В Україні без тепла ризикують залишитися десятки міст: хто після Кривого Рогу

  1. Мільярдні борги: чому українці не платять
  2. За прикладом Кривого Рогу: хто може залишитися без тепла
  3. Як можуть покарати за борги по комуналці

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Українців за борги за новими правилами можуть залишати без тепла навіть взимку. Нововведення вже відчули на собі жителі Кривого Рогу. Так, місцеве підприємство не виконало графік погашення боргу, а "Нафтогаз" відмовився укладати з ними договір. За новими правилами це дає можливість законно в опалювальний період залишати котельні без газу, а місцевих жителів - без тепла. Така ситуація може повторитися і в інших містах. Українці, які не платитимуть за комуналку, фактично провокують відключення тепла в своїх містах.

OBOZREVATEL розібрався, скільки українці повинні за газ і які міста в зоні ризику.

Мільярдні борги: чому українці не платять

Борги за комунальні послуги накопичують роками. Причому в середньому, якщо вірити даним Держстату, українці витрачають на комуналку всього 10-15% доходу. Це пов'язано з тим, що в опалювальний сезон у кожній другій сім'ї - субсидія, а в сільській місцевості часто немає газу і централізованого водопостачання.

Субсидії не отримують в двох випадках. Перший: дохід сім'ї дозволяє платити менше 15% від нього за комуналку. Другий: сім'я не відповідає вимогам для надання знижки (докладніше про них читайте тут ). Серед неплатників - величезна кількість заможних сімей. як розповіли OBOZREVATEL в КМДА, борги за комуналку є навіть в елітних будинках. Українці їздять на дорогих машинах, роблять ремонти і купують квартири за мільйони гривень, але при цьому за комуналку не платять.

Українці їздять на дорогих машинах, роблять ремонти і купують квартири за мільйони гривень, але при цьому за комуналку не платять

Якщо не платити за тепло, постачальник не може розраховуватися за газ з посередником, який платить "Нафтогазу". В результаті, коли приходить час переукладати договори, НАК відмовляється це робити. У відповідь на запит OBOZREVATEL в компанії заявили: якщо постачальник комунальних послуг вчасно не розплачується за газ і не підписує договір реструктуризації боргу, він зобов'язаний сам перестати споживати блакитне паливо. Якщо ж підприємство не виконує і ці вимоги, це зроблять примусово.

"Облгази" по всій країні вже заявили, що обмеження поставок блакитного палива в опалювальний сезон може загрожувати не тільки тим, що українцям доведеться мерзнути, але і можливим виходом з робочого стану системи теплопостачання. Просто так перестати подавати тепло в систему при мінусовій температурі не можна. Інакше навіть після того, як борг оплатять і поставки газу відновлять, включити знову опалення не вийде.

"Негативна реакція окремих" облгазів "на ці зміни ще раз підтверджує їх небажання виконувати встановлений законодавством порядок і свої безпосередні функції щодо забезпечення належної експлуатації газорозподільних систем і недопущення виникнення несанкціонованого відбору", - заявили OBOZREVATEL в "Нафтогазі".

За прикладом Кривого Рогу: хто може залишитися без тепла

Приклади, коли в опалювальний сезон підприємство залишилося без газу, вже є. У Херсоні і Кривому Розі кілька днів тому через борги місцеві котельні перестали працювати. У школах довелося оголошувати карантин, а незадоволені місцеві жителі вийшли з акціями протестів - зажадали повернути опалення. До слова, після акцій з підпалом шин і скандалу теплопостачання відновили.

У зоні ризику - Донецька, Дніпропетровська, Харківська, Луганська, Одеська області та Київ. Тут найвищі борги за газ. І якщо підприємства в цих регіонах не будуть вчасно виконувати план з погашення заборгованості, в будь-який момент вони можуть залишитися без блакитного палива.

І якщо підприємства в цих регіонах не будуть вчасно виконувати план з погашення заборгованості, в будь-який момент вони можуть залишитися без блакитного палива

Ситуація з величезними боргами - НЕ нова, зазначає експерт в енергетичних питаннях Геннадій Рябцев. "Якщо мова про комунальні підприємства, слід визначити, яким чином борги були створені. Нещодавно проблема з'явилася у" Київтеплоенерго ", від якої вимагали не тільки оплати боргів, що з'явилися в результаті недисциплінованості споживачів. Вимагали сплатити штрафи і пеню, які вже" довільно "нараховувалися , зокрема "Нафтогазом України", - пояснює Рябцев.

Проблема не тільки в населенні, яке не платить вчасно, а й, наприклад, в державних програмах. Якщо субсидії і пільги вчасно не компенсують, підприємства не можуть в повній мірі заплатити за газ, їм нараховують штрафи та пені. Але якщо тіло боргу після того, як держава заплатить за пільговиків, вони зможуть погасити, то джерела коштів для погашення пені і штрафів немає.

Як можуть покарати за борги по комуналці

Найпростіший спосіб змусити заплатити борг - подати позов до суду. Виконавча служба має право накласти арешт на майно, машину можуть забрати на штрафмайданчик, а пральну машинку забрати і продати на торгах. Правда, як пояснює юрист Діна Дрижакова, дрібних боржників така доля не торкнеться. Мінімальна ставка за подачу до суду про отримання судового наказу - 881 грн, або 1762 грн при поданні позову матеріального характеру. Щоб суд залишив без єдиного житла, сума боргу повинна бути від 20 мінімальних зарплат (74,4 тис. Грн). "Слід також пам'ятати, що в процесі судового розгляду боржник має право опротестувати суму боргу. Не варто переживати з приводу виселення за борги", - відзначає юрист.

Українцям з наступного року доведеться платити пеню за кожен день прострочення комуналки. Про таке нововведення йдеться в уже прийнятому законі "Про житлово-комунальні послуги". Пеню нараховуватимуть після 20 числа кожного місяця. Кожен день "запізнення" буде коштувати 0,01% від боргу. У перших редакціях законопроекту пропонували штрафувати на 0,1% в день. Тоді б сума боргу за 100 днів прострочення могла збільшитися на 10%. Зараз же за 100 днів доведеться переплатити всього лише 1%. Автори закону вважають, що це дозволить дисциплінувати українців.

Єдиний спосіб убезпечити себе від раптових відключень комунальних послуг - справно платити за рахунками. Газ, гаряча і холодна вода, електроенергія - такий же товар, як хліб або картопля. І ті, хто товар використовував, але не сплатив його, фактично порушили закон (як мінімум закон "Про ЖКП").

Підпишись на наш Telegram . Надсилаємо лише "гарячі" новини!

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online