Підвищення пенсій військовим пенсіонерам в Україні

  1. Чи буде підвищення пенсії військовим пенсіонерам - очікування і реальність
  2. Як формується пенсійний фонд для виплат військових пенсій
  3. Чому закон не вступив в реальну силу
  4. укази Президента
  5. Умови для підвищення пенсії працюючим військовим пенсіонерам
  6. Зарплати діючих військових і виплати військовим пенсіонерам в 2016 році
  7. Кому не додадуть пенсії
  8. Додаткові пільги діючим військовим і пенсіонерам

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Положення в соціальній сфері в країні, де розв'язані військові конфлікти, присутні боргові зобов'язання, і спостерігається падіння економіки через неефективність проведених реформ - вкрай важкий. Природно, це відбивається на всіх категоріях пенсійної допомоги. З огляду на актуальність питання виплат чинним або пішли у відставку військовозобов'язаним, підвищення пенсій військовим пенсіонерам в Україні - важлива і першочергове завдання. Від соціальної захищеності людей, що стоять на сторожі інтересів країни, залежить не тільки добробут окремо взятої осередку суспільства, але і в перспективі мирне небо.

Чи буде підвищення пенсії військовим пенсіонерам - очікування і реальність

Чи буде підвищення пенсії військовим пенсіонерам - очікування і реальність

Більше 4-х років перерахунок пенсій військовим пенсіонерам практично не проводився. Уряд України мотивує власне рішення про замороження виплат великими зовнішніми боргами. Однак, розуміючи, що подібні рішення викличуть хвилю невдоволення громадян і враховуючи, що загострилася обстановку на Південному Сході, кабінет міністрів все-таки анонсував індексацію виплат військовим. Рішення передбачалося виконати не пізніше 1 січня 2017 року.

Сума індексації становила не менше 10% від попередніх виплат. З плином часу планувалося підвищення пенсій. Останні середні виплати в травні становить 2800 грн. Однак, в жовтні 2017 пленарне засідання Верховної ради прийняв закон про зміни актів в частині підвищення пенсійних виплат. Тепер на розмір виплат будуть впливати багато факторів - вислуга, участь у військових діях, вік. Звідси і майбутній перерахунок військових пенсій в Україні. Але, як зазначають юристи, реального поліпшення соціального становища для представників категорії військових пенсіонерів - не спостерігається.

Як формується пенсійний фонд для виплат військових пенсій

Система нарахування військових виплат аналогічна будь-якому соціальному схемою:

  • З доходів населення, 22% йде в пенсійний фонд. Загальна кількість розподіляється згідно першочерговим завданням.
  • Частина грошей йде на оплату військових пенсій.
  • За результатами розподілу, Уряд зобов'язаний ліквідувати нестачу, яка в нинішніх реаліях поки залишається величезною. Для цього створюються дотаційні фонди, використовуються кредити і скорочуються витрати.

Нинішня брак коштів склала майже 145 млрд. Грн.

Чому закон не вступив в реальну силу

Чому закон не вступив в реальну силу

Індексація будь-яких соціальних виплат переглядається завжди, в разі зміни бюджету країни. Простою мовою - збільшення суми прожиткового мінімуму завжди тягне за собою підвищення розміру пенсійних виплат для інвалідів і людей, які вийшли на пенсію за трудовим стажем, але при цьому знижує цінність національної валюти, інфляцію і дефіцит бюджету. Чому не відбувається підвищення пенсій військовим в Україні:

  1. Недостатньо коштів в бюджеті або їх спочатку мало закладено для розподілу. Раніше, утворену «дірку» уряд покривав за рахунок внутрішніх надходжень - збір податків, виручка від вироблених і експортованих товарів та інше. З огляду на сучасні реалії - зупинка виробництва і зовнішні борги - покривати нестачу нічим.
  2. Витрати бюджету визначено на першочергові завдання - енергетику та охорону здоров'я. В останньому засіданні ВРУ вирішено використовувати частину грошей на покриття відсутніх коштів для виплат всіх категорій пенсій і військових в тому числі. Природно, мови про перерахунок вже не йде, так як коштів на всі потреби взяти ніде. Однак, за запевненнями Андрія Реви - міністра соціальної політики України - це тимчасова і необхідний захід.

Звідси і гальмування з ростом пенсій в Україні. Ті українці, які потрапляють під закон про забезпечення прав військових пенсіонерів, в тому числі в частині підвищення виплат та їх індексації, намагаються самостійно досягти справедливості ходінням по різним інстанціям. Однак, навіть в команді з досвідченим юристом цього домогтися непросто, враховуючи порожнечу в скарбниці.

укази Президента

Ще У травні минулого року, Петром Порошенко було поставлено завдання перед урядом країни, оцінити діючі військові пенсії. Їх потрібно було переглянути, призначити надбавки, активувати належні пільги. Однак, колишній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк був звільнений з посади і питання збільшення пенсій військовим пенсіонерам до сих пір залишається відкритим.

З того часу інфляція України перевищила рівень 2012 року в кілька разів. Але, тим не менше зміни фінансової політики залишили рівень пенсій для військових пенсіонерів початковим. Цьому сприяють низькі зарплати громадян і збору в пенсійний фонд (раніше він становив 37%), тіньові доходи без належного оподаткування і високу смертність серед дієздатного населення.

Умови для підвищення пенсії працюючим військовим пенсіонерам

Ситуація в країні така, що з ростом інфляції і загального погіршення економічного становища немає умов для підвищення зарплат будь-яким категоріям громадян Ситуація в країні така, що з ростом інфляції і загального погіршення економічного становища немає умов для підвищення зарплат будь-яким категоріям громадян. Саме від них залежать нарахування пенсій, в тому числі і військовим пенсіонерам в Україні. Подібна система отримала термін солідарного пенсійного забезпечення.

Неефективність системи підтверджується майже 150-мільярдним дефіцитом бюджету, через що єдиний внесок, який збирається з громадян України, не забезпечує всі пенсійні потреби. Збільшувати його - значить, зменшити споживчу корзину окремо взятої людини, змусити державу переглянути прожитковий мінімум і як наслідок отримати криза в інших пенсійні виплати.

Також, крім низьких зарплат, в Україні стають проблемою доходи тіньового бізнесу. Податками вони не обкладаються, лише частина. Чому в казну не надходить належної кількості грошей, визначеного на зарплати і пенсії, військовим в тому числі. Статистика стверджує, що подібним приховуванням доходів займається більше 40% підприємств від загальної кількості малого бізнесу.

Зарплати діючих військових і виплати військовим пенсіонерам в 2016 році

Безперервні військові дії на Південно-Сході України вимагають витрат, в тому числі і на заробітну плату. У 2016 році виплати в діючій армії склали:

  • Контрактники - 7 тис. Грн.
  • Взводи - 9 тис. Грн.
  • Ротні - 10 тис. Грн.
  • Комбати - 12 тис. Грн.
  • Комбриг - 14 тис. Грн.

Обіцянки уряду про підвищує коефіцієнт у 2017 році до сих пір не були виконані, хоча планувалося його ввести незалежно від рангу військовослужбовця. Схожа ситуація спостерігається і з підвищенням зарплат держслужбовцям .

Підвищення пенсій для військових також заплановано, однак, дата не визначена. Мінімальний розмір зараз становить 1208 грн. і очікувати максимального розміру вже в грудні 2017 року 10740 грн., обіцяного урядом - безперспективно.

Кому не додадуть пенсії

Підвищення обійде такі категорії військових пенсіонерів:

  • Тих, чий військовий стаж менше 20 років.
  • Дієздатних, які не втратили здоров'я на військовій службі.
  • Військових, які не заслужили нагород.
  • Колишніх українських військових, які перебувають у розшуку або службовців під прапором чужої держави.

З огляду на все писане вище, питання, коли підвищать пенсії військовим в Україні, залишається відкритим. Скрутне матеріальне забезпечення армії робить її непопулярною для молоді і сприяє зниженню патріотичного настрою.

Додаткові пільги діючим військовим і пенсіонерам

Додаткові пільги діючим військовим і пенсіонерам

Крім грошового забезпечення або пенсій, діючий або колишній військовий може скористатися пільгами в будь-який побутовій сфері. наприклад:

  • Знижки в розмірі 50% на комунальні витрати. Оплату ЖКГ і соціальний найм квартири бере на себе держава. Звичайно, на це теж діє ряд правил, як то: сім'я військовослужбовця (прямі родичі), площа, що не перевищує певної кількості квадратів та інше. Але в цілому підтримка дуже виручає в умовах кризи.
  • Медична страховка і обслуговування. Для лікування і відновлення здоров'я, ветеранам бойових дій обов'язково проходження процедур в відомчих поліклініках, санаторіях, госпіталях. Чинному або колишньому військовому нададуть безкоштовну госпіталізацію, протезування, в тому числі і зубне. А також представлять всі необхідні медичні висновки, в майбутньому впливають на збільшення військових пенсій в Україні.
  • Якщо військовий пенсіонер має потребу в житлі або покращенні вже існуючих умов - держава зобов'язана надати йому їх. Однак, у зв'язку з важким економічним становищем, цей факт відбувається рідко і за участю адвокатів, що представляють інтереси колишнього військового або його сім'ї.
  • У разі смерті або отриманих каліцтв на бойовому посту, родичі військового пенсіонера мають численні права. Зокрема, це отримання пенсії дружиною, які мають неповнолітніх або дітей-інвалідів, їх безкоштовне навчання у вищих навчальних закладах. Дострокова постановка на облік для поліпшення житлових умов, право пільгового виходу на пенсію та інше, прописане вище.
  • Не позбавлені додаткових пільг і працюють військові пенсіонери. За запевненням глави соціального забезпечення громадян України Павла Розенка, ситуація в країні така, що розглядати матеріальне відповідність громадян достатнім тільки по одному доходу - пенсії - не можна. Питання про позбавлення військового пенсіонера додаткового доходу, заборонивши йому працювати і змусивши вибрати тільки один вид матеріального забезпечення, можливо, вирішувати тоді, коли рівень забезпечення буде порівнянний з європейським.

Наскільки реально отримання додаткових пільг - скажуть самі військові пенсіонери. Нерідко тільки в судах їм доводиться доводити це право. Проте уряд розуміє всю відповідальність перед армією і її колишніми учасниками, тому ситуація обіцяє покращитися.

Вас може зацікавити:

Підвищення пенсій військовим пенсіонерам в Україні

5 (100%) 5 vote [s]

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online