Соцжитло: українцям обіцяють квартири в недорогу оренду

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

2 квітня 2015 року, 8:50 Переглядів: 2 квітня 2015 року, 8:50 Переглядів:   Донецьк: соцжитла тут починали будувати ще 8 років тому Фото

Донецьк: соцжитла тут починали будувати ще 8 років тому Фото. С. Ваганов.

Кабмін готує житлову революцію. Вона допоможе українцям, які не мають можливості купити власне житло, орендувати житлоплощу за доступними цінами, а можливо, з часом, і викупити її в свою власність.

Як заявив віце-прем'єр, міністр Мінрегіону Геннадій Зубко, уряд запускає новий механізм на ринок житла - так звані "прибуткові будинки": їх побудує інвестор, а потім квартири в таких будинках будуть здавати в оренду за цінами, нижчими за середні по ринку (зараз за 1-кімнатну квартиру в Києві просять від 4 тис. грн на місяць).

Експерти, втім, в успіху проекту сумніваються: за їхніми словами, такі ініціативи виникають чи не щороку. Але реалізувати їх не вдається через відсутність грошей - і у інвесторів, і у населення.

ДЕ І СКІЛЬКИ. Як заявив Зубко, в черзі на квартири в Україні коштують 815 тис. Сімей. При цьому за останні 10 років, коли почали діяти програми зі знижками, отримали житло лише 8 тис. З них, тобто - менше 1% бажаючих.

Грошей в казні немає, чесно зізнається міністр. Але фінансування може забезпечити програма співпраці з КНР, розрахована на 4-5 років. Сума інвестицій, які готові вкласти китайці - $ 15 млрд, а пілотний -ціною в $ 1 млрд - може стартувати вже в 2015-16 рр.

Мова, за словами Зубко, йде про будівництво орендного житла в п'яти великих містах - Києві, Львові, Харкові, Дніпропетровську та Одесі. Але інші деталі проекту - таємниця, покрита мороком, адже переговори з китайцями поки тривають: так, в прес-службі Мінрегіону нам зізналися, що поки невідомо, скільки і якого житла побудують, а також - чи можлива буде оренда з правом викупу.

За оцінкою аналітика будринку Зої Федорової, зараз ціна кв. метра житла в Києві - 16-17 тис. грн, в інших великих містах - 11-13 тис. грн. Тобто на $ 1 млрд можна побудувати за рік близько 35 тис. 40-метрових однокімнатних малосімейок під столицею, або близько 50 тис. Таких же - в Одесі, Харкові, Львові чи Дніпрі.

НЕ СПРАЦЮЄ. Експерт консалтингової компанії "СВ девелопмент" Сергій Костецький нагадав: така програма у нас вже розглядалася три роки тому, але не була реалізована через відсутність інвестицій. Тоді влада вирішила зайнятися пільговим кредитуванням, але і ця програма йде зі скрипом: у більшості українців немає грошей, щоб заплатити навіть половину від вартості житла, а у бюджету - щоб компенсувати суму, що залишилася.

"Програми пільгового фінансування будівництва не працюють, так як держава не фінансує забудовнику свою частку (30 або 50%): у держбюджеті на це немає грошей ", - говорить Костецький.

Як розповіли нам в Держіпотечна установі (ДІУ), в цьому році видано всього 32 кредиту (в минулому за цей час - близько 50) під 18% річних. У госспецфінучрежденіі "Держмолодьжітло" в борг зараз дають під фантастичні 30% річних (в комбанках 21-28%), тому брати там борг невигідно.

Саме тому що не працюють старі іпотечні програми, влади і запускають новий проект, вважає Костецький: "Щоб придушити негативні настрої в суспільстві, треба щось йому запропонувати натомість. Але щоб програма" орендне житло "почала працювати, потрібно, щоб ці квартири були маленькими (30-40 кв. м, аналог нинішніх хрущовок), а оренда - дешевою. І обов'язково повинна бути оренда з викупом. Інакше проект буде окупатися років 20, а ніякий інвестор на це не піде ", - вважає експерт.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "соцжитла: українцям обіцяють квартири в недорогу оренду". інші Новини економіки дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Олександр Панченко

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online