Тарифи на газ в 2018 році - як вони зміняться в Україні

  1. Вартість блакитного палива безпосередньо впливає на плату за "тепло" і гарячу воду. Експерти: підвищення...
  2. Чому газ не обов'язково подорожчає?
  3. платіжки
  4. Коли чекати зростання тарифів?
  5. АВТОРИ:
  6. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

6 лютого 2018, 7:50 Переглядів:

Вартість блакитного палива безпосередньо впливає на плату за "тепло" і гарячу воду. Експерти: підвищення тарифів потрібно чекати навесні-влітку

6 лютого 2018, 7:50 Переглядів:   Вартість блакитного палива безпосередньо впливає на плату за тепло і гарячу воду

Фото: AFP.

Довгий час в Україні утримувався тариф газу для населення, який не покривав витрат газопостачальних і теплопостачальних компаній. Невідповідність ринкових цін і фактично отриманої плати за паливо призвело до збитковості підприємств. Тепер Міжнародний валютний фонд (МВФ) вимагає від України раз на півроку переглядати ціни на газ, щоб на внутрішньому ринку вони відповідали міжнародним ринковими цінами - "рівня імпортного паритету". Це одна з умов отримання Україною наступних траншів.

В Україні, згідно з постановою Кабміну, ціни на енергоносії можуть переглядатися двічі на рік - 1 жовтня та 1 квітня. Відповідно до домовленостей з МВФ, ціни на газ для українців повинні були вирости ще восени 2017 го - на 17%. Але Кабмін попросив кредитора відстрочити виконання цієї вимоги. МВФ на такий варіант не погодився, і хоча ціну все одно не підвищили і обіцяють не піднімати до квітня, зробити це все ж доведеться.

"Необхідно врегулювання питання з цінами на газ. Мається на увазі постанова (№ 187), яка була прийнята в лютому (2017 року) урядом", - заявив представник МВФ в Україні Йоста Люнгман. Згідно зі згаданим документом формула розрахунку тарифу прив'язана до цін газ на європейському хабі, які виросли, і курсу гривні, який в січні помітно знизився.

Крім того, днями в розпорядженні українських ЗМІ опинився підготовлений Мінфіном аналіз проекту фінансового плану "Нафтогазу". Згідно з цим документом, ціна на газ для населення в Україні може зрости на 62% з 1 квітня і на 73% (в порівнянні з сьогоднішньою вартістю) - з 1 жовтня 2018 року. Тобто, спочатку газ може подорожчати до 8 030 грн за тисячу кубів, а восени - до 8 530 грн. Зараз встановлена ​​ціна становить 4 942 грн.

Чому газ не обов'язково подорожчає?

Підвищення відбудеться, якщо якщо умови постанови №187, яким описані принципи формування ціни на газ, не будуть змінені. А вони можуть змінитися - недавно міністр фінансів Олександр Данилюк відзначав, що Україна, МВФ і Світовий банк розробляють нову формулу розрахунку ціни на газ . За словами Данилюка, це може не тільки врятувати українців від підвищення тарифів, але і навіть зменшити суми в платіжках.

Також ціна на газ для українців буде залежати від того, скільки блакитного палива власного видобутку витратять на потреби населення. Чим більше буде використовуватися українського газу, тим нижче буде залежність від "імпортного паритету", тобто нижче і ціна на газ.

До слова, уряд дійсно має намір використовувати український газ по-максимуму. До ак заявляв міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, уже до кінця 2018 року Україна зможе забезпечити всі потреби населення газом власного видобутку . У 2017 році країна здобула більше 20 млрд кубів блакитного палива. За підрахунками Кабміну, щоб відмовитися від імпорту газу Україні потрібно почати добувати по 27 млрд кубометрів газу щорічно.

Втім, експерти впевнені: подорожчання газу - лише питання часу.

"Безумовно, газ подорожчає, але питання наскільки. Необхідно усвідомлювати, що є проблеми, пов'язані з тим, що на світових ринках дорожчає нафта, а за нею тягнуться всі вуглеводні - вугілля і газ. І це процес, який зупинити в Україні неможливо. Тому це, безумовно, буде стимулювати зростання ціни на газ і зростання комунальних тарифів. Але це стосується фактично еквівалента калорій. калорій, які є в кожному енергоносії. Однак об'єктивно є питання того, що ціна на всі літа підвищиться ", - розповів сайту" Сегодня " економіст Бор з Кушнірук.

платіжки

Але якщо ціна на газ з 1 квітня зросте на 62%, якими ж виявляться зміни, які відчує на собі кожен українець?

В першу чергу, варто відзначити, що в аналітичному документі Мінфіну йдеться лише про закупівельну ціну на газ, тоді як в тариф входить також плата за транспортування і розподіл газу. Крім цього сплачується ПДВ. Наприклад, при закупівельній ціні на рівні 4 942 грн тариф на газ в Києві становить 6 957,9 грн (для всіх споживачів, крім релігійних огранизаций):

Наприклад, при закупівельній ціні на рівні 4 942 грн тариф на газ в Києві становить 6 957,9 грн (для всіх споживачів, крім релігійних огранизаций):

Встановлена ​​норма споживання газу зараз становить 3,3 куб. м в місяць на одну людину. Йдеться про будинки, де є гаряче водопостачання і газова плита. Для тих, хто використовує і плиту, і газову колонку норма вище - 10,5 куб. м на людину. За соціальним нормативам за газ платять тільки ті, у кого не встановлені лічильники.

Таким чином, зараз сім'я з трьох осіб, яка живе в квартирі з газовою плитою і наявністю центрального гарячого водопостачання без лічильника, платить за газ приблизно 69 грн. Така ж сім'я з газовою колонкою - майже 220 грн. Після підвищення ціни на газ в першому випадку платіжка може скласти близько 100 грн, а при наявності газової колонки - майже 320 грн (при незмінності всіх інших "частин" тарифу).

До речі, для порівняння в Польщі ціна на газ для населення становить, в перерахунку на гривні, близько 12 грн / куб. м, т. е. в два рази більше, ніж зараз в Україні. Однак рівень побутового споживання газу в цій країні істотно нижче. Наприклад, замість газових плит в житлових будинках повсюдно встановлюють електричні.

Ціну на газ встановлює Кабмін, а от інші тарифи, на які безпосередньо впливає ціна на газ, формує Національна комісія в сфері енергетики (НКРЕКУ). Постачальники послуг по всій країні розраховують собівартість свого товару (води, опалення) і подають документи в НКРЕКУ. Там їх вивчають і приймають рішення про те, наскільки і в яку сторону переглянути тариф. При цьому у кожного підприємства собівартість різна - підігрівати воду можна як дорогим газом, так за допомогою і більш дешевої атомної енергетики.

При цьому в структурі тарифу на гарячу воду ціна на газ займає майже 60%. Тому, можна припустити, що при підвищенні ціни газу на 62%, тариф на гарячу воду може вирости за рік приблизно на 35-40%. Приблизно так само зростання ціни на газ вплине і на вартість опалення.

"На скільки саме подорожчають гаряча вода і опалення, не можу сказати - це питання вкрай складний і комплексний. Але зрозуміло, що і тарифи підвищаться. Крім того, розшириться і коло людей, які потребуватимуть субсидій", - вважає незалежний експерт з питань енергетики Володимир Саприкін.

Коли чекати зростання тарифів?

У будь-якому випадку, прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв, що до кінця опалювального сезону ціна на газ зростатиме. А коли це станеться, то соцзахист населення повинна компенсувати зміну ціни.

З тим, що вирішувати питання ціни на газ потрібно вже після закінчення опалювального сезону, згодні й експерти.

"На ринках Євросоюзу і всієї Європи ціни на газ збільшилися. Нагадаю, що це залежить від цін на нафту. Вони між собою пов'язані, і стрімке подорожчання нафти , Яке триває більше місяця, призводить і до зростання цін на природний газ. Звідси випливає, що підвищувати ціни на газ в Україні потрібно. Але перш це питання потрібно розкласти на дві складові: політичну і економічну. У політичному плані підвищення цін на газ для населення завдасть відчутного удару по іміджу політичних партій, які сьогодні знаходяться при владі. А в економічному - підвищення цін для населення не представляється можливим, оскільки переважна кількість людей і насилу оплачують і сьогоднішні тарифи на житлово-комунальні послуги. Звідси випливає, що, всупереч існуванню об'єктивних причин для підвищення цін на нафту і, відповідно, на газ, сьогодні підвищувати тарифи недоцільно ... З цим питанням потрібно почекати хоча б до завершення опалювального сезону. А потім до нього можна повернутися, нагромадивши певний резерв коштів для збільшення субсидій та інших резервів. ... Але, звичайно, політична доцільність не може довго впливати на економіку. Тому уряду потрібно відшукувати якісь економічні методи, щоб компенсувати надалі різке збільшення цін на газ ", - підкреслює Саприкін.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Українцям загрожує зростання цін на газ: як зміняться суми в платіжках". інші Новини ЖКГ дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОРИ:

Ксенія Капустинська, Арділес Катерина, Олександра Романюк

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Чому газ не обов'язково подорожчає?
Чому газ не обов'язково подорожчає?
Коли чекати зростання тарифів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online