Воскресенськ: кімнати за мільйон при поганій екології і хорошою інфраструктурі

  1. Трішки історії
  2. транспорт
  3. Екологія
  4. Вчитися і лікуватися
  5. Спорт і культура
  6. За покупками і на роботу
  7. Вторинна нерухомість Воскресенська
  8. новобудови
  9. Висновки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Місто-наукоград Воскресенськ розташований в 76 км від Москви по Новорязанському шосе. Цифра ця умовна, так як місто витягнуть на 16 км. Населення на 2016 рік склало 94,1 осіб, в той час як 2 роки тому цей показник становив 93,5 тис. Місто-наукоград Воскресенськ   розташований в 76 км від Москви по Новорязанському шосе

Трішки історії

Колись тут знаходилося село Воскресенське, що дало в 1862 р назва нової залізничної станції. В кінці 1920-х років в селищі почали будувати Воскресенський хімічний комбінат, і до 1938 р Воскресенськ став містом, «увібравши» в себе села Неверово і Крівякіно.

транспорт

Шлях по Новорязанському шосе від Москви нескладний. Пробки виникають приблизно протягом перших 20-30 км після МКАД - найбільш складні ділянки селища Жовтневий і Михайлівська Слобода, а ближче до Бронниця ситуація, як правило, налагоджується.

Місто не назвеш компактним, в силу його витягнутості вздовж залізниці, але в плані громадського транспорту жителів рятує наявність 5 залізничних станцій, що йдуть уздовж всієї довжини міської території «88 км», «Воскресенська», «Шиферна», «Москворецкая» «Цемгігант» . Поруч з платформою «88 км» розташований Воскресенський автовокзал і парковка на 50 машиномісць.

Поруч з платформою «88 км» розташований Воскресенський автовокзал і парковка на 50 машиномісць

платформа Москворецкая

Мешканка міста: «Можна дістатися як на електричці, це лише 1 годину 40 хвилин шляху без пробок, так і на автобусі, який ходить в Москву кожні 30 хвилин. Автобус з усіма зручностями, телевізор, кондиціонер, напої ».

Воскресенськ має складну планувальну структуру. Відокремлені мікрорайони поділяються притоками Москви-ріки, транспортними трубопроводами та промзонами.

Відокремлені мікрорайони поділяються притоками Москви-ріки, транспортними трубопроводами та промзонами

Мікрорайони поділяються притоками Москва-ріки

Сполучення між районами і найближчими до них залізничних станцій непогане, курсує безліч автобусів і маршрутних таксі. Але залізна дорога, що проходить по місту, створює і деякі проблеми.

Житель міста: «На залізничних переїздах можна півтори години часу втратити».

Мешканка міста: «По місту можна пересуватися на маршрутці, або автобусі, і можна дістатися до будь-якого місця. Для того щоб з Новлянская доїхати до міста необхідно хвилин 15 на маршрутці, а ось якщо з Цемгіганта, можна затриматися на залізничному переїзді, і їхати в протягом 40 хвилин ».

Повідомлення ж між самими районами на автомобілі - непросте і плутане.

Підмога для жителів - 2 мости через Москва-ріку, що з'єднують центр та мікрорайон Новлянская. Один з мостів - автомобільний, інший - пішохідний.

Пішохідний міст

Зараз це масивне вантове спорудження, але в минулому з мостом пов'язана трагічна історія - в 1988 році його попередник обрушився, і були жертви. У нинішнього моста відсутні ступені, що робить його зручним для велосипедистів і мам з колясками.

У нинішнього моста відсутні ступені, що робить його зручним для велосипедистів і мам з колясками

Автомобільний міст

Якість дорожнього покриття і покриття у дворах часом залишає бажати кращого. Після дощу в вибоїнах утворюються великі калюжі. Але до нинішнього жовтня влада обіцяє облаштувати 16 дворів.

Дороги в деяких дворах залишають бажати кращого

Екологія

Воскресенськ називають містом хіміків і машинобудівників. Кожен район може «похвалитися» шкідливими промисловими підприємствами. ЦЕНТРАЛЬНОГО - «Воскресенскими мінеральними добривами», заводом пластмасових виробів, електромеханічним, лакофарбовим та цегляним заводами, Лопатинський - заводами хімічних реагентів і Скловолокна, Цемгігант - заводами «Машинобудівник», «Центромаш», цементним заводом «Lafarge».

Цементний завод

Це величезна по території підприємство славиться своїми багатотонними КрАЗ, підвозять сировину з кар'єрів, розташованих на іншому березі Москви-ріки.

У Колиберево знаходяться Воскресенський домобудівний комбінат, один із майданчиків цементного заводу, Київський лакофарбовий завод «Олива», «Воскресенське підприємство промислового залізничного транспорту». Щодо благополучні в екологічному сенсі мікрорайони Новлянская і Москворецкая.

Воскресенський домобудівний комбінат

Один з головних забруднювачів - містоутворююче підприємство «Воскресенські мінеральні добрива», де виробляються технічний олеум і рідкий аміак, сірчані і фосфорна і ортофосфорна кислоти, сульфоуголь, двоокис вуглецю, амофос і вироби з поліетилену. Відходи, утворювати на підприємства при виробництві фосфорної кислоти, протягом довгого періоду складировались на лівому березі Москви-ріки, і постійно присутній ризик їх зсуву в воду.

Відходи, утворювати на підприємства при виробництві фосфорної кислоти, протягом довгого періоду складировались на лівому березі Москви-ріки, і постійно присутній ризик їх зсуву в воду

Комбінат Червоний будівельник

Інші «лідери» по забрудненню атмосфери - великий завод «Воскресенськцемент» і «Воскресенський цегельний завод». Є й нешкідливі підприємства - Воскресенський хлібозавод, що постачає хлібобулочними виробами як саме місто, так і Москву і область.

завод Lafarge

При всіх екопроблемам місто вважається досить зеленим - до нього підступають ліси і луки. За Воскресенську протікає Москва-ріка, що має тут ряд приток.

За Воскресенську протікає Москва-ріка, що має тут ряд приток

Зелені в місті багато

Мешканка Воскресенська: «На дахах будинків часто видно білий наліт від місцевих заводів. Приємний вид на Москва-ріку, цілком пристойні лісу ».

Мешканка Воскресенська: «Місто весь в зелені, в центрі є парк, де можна знайти розваги для дітей. І ще навколо міста ліс-ліс, і ще раз ліс! Звичайно в місті є недоліки, такі як заводи, що забруднюють навколишнє середовище ».

Головний зелений оазис - центральний міський парк. Тут прокладені доріжки, встановлені лавки, розбиті дитячі майданчики, діє невеликий комплекс атракціонів. На підході до Москви-ріки розташована садиба Крівякіно, де народився і провів дитячі роки письменник Іван Лажечников. Звідси, з високого берега відкриваються чудові види на Москва-ріку і протилежний берег.

Центральний міський парк

Рік тому було завершено благоустрій парку «Москворецкая» в районі Колиберево. У парку, заснованому ще в середині минулого століття, з'явилися безкоштовні точки доступу до інтернету і спеціальний майданчик для відпочинку маломобільних груп населення.

Почалися роботи і в районі Цемгігант, де в сквері на вулиці Ленінської були зроблені санітарна вирубка і посадка нових дерев, організована мережа wi-fi. Можливо, в розпорядження міста потраплять і яблуневий сад з непрацюючим фонтаном по вулиці Ленінської. У тому ж районі планують облаштувати і парк на вулиці Карла Маркса.

Москва-ріка у межах Воскресенська не дуже чиста - до моменту «прибуття» в місто, вона встигає увібрати в себе забруднення підприємств південного сходу Москви, Люберец і Раменського.

Один з її приток - нерському - теж піддається забруднень - як торф'яним, так і промисловим. Сюди «зливають» відходи підприємства селища імені Цюрупи - меблеве виробництво «АшітковоМебель», «Стеклолюкс Плюс», виробництво з виготовлення виробів з штампованої пластмаси.

Олена, мешканка Воскресенська: «У Москва-річці не завжди хочеться купатися, так як вода досить забруднена».

Щодо чистої для купання вважається річка Семіславка. Чимало в місті і озер. Докторовское озеро недалеко від Москви-ріки - штучна водойма, організований в середині 60-х років минулого століття з ініціативи директора Воскресенського хімкомбінату Миколи Докторова.

Докторовское озеро недалеко від Москви-ріки - штучна водойма, організований в середині 60-х років минулого століття з ініціативи директора Воскресенського хімкомбінату Миколи Докторова

садиба Крівякіно

Але оскільки озеро зараз знаходиться не в кращому стані, влада міста хоче «облагородити» цей об'єкт. Планується відновити набережну і облаштувати зони відпочинку, організувати човнову станцію, майданчик для рибалок, зону барбекю. У планах є і очищення дна озера від мулу. «Водний парк» повинен розташуватися по обидва боки Москва-ріки.

Але купатися тут все одно офіційно не рекомендується - адміністрація визнає, що за нахилом в озеро йдуть стоки з вулиць Менделєєва і Докторова, і за сучасними параметрами вода тут не буде придатною для купання.

Але купатися тут все одно офіційно не рекомендується - адміністрація визнає, що за нахилом в озеро йдуть стоки з вулиць Менделєєва і Докторова, і за сучасними параметрами вода тут не буде придатною для купання

Один з міських водойм

Мешканка міста: «Екологія відмінна, кругом сосни, багато озер і річка-Москва. На озерах відмінні пляжі з піщаними берегами. Недалеко від центру міста відмінне озеро Докторова, з прекрасним пляжем і кафе з смачним шашликом ».

У місті розташовані і інші озера - Світле, що знаходиться в мікрорайоні Лопатинський, де в цьому році організовували цивілізований пляж.

Кілька озер є на Цемгіганте, але їх засмічують. Нещодавно в одному з озер по вулиці Чапаєва сталася масова загибель риби. Справа в тому, що в озеро ведуть три труби, несанкціоновано викидають стоки в воду.

З питною водою теж все не ідеально. Нещодавно, за результатами адміністративних перевірок було виявлено, наприклад, що очисні споруди ЗАТ «Аквасток» в районі «Москворецкая», вимагають серйозної модернізації.

Вчитися і лікуватися

У Воскресенську майже два десятка муніципальних шкіл і настільки до ж дитячих садків, досить рівномірно розподілених по міській території. Серед них є і «просунуті» закладу - гімназія №1 на вулиці Кагана, гімназія №24 на вулиці Ломоносова, ліцей №6 на вулиці Карла Маркса, ліцей №22 на вулиці Менделєєва.

Гімназія на вул. кагана

Мешканка Воскресенська: «Найкраще освітня установа в нашому місті - ліцей №22! Це наша гордість ».

Це наша гордість »

ліцей

Є в місті вечірня школа і Воскресенський коледж з чотирма підрозділами, розкиданими по місту - тут можна отримати як робочі, так і інші спеціальності: програмування, бухгалтерська справа, земельно-майнові відносини.

Воскресенський коледж

А також Будівельний коледж, ПТУ№44, Центральний міжрегіональний технікум галузевих технологій і підприємництва.

А також Будівельний коледж, ПТУ№44, Центральний міжрегіональний технікум галузевих технологій і підприємництва

Вечірня школа

Крім цього в місті функціонують ВНЗ: Фінансово-юридична академія, Воскресенський інститут туризму, філії Російського Державного Гуманітарного Університету, Московського Державного Машинобудівного Університету та Російського Нового Університету.

машинобудівний інститут

Додаткова освіта представлено музичними школами на вулицях Андреса, Чапаєва, Радянської та на Робочій, школою мистецтв «Елегія» на Кагана, 22. школою іскусств№5 на Робочої вулиці, Центром іноземних мов «Lingua House».

Безліч гуртків, секцій та творчих утворень не тільки для дітей, а й для дорослих в міському ДК «Хімік» в центрі Воскресенська.

ДК Хімік

Ще один міський ДК «Ювілейний», на вулиці Андреса, в районі Лопатинський. Тут є різні колективи - вокальний, естрадного, естрадно-спортивного, і народного танців, театральна студія та студія естетичної гімнастики, а також спортивні секції: теніс, футбол, самбо, аеробіка. Родзинка - театр ростових ляльок «Софіт».

Власний ДК «Цементник» є і в районі Цемгігант. Тут є духовий оркестр, театр пісні, шоу балет, народний хор, безліч інших вокальних і танцювальних колективів.

Дитячий клуб

Крім того, в місті діють клуб для дітей і підлітків «Дроз-Воскресенська» на вулиці Кагана, Центр дитячої технічної творчості на вулиці Куйбишева, Молодіжний центр «Олімпієць» на вулиці Цесіс. Є й заклади для самих маленьких - наприклад, Бебі-клуб на Зелінського, 10 А.

Мешканка міста: «Дуже добре, що у нас в Воскресенську є Бебі-клуб, маленькі діточки там вчаться спілкуватися і швидше починають розвиватися. Ми з донькою ходимо вже півроку, вона з радістю танцює виконує завдання ».

На весь Воскресенськ припадає лише 6 поліклінік: 2 дитячі (одна з них має філію в західній частині міста) і 3 дорослі. Це мало для такого «розтягнутого» міста, і добиратися з окремих районів клопітно.

Це мало для такого «розтягнутого» міста, і добиратися з окремих районів клопітно

Стоматологія

Також функціонує стоматологічна поліклініка і безліч комерційних медустанов типу медцентрів «Неомед», «XXI століття» і «Гербера» на вулиці Хрипунова, «Діомед» на вулиці Докторова, «Точка зору» на Лермонтова, клініка «Ультрамед» на Жовтневій.

Спорт і культура

Воскресенськ називають містом спортивної слави. Один з головних його символів Льодовий палац «Підмосков'ї», де базується місцева хокейна команда «Хімік». Будівля стоїть на площі перед фонтаном, де встановлено пам'ятник засновникам команди. У народі його жартома називають «зметикували на трьох».

Льодовий палац Підмосков'ї

Михайло, житель міста: «Відмінний палац спорту - один з найбільших в Підмосков'ї за розмірами і всередині дуже все красиво».

Наталя мешканка міста: «Хороший палац. Можна подивитися матч, можна самим покататися на ковзанах. Постійно займаються діти - підростаюче покоління майбутніх чемпіонів. Площа перед палацом - улюблене місце багатьох для прогулянок з дітьми і закоханих парочок ».

Відоме місце - палац водного спорту «Дельфін» з 3 басейнами, 2 спортзалами, сауною з водоспадом і тренажерними залами. У Воскресенську є і ряд спорткомплексів: «Гірник» на Комсомольській вулиці, «фосфоритні» в Лісовому провулку, «Воскресенська» в районі вулиці Чапаєва, «Фетр» на вулиці Биковського, СЦ «Спартанець» на Цесіс. А взимку цього року в Москворецькому відкрився ФОК «Тріумф».

Для дітей діють спортивні школи - СДЮШОР з хокею на вулиці Перемоги, ДЮСШ з боротьби самбо і дзюдо на вулиці Кагана, спеціалізована ДЮСШ Олімпійського резерву по фехтованіію на вулиці Менделєєва. Любителі верхової їзди можуть відвідувати КСК «Воскресенська» на Центральній вулиці.

А ось фітнес-клубів не так багато - «Одіссея» в будівлі ТЦ «Воскресенська,« Навігатор »на вулиці Зелінського в районі« Новлянская », Fit Curves на вулиці Октбрьской. Подібними закладами забезпечені не всі райони міста. Особливе місце - спортивний клуб інвалідів «Лідер» на Федотовських вулиці.

Особливе місце - спортивний клуб інвалідів «Лідер» на Федотовських вулиці

Один з фітнес-клубів

В місті розташовано кілька храмів: старовинна Іоанно-Златоустівська церква на вулиці Новлянская (XVIII ст.), Нові звершення - Собор Єрусалимської ікони Божої Матері на вулиці Радянській, церква Пантелеймона цілителя при місцевій лікарні, храм Миколи Чудотворця в Москворецькому кварталі і дерев'яний Сергієвський храм в мікрорайоні Лопатинський.

храм

Скульптура Воскресіння Христове

Є тут і музеї, що носять, правда, «виробничий» характер. Це Музей трудової і бойової слави ВАТ «Міндобрива» на вулиці Піонерській і Музей історії фетровому фабрики на вулиці Биковського.

Це Музей трудової і бойової слави ВАТ «Міндобрива» на вулиці Піонерській і Музей історії фетровому фабрики на вулиці Биковського

Зал бойової і трудової слави

У ТЦ «Воскресенська» діє кінотеатр «Люксор». Концерти ж і різні заходи активно проводяться, в тому числі і в ПК «Хімік».

кінотеатр

У місті діє аж 8 бібліотек.

У місті діє аж 8 бібліотек

бібліотека

За покупками і на роботу

Єдиний бізнес-комплекс міста - «Центр-М» з охоронюваною наземною парковкою на вулиці Хрипунова, 5. Тут можна орендувати офіси площею від 40 до 200 кв. м за ціною від 17,6. тис. руб. / міс.

Ще один варіант для розміщення бізнесу - Воскресенський технопарк на Московській, 32, облаштований на колишній території комбінату «Червоний Будівельник», де пропонуються найрізноманітніші типи приміщень: цехи, склади, адміністративні будівлі і автосервіси.

Ще один варіант для розміщення бізнесу - Воскресенський технопарк на Московській, 32, облаштований на колишній території комбінату «Червоний Будівельник», де пропонуються найрізноманітніші типи приміщень: цехи, склади, адміністративні будівлі і автосервіси

Воскресенський Технопарк

Думки з приводу наявності роботи різняться:

«Роботи нормальної, високооплачуваною, тут не знайти; доводиться їздити в столицю в переповненій електричці за досить високу плату за проїзд. Ті, хто їздять кожен день, розоряться ».

«Купа робочих місць, оплата праці, як в Москві».

У місті розташовано близько десятка торгових центрів: на центральній площі міста досить великий ТЦ «Воскресенська», на вулиці Жовтнева ТЦ «Галерея», на Фединський вулиці ТЦ «Воскресенський». На вулиці Зелінського розташовуються ТЦ «Тетра» і «Цезар», на Новлянская - «Тріумф».

Жителі Воскресенська: «Різних магазинів тут в достатку, один більш-менш пристойний ТЦ в Центрі міста, але в ньому нічого цікавого, в принципі, немає».

«У місті купа магазинів, як мережевих, так і звичайних».

У підприємствах торгівлі в Воскресенськ нестачі не відчуває

У підприємствах торгівлі в Воскресенськ нестачі не відчуває

Чимало в місті кафе і ресторанів - дуже непоганими вважаються «Хуторок», «Веранда», «Ваніль».

ресторан Хуторок

Мешканка міста: «Купа дешевих ресторанів. У найкращому ресторані "Веранда" в ТЦ в центрі міста можна від пуза поїсти на 1000 рублів. У цю суму включені суп, салат, м'ясну страву, гарнір, десерт, сік і свіжоспечений хліб у вигляді булочок, печуть прямо в ресторані ».

Вторинна нерухомість Воскресенська

Значну частину житлового фонду складають панельні і цегляні «хрущовки» і «сталінки», серед яких зустрічаються як післявоєнні будівлі, так і довоєнні будиночки.

У місті є і цегляні будинки 80-х-90-х поліпшених планувань, і панельні дев'ятиповерхівки 70-80 років. При цьому в Колиберево, наприклад, можна зустріти двоповерхові будинки кінця 20-х років і конструктивістські будинку 30-х. Новобудов найбільше в центрі, мікрорайоні Новлянская, Лопатинський і Москворецкая.

Близько 45% квартир на вторинному ринку пропонується в панельних будинках, трохи менше в цегляних. «Сталінки» складають близько 3-4% пропозиції. Частка монолітних і монолітно-цегельних будинків на ринку становить близько 10%.

Оскількі відстань до Москви Значне, ціни на житло в Залізнічному набліжаються до Середніх по России и вважаються низька для Підмосков'я: середня ціна «одинички» 1,7 млн. Крб., «Двушки» 2,2 млн. Крб., «Троячка »3 млн. руб. Кімнату можна і зовсім придбати за мільйон, а то і менше.

Для порівняння ціни на вторинному ринку МО ціна на «однушки» починаються від 2,4 млн. Руб., «Двушки» від 3,1 млн. Руб., «Троячки» від 4,4 млн. Руб.

Вторинна нерухомість Воскресенська

Один із забудовників-лідерів Воскресенська - «Воскресенський домобудівний комбінат».

ЖК Веселковий

ЖК На вулиці Робочій

ЖК На вулиці Робочій

ЖК На вулиці Радянській

ЖК На вулиці Радянській

ЖК Новлянская квартал

ЖК Новлянская квартал

ЖК на вулиці Перемоги

ЖК на вулиці Перемоги

новобудови

Середні ціни на новобудови в Воскресенську набагато нижче підмосковних, але вибір зараз невеликий.

У ЖК економ-класу «Москворецкая» в однойменному мікрорайоні за адресою Ломоносова, 111 всього 3 будинки змінної поверховості серії С-2012. Перша черга вже здана, друга здається в останньому кварталі цього року. У під'їздах встановлені німецькі ліфти фірми «Wellmax», виконана поліпшена обробка ліфтових холів. Внутрішня інфраструктура ЖК включає ФОК і багатофункціональний ТРЦ, кафе і магазин. Територія огороджена і охоронювана.

Територія огороджена і охоронювана

ЖК Москворецкая

ЖК бізнес-класу «Центральний» за адресою Куйбишева, 47, в центрі міста, активно будується. 3 будинки утворюють полузамкнутое простір. У них передбачені німецькі ліфти і дизайнерська обробка вхідних груп. Комплекс сусідить з міським парком. На обгородженій території, що охороняється з'являться багатофункціональний центр, кафе, розмістяться дитячий майданчик і зона відпочинку.

ЖК Центральний

А ось малоповерхове будівництво поки не прижилося в Воскресенську. Єдиний проект ЖК «Фединський Слобода» на вулиці Західної, на самому краю міста - там, де вже починаються поля. Тут, на обгородженій території, повинні розміститися 4 цегляних будинки змінної поверховості (3-5 поверхів), розраховані в цілому на 95 квартир площею від 48 до 98 кв.м. На упорядкованій території заплановано дитячий сад.

На упорядкованій території заплановано дитячий сад

ЖК Фединський слобода

Але історія будівництва проекту економ-класу невиразна. Спочатку перша черга повинна була бути здана в I кв. 2014 р потім здачу перенесли на II кв. 2016. Але судячи з нинішнього вигляду і стану комплексу, на територію якого приходять пити місцеві маргінали, забудовник може «не вкластися».

Другу чергу планували здавати в IV кв. 2017 р можливо до цього часу комплекс буде остаточно зведено. Тим більше, забудовник змінився. Спочатку це був «Пушремстрой», відомий своїми довгобудами, наприклад, ЖК «Наташинская парк» в Люберцях, що зводилися 8 років, а зараз його замінив «Строймонтажгарант». За останніми, можливо застарілим даними про продажі, ціна кв. м. тут - 55 тис. руб.

руб

Раїса, мешканка Західної вулиці: «ЖК почали будувати років зо три тому. Проклали нову дорогу, справа йшла активно, на паркані була реклама, стояла навіть стела з назвою комплексу. Зараз стела заросла, рекламу прибрали, крани стоять, але особливої динаміки будівництва немає. Правда, об'єкт охороняється. Насправді, місце це не найвдаліший - там болотиста низовина, і навіть чиновниця, яка приїхала на відкриття. провалилася. Крім того, як бачите, тут запах - недалеко силосна ферма ».

Історія ЖК «Москворецкая оазис» від забудовника «Мономах'» ще сумніша - будівництво було заморожено. Монолітно-цегляний будинок змінної поверховості (9-14 поверхів) сдолжен був бути побудований на вулиці Ломоносова, 2. Планів було багато: обгороджена територія, підземний паркінг і власна інфраструктура.

Висновки

Середня ціна за кв. м і на первинному ринку в Воскресенську - 43,5-58 тис. руб. Це істотно нижче, ніж середній аналогічний показник по Підмосков'ї (80 тис. Руб).

Причини зрозумілі - і далеку відстань від столиці, і сумнівна екологія при добре розвиненій інфраструктурі. Але населення міста зростає - і «силами» самих жителів, і завдяки тому, що сюди прибувають переселенці з різних місць Росії. До того ж на численних міських підприємствах потрібні кваліфіковані фахівці.

Тому у первинного ринку нерухомості тут є свої, нехай і не пишні, перспективи, тим більше, він приваблює своєю дешевизною і відрізняється обмеженою кількістю пропозицій. Тим більше міська інфраструктура знаходиться на досить непоганому рівні.

Рівень комфорту міста Воскресенська 14.9 з 20

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online