Про що мовчить платіжка

  1. Матеріали по темі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Благовещенци економлять на холодній воді і чекають рахунків за ОДН

Благовещенци економлять на холодній воді і чекають рахунків за ОДН

Норматив урізав рахунок

- Порівняла дві квитанції: за серпень і вересень. У вересневій за воду сума дешевше. Чому так? Я адже за нормативом плачу, стабільно. У мене лічильників немає, - дивується Уляна Ларіна. - Знаю, що тим, у кого лічильники, багато зайвого нарахували. А мені недорахували, чи що? Це означає, я зараз заплачу, а потім мені борг припишуть до кінця року. Та й колонок в квитанції багато порожніх. Ми не платимо зараз ні за які загальнобудинкові потреби. Але колонки же існують, значить, і цифри в них повинні бути - теж, мабуть, потім з'являться.

Нарахування в квитанції Уляни Андріївни за серпень і вересень дійсно різняться. Так, за холодну воду в серпневій квитанції виставлений рахунок 528 рублів, а в вересневої - 412. Дешевше обійшлися також вересневі гаряча вода і водовідведення. При цьому фахівці запевняють: помилки тут немає, незважаючи на те, що на деякі комунальні послуги тарифи в вересні підросли.

- Ті, хто оплачує водопостачання та водовідведення не по показниками приладів обліку, а за нормативом, повинні були відзначити деяке зниження суми платежу за ці послуги, - пояснює і. о. начальника управління по державному регулюванню цін і тарифів Амурської області Ольга Лічман. - Причина - зниження нормативу. Якщо раніше нарахування за гаряче і холодне водопостачання вироблялося з розрахунку 9,75 кубометра на місяць за людину, то з вересня ця цифра знизилася до 6,8 кубометра. Цей же норматив розповсюджується і на водовідведення. При цьому тарифи на холодну воду у вересні зросли з 17,84 рубля до 20,24 рубля за кубометр. Однак це підвищення в більшості випадків не призвело до збільшення плати за дану комунальну послугу.

Що стосується інших ресурсів: ті, хто оплачує рахунки за нормативами, повинні були відзначити невелике підвищення в графі «теплова енергія» - тариф на тепло виріс на 0,9%, при цьому норматив споживання залишився незмінним. Також підріс норматив на електроенергію, і тепер ті, хто з яких-небудь причин оплачує рахунки за світло не за показниками лічильників, платитимуть з розрахунку 145 кіловат-годин на місяць з людини, а не 123, як було раніше.

Нова стара квитанція

Прочитати і зрозуміти квитанцію нового зразка від ЕНЕРГОКОМФОРТ також нескладно. Треба просто уважно її вивчити, кажуть працівники компанії. По суті, дані, зазначені в платіжному документі, залишилися колишніми.

- Новий платіжний документ містить 6 розділів, - коментує прес-секретар ВАТ «Амурські комунальні системи» Світлана Соловйова. - У першому і другому міститься інформація про споживача, стан його особового рахунку, платежі, заборгованості або авансі і так далі. Всі нарахування за поточний місяць вказані в третьому розділі. У пункті «обсяг комунальних послуг» зазначено споживання комунальних послуг, розраховане за показаннями індивідуальних приладів обліку, а при їх відсутності - за затвердженими нормативами. У п'ятій графі вказується тариф на кожен вид послуги. Помноживши дані з графи № 3 на тариф, отримуємо суми до нарахування. Тут же позначений підсумок за комунальні та житлові послуги. Довідкова інформація, зокрема, про діючі на сьогоднішній день тарифах, розміщена в графі № 4. Відривний талон внизу документа - для того, щоб внести туди дані приладів обліку.

Велика кількість порожніх граф в платіжці пояснюється введенням нововведення - обов'язкової плати за загальнобудинкові потреби, яка поки з абонентів не стягується, і коли буде стягуватися, невідомо.

Під страхом «заднього числа»

Як уже писала АП, нараховуватися оплата за ОДН з вересня повинна у всіх будинках, незалежно від того, є в них загальнобудинкові прилади обліку чи ні. У тих будинках, де колективні лічильники встановлені, оплачувати загальнобудинкові потреби мешканці будуть за показаннями цих лічильників. Там, де приладів обліку немає, буде діяти норматив.

- Для кожного абонента норматив буде розраховуватися на частину площі загальнобудинкових приміщень, - розповідає Ольга Лічман. - Грубо кажучи, буде порахована загальна площа сходових кліток та сходових маршів в багатоквартирному будинку і розділена на кількість абонентів, але не рівними частками, а в пропорції, що залежить від площі квартири.

Тим часом ті самі загальнобудинкові площі в більшості Благовіщенських багатоповерхівок не можуть порахувати через відсутність технічних паспортів. Комунальники досі вирішують, яким чином провести цю роботу. Раніше виконавчий директор ТОВ «Енергокомфорт« Амур »Денис Кобилкін припускав, що виміри площі загальнобудинкових приміщень в таких будівлях комунальникам доведеться організовувати за свій рахунок і потім компенсувати витрати через тариф. Однак остаточне рішення з цього питання поки не прийнято. Так само, як неясно, чи будуть згодом людям виставляти рахунки за ОДН заднім числом, тобто чи отримають благовещенци той самий перерахунок, з приводу якого так тривожиться Уляна Ларіна.

- Це питання потребує серйозного юридичного опрацювання, - зазначила Ольга Михайлівна. - На даний момент абонентів ніяк не повідомляють про те, що вони повинні будуть сплатити рахунки за загальнобудинкові потреби за всі місяці, протягом яких ці платежі не нараховувалися. Це означає, що перерахунку бути не повинно.

Тим часом ряд фахівців схиляються до того, що перерахунок все-таки буде. Виставити рахунки за ОДН заднім числом цілком законно, вважає начальник юридичної служби громадської організації «Союз старших будинків» Владислав Сиваков.

- Керуюча компанія або ресурсопостачальних організація мають право виставити рахунки за загальнобудинкові потреби за весь період, починаючи з вересня 2012 року, - зазначає Владислав Олександрович, - так як з цього часу вступив в силу відповідний федеральний закон. Незалежно від того, з якого місяця з'явиться механізм, за яким ці платежі будуть розраховувати, абоненту можуть зробити перерахунок і зобов'язати його сплатити заборгованість. Але оскільки ця заборгованість виникла не з вини абонента, йому не мають права нарахувати пеню за весь цей період.

Скільки коштує ОДН

Світло, вода і теплова енергія - ось перелік комунальних благ, які надходять не тільки в наші квартири, але і на територію спільного майна мешканців - під'їзди, підвали, горища. Скільки нарахують кожної окремо взятій квартирі - питання, яке хвилює всіх. Так чи великі будуть суми, які ми заплатимо за користування загальнобудинковими ресурсами? Спробуємо розібратися в розрахунках разом з виконувачем обов'язків начальника управління по державному регулюванню цін і тарифів Амурської області Ольгою Лічман.

Теплова енергія

Оплачувати ОДН за тепло амурчанам не доведеться протягом, як мінімум, двох років. Таке рішення було прийнято урядом Амурської області в зв'язку з перехідним періодом, протягом якого в правилах оплати за теплову енергію буде введена сезонна розбивка. Тобто стягувати плату за тепло з споживача повинні будуть тільки під час опалювального сезону, а не протягом року рівними частками, як це робиться зараз. Але це нововведення вступить в силу тільки в 2015 році.

вода

Розрахуємо ОДН для трикімнатної квартири площею 62,8 квадратного метра, розташованої в багатоквартирному дев'ятиповерховому будинку з ліфтом. Норматив загальнобудинкового споживання води, встановлений урядом Амурської області для мешканців багатоквартирних будинків, - 0,39 кубометра на місяць (на загальну площу приміщень, що належать до загальнобудинкового майну). Загальна площа житлових приміщень будинку - 14746 квадратних метрів, площа загальнобудинкових приміщень - 2043 квадратних метра.

Щоб обчислити ОДН, норматив множимо на площу загальнобудинкових приміщень, ділимо на площу житлових приміщень, множимо на площу квартири.

0,39х2043: 14746х62,8 = 3,39 кубометра на місяць

3,39х20,4 (тариф на водопостачання) = 68,61

Таким чином, ОДН за воду для даної квартири буде дорівнює 68,61 рубля на місяць.

Стільки ж доведеться заплатити за водовідведення.

світло

Шкала нормативів по ОДН за електроенергію, встановлена ​​урядом області, досить широка. Для даного будинку - 6,61 кіловат-години на площу загальнобудинкових приміщень в місяць.

Проведемо аналогічний розрахунок:

6,61х2043: 14746х62,8 = 57,5 ​​кіловат-години в місяць

57,5 х 1,84 (тариф на електроенергію) = 105,8

Таким чином, ОДН за електрику для даної квартири буде 105,8 рубля на місяць.

30 відсотків «втратив» норматив на водопостачання та водовідведення в Благовєщенську.

30 відсотків «втратив» норматив на водопостачання та водовідведення в Благовєщенську

Матеріали по темі

У гарнізоні Возжаевка замінять аварійні тепломережі 09.06.2019, 11:38 «Мегафон» представив «Цифрову керуючу компанію» - новий спосіб управління нерухомістю 03.06.2019, 15:05 Роботизовані котли на сільських котелень Приамур'я вдвічі знизять витрата палива 07.05.2019, 15:03 У модернізацію комунальної галузі в Приамур'ї вкладено 200 мільйонів рублів 09.04.2019, 13:22 Влада Приамур'я готові субсидувати підприємствам ЖКГ відсотки по кредитах на обладнання 05.03.2019, 19:12 Влада Приамур'я направлять на ремонт об'єктів ЖКГ майже 200 мільйонів рублів 20.02.2019, 9:30 Росіянам запропонували списати борги за ЖКП 20.01.2019, 10:19 Путівки в оновлений дитсадок Вільного отримають 120 малюків 17.01.2019, 16:26 Росіянам дозволили не доводити відсутність боргів по ЖКГ 29.11.2018, 12:24 На котельні Тинди вийшов з ладу котел 19.10.2018, 14:59 Амурським підприємствам ЖКГ субсидують витрати на енергозберігаюче обладнання 26.09.2018, 15:30

показати ще

Чому так?
А мені недорахували, чи що?
Так чи великі будуть суми, які ми заплатимо за користування загальнобудинковими ресурсами?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online