Порядок виселення осіб, які самоправно зайняли жиле приміщення

Стаття на тему: житлові спори

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Самоуправним вважається зайняття жилого приміщення громадянином при відсутності дозволів і законних підстав для вселення. Доказом юридичного права громадянина на вселення може служити ордер, свідоцтво про право на спадщину, договір приватизації, договір купівлі-продажу житла. Але виселення людей, які зайняли жиле приміщення самоправно, може здійснюватися тільки після вступу в законну силу рішення суду про їх примусове виселення.

Самоправно зайняли жиле приміщення громадяни виселяються без надання їм іншого благоустроєного жилого приміщення замість вивільняється. Але порядок виселення такий, що між моментом виявлення самоврядного вселення та виселенням проходить значна кількість часу.

Якщо у вас є питання, які стосуються виселення громадян з приміщень, зайнятих незаконно, зверніться до адвокату з житлових питань . Звільнення приміщення від самоправно зайняли його мешканців має безліч нюансів. З огляду на конкретні обставини справи, суд може залучити людей, які самоправно зайняли чиюсь житлоплощу, до кримінальної відповідальності відповідно до ст. 330 КК РФ у випадках, коли самоправними діями заподіяно будь-які збитки. Слід враховувати і те, що на осіб, які зайняли жиле приміщення, не маючи на те законних підстав, не поширюються норми ЖК РФ про недоторканність житла і неприпустимості довільного вилучення цього житла (п. 2, 3 ст. 3 ЖК РФ).

Якщо людина проживає в приміщенні, яке є самовільно побудовою, він не має права власності на цю будівлю, навіть якщо звів її за власні кошти своїми силами. Самовільної, згідно зі ст. 222 ГК РФ, визнаються споруди, які зведені без відповідних дозволів або зі значними порушеннями будівельних норм. Згідно із законом, будь-які угоди з таким об'єктом заборонені. Самовільні споруди не включаються до складу житлового фонду, їм не надається статус житлових приміщень.

Якщо особа проживає в незаконній будівництві, порядок виселення виглядає так:

  • Подача позовної заяви до суду про визнання споруди самовільної, провадження у даній справі.
  • Ухвалення судом рішення про законність / незаконність побудови. Якщо суд визнає будівництво незаконною і призначеної до зносу, він відразу зажадає звільнити її за певний термін.
  • Якщо громадяни зареєстровані в самовільно побудованому житловому приміщенні, необхідно подати позов про знесення з вимогою виселення людей з незаконного будови.
  • Ухвалення судом рішення про виселення.
  • Виселення громадян.

Ініціатором виселення (позивачем у суді) може бути власник житлового приміщення або прокурор, а також будь-яка людина, чиї інтереси зачіпає незаконне проживання цих громадян. Для реалізації примусового виселення необхідно в суді довести те, що вселення було самовільним. Якщо чиєсь самовільне вселення зачіпає ваші інтереси, допомога досвідченого адвоката з житлових питань буде дуже до речі, адже подбати про належну доказову базу людині без юридичної освіти досить складно.

Інші статті на тему: житлові спори
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online