Безробітних пропонують не виганяти з кредитних квартир

  1. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

2 листопада 2011, 8:44 Переглядів: 2 листопада 2011, 8:44 Переглядів:   Безробітним можуть зробити поблажки при оплаті іпотеки, фото kredyty

Безробітним можуть зробити поблажки при оплаті іпотеки, фото kredyty.com.ua.

Ініціатива щодо заборони банкам виселяти неплатоспроможних позичальників безробітних з іпотечного житла - популізм. Так вважають учасники ринку, пише " Комерсант-Україна ".

Депутат фракції Партії регіонів Юрій Полунєєв вчора зареєстрував у парламенті два законопроекти, що значно полегшують життя неплатоспроможним позичальникам. Проект N9379 ініціює повну заборону колекторським компаніям працювати з боргами фізичних осіб. Винятками є лише юридичні послуги в ході судового процесу і факторингова діяльність (викуп боргів). Якщо колектор порушить заборону, податківці оштрафують його на 1 тис. Мінімальних зарплат (з 1 грудня штраф складе 8,03 млн грн), а доходи від надання незаконних послуг направлять до держбюджету. Повторне порушення стане підставою для припинення діяльності колектора. Мораторій діятиме тимчасово - до вступу в силу закону, що регулює колекторську діяльність в Україні. Уряд має 6 місяців на його розробку. Втім, Кабмін ще 6 серпня 2009 подав у Верховну раду законопроект з ліцензування колекторів, однак після відставки уряду 11 березня 2010 він був відкликаний.

Учасники ринку вважають ініціативу популістською. "Це черговий піар-хід, який демонструє турботу про людей напередодні парламентських виборів, запланованих на 2012 рік. У Європі колекторські послуги узаконені, ніхто не може використовувати персональні дані людини до тих пір, поки він не стане боржником", - говорить генеральний директор Європейського агентства з повернення боргів Олександр Ільчук. Заборгованість позичальників перед банками настільки велика, що прийняття закону змусить останніх займатися поверненням нелегально. "Цей вид діяльності ніяк не кваліфікований, тому колектори можуть називати себе компаніями з надання послуг телефонних дзвінків", - упевнений директор КК "Укрборг" Максим Бурячок.

Заборона колекторської діяльності стане ще однією підставою для банків припинити кредитування. зараз банки згортають кредитні програми через дефіцит ліквідності. "Колектори виступають амортизатором між банком і його клієнтами, беручи на себе ризики і зобов'язання з обслуговування боргів фізичних осіб. Якщо не буде колекторів, то ефективна ставка по кредиту може запросто вирости в два рази, - говорить директор з розвитку бізнесу і стандартам якості Credit Collection Group Ашот Арутюнян.- Неясно, як вдасться заборонити те, що фактично неможливо ідентифікувати. Це стане кроком на шляху до корупції обслуговування даного сегмента фінансового ринку ". Обсяг проблемного боргу населення перед банками колектори оцінюють в 100-150 млрд грн. "Ці компанії також працюють з боргами перед телекомунікаційними компаніями і ЖКГ. Наша робоча група розробила закон про колекторів, для його прийняття потрібен лобіст в парламенті", - говорить Олександр Ільчук.

Другий законопроект - N9380 - дає відстрочку оплати іпотечного кредиту позичальникам, які втратили роботу. Вони отримають можливість не платити в період з моменту втрати роботи до початку другого місяця працевлаштування на новому місці, але не більше року. Для отримання цієї пільги позичальник зобов'язаний щомісячно надавати банку довідку з Державної служби зайнятості про те, що він безробітний і активно шукає роботу. У разі неподання такого документа протягом двох місяців поспіль відстрочка з погашення іпотеки буде скасована. Відповідно до закону, банк продовжить термін кредиту на період відстрочки, ставки і умови кредиту залишить незмінними, не зможе застосовувати до позичальника штрафні санкції. До того ж в період відстрочки діятиме мораторій на примусове виселення з іпотечного житла. У разі неподання відстрочки або її невиправданою скасування НБУ стане застосовувати санкції до банків. Закон буде діяти до кінця 2014 року.

Однак у позичальників і зараз є можливість захистити себе від цих ризиків, відзначають банкіри. "Є страхування на випадок втрати роботи, при якому всі платежі по кредиту бере на себе страхова компанія", - зазначає член правління одного з найбільших банків. "З точки зору моралі це хороша ініціатива. Але буде краще, якщо держава подбає про компенсацію частині платежів або відсотків по кредитах громадян, які не можуть знайти роботу. Якщо ж банки зобов'язані будуть давати відстрочку, вони перестануть кредитувати, стануть збитковими, і їх кадрові скорочення будуть стимулювати безробіття ", - упевнений голова правління банку" Хрещатик "Дмитро Гриджук.

Про високі шанси прийняття законів говорить те, що з ініціативи Полунєєва вже були схвалені два резонансних закони: про подолання негативних наслідків фінансової кризи і про врегулювання відносин між кредиторами і споживачами фінансових послуг.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Безробітних пропонують не виганяти з кредитних квартир". інші бізнес новини дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online