СНиП на Supersadovnik.ru

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Свобода одного закінчується там, де починається свобода іншого. Про це відомому вислові часто забувають дачники, розташовуючи свої споруди так, що сусідський город виявляється в тіні. Тим часом є безліч правил, які диктують відстані, висоту, довжину будівель. Для прокладання інженерних мереж - свій регламент.

При недотриманні цих нормативів газові служби можуть заборонити підключення до газопроводу. Ось якими повинні бути топкові і кухні з газовими плитами.

топкові

  • Висота стель - не менше 2,4 м (2,2 м при потужності котла менше 60 кВт).
  • Вікно (обов'язково з кватиркою) повинно мати площу скління з розрахунку 0,03 кв. м на 1 куб. м об'єму приміщення, але не менше 0,8 кв. м.
  • Обсяг приміщення на 1 котел - зручний для обслуговування, але не менше 7,5 куб. м. На 2 котла - не менше 15 куб. м
  • Сигналізатор загазованості - при установці котлів потужністю понад 60 кВт; при установці котлів в цокольних поверхах, в окремо розташованих топкових.
  • Розмір димоходу - по паспорту котла.

Нормативи для газової плити на кухні

  • Відстань від газового лічильника до електролічильника - не менше 0,5 м;
  • відстань від газового лічильника до газових приладів - не менше 1 м;
  • при установці 4-конфорочних плит обсяг приміщення не менше 15 куб. м;
  • при установці 2-конфорочних плит обсяг приміщення не менше 8 куб. м;
  • вентиляція в кухні - діаметр воздуховода 200 мм;
  • висота стель - не менше 2,2 м.

Нормативи для підземного газопроводу

  • Відстань підземного газопроводу до інших комунікацій при паралельному прокладанні - 1 м;
  • відстань підземного н. д. (низького тиску) газопроводу до будівель (сараїв, альтанок) - не менше 2 м;
  • відстань підземного н. д. газопроводу до колодязів - не менше 1 м;
  • відстань підземного н. д. газопроводу до ліній електропередачі - не менше 1 м;
  • відстань підземного н. д. газопроводу до дерев - не менше 1,5 м;
  • відстань від пальника до протилежної стіни - не менше 1 м;
  • безпечні відстані від газгольдера до об'єктів на ділянці.

Система повинна розташовуватися на відстані (в особливо важких умовах відстані можна скоротити в два рази):

  • від житлового будинку - 10 м;
  • від забору на фундаменті і гаража - 2 м;
  • від септика - 5 м;
  • від свердловини - 15 м;
  • від дерева з розвиненою кроною - 5 м;
  • від лінії електропередачі - півтори висоти опори.

від житлового будинку - 10 м;   від забору на фундаменті і гаража - 2 м;   від   септика   - 5 м;   від   свердловини   - 15 м;   від дерева з розвиненою кроною - 5 м;   від лінії електропередачі - півтори висоти опори

Як далеко потрібно ховатися від сусідів?

  • Відстані між житловими будинками визначаються правилами, але можуть бути скорочені при дотриманні норм освітленості та якщо житлові приміщення - кімнати і кухні - не є видимим з вікна у вікно:
  • між довгими сторонами житлових будинків заввишки 2-3 поверхи слід приймати відстані (побутові розриви) не менше 15 м, а заввишки 4 поверхи - не менше 20 м;
  • між довгими сторонами і торцями цих же будинків з вікнами з житлових кімнат - не менше 10 м;
  • в районах садибної забудови відстань від вікон житлових приміщень (кімнат, кухонь і веранд) до стін будинку і господарських будівель ( сараю , Гаража, лазні ), Розташованих на сусідніх земельних ділянках, по санітарним та побутовим умовам має бути не менше 6 м;
  • господарські будівлі слід розміщувати від меж ділянки на відстані не менше 1 м.

Допускається блокування господарських будівель на суміжних присадибних земельних ділянках по взаємній згоді домовласників з урахуванням вимог, наведених в обов'язковому нормативі.

На якій відстані один від одного повинні розташовуватися інженерні мережі?

Ця таблиця відображає міжусобні відносини.

Юридична консультація

Найбільш поширений предмет суперечок - самовільні споруди (дозвіл на будівництво в обов'язковому порядку повинно враховувати існуючі нормативи - СНиП).

Другий вид порушення - зведення споруди на ділянці, яка не належить замовнику будівництва (це називається самозахопленням ділянки). Прикладом самозахоплення може служити пересунути паркан . Згідно з пунктом 17 статті 51 містобудівного кодексу РФ, на деякі об'єкти дозволу на будівництво не потрібна. До таких об'єктів належать гаражі, альтанки , Лазні, сараї. На будівництво житлового будинку дозвіл потрібно, тому велике значення має, що ви будуєте фактично. Наприклад, якщо за технічним паспортом у вас гараж, а насправді зводиться житловий будинок, ця споруда може бути оскаржена в суді.

Третій предмет суперечок - споруда, яка не відповідає нормам. Наприклад, якщо ділянка призначена для садівництва, до нього застосовуються будівельні нормативи СНіП30-02-97 (планування і забудова території садівничих і дачних об'єднань громадян), затверджені постановою Держбуду від 12.03.2001 р Називається СНиП "Планування і забудова територій садівничих об'єднань громадян. Будівлі та споруди". Згідно з пунктом 1.1 цього СНиП, норми і правила поширюються на проектування та зведення будинків. Не можна в садівничому товаристві на 6 сотках побудувати 8-поверховий будинок (а такі випадки бувають) - сусіди мають право подати до суду, і такий будинок знесуть.

Якщо ж ділянка призначена для ІЖС, застосовуються інші нормативи - звід правил містобудування, планування і забудови міських і сільських поселень (редакція СНиП 2.07.01-89, затверджена 28.12.2010 р).

При суперечках про ненормативних будівлях необхідно встановлювати, яке перед нами будова. Приїжджає експерт, оглядає об'єкт і виносить вердикт: гараж це або малоповерховий будинок. Потім вирішується, під які правила підпадає спірне будова, і тоді вже відповідачі змушені доводити, що воно відповідає нормам.

Для огорож є окремий СНиП 30-02-97, пункт 6.2. У ньому говориться, що індивідуальні, садові або дачні ділянки повинні бути обгороджені з урахуванням мінімального затінення сусідніх ділянок - то є повинні бути гратчастими, висотою до півтора метрів. За рішенням загальних зборів садівників або дачників допускається влаштування глухих огорож з боку вулиці і проїзду.

Позови, які подаються при порушенні прав, називаються негаторному. Приводом для подачі такого позову служить перешкода в користуванні своєю землею, яке вам лагодить сусід (незаконно вторгся на вашу територію, незаконно затемнює її). Власник може вимагати усунути всі порушення. Термін позовної давності в цьому питанні становить 3 роки з того моменту, як потерпілий дізнався про порушення його прав. Це означає, що абсолютно не важливо, коли сусід пересунув паркан або побудував будинок у вас під носом. Важливо, коли ви про це дізналися.

Важливо, коли ви про це дізналися

Практикум. випадок 1

Споруда 1 оформлена як господарська, тому розташована близько від паркану. Насправді в будинку не тільки зберігається садовий інвентар, а й живе обслуговуючий персонал. По суті, це житловий будинок. Згідно з нормативами, господарі двічі порушили закон. По-перше, вони не зареєстрували житлову будову. По-друге, розташували його дуже близько до паркану і сусідської топкової (будівництво 2), а це вже порушення протипожежної безпеки. Потерпіла сторона може звернутися до суду. Зрозуміло, відповідач зробить все, щоб не пустити експерта на свою територію. Але можна зробити вимір з території потерпілої сторони. А ось довести, що будинок житловий, буде складніше - тут вже потрібен огляд приміщень.

Практикум. випадок 2

Споруда 1 (гараж) розташована на ділянці з урахуванням всіх нормативів - від стіни до забору 1 метр. Але дах гаража нависає над ділянкою сусідів. Взимку сніг з даху буде сповзати на чужу територію, господар якої буде відчувати незручності, а це вже порушення правил. В даному випадку, щоб не доводити справу до довгих судових розглядів, потерпіла сторона може так облаштувати паркан, щоб дах впиралася в нього. Тоді всі труднощі ляжуть на плечі порушника.

Дякуємо за допомогу в підготовці статті Костянтина Андрєєва, адвоката, керівника московської компанії "Юридичний консалтинг і аудит".

Як далеко потрібно ховатися від сусідів?
На якій відстані один від одного повинні розташовуватися інженерні мережі?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online