Розділ муніципальної квартири при розлученні

  1. Стаття на тему: розлучення, Розподіл майна При розлученні приватизована на чоловіка і дружину...
  2. Розділ службового житла
Стаття на тему: розлучення, Розподіл майна

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

При розлученні приватизована на чоловіка і дружину квартира підлягає розподілу При розлученні приватизована на чоловіка і дружину квартира підлягає розподілу.

Якщо ж один з подружжя не є співвласником квартири, а просто прописаний в ній, право користування житловим приміщенням припиняється разом з припиненням сімейних відносин.

А що робити, якщо сім'я займає житло за договором соціального найму?

Зазвичай в такій ситуації стоїть питання не про доходи колишнього подружжя, які вони можуть отримати при розділі приватизованої квартири, а про квадратних метрах, які дістануться їм після офіційного припинення шлюбних відносин. Часто буває так, що після розлучення і розділу майна одному з подружжя просто ніде жити.

Розділ неприватизованій квартири при розлученні

Зверніть увагу

Розділ неприватизованій квартири при розлученні неможливий, оскільки це муніципальна власність, яка не належить ні чоловікові, ні дружині. Отже, подружжю, які отримали житло за договором соціального найму, при розлученні ділити нічого. Необхідно лише переоформити договір соціального найму.

Конкретна ситуація розглядається з зазначенням на статтю 69 Житлового кодексу (частина 4). У ньому записано, що якщо людина, яка не є членом сім'ї наймача жилого приміщення за договором соціального найму, але в ньому проживає, то за цією людиною зберігаються такі ж права і обов'язки, як і у наймача і членів його сім'ї.

Отже, якщо чоловік і жінка офіційно розлучені, але прописані в одній квартирі, кожен з них має право жити на цих квадратних метрах, і кожен зобов'язаний платити за квартиру.

Розділ службового житла

Якщо чоловік і дружина, які займають службову квартиру, вирішили розлучитися і офіційно розлучитися, їм необхідно пам'ятати, що службові приміщення не підлягають приватизації, а, отже, і розділу. Але за рішенням суду колишньому члену сім'ї наймача можуть залишити квадратні метри в службовій квартирі, якщо у нього немає іншого житла.

На вирішення своїх житлових проблем суд зазвичай дає колишньому члену сім'ї наймача певний термін. Якщо ж наймач втрачає право на користування службовим приміщенням (звільняється або переходить на іншу роботу), колишній член сім'ї теж автоматично втрачає це право (навіть в тих випадках, коли йому нікуди переїхати).

Таким чином, службове житло не підлягає розділу, можна зберегти лише право на проживання, та й то тимчасово.

Але і тут законодавство, в окремих випадках, залишає можливість громадянам приватизувати службове житло (звичайно, за згодою наймодавця). Що стосується муніципального житла, виселити з нього прописаного колишнього чоловіка вкрай складно, адже за всіма членами сім'ї (як справжніми, так і колишніми) закріплені однакові права.

Грамотно вирішити ситуацію, пов'язану з питанням виселення з службового або муніципального житла в зв'язку з розлученням, допоможе досвідчений цивільний адвокат .

Інші статті на тему: розлучення, Розподіл майна
А що робити, якщо сім'я займає житло за договором соціального найму?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online