«Тактика захисту відповідача при виділ частки в натурі на житловий будинок»

  1. 1) Досудове порядок врегулювання спору.
  2. 2) Будівельно-технічна експертиза.
  3. 3) Питання, на які повинен відповісти експерт.
  4. 4) Що склалася порядок користування житловим будинком.
  5. 5) Компенсаційні виплати.
  6. 6) Розподіл витрат сторін з перебудови житлового будинку.
  7. 7) Питання підведення комунікацій (газопостачання, електропостачання, водопостачання, водовідведення).
Замовити судове представництво в арбітражних і районних судах Замовити

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Часто на практиці трапляються ситуації, при яких власники житлового будинку знаходяться в украй неприязних стосунках, підсумком яких є судовий спір з виділу частки одного з власників в натурі.

На початку зупинимося на відмінності понять розділу житлового будинку та виділу з нього частки в натурі. Відповідно до ст. 252 ГК РФ поділ спільного пайової майна можливий за згодою між власниками. Звідси розділ житлового будинку, який знаходиться у спільній частковій власності передбачає укладання між сторонами угоди про розподіл житлового будинку та відсутність будь-яких спірних моментів між власниками. Виділ частки в натурі на житловий будинок передбачає наявність спору між власниками, при якому вони не можуть домовитися про варіант розділу житлового будинку. У цьому випадку один з власників подає позовну заяву до суду про виділ в натурі своєї частки із права спільної часткової власності на житловий будинок. У зв'язку з цим ця стаття присвячена практичним аспектам тактики захисту Відповідача при виділено Позивачем в натурі своєї частки із права спільної часткової власності на житловий будинок.

У зв'язку з цим ця стаття присвячена практичним аспектам тактики захисту Відповідача при виділено Позивачем в натурі своєї частки із права спільної часткової власності на житловий будинок

Отже, уявімо ситуацію, що вам ви є відповідачем по судової суперечки з позначеним вище предметом. В першу чергу Вам необхідно уважно прочитати позовну заяву і додані до неї документи, щоб розуміти чого вимагає у суду позивач, і на яких доказах він засновує свою правову позицію. Далі ви вибираєте для себе форму захисту своїх прав: самостійно або із залученням професійного юриста, який має практичний досвід участі в судових суперечках. Здавалося б, якщо є необхідність звертатися до професіонала, навіщо тоді потрібна дана стаття, адже мені ж робити нічого не треба? На мою думку, зазначений вид судових суперечок включає в себе три складових: побутову (хто фактично користується яким приміщенням, де проходять комунікації і т.д.), юридичну (складання грамотних процесуальних документів, формулювання питань перед експертом і т.д.), експертну (залучення експерта в області будівельно-технічної експертизи). Крім того, як йдеться в прислів'ї, хочеш зробити щось добре тоді зроби це сам. Я не маю на увазі звичайно, що Відповідач повинен стати юристом і сам захищати свої права, на це банально не вистачить часу, але контролювати роботу юриста і допомагати йому в разі, якщо той щось упустив вкрай необхідно.

Я не маю на увазі звичайно, що Відповідач повинен стати юристом і сам захищати свої права, на це банально не вистачить часу, але контролювати роботу юриста і допомагати йому в разі, якщо той щось упустив вкрай необхідно

У зв'язку з цим зупинимося на тих аспектах, які можуть бути покладені в основу тактики захисту по даного роду спорів.

1) Досудове порядок врегулювання спору.

Закон в особі Цивільного кодексу Російської Федерації зобов'язує позивача дотримати досудовий порядок врегулювання спору. Це означає, що разом зі своїм позовною заявою позивач зобов'язаний був надати докази підтверджують дотримання ним зазначеного порядку. Які документи є зазначеними доказами? До них можуть ставитися різного роду входять документи (заяви, повідомлення, листи, претензії і т.д.) відправлені позивачем відповідачу за допомогою поштового відправлення чи вручені йому навмисне. Крім того, до доказів дотримання досудового порядку можуть ставитися вихідні документи відповідача (відмова, згода і т.д.). При цьому в разі відсутності зазначених документів судова практика говорить про те, що суд все одно повинен розглянути справу по суті, а не залишати позовну заяву без розгляду. Таким чином, зазначена обставина може бути зазначено як заперечення на позовну заяву, а також може бути підставою для відкладення судового засідання для вирішення сторонами мирного сценарію врегулювання спору.

2) Будівельно-технічна експертиза.

У суперечках про виділ частки в натурі на житловий будинок завжди залучається експерт, як особи яка має спеціальними знаннями в галузі будівництва. І дійсно проведення будівельно-технічної експертизи є при винесенні судом рішення у таких справах практично «обов'язковим».

Як відомо експертизи бувають досудові і судові. У чому їх відмінності і яка сила їх доказового значення? Досудової експертизою є експертне дослідження фахівця, проведений ним на підставі звернення громадянина щодо поставлених їм питань. На практиці приймається судом в якості значущого докази по справі за відсутності інших доказів. Судової ж експертизою є експертне дослідження фахівця, проведений ним на підставі ухвали суду про призначення експертизи з питань, які поставив перед експертом суд. На практиці приймається судом в якості основного доказу у справі і більшості випадків має вирішальне доказове значення.

Правильною поведінкою позивача у зазначених справах є призначення експертизи разом з поданням позовної заяви, після чого він буде мати можливість уточнити свої позовні вимоги. У разі ж, якщо експертиза проведена в досудовому порядку, Вам необхідно уважно її проаналізувати зрозуміти які варіанти були запропоновані експертом і влаштовує хоча б один з цих варіантів Вас. Якщо експертиза проведена явно в «захист» прав і законних інтересів Позивача обов'язково необхідно подати клопотання про призначення судової будівельно-технічної експертизи із зазначенням експертної організації та питань, які ви ходите поставити перед експертом.

3) Питання, на які повинен відповісти експерт.

Дуже важливим моментом в зазначених спорах є постановка грамотних питань перед експертом. У зв'язку з цим спробую привести їх приблизний перелік:

  • а) Чи є можливість виділу частки в натурі з права спільної часткової власності на житловий будинок ..., розташований за адресою ... без невідповідного збитку його технічного стану і господарським призначенням?
  • б) Запропонувати варіанти розділу (не менше двох) житлового будинку ..., розташованого за адресою ... для виділення в натурі з права спільної часткової власності на житловий будинок по ... ��деальної частки?
  • в) Визначити вартість будівельних робіт по перебудові житлового будинку відповідно до запропонованими варіантами розділу?
  • г) Визначити в разі наявності в варіантах розділу житлового будинку ..., розташованого за адресою ... відхилень ідеальних часток від реально виділяються суму компенсаційних виплат в кожному із запропонованих варіантів відповідно до кадастрової вартістю об'єкта нерухомості?

4) Що склалася порядок користування житловим будинком.

Звертаю вашу увагу на те, що при проведенні будівельно-технічної експертизи обов'язково враховується склалася порядок користування житловим будинком. Так що при написанні заперечень і при постановці питань перед експертом на це необхідно звернути особливу увагу суду.

5) Компенсаційні виплати.

Практично завжди варіанти розділу житлового будинку, запропоновані експертом не відповідають по площі ідеальним виділеним часткам. В такому випадку постане питання виплати компенсації тому боці у справі, яка отримає реальну частку менше ідеальної. На підставі якої вартості буде визначатися зазначена компенсація? Тут є два варіанти, взяти за основу кадастрову вартість на житловий будинок або провести незалежну експертизу з визначення ринкової вартості житлового будинку.

6) Розподіл витрат сторін з перебудови житлового будинку.

Витрати з перебудови житлового будинку діляться між сторонами пропорційно ідеальної частки, виходячи з обов'язку кожного з власників утримувати житловий будинок пропорційно своїй частці.

7) Питання підведення комунікацій (газопостачання, електропостачання, водопостачання, водовідведення).

Витрати по підведенню комунікацій діляться між сторонами пропорційно ідеальної частки, на підставі проектів і кошторисів, представлених організаціями, уповноваженими на проведення такого роду робіт.

Автор статті: юрист «Правового бюро« трибун »Самохін С.В.

Юридична фірма «Правове бюро« трибун ». Всі права захищені.

До списку статей
Здавалося б, якщо є необхідність звертатися до професіонала, навіщо тоді потрібна дана стаття, адже мені ж робити нічого не треба?
Які документи є зазначеними доказами?
У чому їх відмінності і яка сила їх доказового значення?
Без невідповідного збитку його технічного стану і господарським призначенням?
?деальної частки?
В) Визначити вартість будівельних робіт по перебудові житлового будинку відповідно до запропонованими варіантами розділу?
Відхилень ідеальних часток від реально виділяються суму компенсаційних виплат в кожному із запропонованих варіантів відповідно до кадастрової вартістю об'єкта нерухомості?
На підставі якої вартості буде визначатися зазначена компенсація?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online