. 2 ч. 47 хв. ЕП2Д
«Експрес» 11 Волоколамськ 129 км. 1 ч. 17 хв. Серпухов текстильники , Царицино , силікатна , Подольск , гривно , стовпова , Чехов 99 км. 1 ч. 30 хв. круте Новогирєєво , Залізнична , Фрязево , Павловський Посад , Орехово-Зуєво 92 км. 1 ч. 25 хв. ЕД4М
«Експрес» Орехово-Зуєво Залізнична , Павловський Посад 90 км. 1 ч. 28 хв. Ногінськ Новогирєєво , Залізнична , Фрязево , Електросталь , Машинобудівник 69 км. 1 ч. 15 хв. Царицино
Царицино
(Лінія МЦД) Шаховська Любліно , текстильники , Москва-Курська , Москва-Каланчевская , Ржевська , Дмитрівська , червоний Балтієць , Ленінградська , Тушино , Павшино , Опалиха , Нахабіно , Дедовськ , снігурі , Маніхіна-1 , Істра , Новоіерусалімского , Холщёвікі , Румянцево , Новопетрівська , Чісмена , Волоколамськ 176 км. 3 ч. 19 хв. ЕП2Д
«Експрес» Москва-Каланчевская
Комсомольська
(Лінія МЦД) Серпухов Москва-Курська , текстильники , Царицино , силікатна , Подольск , гривно , стовпова , Чехов 101 км. 1 ч. 35 хв. підмосковний експрес Москва
Курський вокзал
Залізнична Новогирєєво 24 км. 0 год. 25 хв. ЕД4М
«Супутник» 11 Електровоз еп20 -006 з поїздом «Стриж» відправляється з Курського вокзалу Москви Електропоїзд ЕП2Д -0008 (експрес) на станції Тула . Огляд інтер'єру поїзда

Пересадки на громадський транспорт [ правити | правити код ]

Московський метрополітен [ правити | правити код ]

З нижнього поверху вокзалу можна потрапити в поєднаний вестибюль станцій метро «Курська» Арбатсько-Покровської і Кільцевій ліній. Також в цей вестибюль можна потрапити безпосередньо з платформ через пішохідний тунель № 3 і через два наземних вестибюля з площі Курського вокзалу . До електропоїздів Горьковського напряму зручніше виходити через суміщений вестибюль станцій « Чкаловська »І« Курська »Кільцевій лінії, що знаходиться в 100 м від вокзалу на вул. земляний Вал .

Наземний громадський транспорт [ правити | правити код ]

Список маршрутів наземного громадського транспорту ↓ Номер Маршрут Траса проходження Регулярні автобусні маршрути Список маршрутів наземного громадського транспорту ↓ Номер Маршрут Траса проходження Регулярні автобусні маршрути       Павелецького вокзалу   ↔       Смоленська   Смоленський бульвар   Садове кільце   кільцевої і   нічний кільцевої   маршрути   Палац спорту Сокільники   Сокільники   ↔ Завод Червоний шлях   Новорогожская вул Павелецького вокзалу Смоленська
Смоленський бульвар Садове кільце
кільцевої і нічний кільцевої маршрути Палац спорту Сокільники
Сокільники Завод Червоний шлях
Новорогожская вул. Сокольнический Вал вул. , 1-я Рибінська вул. , 3-тя Рибінська вул. , Лобачік вул. , Шумкина вул. , Маленковская вулиця , Русаковская вул. , Красносільська , Комсомольська площа , Рязанський пр. , Новорязанське вул. , Спартаківська вул. , Стара Басманная вул. , Садове кільце ,
Курський вокзал , Верхня Сиромятніческій вул. , Костомарівські пров. , Сергія Родонежского вул. , Площа Ілліча , Римська , Робоча вул. трамвайні маршрути Курський вокзал
1-й Сиромятніческій провулок Сокольническая Застава
Сокільники Верхній сухозлітним провулок , Сиромятніческій проїзд ., Набережна Академіка Туполєва , Вулиця Радіо , Бауманська вулиця , Ольховська вулиця , Нижня Красносільська вулиця , Краснопрудная вулиця , Русаковская вулиця Курський вокзал }
1-й Сиромятніческій провулок Красноказарменная площа [15] [16]
Волочаївська вулиця Верхній сухозлітним провулок , Верхня Сиромятніческій вулиця , Костомарівські провулок , Андроньевского площа Новогирєєво
Новогирєєво Курський вокзал
1-й Сиромятніческій провулок зелений проспект , 3-тя Володимирська вулиця , Шосе Ентузіастів , Красноказарменная вулиця , вул. радіо

Коментар: Для уточнення місця розташування зупинки потрібного транспорту на мапі - клікніть на кольорову піктограму номера маршруту в таблиці Коментар: Для уточнення місця розташування зупинки потрібного транспорту на мапі - клікніть на кольорову піктограму номера маршруту в таблиці.
902 - експреси; 119 Б - регулярні міські автобусні маршрути; 454 - регулярні приміські автобусні маршрути, Н7 - нічні маршрути, 34 - регулярні тролейбусні маршрути, 42 - електробуси; 7 - трамваї; 1011 - маршрутні таксі [15] [17] [18]

Див. також: Реєстр муніципальних маршрутів регулярних перевезень пасажирів і багажу автомобільним і наземним електричним транспортом у місті Москві

Якщо навіть ти підеш наліво - потрапиш на Курський вокзал; якщо прямо - все одно на Курський вокзал; якщо направо - все одно на Курський вокзал. Тому йди направо, щоб уже напевно туди потрапити.

  1. Архангельський, Архангельський, 1981 , С. (Т.1) 324.
  2. Архангельський, Архангельський, 1981 , С. (Т.2) 319.
  3. Невидимі вокзали Москва, 2005 .
  4. Крашенинников, 1998. , С. 19,20.
  5. Петров, 2006 , С. 74.
  6. 1 2 Курський вокзал на порталі «Дізнайся Москву» .
  7. 1 2 3 4 Історія вокзалів і станцій: Курський вокзал, м Москва .
  8. 1 2 3 Москва. Архітектура радянського модернізму 1955 - 1991 рр, 2016 , С. 124-127.
  9. Гейдор, Казусь, 2014 , С. 453.
  10. [ https://redbook.archnadzor.ru/read#281 Курський вокзал Земляний Вал вул., 29] (неопр.). Червона книга Архнадзор: електронний каталог об'єктів нерухомої культурної спадщини Москви, що знаходяться під загрозою. Архнадзор (22.09.2018).
  11. Вантажні двори Москви: поточний стан та перспективи розвитку, 2014 .
  12. Структурні підрозділи - ДЖВ
  13. Розклад електричок: Москва (Курський вокзал)
  14. Курське напрямок МЗ (Рос.). Plandex.ru (2018). Дата обігу 8 грудня 2018. Читальний зал 30 липня 2018 року.
  15. 1 2 Реєстр муніципальних маршрутів регулярних перевезень пасажирів і багажу автомобільним і наземним електричним транспортом у місті Москві від 15.03.2019
  16. Зміна маршруту трамвая № 20
  17. Частина 2 Реєстру суміжних міжрегіональних маршрутів регулярних перевезень між містом Москвою і Московською областю
  18. Реєстр суміжних міжрегіональних і міжмуніципальних маршрутів Московської області

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online