Сімейний бізнес: Як клан Федорук хоче "закатати" останній курорт під Києвом

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Все йде до того, що найближчим часом клан Федорук остаточно знищить один з найчарівніших куточків Київщини - Ворзель Все йде до того, що найближчим часом клан Федорук остаточно знищить один з найчарівніших куточків Київщини - Ворзель   В кінці 19 століття навколо Києва почали з'являтися дачно-курортні селища - Боярка, Пуща-Водиця, Дарниця, Святошин тощо

В кінці 19 століття навколо Києва почали з'являтися дачно-курортні селища - Боярка, Пуща-Водиця, Дарниця, Святошин тощо. Більшість цих місць для рекреації або поглинені Києвом, або перетворилися на забудовані будинками передмістя столиці, де на кожному вільному клаптику землі правдами-неправдами "стаханівськими" методами зводяться будинки. Колись затишні селища перетворюються в нетрі, в яких немає ні шкіл, ні дитсадків, ні навіть нормальних доріг. Чи не єдиним місцем, де до недавнього часу спостерігався відносний спокій, був Ворзель - невелике селище, засноване в 1900 році саме для відпочинку. Втім, вже найближчим часом там можуть з'явитися крани і екскаватори.

Справа в тому, що Ворзель знаходиться в зоні інтересів однієї відомої в цих краях сім'ї - сім'ї Федорука. Екс- "регіонал" Анатолій Федорук - "вічний" мер сусідньої Бучі. Він очолює це містечко з 1998 року, перетворивши його в одну суцільну будівельний майданчик. Втім, на цьому він не зупиняється навіть незважаючи на відкриття проти нього значної кількості кримінальних справ за "дерибан" сотень гектарів землі. Його сестра - Лариса Федорук - у 2015 році була обрана селищним головою Ворзеля, і явно вирішила піти по стопах свого старшого брата.

Варто зазначити: для того, щоб законодавчо запобігти повторенню сумної долі сусідньої Бучі, під вибори попереднім скликанням Ворзельського селищної ради було прийнято рішення № 812-45-VI "Про оголошення природної території селища Ворзель Київської області курортом місцевого значення і деякі питання охорони і збереження рекреаційної зони селища Ворзель ", яке попередньо було підтримано Київською обласною радою. Але, схоже, це голосування було виключно передвиборчим піаром: після того, як посаду селищного голови зайняла Лариса Федорук, місцева влада з екологічними обіцянками загальмували. Для того, щоб завершити процес отримання селищем статусу курорту - провести експертизу, підготувати і подати до відповідних державних органів "Клопотання про оголошення природних територій курортними", що передбачено Законом України "Про курорти" - потрібна була політична воля. Але її не було.

Навпаки, зараз жителі почали скаржитися на знищення рекреаційного потенціалу селища. Так, на місці колишніх санаторіїв, таборів і зелених зон почали будуватися котеджі. Цікавляться цими місцями і забудовники, які хочуть "наліпити" тут багатоповерхівок. Жителі і активісти селища Ворзель і далі просять надати їхньому населеному пункту статус курорту місцевого значення. Вони сподіваються, що так врятують рекреаційні об'єкти селища і ліс від забудови. Місцева влада, за словами людей, цю ідею не підтримує.

Для забудови Ворзеля Федорук вже була запущена дієва схема. Так, Лариса Федорук, першим ділом після обрання, стала втягувати Ворзель в Бучанський об'єднану територіальну громаду. З огляду на статус брата в Бучі, де він зі своєю партією «Нові обличчя» контролює міськрада (правда, подейкують, що останнім часом партію "рейдернул" мер Ірпеня Володимир Карплюк, який посварився зі своїм Бучанським кумом), стає зрозумілим інтерес до оточуючих ласим куточках .

Почав процес ще в 2015 році екс- "регіонал", тодішній голова Ворзеля Олександр Венгрик, який з порушеннями проштовхував рішення про об'єднання громад. Але не вийшло: значна частина суспільства виступила проти. До речі, цікаво, що на місцевих виборах Венгрик вже агітував за Ларису Федорук, забувши про власні політичні амбіції. Очевидно, не за спасибі. Зараз Венгрик обіймає посаду головного лікаря Київського обласного дитячого санаторію, який територіально знаходиться у Ворзелі. Знаючи вдачу керівництва, можна не сумніватися: цей санаторій забудують серед перших. Тим більше, що з прізвищем колишнього голови пов'язаний свіжий будівельний скандал: на ділянці землі, що належить йому, нещодавно вирішили будувати багатоповерхові будинки.

Як би там не було, і об'єднана громада навколо Бучі майже оформлена. І Ворзель в неї увійде: відповідне рішення селищної ради було визнано судами ще в минулому році. Відкритим залишається питання дати проведення виборів в громаді Федорук - або вони відбудуться в грудні, або вже в квітні наступного року. У Ворзелі кажуть: єдине, що може уберегти їх селище від подальшого посягання "крутих шишок" - посадка Федорука. Тим більше, за майже 20 років правління він мав можливість "нацарствовать» не на один термін ...

Більше новин про події в світі читайте на Depo.Весь світ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online