Вихід учасника з ТОВ у 2018 році: покрокова інструкція

  1. Увага! Ви знаходитесь на професійному сайті зі спеціалізованим юридичним контентом. Для читання статті...
  2. Гість, знайомтеся - Правобот !
  3. Крок 1. Перевірте, що в учасника є право на вихід з ТОВ
  4. Крок 2. Простежте, щоб заяву про вихід з ТОВ склали і затвердили за правилами
  5. Що перевірити в заяві
  6. У якому порядку приймають заяву
  7. Крок 3. Підготуйте документи в податкову
  8. Крок 4. Переконайтеся, що компанія заплатила учаснику
  9. Як визначають вартості частки і термін виплати

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Якщо засновник планує вихід з ТОВ за власним бажанням, юрист повинен проконтролювати кілька важливих моментів. Ми склали покрокову інструкцію щодо виходу учасника з ТОВ і розподілу його частки за правилами 2018 року. Користуйтеся.

Увага! Ви знаходитесь на професійному сайті зі спеціалізованим юридичним контентом. Для читання статті може знадобитися реєстрація.

Учасник ТОВ планує покинути суспільство. Процедура виходу включає в себе кілька кроків:

  1. Перевіряють, чи вправі учасник вийти з товариства.
  2. Розглядають і затверджують заяву про вихід.
  3. Направляють в податкову комплект документів про отримання частки цього учасника.
  4. Виплачують учаснику вартість частки.

Якщо в 2018 році один з учасників або засновників ТОВ запланував вихід з нього, переконайтеся, що статут це допускає, та дотримуйтесь покрокової інструкції.

Гість, знайомтеся - Правобот !

Інтелектуальний сервіс для підбору судової практики . Думає, як юрист, тільки швидше.

Познайомитися ближче

Крок 1. Перевірте, що в учасника є право на вихід з ТОВ

Корпоративну процедуру щодо виходу учасника зі складу ТОВ регулюють положення Федерального закону від 02.08.1998 № 14-ФЗ (Далі - Закон № 14).

Власник частки вправі покинути суспільство, якщо:

  1. Право виходу безпосередньо закріпили в статуті (подп. 1 п. 1 ст. 94 ГК РФ , П. 1 ст. 26 Закону № 14). Якщо присутній заборона на це або в статуті про вихід з товариства нічого немає, з ТОВ вийти не можна.
  2. У суспільстві залишиться хоча б один учасник. Закон не допускає виходу з ТОВ одного з учасників, якщо це єдиний засновник або учасник, а також виходу всіх учасників (п. 2 ст. 26 Закону № 14).

Перевірте, що кількість учасників відповідає вимогам закону, а статут дозволяє вийти з товариства.

Крок 2. Простежте, щоб заяву про вихід з ТОВ склали і затвердили за правилами

Власник частки повинен скласти заяву про вихід з товариства. Зверніть увагу на оформлення документа. В тому числі, перевірте дані, які вкаже укладач. наприклад:

  • паспортні дані, якщо суспільство залишає фізична особа;
  • повноваження представника компанії направити таку заяву, якщо про вихід заявляє компанія.

Що перевірити в заяві

У 2018 році діють колишні правила: перед тим як оформити вихід учасника з ТОВ, суспільство розглядає його заяву. документ:

  1. Складають в простій письмовій формі з урахуванням вимог статуту або інших внутрішніх документів (абз. 7 п. 2 ст. 12 Закону № 14). Наприклад, може бути присутнім правило оформити заяву на спеціально розробленому бланку або включити в текст особливі відомості.
  2. Засвідчують у нотаріуса (п. 1 ст. 26 Закону № 14, подп. «Б» п. 16 постанови Пленуму Верховного суду РФ № 90). Вихід їх суспільства - угода, яку потрібно підтвердити нотаріально, інакше її визнають незначною (П. 3 ст. 163 ЦК України).

Якщо суспільство не пред'являє до оформлення своїх вимог, заява складають у довільній формі. Зазвичай в документі про вихід засновника або учасника з ТОВ перераховують:

  • ПІБ фізичної особи або найменування компанії;
  • адреса та контактні дані учасника;
  • розмір частки в статутному капіталі;
  • дані про оплату частки;
  • посилання, який пункт статуту дозволяє покинути суспільство;
  • вказівка, що ТОВ має виплатити дійсну вартість частки;
  • підпис фізичної особи або представника організації. Також вказують дату поставлення підпису.

У якому порядку приймають заяву

Якщо засновник або учасник в 2018 році за власним бажанням виходить з ТОВ, заяву:

  • подають особисто,
  • передають під розпис,
  • надсилають рекомендованим листом з описом вкладення.

У статуті можуть бути особливі вказівки, як саме слід направити заяву. Заява має ухвалити генеральний директор , Член ради директорів, голова правління або співробітник, якому суспільство доручило приймати подібну кореспонденцію.

Крок 3. Підготуйте документи в податкову

Вихід з ТОВ відбувається шляхом відчуження частки власника суспільству, це правило продовжує діяти в 2018 році. Коли учасник товариства залишає його, ТОВ набуває власну частку . Частка переходить в момент, коли компанія отримала заяву про вихід (п. 2 ст. 94 ГК РФ, подп. 2 п. 7 ст. 23 Закону № 14). Тоді ж припиняється участь в ТОВ колишнього власника. Юристу слід зафіксувати цей момент.

Однак для третіх осіб складу ТОВ змінюється тільки після внесення змін в ЕГРЮЛ . Податкова вносить зміни на підставі документів, які направили з ТОВ. Документи на зміни подають протягом місяця з моменту виходу учасника з ТОВ (п. 7.1 ст. 23 Закону № 14). У комплект входять документи про зміну власника частки:

  1. заява по формою № Р14001 . Зокрема, вказують дані про що вийшов учаснику, заявника, а також про частку, яка належить ТОВ (див. вимоги до заповнення документів).
  2. Заява учасника про вихід. Це копія, яку засвідчує директор компанії. оригінал може стати в нагоді ТОВ в разі спору з колишнім власником. Крім того, якщо заяву в податкову заповнять з помилками, ИФНС відмовить в реєстрації, і документи не повернуть. Учаснику доведеться писати нову заяву.

Коли податкова внесе зміни, в ЕГРЮЛ з'явиться запис, що частці володіє суспільство. Юристу компанії необхідно проконтролювати своєчасне і правильне направлення документів.

Крок 4. Переконайтеся, що компанія заплатила учаснику

Компанія зобов'язана виплатити колишньому власникові дійсну вартість частки (п. 2 ст. 94 ГК РФ, п. 6.1 ст. 23 Закону № 14). Вихід з ТОВ без виплати частки можливий, якщо:

  • учаснику видають майно тієї ж вартості, і він з цим згоден;
  • компанія в передбанкрутному стані або є загроза, що з виплати частки з'являться ознаки банкрутства (абз. 4 п. 8 ст. 23 Закону № 14). при загрозу банкрутства угоду з часткою колишнього учасника оскаржать ;
  • вартість чистих активів виражається негативною величиною.

Як визначають вартості частки і термін виплати

Скільки компанія повинна заплатити учаснику, визначає за даними бухобліку. Вартість встановлюють на підставі відомостей за останній звітний період на дату подачі заяви про вихід (п. 6.1 ст. 23 Закону № 14). За загальним правилом компанія повинна перерахувати колишньому учасникові гроші протягом 3 місяців після його виходу з ТОВ (абз. 2 п. 6.1 ст. 23 Закону № 14). Якщо в статуті вказали інший термін, він не може бути довший за рік з моменту здачі на зберігання власником своєї частки суспільству (п. 8 ст. 23 Закону № 14). Також в тексті статуту не повинно бути помилок в термінах. Інакше буде діяти загальне правило.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online