Виселення наймача зі спеціалізованого житлового фонду

Стаття на тему: житлові спори

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Житловими приміщеннями спеціалізованого житлового фонду, згідно зі ст. 92 Житлового кодексу РФ, є приміщення маневреного фонду, гуртожитки, службові житлові приміщення, житло для тимчасового поселення біженців і вимушених переселенців, приміщення для проживання окремих категорій громадян, які потребують соціального захисту, житло в будинках системи соціального обслуговування громадян.

Виселення наймача з приміщення спеціалізованого житлового фонду можливо тільки після припинення дії або розірвання договору найму спеціалізованого житла. Оскільки закон захищає право громадян РФ на житло, виселення здійснюється тільки на підставі відповідного рішення суду.

Законному виселенню наймачів зі спеціалізованого житлового фонду обов'язково передує розірвання договору найму. Якщо після розірвання цього договору наймач відмовляється звільнити житлове приміщення, наймодавець має право звернутися до суду з позовом про примусове виселення. Договір найму може бути розірваний на таких підставах:

  • Розірвання договору найму за згодою сторін

Договір найму спеціалізованого житла може бути розірваний у будь-який час за згодою сторін (п. 1 ст. 101 ЖК РФ). Кожна зі сторін (наймач і наймодавець) є вільними в укладенні, зміні або припиненні умов договору, якщо це не суперечить вимогам закону і не порушує права інших людей. Тому договір може бути розірваний як за угодою сторін, так і з ініціативи однієї з них.

  • Розірвання договору з ініціативи наймача

Причини, які спонукають наймача розірвати договір, можуть бути різними. Наприклад, непосильне плата за житло, отримання спадщини, переїзд в інший район. Але не слід забувати про те, що ч. 2 ст. 83 ЖК РФ говорить, що для розірвання договору найму приміщення в спеціалізованому житловому фонді з ініціативи наймача необхідна згода членів його сім'ї.

  • Розірвання договору найму в судовому порядку

Якщо наймач і члени його сім'ї порушують свої зобов'язання за договором найму, наймодавець може направити в суд позов про розірвання договору найму. Це робиться виключно на таких підставах: коли наймач не вносить плату за житло більше півроку; якщо наймач, члени його сім'ї або тимчасові мешканці, за яких наймач несе відповідальність, руйнують приміщення або використовують його не за призначенням. Крім того, на підставі ст. 29 ЖК РФ договір найму розривається за самовільне перепланування приміщення, якщо після усного попередження наймач не повернув його в початковий стан.

  • Розірвання договору найму в зв'язку з закінченням його терміну дії

До житлових приміщень спеціалізованого фонду відносяться також службові житлові приміщення і студентські гуртожитки. Договір найму цих приміщень полягає на певний термін. По закінченню цього терміну договір або продовжується, або розривається. Так, наприклад, здійснюється виселення наймача студента, який закінчив навчальний заклад або відрахований з нього, а також працівника, який припинив трудові відносини з підприємством, що надали йому службове житло. Припинення правових відносин з підприємством тягне за собою припинення дії договору найму.

Виселення наймача зі спеціалізованого фонду має безліч нюансів, з якими вас ознайомить досвідчений адвокат по житловому праву . Якщо ви зіткнулися з виселенням зі спеціалізованого житлового фонду, слід перевірити, чи законні вимоги. Адже є певні категорії громадян, які можуть бути виселені виключно з наданням іншого упорядкованого житла.

Інші статті на тему: житлові спори
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online