Право проживання на житлоплощі (реєстрація, прописка, виселення)

  1. Прописка ≠ реєстрація
  2. Кому надається право проживання на житлоплощі
  3. Кого можна виселити з квартири, а кого не можна?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Конституція гарантує право на житло кожному громадянину Російської Федерації, проте не кожен є власником житла або відповідальним квартиронаймачем.

Прописка ≠ реєстрація

Конституція гарантує   право на житло   кожному громадянину Російської Федерації, проте не кожен є власником житла або відповідальним квартиронаймачем

Більшість людей звикло до поняття радянських часів «прописка». Але в 1993 році, з прийняттям закону РФ «Про право громадян РФ на свободу пересування, вибір місця перебування і місця проживання», прописка як інструмент закріплення громадянина за певним місцем проживання була скасована. На зміну прийшла реєстрація за місцем проживання або перебування, що несе облікові функції.

Кому надається право проживання на житлоплощі

Власник житлового приміщення і відповідальний квартиронаймач можуть надати право проживання на своїй житлоплощі практично будь-якій особі, обмежуючись термінами і низкою умов.

Для квартири, що орендується по договором соціального найму , Гранична умова вселення нового обличчя - щоб на кожного мешканця доводилося не менше мінімально допустимої норми.

Проживання може бути:

  • постійним, для членів сім'ї відповідального квартиронаймача, тобто проживають спільно з ним дружині, дітям і батькам, а також тим родичам, яких він вважав за потрібне включити до складу сім'ї; при цьому всі вони включаються в договір соціального найму;
  • тимчасовим, не більше півроку, безоплатним;
  • на конкретний термін, за договором піднайму, оплатним.

Вселення нових осіб, крім дітей членів сім'ї квартиронаймача, допускається лише за згодою всіх мешканців в квартирі.

Власник житла не обмежений зобов'язанням витримувати мінімальний метраж і питати дозволу у членів сім'ї на вселення нового обличчя. А ось при виселенні він зобов'язаний дотримуватися зобов'язань, що захищають права громадян РФ.

Кого можна виселити з квартири, а кого не можна?

Сама наболіла тема, по якій на популярному юридичному форумі зафіксовано понад 7 тисяч запитань.

Від виселення не застрахований ніхто, навіть власник житла, якщо він використовує квартиру не за призначенням, допускає її руйнування і докучає сусідам.
Найпростіше виселити колишніх членів сім'ї квартиронаймача за договором соціального найму після розлучення. Якщо колишні родичі заперечують проти виселення, слід подати позов в суд, надавши: договір соціального найму, виписку з особового рахунку та інші документи на квартиру, свідоцтво про розірвання шлюбу і паспорта. Не підлягають виселенню діти квартиронаймача, якщо тільки колишній чоловік не вирішить забрати дитину з собою.

У приватизованій квартирі за колишніми членами сім'ї не зберігається право користування, за винятком дітей. Але є ряд особливостей:

  • власник житла зобов'язаний надати інше житло колишньому чоловікові, по відношенню до якого несе аліментні зобов'язання ;
  • неможливо виписати мешканців, незалежно від ступеня споріднення, що проживали в квартирі на момент приватизації, навіть якщо вони відмовилися від своєї частки;
  • неможливо виписати осіб, які проживають в успадкованому житло в порядку заповідального відмови.


Проблеми при реєстрації та виселення складні і мають безліч нюансів, тому розглядати їх необхідно в залежності від контексту конкретної ситуації. Судова практика теж неоднозначна. Окремі її моменти викладені в Постанові Пленуму Верховного суду від 02.07.2009 р № 14 «Про деякі питання, що виникли в судовій практиці при застосуванні Житлового кодексу Російської Федерації".

Розібратися в хитросплетінні всіх правових тонкощів допоможе грамотна юридична консультація , Ви можете отримати таку на сайті юрист Онлайн .

Кого можна виселити з квартири, а кого не можна?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online