Знесення дач у газової труби: як уряд «виконує» доручення президента

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Що стоїть за словами «залишити людей в спокої і забезпечити їх безпеку»? Щоб сусідство з трубопроводами стало безпечним, є кілька способів. Це реконструкція трубопроводу (підвищення категорійності труби, будівництво захисних споруд і т.п.), перенесення труби. Якщо в небезпечну зону потрапляє незначна частина (до 5% від загальної кількості) будівель, є можливість встановити обтяження на дану територію та виплатити людям адекватну компенсацію. Тоді громадяни зможуть реалізувати своє майнове право на іншій ділянці. Головне питання: за чий рахунок забезпечать заходи щодо усунення небезпеки? Хто повинен розщедритися? Очевидно, що витрати будуть величезними. Ці завдання президенту треба було вирішувати в складних умовах: з одного боку, інтереси людей, з іншого - інтереси нафтогазових монополій, відомих своїм впливом. Що стоїть за словами «залишити людей в спокої і забезпечити їх безпеку»

Надія помирає останньою

За підсумками прямої лінії президент дав доручення уряду в термін до 01.09.2017 визначити кількість постраждалих громадян. А саме тих, у яких споруди повністю або частково розташовані в зонах мінімальних відстаней (ЗМР). А також громадян, щодо яких подано позовні заяви про знесення або отримані відповідні судові рішення, в тому числі виконані.

Президент доручив надати пропозиції щодо можливості та умов подальшого використання житлових будинків, об'єктів капбудівництва і розробити механізми їх реалізації. Відповідальним за виконання цієї роботи уряд призначив Мінбуд РФ.

Але далі ... щось пішло не так. Восени в розпорядженні редакції опинилися документи, відправлені з Мінбуду РФ в уряд. Це проект доповіді президенту, а також підсумкова інформація про виконану роботу. Наведу одну з витягів підсумкової доповіді: «Федеральними органами виконавчої влади спільно з суб'єктами РФ, ПАТ« Газпром »і ПАТ« Транснефть »проведена робота по визначенню зазначених в дорученні відомостей. За підсумками ... виявлено 44 905 об'єктів капітельного будівництва, які перебувають у зонах МДР від магістральних трубопроводів, 61 401 - можлива кількість постраждалих громадян ». Звертаю увагу, що на нараді в Держдумі рік тому представник «Газпрому» оголосив, що в ці зони потрапило близько мільйона будівель по країні. Про ста тисячах заручниках «труби» тільки в одній Московської області не раз говорив голова Ради з розвитку громадянського суспільства і прав людини при губернаторі області Анатолій Кучерена. Лідер «Справедливої Росії» Сергій Миронов в червні поточного року озвучив цифру постраждалих громадян по країні - півтора мільйона. І це без урахування порушень біля нафтових магістралей. Відомо, що в неформальній бесіді з власниками спірних будівель представники нафтової організації звучала цифра - 3,5 млн будівель, що підлягають знесенню. Тільки біля одного з підприємств по переробці попутного нафтового газу ПАТ «Сибур» в небезпечну зону потрапляє більше 35 тисяч будівель громадян !!!

Так з якого ж стелі відповідальні особи взяли дані для доповіді президентові Путіну ?! Виходить, що для чогось їх занизили як мінімум в 35 разів. Зазначу, що під час підписання цих документів міністр Михайло Мень був у відпустці. Їх візували його заступники.

Щоб створити правові механізми для можливого використання громадянами спірних будівель, він розпорядився забезпечити внесення змін в законодавство РФ. При цьому повинні дотримуватися наступні умови: перше - права власності на об'єкти і земельні ділянки зареєстровані громадянами в установленому порядку, і - увага! - друге: власниками об'єктів надані письмові підтвердження про відсутність претензій (!!!), в тому числі матеріальних, до організаціям - власникам магістральних трубопроводів у випадках аварійних ситуацій.

- Я вважаю, нагорі досконально не розібралися в ситуації. Фактично людям пропонують відмовитися від претензій до монополістам про компенсації втраченого, якщо трапиться ПП. А також при отриманні каліцтв або загибелі людей, - каже правозахисник Віктор Савушкін. - Тобто повністю нехтуються права людей на життя, здоров'я, сприятливе навколишнє середовище в обмін на те, що вони на свій страх і ризик продовжать жити далі на ... пороховій бочці. Крім того що в разі надзвичайної ситуації його майно разом знеціниться. І все це на догоду монополістам, провідним, на мій погляд, незаконну діяльність.

Я не обмовився, діяльність компаній, що транспортують вибухонебезпечні речовини по магістралях біля місць масового скупчення людей, не допускається ФЗ 116 «Про промислову безпеку».

Він наказує організаціям, які експлуатують небезпечні промислові об'єкти (СПО), дотримуватися федеральні закони, норми і правила в області промбезпеки. Ці норми забороняють експлуатацію труб ближче мінімально безпечних відстаней від місць скупчення людей. Межі ЗМР не можуть накладатися на території, де розташовані будівлі громадян.

Межі ЗМР не можуть накладатися на території, де розташовані будівлі громадян

На містобудівній плані поселення Липецьке (Серпуховский район) позначена спроектована гілка високошвидкісної залізничної магістралі «Москва ЮГ». Вона йде поруч з д. Михайлівка над трьома діючими магістральними трубопроводами.

Чи не правити закони, а дотримуватися їх

На виконання доручень президента за підсумками прямої лінії уряд зобов'язав Мінбуд РФ і інші органи виконавчої влади внести зміни в законодавство. Проект Мінбуду РФ №26102017 був схвалений урядом. Поправили цивільне і адміністративне законодавство. Скільки витратили часу, паперу, грошей, а практична користь - нульова. Зміст того, що поправили, виявилося спірним, невиразним, місцями навіть йде в розріз з чинним законодавством. До слова, проект хочуть прийняти до 31 грудня 2017 року.

- Нові норми в ст. 116 проекту ФЗ «Про внесення змін ...» абсолютно неправомірні, - вважає експерт з промислової безпеки Сергій Машуров. - Законодавець пропонує людям самим захищатися від аварій і їх наслідків, зводити укриття і т.д. Однак в чинному законодавстві вже передбачені правові механізми регулювання спірних відносин. Чому про це не доповіли президенту? Навіщо робити марну роботу ?!

Згідно п. 4 ст. 3 ФЗ №116 «Про промислову безпеку ОПО», якщо при експлуатації трубопроводу потрібно відступ від вимог, необхідно оцінити ризик. Відповідальна особа, що формує документи на реконструкцію ОПО, встановлює вимоги промислової безпеки по його експлуатації. Критерії безпеки, допустимий ризик обґрунтовують в документації. Пропонуються заходи, що компенсують ризик. Ця процедура затверджена Наказом Ростехнагляду №520 від 06.11.2013 у Федеральних нормах і правилах в області промбезпеки.

Цілком очевидно, що нові поправки ніколи не вирішать проблеми з трубопроводами. Адже вона полягає не в «поганому» законодавстві, а в обґрунтуванні відмови трубопровідних компаній строго дотримуватися чинного законодавства.

- Ніякі поправки не зможуть змінити фізичні властивості вуглеводнів і небезпека, яку вони представляють. Тому, поки є труба біля кордонів місць масового скупчення людей, громадяни будуть в небезпеці, - каже Віктор Савушкін. - Усунути порушення норм промбезпеки можна тільки за гроші. Хто буде платити?

В нашій державі склалася вкрай дивна ситуація, коли труби є, а земельних ділянок, відведених для цілей трубопровідного транспорту, немає. Трубопроводи розташовані де завгодно: на землях населених пунктів, сільгосппризначення, лісового фонду та ін. Категорій.

Принцип цільового використання землі є основою безпечного сусідства. Для цього його і затвердили. З часів будівництва трубопроводів були підстави для встановлення захисних зон і особливого режиму використання території, які забороняли будівництво. Але ці обмеження так і не встановили.

Ось витяг з постанови уряду МО №134 від 11 липня 1995 року «Про заходи щодо забезпечення безпеки експлуатації продуктопроводів і газопроводів»: «Порушення земельного законодавства не знаходять належної реакції з боку адміністрацій міст і районів, а також правоохоронних органів».

- Органи місцевого самоврядування (правонаступники районної ради народних депутатів) до 1992 року повинні були «стукати» в Мінсільгосп СРСР на захоплення земель і нецільове використання. Але вони не робили цього, - говорить юрист Наталія Зайнуліна. - Трубопроводи проводилися через землі радгоспів і колгоспів без відводу земель Міннафтопром СРСР. Вони постачали районні села і міста газом. Поскаржишся - не тільки відрубають газ, але і наживеш ворога в особі місцевого партосередку. Тому мовчали всі.

Проблема розросталася, як снігова куля. Це стало великим головним болем влади. І сьогодні люди не винні в тому, що в переважній більшості випадків їх будови зведені на ділянках, де немає ніяких обмежень. Так, зараз їх установка необхідна. Але вона не повинна відбуватися за рахунок громадян і за рахунок ущемлення їх прав. Це потрібно зробити на підставі ст. 56, 87 Земельного кодексу (ЗК) РФ. При формуванні захисних зон і обмежень прав на землю людям належить виплата компенсації за знесені будови і втрату ринкової вартості землі.

- Діючі склепіння правил «Магістральні трубопроводи» і раніше діяли БНіП забороняють і забороняли розташування нефтеуглеродних трубопроводів на землях населених пунктів, сільгосппризначення, лісового фонду, - каже Наталя Зайнуліна. - При цьому на цих землях нафто- і газопроводи розташовані часто-густо.

Це означає, що самими трубопровідними компаніями порушуються публічні правовідносини, встановлені ЗК РФ. Судові процеси, які до сих пір тривають, націлені на зміну правового режиму земельних ділянок громадян. Це абсолютно несправедливо. За помилки держави громадяни не повинні розплачуватися своїм майном, ризикувати життям.

Влада і монополісти намагаються не помічати вимоги ЗК РФ, адже для них це ахіллесова п'ята. Витрачати прибуток на власні потреби куди приємніше, ніж на вирішення проблеми безпеки в рамках закону.

Витрачати прибуток на власні потреби куди приємніше, ніж на вирішення проблеми безпеки в рамках закону

Ігри без правил

У вересні поточного року Уряд РФ затвердив нові Правила охорони магістральних трубопроводів. Це призвело до абсолютної плутанини. Тепер ловити рибу в каламутній воді монополістам буде куди простіше. Так, в ст. 22 цих правил зазначено, що мінімальна відстань між будівлями і лінійної частиною магістрального трубопроводу - це найкоротша відстань між вертикальними площинами зовнішніх кордонів зазначених будівель і віссю лінійної частини магістральних трубопроводів. Але це в корені суперечить чинній таблиці 4 Зводу Правил 36.13330.2012 «Магістральні трубопроводи». В примітках до неї мінімальні відстані чітко визначені: для міст і населених пунктів - від проектної міської межі на розрахунковий термін 20-25 років, а від інших об'єктів - від кордонів відведеної їм території з урахуванням їх розвитку.

Дуже цікаво подивитися, як, згідно з новими правилами, можна буде виміряти найкоротшу відстань між віссю трубопроводу і вертикальною поверхнею ... межі міста. На тверезу голову не вийде точно.

Ви, звичайно, зрозуміли, що це неподобство затвердили неспроста.

Фактично прийняттям нових правил Уряд РФ нав'язує іншій спосіб вимірювання безпечних відстаней, зручний монополіям. Так як вертикальну площину кордону села визначити неможливо, буде братися прив'язка до конкретного будовою з усіма витікаючими наслідками - суд, знесення. Залишилося сподіватися, що у влади вистачить совісті не змінювати діючий Звід Правил «Магістральні трубопроводи», де відстані вимірюються, як і належить, від меж населених пунктів.

Беручи нові норми охорони магістральних трубопроводів, які повинні бути сьогодні встановлені повсюдно, Уряд РФ начудив не тільки в вимірі відстаней. Воно також затвердив внесення в кадастр нерухомості відомостей про межі мінімальних відстаней. Будь-яка розсудлива людина після закінчення школи, інституту не зможе визначити суть поняття «межа відстаней». Це неможливо навіть уявити. А в Уряді РФ змогли!

фото: Іван Скрипаль

Чого тільки не придумаєш, щоб уникнути вживання поняття «зона». Адже саме наявність «зони обмеження» передбачає виплату компенсацій громадянам, які потрапили в її межі. Відчуйте різницю: не кордони зони мінімальних відстаней - ЗМР (як повинно бути), а кордони мінімальних відстаней!

Компенсувати збитки громадян повинні робити особи, діяльність яких і викликає необхідність встановлення таких зон. Але кому охота платити? Краще купити іграшку - футбольний клуб, підвищити зарплати топ-менеджерам, відтягнутися по повній на Новий рік. Ось і придумали розумні голови, що люди дізнаються про свої обмеження, відкривши кадастрову карту. Там вони побачать «кордону мінімальних відстаней», а не зведення про встановлення «зон з особливими умовами використання території (ЗОУІТ)». Виходить, встановити обмеження для громадян і нічого за це не заплатити - основне завдання Уряду РФ?

- Гадаю, є безліч випадків, коли створення лінійних об'єктів (трубопроводів) велося без урахування того, що розташоване навколо. Тому вкрай несправедливо говорити про знесення будівель громадян. Саме поняття мінімальних відстаней виникає при проектуванні і будівництві трубопроводів. На момент прокладки організаціям слід вивчати, враховувати те, що розташоване поруч і що буде в перспективі. Але цього не робилося. Так до чого ж тут люди ?! - впевнена в.о. начальника Управління ведення ЕГРН Росреестра Тетяна Фідарова. - У ряді випадків є можливість перенести трубопровід. І зробити це треба за рахунок його власників.

фото: Іван Скрипаль

«Судова система - лігітімізатор незаконних рішень»

Суди в нашій країні виявилися незалежними. Думка президента про відсутність справедливості в знесенні будівель для них, схоже, порожній звук. Суди досі не чують доводів громадян. Знущання над людьми в храмах правосуддя триває.

- Людей знищують в переносному і буквальному сенсі спокійно і методично. Я консультувала садівників СНТ «Яуза» Сергієво-Посадський району, які отримали позови про знесення від підприємства «Газпрому». Так ось, у дочки ветерана Таїр Грасслі після відмови в прийнятті касації у Верховному суді стався інфаркт. У Віктора Чіреца після невдачі в суді першої інстанції на нервовому грунті почався онкологічний процес, - каже Наталя Зайнуліна. - Чергове судове засідання провели без нього. В цей час він лежав на операційному столі.

У сусідньому СНТ кілька людей померли, так і не дочекавшись в суді справедливого вирішення проблеми. Невмілі дії влади, потурати монополістам, впливають на життєздатність людей. У людини складається відчуття, що його видавлюють з життя.

Завдяки громадянській мужності депутата Олени Шувалової країна нарешті почула з високої трибуни справжню правду про нашу судову систему, яка сьогодні «грає роль лігімітізатора незаконних, навіть злочинних рішень державних ... органів.

Суди своїми рішеннями змінюють правовий режим земельних ділянок громадян, а потім залучають їх до відповідальності за порушення знову встановленого режиму ».

Плутанини з землями трубопровідного транспорту прізвела до того, что и судові решение суперечать один одному. 26 вересня 2017 року Верховний суд (ВС) РФ у делу №9-КГ17-11 за покличу ТОВ «Газпром трансгаз Нижній Новгород» до Марчук Т.І. про знесення садового будинку вказав на те, що будинок відповідача як нежитлова будівля не підлягає знесенню. Його звели в 1994 році до введення ст. 222 ГК РФ, а також до прийняття ФЗ «Про газопостачання в РФ». Здавалося б, ось вона, маленька перемога, коли частина зведених до 95-го року будов можна не зносити за рахунок громадян. Цим рішенням належало переламати несправедливу судову практику.

Не тут то було! Уже 16.10.2017 суддя ВС РФ відмовляє у перегляді аналогічної справи про знесення садового будинку Тихонова Ю.В. в СНТ «ОКБА» (Хотьково). Хоча його будинок побудований в 1975 році, до прийняття ГК РФ ФЗ «Про газопостачання» і Правил охорони МТ (1979).

Життя на пороховій бочці

Сьогодні магістральні трубопроводи проходять в небезпечній близькості від кордонів сіл, по територіях міст федерального значення (Перм, Казань). У Сургуті небезпеку наражається половина міста разом з територією аеропорту.

У Підмосков'ї по кільцевому магістральному нафтопродуктопроводу (КМНПП) під великим тиском транспортуються бензин, авіагас і дизпаливо. Він експлуатується з порушенням мінімальних відстаней від автодороги А-107 біля Подольська, села Нова Слобода (Щелковский район) та багатоповерхівок ЖК «Анічкова». При цьому у експлуатуючої КМНПП організації АТ «Транснефть Верхня Волга» відсутня ліцензія на експлуатацію вибухопожежонебезпечних об'єктів на території Підмосков'я. Перераховане вище - лише крапля в морі всіх порушень в місцях проходження нафтогазових магістралей. Така ситуація спостерігається по всій країні.

Редакція газети має інформацію про порушення ТОВ «Газпром трансгаз Москва» вимог федеральних законів і нормативно-правових актів, що визначають промислову безпеку при проектуванні, ремонті та експлуатації магістральних газопроводів (МГ). Вони носять системний характер.

Організація системно піддає громадян небезпеки. Велика частина орендованих ТОВ «Газпром трансгаз Москва» магістральних газопроводів експлуатуються понад 40 років. Але ні в одній з 30 експертиз промбезпеки Московського ЛВУМГ (лінійно-виробниче управління магістральних газопроводів) не вказані і не враховані наявні порушення ЗМР до ​​міст, населених пунктів і т.п.

Газопроводи, вже давно виробили свій ресурс, організація продовжує використовувати. Будь-яким способом (приховуючи інформацію) вона продовжує терміни їх експлуатації. Економія на життя і здоров'я людей? Терміни експлуатації МГ, використовуваних з 60-х років, розтягують на 10, 15 і навіть 20 років!

Так, газопровід-відвід до ГРС «Раменське» введений в дію з 1964 року. Він давно виробив свій ресурс. Трубі більше півстоліття! У 2013 році проїжджали повз лижники випадково виявили витік газу. Його подача була аварійно зупинена. У ТОВ «Газпром трансгаз Москва» цей факт приховали від Ростехнагляду, щоб отримати дозвіл на експлуатацію труби ще на 10 років. І воно було отримано.

У минулому році на цій же трубі, яка в буквальному сенсі вже тріщить по швах, випадково були виявлені ще два свища. Звертаю увагу, що від Ростехнагляду також були приховані факти чотирьох місць порушень меж мінімальних відстаней. В зони пожежних розривів в разі аварії потрапляють 300 будівель громадян в СНТ «Йосіно», «Альошинський сади», «Схід», «Аксеново». Роботи з оцінки технічного стану труби носять занадто вибірковий характер. Тому під час їх проведення свищі виявити не змогли.

Районним судом було прийнято рішення про знесення будівель в СНТ «Ильинское» Орехово-Зуєвського району. Вони виявилися поблизу магістрального газопроводу КГМО-2 (Кільцевій газопровід Московської області). У таку ж ситуацію потрапили мешканці д. Сенькове. Від суду були приховані такі обставини. Проектом капремонту для усунення порушень ЗМР ще в 2000 році був передбачений винос траси на безпечну відстань. Для цього були виділені кошти. Але від проекту відступили і нову трубу залишили на колишньому місці. Знаючи про небезпеку для оточуючих, організація цей косяк не ліквідували при капремонтах 2008 і 2010 років. (Документи знаходяться в редакції.) Тепер проблему збираються вирішувати за рахунок громадян - зносити будинки.

В результаті помилок при проектуванні і порушеннях при проведенні ремонтних робіт на МГ Щітніково-Аборін, поблизу д. Соколово Щелковського району, КГМО-2, поблизу д. Горшкова Егорьевского району, і д. Чічёво Орехово-Зуєвського району понад 80 будівель потрапили в ЗМР від осі цих газопроводів. Незважаючи на те що керівництво філії Московське ЛВУМГ знало про це, з 2017 року дані будови були зареєстровані як потенційні «щасливчики» на знесення.

Цього року завершився капремонт МГ «Яхрома-Ногінськ» (стінки труби були гранично стоншені). Його результат: в ЗМР залишилися будови в селі Ильинское, в СНТ «Нива» Дмитрівського району, СНТ «Щеглово» і «Факел» Пушкінського району, СНТ «Зліт-ІРЕ» і «Лайнер», д. Борисівка Щелковського району. На даному об'єкті не провели належним чином експертизу промислової безпеки проектного рішення. Проектом не були враховані перспективи розвитку територій в Дмитрівському районі поблизу с. Ильинское, д. Новинки та Нікуліно, в Пушкінському районі поблизу с. Лугова і д. Паперетнікі, в Ногинском районі поблизу с. Пяткова.

Це стало причиною появи нових порушень в ЗМР від труби і конфліктів громадян з газової організацією. У проекті капремонту МГ ​​«Яхрома-Ногінськ» довелося відступити від вимог промислової безпеки щодо дотримання ЗМР. Але обгрунтування безпеки цього об'єкта належним чином не минуло експертизу. Даний об'єкт вимагає проведення серйозний перевірки!

- Якщо подібні порушення допускаються в безпосередній близькості від столиці, то уявіть, що коїться в регіонах, - каже представник Громадської палати РФ Олександр Музикантський, який першим підняв в ОП тему близькості житла до нафтопроводів і домігся її доведення до президента. - По суті, сьогодні знищується величезна кількість сіл, садових товариств. Сировинні монополісти не хочуть нести відповідальності за те, що відбувається в країні. А з боку держави у наявності повна відсутність контролю за експлуатацією небезпечних промислових об'єктів

... Побоюючись за своє життя, люди сьогодні масово звертаються в Ростехнагляд - державний наглядовий орган - зі скаргами на незаконну експлуатацію небезпечних промислових об'єктів та з проханнями притягти до відповідальності нафтогазові організації. Однак Ростехнагляд до сих пір не склав жодного акту (!!!) про порушення нафтогазовими організаціями безпечних відстаней від меж населених пунктів, місць скупчення людей. Таке халатне ставлення до посадових обов'язків з боку Ростехнагляду слід розцінювати як не просто злочин. Його наслідки - це потенційні трагедії. Ще у багатьох і багатьох свіжий у пам'яті урок катастрофи під Уфою і загибель від вибуху газу понад 500 осіб ...

PS Просимо вважати цю публікацію офіційним зверненням до Генеральної прокуратури РФ для перевірки зазначених у матеріалі фактів.

Найкраще в "МК" - в короткій вечірньої розсилці: підпишіться на наш канал в Telegram

Що стоїть за словами «залишити людей в спокої і забезпечити їх безпеку»?
Головне питання: за чий рахунок забезпечать заходи щодо усунення небезпеки?
Хто повинен розщедритися?
Так з якого ж стелі відповідальні особи взяли дані для доповіді президентові Путіну ?
Чому про це не доповіли президенту?
Навіщо робити марну роботу ?
Хто буде платити?
Але кому охота платити?
Виходить, встановити обмеження для громадян і нічого за це не заплатити - основне завдання Уряду РФ?
Так до чого ж тут люди ?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online