Возз'єднання сімей в Німеччині

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

«Партнер» №7 (202) 2014 р.

Про возз'єднання сімей на території Німеччини

Адвокат Вадим Крімханд (Дортмунд)

Незважаючи на те що німецька держава, відповідно до своєї Конституції, свято шанує і охороняє сім'ю, у колишніх громадян СРСР часто-густо виникають юридичні проблеми, пов'язані з возз'єднанням родин Незважаючи на те що німецька держава, відповідно до своєї Конституції, свято шанує і охороняє сім'ю, у колишніх громадян СРСР часто-густо виникають юридичні проблеми, пов'язані з возз'єднанням родин.

Умови, висунуті німецьким державою з цього приводу, різні для корінних німців, пізніх переселенців, контингентних біженців, для приїхали в якості подружжя перерахованих вище осіб, а також їх рідних і прийомних дітей. Матеріальні та юридичні вимоги, можливість отримання допомоги від держави, необхідність складання мовного тесту і т.д. - у всьому цьому без допомоги адвоката розібратися дуже нелегко.

Возз'єднання з чоловіком - громадянином Німеччини

Для подружжя, що є німецькими громадянами, реалізувати процес возз'єднання значно легше, ніж для подружжя-іноземців. Якщо ваш чоловік є громадянином Німеччини і постійно там проживає, то для отримання посвідки на проживання ваш шлюб повинен бути визнаний дійсним (тобто діюче), а ви повинні бути і залишатися законослухняним громадянином Німеччини.

Возз'єднання з чоловіком-іноземцем

Іноземець ж, що проживає за кордоном, для отримання посвідки на проживання в Німеччині як чоловік іноземця, який постійно проживає в ФРН, повинен ще виконати всі вимоги, встановлені законом, зокрема, у своєму розпорядженні достатньої житловою площею, нести всі витрати по забезпеченню свого чоловіка і т. д.

Для майбутнього чоловіка-іноземця необхідно, як правило, пред'явлення дозволу на проживання із зазначенням сімейного стану та громадянства (Aufenthaltsbescheinigung mit Angabe des Familienstandes und der Staatsangehörigkeit), довідки про здатність вступу в шлюб (Ehefähigkeitszeugnis) і довідки про сімейний стан (Bescheinigung des Familienstandes) , виданих в країні походження.

Возз'єднання батьків з неповнолітніми дітьми

Згідно з Цивільним кодексом ФРН, будь-який іноземець, який має неповнолітню дитину у віці до 16 років, що проживає постійно на території Німеччини, може отримати без складання мовного тесту вид на проживання в ФРН для здійснення своїх батьківських функцій.

Будь-який громадянин ФРН, незалежно від свого матеріального становища, може, за згодою другого з батьків, забрати до себе свою дитину у віці до 16 років, що проживає за кордоном.

Неповнолітні родичі жителів Німеччини, які втратили обох батьків і не мають опікунів на батьківщині, також можуть за певних умов претендувати на в'їзд в ФРН.

Возз'єднання з неповнолітніми дітьми та з підопічними у віці від 16 до 18 років складніше, але також можливо, хоча і вимагає чималих зусиль з боку як батьків або опікуна, так і юриста.

Возз'єднання з повнолітніми дітьми

Особи похилого віку та інваліди при певних обставинах і при позитивному висновку медкомісії про необхідність догляду і турботи, можуть за допомогою адвоката домогтися возз'єднання з повнолітніми дітьми на території Німеччини, незалежно від місця їх проживання.

Укладення шлюбу

Для майбутнього подружжя - німецьких громадян процес вступу в шлюб здійснюється значно простіше, ніж для наречених-іноземців.

Для майбутнього подружжя - німецьких громадян процес вступу в шлюб здійснюється значно простіше, ніж для наречених-іноземців

Офіційні шлюби в Німеччині дозволені з вісімнадцяти років, однак за рішенням суду у сімейних питань можливі і більш ранні шлюби. Заява (Anmeldung zur Eheschließung) в ЗАГС (Standesamt) подається за місцем проживання. Якщо майбутнє подружжя є повнолітніми громадянами Німеччини, не мають дітей, не перебували раніше в законному шлюбі, їм необхідно, як правило, подати такі документи: свідоцтва про народження (Geburtsurkunde); для народжених в Німеччині - актуальну нотаріально завірену виписку з Сімейної книги актів про народження (beglaubigte Abschrift aus dem Geburtsregister); посвідчення особи або паспорта (Personalausweise oder Reisepässe); актуальну довідку з відомства, що займається пропискою (Aufenthaltsbescheinigung des jeweiligen Einwohnermeldeamtes), - спеціальну довідку, де вказані сімейний стан, громадянство і місце проживання.

У розведених вимагають також виписку з рішення суду про розірвання шлюбу, засвідчену виписку з книги шлюбно-сімейних відносин або свідоцтво про укладення попереднього шлюбу (beglaubigte Abschrift aus dem Familienbuch oder eine Heiratsurkunde der letzten Ehe), рішення суду про розлучення (Scheidungsurteil), у вдівців - свідоцтво про смерть останнього чоловіка (Sterbeurkunde des frühereren Ehegatten).

Реєстрація шлюбу в Німеччині між громадянином Німеччини і іноземцем або двома іноземцями може бути пов'язана з бюрократичними проблемами в зв'язку з необхідністю надання безлічі додаткових документів. В цьому випадку краще зареєструватися в консульстві своєї країни безпосередньо на батьківщині або в Данії. Поїздка в Данію пов'язана з додатковими витратами і може тривати кілька днів, але зате там вимагають набагато менше документів. Якщо шлюб укладається в іншій країні, то він, як правило, визнається і в Німеччині. При проблемах, що виникають у зв'язку з легалізацією шлюбу, а також при наявності дітей від попередніх шлюбів і т.п., можна звернутися до фахівця з питань сімейного права.

Еміграція по німецькій лінії

Триває еміграція за німецькою лінії для етнічних німців з країн колишнього Радянського Союзу. Щоб потрапити до Німеччини по німецькій лінії, необхідно мати хоча б одного з батьків німецької національності. Національність повинна бути підтверджена відповідними документами (свідоцтво про народження, паспорт та інші документи із зазначенням національності), а володіння німецькою мовою підтверджено здачею відповідного мовного тесту за місцем проживання. Такі мігранти отримують статус пізнього переселенця по параграфу 4 і можуть практично відразу при в'їзді отримати німецьке громадянство, на відміну від своїх чоловіків ненімецької національності, так званих «причепів», які отримують інший статус (параграфи 7, 8 і т.д.). Нещодавно вступив в силу новий закон, згідно з яким істотно полегшується в'їзд до Німеччини нащадкам пізніх переселенців, які отримали свого часу відмова або ще не подавали документи на виїзд.

Єврейська еміграція

Багато хто вважає, що єврейська еміграція в Німеччину з країн колишнього Радянського Союзу припинилася. Це не так, просто посилилися вимоги по прийому в сенсі знань мови і прогнозу потенційної інтеграції в релігійну і громадське життя. Тепер необхідно володіти німецькою мовою хоча б на побутовому рівні, брати участь в релігійному житті єврейських громад і т.д. Громадяни з країн колишнього Радянського Союзу, які народилися до 1-го січня 1945 року, приймаються без перерахованих вище умов, так само як при возз'єднанні єврейських сімей в Німеччині.

Бізнес-еміграція

Для приватних підприємців, які бажають оселитися в ФРН, за певних умов можлива законна еміграція в Німеччину, так звана бізнес-еміграція.

Чинне законодавство ФРН передбачає можливість бізнес-еміграції при очікуваному позитивному впливі приїжджає бізнесмена на німецьку економіку. Така еміграція дозволяє не тільки самому підприємцю, але і його сім'ї в перші три роки свого перебування на території Німеччини отримати тимчасову посвідку на проживання (ВНЖ). Після закінчення цього терміну і при позитивному фінансовому прогнозі всі вони можуть отримати безстроковий (постійний) посвідку на проживання в Німеччині. Отримати громадянство в Німеччині можливо після семи років проживання в статусі ПМЖ (при цьому важливим критерієм є також перспектива розвитку бізнесу і самозабезпечення в фінансових питаннях). З моменту прийняття рішення про еміграцію в ФРН і протягом всього часу перебування наших клієнтів в статусі бізнес-іммігрантів ми надаємо їм необхідні юридичні консультації (за бажанням - одноразові і на абонентській основі).

В'їзд в ФРН з навчальної або робочої візи

Для відносно молодих людей можна порекомендувати альтернативний спосіб возз'єднання з родичами, нареченими і женихами - в'їзд в ФРН з навчальної або робочої візи. Це дозволить їм легально перебувати в ФРН кілька років, з перспективою залишитися тут назавжди, отримавши постійну роботу, вид на проживання або уклавши шлюб.

* * *

Життя показує, що, перебуваючи довго далеко від близьких, людина не може бути по-справжньому щасливий. Розрізнені сім'ї - кожен випадок унікальний. Тому рекомендую вам не шукати поради у друзів і знайомих, а заручитися підтримкою юриста на самих ранніх етапах оформлення будь-яких документів. Проаналізувавши вашу сімейну ситуацію, він підкаже, з чого почати, знайде юридичні підстави для возз'єднання сім'ї, буде курирувати переписку з різними інстанціями і постарається допомогти відновити близьких людей.

>>> Задати питання по темі експерту Інші статті по темі >>>

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online